Kako je Microsoft pretekao Apple i postao kompanija koja vredi 3 biliona dolara?

Kako je Microsoft pretekao Apple i postao kompanija koja vredi 3 biliona dolara?

Microsoft je dostigao tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara, prvi put u svojoj 48-godišnjoj istoriji. To je druga kompanija, posle kompanije Apple, koja je dostigla prekretnicu nakon što su akcije Microsofta porasle za 1,5 odsto u trgovanju na NASDAQ. 

Apple je prvi put dostigao tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara pre dve godine, više od godinu dana nakon što je premašio granicu od 2 biliona dolara 2020. godine. Veliko rivalstvo ovih tech kompanija koje traje od 1976. godine, dokazuje podatak da su Microsoft i Apple menjali mesta za najvredniju kompaniju na svetu poslednjih nedelja, a Microsoft je nakratko pretekao Apple u toku januara tekuće godine.

Naime, akcije kompanije Microsoft su se oporavljale poslednjih meseci, dok kompanija nastavlja da se bavi razvojem AI rešenja u koje ulaže velike resurse. Microsoft je prošle godine objavio cene za svoju uslugu Copilot za Microsoft 365 alate, a investitori su odgovorili primetno povećanjem cene akcija. Poslednjih meseci, kompanija nije usporila u najavama razvoja novih rešenja na bazi veštačke inteligencije, sa novim funkcijama i proizvodima, piše The Verge.

U proteklih pet godina, cena akcija Microsofta se pomerila sa 107 dolara u januaru 2019. sve do trenutne cene od oko 404 dolara. To je ogroman preokret u odnosu na cenu akcija koja se zadržala tokom godina na čelu bivšeg izvršnog direktora Stiva Balmera.

Trenutni izvršni direktor pomenute kompanije, Satja Nadela, preuzeo je kontrolu nad kompanijom pre skoro 10 godina, uz akviziciju Minecraft kreatora Mojang, zatim akvizirani su LinkedIn, GitHub i Xamarin koji su pomogli Microsoftu da se kreće u svetu u kome nije uspeo da bude prisutan, bar kada je reč o hardverskom delu i lansiranja Windows Phone-a ali i Microsoft Surface Book lap topa.

Trka za inovativnost se i dalje nastavlja

Poslednjih godina Microsoft je pod palicom Nadele napravio možda i ključan korak uloživši više od 10 milijardi dolara u OpenAI – kompaniju koja stoji iza moćnog ChatGPT alata. Ovaj sjajan taktički potez, zapravo je dokaz koliko Microsoft strateški razmišlja unapred kada je reč o razvoju softvera nove generacije, baziranih na rešenjima veštačke inteligencije.

Upravo je gorepomenuti Copilot i njegova postepena integracija u Office pakete pokazatelj da je Microsoft danas definitivno softverska kompanija broj jedan u svetu. Kao što je Apple bez premca suvereni vladar u hardverskom svetu, tako se Microsoft, što je i očekivano, pozicionirao kao najbolji u softveru.

I ako se vratimo na same početke i tu 1976. godinu kada je Microsoft samo godinu dana od osnivanja dobio svog najvećeg rivala, setićemo se koliko su kompanije nekada pod vodstvom Stiva Džobsa i Bila Gejtsa usko sarađivale oko određenih rešenja. Još tada se znalo ko će krenuti u kojem smeru, Apple je i dalje ostao zatvoreni ekosistem nudeći korisniku rešenje od početka do kraja, dok je Microsoft i dalje zagovornik open source metodologije.

Tradicija velike otvorenosti Microsofta prema klijentima i kompanijama sada se ogleda u jednom drugom svetlu, a to je sve veća tranzicija ka integraciji AI rešenja kako u svakodnevne poslovne tokove kompanija, tako i za privatnu upotrebu korisnika. Istini za volju, ni Apple ne kaska previše kada je reč o razvoju AI tehnologije, jer setimo se da se i dalje priča da bi projekat kompanije Apple o razvoju električnog automobila pod nazivom Titan mogao da bude baziran na AI tehnologiji.

Dakle, ne dovodi se u pitanje da li Apple ima resurse ili ne za razvoj AI rešenja, već na koji način te resurse upotrebljava. U ovom slučaju u najvećoj meri veštačka inteligencija je jedan od krucijanih delova hardverskih komponenti i uređaja kompanije iz Kupertina. Štaviše, mnogi veruju da bi Apple mogao da zacementira svoje hardversko “kraljevstvo” predstavljanjem Apple Vision Pro seta za virtuelnu realnost.

Sa druge strane, dostizanje maksimalne i ujedno najveće vrednosti jedne kompanije ikada, za Microsoft su rezultat ničega drugog nego sjajne strategije i predviđanja budućnosti kada je reč o razvoju tehnologije novijih generacija. Pod budnim okom Satje Nadele, Microsoft bi mogao samo da unapredi svoju odličnu taktiku i pametne akvizicije, ali nadamo se svi ne baš po svakoj ceni – kao na primer po ceni velikih otkaza radnika zarad što većeg profita i ostvarivanja ciljeva.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Analiza

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.