Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Sve zainteresovane srednje škole i gimnazije u Srbiji do 1. oktobra mogu da se prijave i ukoliko ispunjavaju uslove, dobiju svoj Mejkers lab i njegove inovativne programe. Broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen. Biće kontaktirane one škole koje ispunjavaju kriterijume za otvaranje Mejkers laba, a njihova izgradnja i otvaranje labova biće planirani i realizovani u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom Grupe za obrazovanje.

Izgradnja i razvoj svakog Mejkers laba je zajednički poduhvat Grupe za obrazovanje, školskog kolektiva i privrede. Zajedno se radi na planiranju, izgradnji i opremanju laba, kao i na kreiranju programa koji će se u njemu izvoditi u skladu sa potrebama i ambicijama svake škole. Da bi proces bio uspešan, potrebni su angažman i posvećenost školskog tima, kao i dobra komunikacija i saradnja sa lokalnom zajednicom.

U proces izgradnje i kasnije aktivnosti Mejkers laba može se uključiti onoliko nastavnika koliko je zainteresovano, ali je važno da barem jedan ili dva nastavnika preuzmu ulogu koordinatora Mejkers laba.

Mejkers labovi — prostori u kojima rastu ideje i uspesi

U oktobru 2022. godine otvoren je prvi Mejkers lab i to u Medicinskoj školi u Čačku, a od tada priča o prostorima u kojima se kreira budućnost puna inovacija ne staje. Otvoreni su Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji, a privodi se kraju i opremanje Mejkers laba u Kraljevu za otvaranje u septembru.

Trenutno u 14 otvorenih Mejkers labova širom Srbije učenici i nastavnici istražuju, primenjuju svoje znanje, inoviraju, učestvuju u različitim programima i izazovima, i kroz sve to stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka. Rezultati i primeri dobre prakse su već tu. Učeničke kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i krče put ka evropskim.

Zatim, timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

Do kraja godine, planira se otvaranje učionica budućnosti u još 13 srednjih škola različitih profila.

Novih 12 Mejkers labova u 2024. godini

Prema planovima Grupe za obrazovanje, 2024. i 2025. godina proći će u znaku širenja Mejkers mreže, s obzirom da će do kraja ove godine u Srbiji biti otvoreno još 12 novih učionica budućnosti i to u sledećim školama: Gimnazija “Takovski ustanak”, Gornji Milanovac; Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad; Gimnazija “Josif Pančić”, Bajina Bašta; Gimnazija “Bora Stanković”, Niš; Tehnička škola Pirot; Tehnička škola Šabac; Prva tehnička škola Kragujevac; Medicinska škola “7. april”, Novi Sad; Srednja škola Žitorađa; Poljoprivredna škola Vršac; Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac; Poljoprivredna škola Bač.

Do kraja ove godine, više od 25.000 đaka zajedno sa 2.500 nastavnika imaće priliku da se kroz Mejkerse poveže sa inovativnom tehnologijom, programima, naukom i privredom, što je podrška ne samo srednjim školama već i njihovim lokalnim zajednicama. Povezivanje privrede i obrazovanja je jedan od ključnih aspekata inicijative, kako zbog transfera savremenih znanja i veština tako i zbog uspešnog širenja mreže Mejkers labova.

Kao i do sada, tu su kompanije i njihovi timovi koji ulažu svoje resurse u izgradnju sistema podrške obrazovanju, a to su — Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company i NCR fondacija. Veliki broj predstavnika civilnog društva kao i kompanija koje stoje iza ovog projekta, pokazuju značaj ove misije, kako za razvoj i rast mladih, tako i za dobrobit celog društva.


Sve informacije o prijavi, pronađite na sledećem linku!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.