Kako je Microsoft pretekao Apple i postao kompanija koja vredi 3 biliona dolara?

Kako je Microsoft pretekao Apple i postao kompanija koja vredi 3 biliona dolara?

Microsoft je dostigao tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara, prvi put u svojoj 48-godišnjoj istoriji. To je druga kompanija, posle kompanije Apple, koja je dostigla prekretnicu nakon što su akcije Microsofta porasle za 1,5 odsto u trgovanju na NASDAQ. 

Apple je prvi put dostigao tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara pre dve godine, više od godinu dana nakon što je premašio granicu od 2 biliona dolara 2020. godine. Veliko rivalstvo ovih tech kompanija koje traje od 1976. godine, dokazuje podatak da su Microsoft i Apple menjali mesta za najvredniju kompaniju na svetu poslednjih nedelja, a Microsoft je nakratko pretekao Apple u toku januara tekuće godine.

Naime, akcije kompanije Microsoft su se oporavljale poslednjih meseci, dok kompanija nastavlja da se bavi razvojem AI rešenja u koje ulaže velike resurse. Microsoft je prošle godine objavio cene za svoju uslugu Copilot za Microsoft 365 alate, a investitori su odgovorili primetno povećanjem cene akcija. Poslednjih meseci, kompanija nije usporila u najavama razvoja novih rešenja na bazi veštačke inteligencije, sa novim funkcijama i proizvodima, piše The Verge.

U proteklih pet godina, cena akcija Microsofta se pomerila sa 107 dolara u januaru 2019. sve do trenutne cene od oko 404 dolara. To je ogroman preokret u odnosu na cenu akcija koja se zadržala tokom godina na čelu bivšeg izvršnog direktora Stiva Balmera.

Trenutni izvršni direktor pomenute kompanije, Satja Nadela, preuzeo je kontrolu nad kompanijom pre skoro 10 godina, uz akviziciju Minecraft kreatora Mojang, zatim akvizirani su LinkedIn, GitHub i Xamarin koji su pomogli Microsoftu da se kreće u svetu u kome nije uspeo da bude prisutan, bar kada je reč o hardverskom delu i lansiranja Windows Phone-a ali i Microsoft Surface Book lap topa.

Trka za inovativnost se i dalje nastavlja

Poslednjih godina Microsoft je pod palicom Nadele napravio možda i ključan korak uloživši više od 10 milijardi dolara u OpenAI – kompaniju koja stoji iza moćnog ChatGPT alata. Ovaj sjajan taktički potez, zapravo je dokaz koliko Microsoft strateški razmišlja unapred kada je reč o razvoju softvera nove generacije, baziranih na rešenjima veštačke inteligencije.

Upravo je gorepomenuti Copilot i njegova postepena integracija u Office pakete pokazatelj da je Microsoft danas definitivno softverska kompanija broj jedan u svetu. Kao što je Apple bez premca suvereni vladar u hardverskom svetu, tako se Microsoft, što je i očekivano, pozicionirao kao najbolji u softveru.

I ako se vratimo na same početke i tu 1976. godinu kada je Microsoft samo godinu dana od osnivanja dobio svog najvećeg rivala, setićemo se koliko su kompanije nekada pod vodstvom Stiva Džobsa i Bila Gejtsa usko sarađivale oko određenih rešenja. Još tada se znalo ko će krenuti u kojem smeru, Apple je i dalje ostao zatvoreni ekosistem nudeći korisniku rešenje od početka do kraja, dok je Microsoft i dalje zagovornik open source metodologije.

Tradicija velike otvorenosti Microsofta prema klijentima i kompanijama sada se ogleda u jednom drugom svetlu, a to je sve veća tranzicija ka integraciji AI rešenja kako u svakodnevne poslovne tokove kompanija, tako i za privatnu upotrebu korisnika. Istini za volju, ni Apple ne kaska previše kada je reč o razvoju AI tehnologije, jer setimo se da se i dalje priča da bi projekat kompanije Apple o razvoju električnog automobila pod nazivom Titan mogao da bude baziran na AI tehnologiji.

Dakle, ne dovodi se u pitanje da li Apple ima resurse ili ne za razvoj AI rešenja, već na koji način te resurse upotrebljava. U ovom slučaju u najvećoj meri veštačka inteligencija je jedan od krucijanih delova hardverskih komponenti i uređaja kompanije iz Kupertina. Štaviše, mnogi veruju da bi Apple mogao da zacementira svoje hardversko “kraljevstvo” predstavljanjem Apple Vision Pro seta za virtuelnu realnost.

Sa druge strane, dostizanje maksimalne i ujedno najveće vrednosti jedne kompanije ikada, za Microsoft su rezultat ničega drugog nego sjajne strategije i predviđanja budućnosti kada je reč o razvoju tehnologije novijih generacija. Pod budnim okom Satje Nadele, Microsoft bi mogao samo da unapredi svoju odličnu taktiku i pametne akvizicije, ali nadamo se svi ne baš po svakoj ceni – kao na primer po ceni velikih otkaza radnika zarad što većeg profita i ostvarivanja ciljeva.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Intervju

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Izveštaj

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Novost

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Novost

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.