Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Prema pisanju portala Tech Crunch, Mark Zuckerberg ovog utorka saopštio je da Meta planira smanjenje broja zaposlenih za još 10.000 ljudi, kao i ukidanje oko 5.000 novootvorenih radnih mesta. Tom prilikom, osnivač je izjavio i da će kompanija otkazati “projekte nižeg prioriteta”, dodajući da je “potcenio indirektne troškove” povezane s ovim inicijativama.

Najava novih otkaza dolazi samo četiri meseca nakon objave o ukidanju oko 11.000 radnih mesta, što znači da ovaj tehnološki gigant do sada efektivno otpustio – ili planira da otpusti – otprilike jednu četvrtinu svojih zaposlenih.

Prema navodima gorepomenutog portala, iz kompanije Meta saopštili su da će se kompanijski troškovi za celu godinu 2023. kretati u rasponu od 86 do 92 milijarde dolara, što je značajno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je ta cifra iznosila oko 95 milijardi dolara.

Sve ovo posledica je mera smanjenja troškova prouzrokovanih recesijom i krizom u tehnološkoj industriji, ali i trendom prekomernog zapošljavanja — preciznije, oko 30.000 novozaposlenih u periodu između 2020. i 2022. godine — koji je kompanija sprovela zarad rebrendiranja i realizacije projekta Metaverse.

Takođe, ekspanzija novih društvenih mreža, tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ali i nedostatak inovativnih ideja od kojeg kompanija pati gotovo deceniju, rezultovali su krizom koja, polako ali sigurno podleže zubu vremena. Uz sve to, čini se da trenutno svedočimo proprasti Metaverse-a, na koji je kompanija prokockala čitavih 38 milijardi dolara.

RIP Metaverse?

U oktobru 2021. godine, odjeknula je vest da se kompanija Facebook rebrenduje i postaje Meta, otvarajući novo poglavlje konzumiranja interneta — osvajanje metaverzuma. Premda i dalje niko sa sigurnošću ne može da odgovori na pitanje šta je tačno metaverse — Google pretraga termina nudi nekoliko različitih definicija od kojih nijedna nije zvanična — tada su svi bili uzbuđeni zbog ideje zakoračivanja u virtuelnu realnost, ma šta to značilo.

Od čelnika kompanije mogli smo čuti brojne floskule koje impliciraju početak nove stvarnosti u kojoj će ljudi moći da se teleportuju u vidu holograma, budu na više mesta istovremeno i na taj efikasnije obavljaju svoje poslove, kao i mnoge druge futurističke ideje nalik onima iz sci-fi filmova.

Tako je kompanija Meta uložila milijarde u razvoj i kreiranje metaverzuma, što je rezultovalo da 2022. godine, Reality Labs – poslovna i istraživačka jedinica kompanije, koja proizvodi hardver i softver za virtuelnu i pročirenu realnost – ostvari prihod od skoro 2.2 milijarde dolara, krunišući Metu za najvećeg metaverse igrača u okviru industrije.

Ipak, bilo je ‘previše dobro da bi bilo istinito’

Skoro dve godine od objavljivanja velike vesti, još većih očekivanja i pompeznih najava, interesovanje za metaverse drastično je opalo, o čemu svedoči pad Google pretrage termina za čak 80%. Ceo hajp prešao je u ruke kompanije Open AI, čiji proizvodi zasnovani na veštačkoj inteligenciji koja generiše tekst, slike i druge podatke, postaju sve popularnija investicija za velike kompanije.

Stvarnost je konačno pogodila i samog Zuckerberga koji je, po svemu sudeći odlučio, da tiho zakopa metaverse. Ova nagađanja, lično je potkrepio objavom na svom zvaničnom Facebook nalogu u kojoj najavljuje preusmerenje poslovanja na oblast veštačke inteligencije, i time ulaženje u trku za osvajanje najunosnijeg tržišta u datom trenutku – verovatno kopirajući tuđe ideje i patente, kako to samo on i njegova kompanija najbolje znaju:

Počinjemo da okupljamo timove koji rade na generativnoj veštačkoj inteligenciji širom kompanije u fokus grupu za ugradnju ove tehnologije u sve naše različite proizvode.

O tome da metaverse može otići u istoriju i pre nego što je zaživeo, svedoči činjenica da je Reality Labs izgubila čak 13.7 milijardi dolara operativnih troškova tokom prošle godine, što znači da kompanija trenutno troši mnogo više novca nego što zarađuje. Pomenuti iznos samo je dodatak operativnom gubitku od 10.2 milijarde dolara u 2021. godini, što predstavlja dvogodišnji operativni gubitak od 23,9 milijardi dolara.

S druge strane, tokom ovog vremenskog perioda, Meta je za meatverse projekte ostvarila prihod od svega 4.4 milijarde dolara. Ono što celu situaciju čini još gorom, jeste činjenica da Reality Labs ne raste, a njen prihod je pao za 5% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Uzevši u obzir da investitori masovno gube poverenje u Metu, akcije kompanije su takođe pale na najniži nivo od 2016. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Intervju

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.