Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Prema pisanju portala Tech Crunch, Mark Zuckerberg ovog utorka saopštio je da Meta planira smanjenje broja zaposlenih za još 10.000 ljudi, kao i ukidanje oko 5.000 novootvorenih radnih mesta. Tom prilikom, osnivač je izjavio i da će kompanija otkazati “projekte nižeg prioriteta”, dodajući da je “potcenio indirektne troškove” povezane s ovim inicijativama.

Najava novih otkaza dolazi samo četiri meseca nakon objave o ukidanju oko 11.000 radnih mesta, što znači da ovaj tehnološki gigant do sada efektivno otpustio – ili planira da otpusti – otprilike jednu četvrtinu svojih zaposlenih.

Prema navodima gorepomenutog portala, iz kompanije Meta saopštili su da će se kompanijski troškovi za celu godinu 2023. kretati u rasponu od 86 do 92 milijarde dolara, što je značajno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je ta cifra iznosila oko 95 milijardi dolara.

Sve ovo posledica je mera smanjenja troškova prouzrokovanih recesijom i krizom u tehnološkoj industriji, ali i trendom prekomernog zapošljavanja — preciznije, oko 30.000 novozaposlenih u periodu između 2020. i 2022. godine — koji je kompanija sprovela zarad rebrendiranja i realizacije projekta Metaverse.

Takođe, ekspanzija novih društvenih mreža, tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ali i nedostatak inovativnih ideja od kojeg kompanija pati gotovo deceniju, rezultovali su krizom koja, polako ali sigurno podleže zubu vremena. Uz sve to, čini se da trenutno svedočimo proprasti Metaverse-a, na koji je kompanija prokockala čitavih 38 milijardi dolara.

RIP Metaverse?

U oktobru 2021. godine, odjeknula je vest da se kompanija Facebook rebrenduje i postaje Meta, otvarajući novo poglavlje konzumiranja interneta — osvajanje metaverzuma. Premda i dalje niko sa sigurnošću ne može da odgovori na pitanje šta je tačno metaverse — Google pretraga termina nudi nekoliko različitih definicija od kojih nijedna nije zvanična — tada su svi bili uzbuđeni zbog ideje zakoračivanja u virtuelnu realnost, ma šta to značilo.

Od čelnika kompanije mogli smo čuti brojne floskule koje impliciraju početak nove stvarnosti u kojoj će ljudi moći da se teleportuju u vidu holograma, budu na više mesta istovremeno i na taj efikasnije obavljaju svoje poslove, kao i mnoge druge futurističke ideje nalik onima iz sci-fi filmova.

Tako je kompanija Meta uložila milijarde u razvoj i kreiranje metaverzuma, što je rezultovalo da 2022. godine, Reality Labs – poslovna i istraživačka jedinica kompanije, koja proizvodi hardver i softver za virtuelnu i pročirenu realnost – ostvari prihod od skoro 2.2 milijarde dolara, krunišući Metu za najvećeg metaverse igrača u okviru industrije.

Ipak, bilo je ‘previše dobro da bi bilo istinito’

Skoro dve godine od objavljivanja velike vesti, još većih očekivanja i pompeznih najava, interesovanje za metaverse drastično je opalo, o čemu svedoči pad Google pretrage termina za čak 80%. Ceo hajp prešao je u ruke kompanije Open AI, čiji proizvodi zasnovani na veštačkoj inteligenciji koja generiše tekst, slike i druge podatke, postaju sve popularnija investicija za velike kompanije.

Stvarnost je konačno pogodila i samog Zuckerberga koji je, po svemu sudeći odlučio, da tiho zakopa metaverse. Ova nagađanja, lično je potkrepio objavom na svom zvaničnom Facebook nalogu u kojoj najavljuje preusmerenje poslovanja na oblast veštačke inteligencije, i time ulaženje u trku za osvajanje najunosnijeg tržišta u datom trenutku – verovatno kopirajući tuđe ideje i patente, kako to samo on i njegova kompanija najbolje znaju:

Počinjemo da okupljamo timove koji rade na generativnoj veštačkoj inteligenciji širom kompanije u fokus grupu za ugradnju ove tehnologije u sve naše različite proizvode.

O tome da metaverse može otići u istoriju i pre nego što je zaživeo, svedoči činjenica da je Reality Labs izgubila čak 13.7 milijardi dolara operativnih troškova tokom prošle godine, što znači da kompanija trenutno troši mnogo više novca nego što zarađuje. Pomenuti iznos samo je dodatak operativnom gubitku od 10.2 milijarde dolara u 2021. godini, što predstavlja dvogodišnji operativni gubitak od 23,9 milijardi dolara.

S druge strane, tokom ovog vremenskog perioda, Meta je za meatverse projekte ostvarila prihod od svega 4.4 milijarde dolara. Ono što celu situaciju čini još gorom, jeste činjenica da Reality Labs ne raste, a njen prihod je pao za 5% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Uzevši u obzir da investitori masovno gube poverenje u Metu, akcije kompanije su takođe pale na najniži nivo od 2016. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.