Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Prema pisanju portala Tech Crunch, Mark Zuckerberg ovog utorka saopštio je da Meta planira smanjenje broja zaposlenih za još 10.000 ljudi, kao i ukidanje oko 5.000 novootvorenih radnih mesta. Tom prilikom, osnivač je izjavio i da će kompanija otkazati “projekte nižeg prioriteta”, dodajući da je “potcenio indirektne troškove” povezane s ovim inicijativama.

Najava novih otkaza dolazi samo četiri meseca nakon objave o ukidanju oko 11.000 radnih mesta, što znači da ovaj tehnološki gigant do sada efektivno otpustio – ili planira da otpusti – otprilike jednu četvrtinu svojih zaposlenih.

Prema navodima gorepomenutog portala, iz kompanije Meta saopštili su da će se kompanijski troškovi za celu godinu 2023. kretati u rasponu od 86 do 92 milijarde dolara, što je značajno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je ta cifra iznosila oko 95 milijardi dolara.

Sve ovo posledica je mera smanjenja troškova prouzrokovanih recesijom i krizom u tehnološkoj industriji, ali i trendom prekomernog zapošljavanja — preciznije, oko 30.000 novozaposlenih u periodu između 2020. i 2022. godine — koji je kompanija sprovela zarad rebrendiranja i realizacije projekta Metaverse.

Takođe, ekspanzija novih društvenih mreža, tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ali i nedostatak inovativnih ideja od kojeg kompanija pati gotovo deceniju, rezultovali su krizom koja, polako ali sigurno podleže zubu vremena. Uz sve to, čini se da trenutno svedočimo proprasti Metaverse-a, na koji je kompanija prokockala čitavih 38 milijardi dolara.

RIP Metaverse?

U oktobru 2021. godine, odjeknula je vest da se kompanija Facebook rebrenduje i postaje Meta, otvarajući novo poglavlje konzumiranja interneta — osvajanje metaverzuma. Premda i dalje niko sa sigurnošću ne može da odgovori na pitanje šta je tačno metaverse — Google pretraga termina nudi nekoliko različitih definicija od kojih nijedna nije zvanična — tada su svi bili uzbuđeni zbog ideje zakoračivanja u virtuelnu realnost, ma šta to značilo.

Od čelnika kompanije mogli smo čuti brojne floskule koje impliciraju početak nove stvarnosti u kojoj će ljudi moći da se teleportuju u vidu holograma, budu na više mesta istovremeno i na taj efikasnije obavljaju svoje poslove, kao i mnoge druge futurističke ideje nalik onima iz sci-fi filmova.

Tako je kompanija Meta uložila milijarde u razvoj i kreiranje metaverzuma, što je rezultovalo da 2022. godine, Reality Labs – poslovna i istraživačka jedinica kompanije, koja proizvodi hardver i softver za virtuelnu i pročirenu realnost – ostvari prihod od skoro 2.2 milijarde dolara, krunišući Metu za najvećeg metaverse igrača u okviru industrije.

Ipak, bilo je ‘previše dobro da bi bilo istinito’

Skoro dve godine od objavljivanja velike vesti, još većih očekivanja i pompeznih najava, interesovanje za metaverse drastično je opalo, o čemu svedoči pad Google pretrage termina za čak 80%. Ceo hajp prešao je u ruke kompanije Open AI, čiji proizvodi zasnovani na veštačkoj inteligenciji koja generiše tekst, slike i druge podatke, postaju sve popularnija investicija za velike kompanije.

Stvarnost je konačno pogodila i samog Zuckerberga koji je, po svemu sudeći odlučio, da tiho zakopa metaverse. Ova nagađanja, lično je potkrepio objavom na svom zvaničnom Facebook nalogu u kojoj najavljuje preusmerenje poslovanja na oblast veštačke inteligencije, i time ulaženje u trku za osvajanje najunosnijeg tržišta u datom trenutku – verovatno kopirajući tuđe ideje i patente, kako to samo on i njegova kompanija najbolje znaju:

Počinjemo da okupljamo timove koji rade na generativnoj veštačkoj inteligenciji širom kompanije u fokus grupu za ugradnju ove tehnologije u sve naše različite proizvode.

O tome da metaverse može otići u istoriju i pre nego što je zaživeo, svedoči činjenica da je Reality Labs izgubila čak 13.7 milijardi dolara operativnih troškova tokom prošle godine, što znači da kompanija trenutno troši mnogo više novca nego što zarađuje. Pomenuti iznos samo je dodatak operativnom gubitku od 10.2 milijarde dolara u 2021. godini, što predstavlja dvogodišnji operativni gubitak od 23,9 milijardi dolara.

S druge strane, tokom ovog vremenskog perioda, Meta je za meatverse projekte ostvarila prihod od svega 4.4 milijarde dolara. Ono što celu situaciju čini još gorom, jeste činjenica da Reality Labs ne raste, a njen prihod je pao za 5% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Uzevši u obzir da investitori masovno gube poverenje u Metu, akcije kompanije su takođe pale na najniži nivo od 2016. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.