mBrainTrain razvija uređaj koji meri aktivnost mozga – rešenje stiglo i do svemira

Domaći mBrainTrain razvija uređaj koji meri aktivnost mozga – rešenje stiglo i do svemira

Uređaj za praćenje električne aktivnosti mozga iza koga stoji domaći tim mBrainTrain koristio se čak i u svemiru - u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Pored toga, ova kompanija razvija i druga hardverska rešenja iz pomenute oblasti, a više o njihovom poslovanju otkrivamo u tekstu koji sledi.

Osnivači kompanije mBrainTrain, Bogdan Mijović i Ivan Gligorijević, pre skoro 11 godina, po povratku sa doktorskih studija iz Belgije, odlučili su da pokrenu kompaniju za koju su još tada imali snažan osećaj da će doprineti daljem razvoju naučnih istraživanja kroz razvoj naprednih mobilnih EEG sistema i metoda.

Oblast im je, kažu, bila odlično poznata – obojica su završili doktorate iz oblasti neuroscience-a, a njihov tadašnji senior kolega Maarten De Vos (koji je i suvlasnik mbta) je tada postao profesor u Oldenburgu, u Nemačkoj. “To je bio period kada su naučnici počinjali da shvataju da mozak ne funkcioniše na isti način unutar laboratorije (gde se ispitivao do tada) i u slobodnom okruženju, a takđe su shvatili i da ljudska svest nije samo individualna i ne postoji sama za sebe, nego da zavisi i od prirodnog i društvenog okruženja u kome se nalazimo, pa je treba proučavati u realnom okruženju”, priseća se Bogdan.

Međutim, da bi se to desilo, bilo je potrebno da se naprave mobilni minijaturni uređaji koji tehnički mogu da podrže takvu vrstu istraživanja. “Nas dvojica smo tada završavali svoje doktorate, vratili se u Srbiju i puni elana na pitanje Da li vi možete da napravite ovaj uređaj? – mi smo samouvereno rekli NARAVNO jer smo bili dovoljno mladi i neiskusni da razumemo koliko to nije lako i tako smo krenuli”, kaže Mijović.

Ovaj dvojac tako se upustio u pokretanje svog startapa, a sa Bogdanom u nastavku razgovora rezimiramo prethodnu deceniju i prepreke koje su morali da pređu ne bi li postali kompanija koja je svoj proizvod poslala čak i u svemir.

Ovaj tim razvija sisteme koji se koriste u preko 200 laboratorija u više od 50 država sveta

“Kada smo se vratili u Srbiju sa idejom da budemo preduzetnici, mnogo nam je pomogao i akademik, profesor Dejan Popović sa Elektrotehničkog fakulteta (koji je takođe bio suosnivač, ali je nažalost u međuvremenu preminuo), koji je umeo da dva studenta uputi u to kako da počnu svoju novu kompaniju i upoznao nas je sa saradnicima koji su nam mnogo pomogli na početku”, navodi naš sagovornik i dodaje:

Ivan i ja smo svoj edukativni i karijerni put gradili zajedno – od srednje škole, fakultetskih studija, a onda i školovanja na KU Luven u Belgiji gde smo završili doktorat, do osnivanja mbt-a 2012. godine i proslave desetogodišnjice postojanja firme u godini za nama. Imamo identičan background i to je verovatno jedna od najjačih karika naše kompanije jer sa punim poverenjem i svesrdnim zalaganjem gradimo tim koji deli našu viziju, ali je to istovremeno i jedan ograničavajući faktor jer su nam posle 30 godina stavovi i ideje toliko sinhronizovani da nas možda ponekad spreče u sagledavanju novih aspekata i mogućnosti.

Sa druge strane, dodaje on, obojica su bili u cipelama svojih korisnika i svakodnevno su u bliskom kontaktu sa naukom – što znači i sa trenutnim korisnicima njihovih sistema. “To nam je verovatno pomoglo da na tržištu izgradimo dobro utemeljenu poziciju, da steknemo poverenje i napravimo dobro uporište za dalje širenje”, ističe Mijović i dodaje da su njihovo glavno tržište naučni i istraživački centri, uglavnom u zapadnoj Evropi i Americi:

Sistemi koje razvijamo se koriste u preko 200 laboratorija u više od 50 država sveta, a korisnici naših sistema i njihova preporuka su nam u prvim godinama rada bili najbolja i gotovo jedina reklama.

Ova kompanija, dakle, razvija većinom hardverska rešenja – male uređaje za merenje električne aktivnosti mozga.

“Signali mozga su vrlo slabi (veličine par mikrovolti), za razliku od ostalih fizioloških signala (recimo, signal srca je 1.000 puta jači, mišićni signali još više) i dosta je komplikovano izolovati baš one koji dolaze od mozga”, objašnjava Bogdan za Netokraciju i ističe da to posebno dolazi do izražaja u vanlaboratorijskim uslovima gde je čovek (ispitanik) izložen raznim spoljnim nadražajima, kao i gde se kreće i aktivnosti mišića i pomeranja su mnogo izraženiji.

Te signale dalje obrađuju istraživači na način koji je prilagođen njihovim oblastima istraživanja, a glavni korisnici rešenja iza kojih stoji mbt su neuroscience istraživački centri i fakulteti (MIT, UCLA, UCSD, Fraunhofer Institut, Max Planck Institut) ili velike kompanije koje imaju svoja istraživačka odeljenja (npr. Microsoft, X- factory, Axiom, Orange labs…). Bogdan dodaje:

Naši klijenti su, dakle, svi oni koji rade na istraživanjima mozga, mentalnog stanja i svesti, a to žele da urade u realnim uslovima, pa im je prema tome potreban lako nosivi pouzdan EEG uređaj – na radnom mestu, u prirodi za vreme hodanja ili čak u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao što je bio slučaj sa Axiomom.

Dalji planovi usmereni su na razvoj novih algoritamskih arhitektura

Razgovarajući dalje o poslovanju i izazovima na koje su nailazili, Bogdana smo pitali i da li su njihovi proizvodi unikatni na tržištu, a on se priseća da kada su napravili Smarting, njihov prvi proizvod, on je bio jedini takav uređaj u tom trenutku na tržištu – mali, nosiv, imao je aplikaciju za mobilne telefone, tako da niko nije morao da nosi računar sa sobom.

Ipak, u međuvremenu su i drugi počeli da proizvode slične uređaje, ali i dalje nisu dostigli pouzdanost i lakoću upotrebe koju, kako kaže naš sagovornik, ima mbt, a koju su unapredili u novijim proizvodima iz PRO linije:

Ta brzina nameštanja i lakoća upotrebe je u stvari vrlo bitna, jer su EEG eksperimenti generalno komplikovani i zahtevaju preko sat vremena pripreme. I onda je veliki benefit ako se ta priprema svede na desetak minuta. Posebno uzevši u obzir da uvek postoji ispitanik kome takav eksperiment nije prijatan i što duže traje, on postaje anksiozniji i nestrpljiviji što utiče na njegovo mentalno stanje i na izmerene vrednosti.

Na razvoju ovih proizvoda trenutno radi sedmoro ljudi, od ukupno 15 stalno zaposlenih, a Bogdan ističe i da su trenutno u fazi širenja tim, ali uglavnom sa netehničkim osobljem. “Pored toga, imamo i eksterne saradnike koji sa nama rade u okviru konsultantskih i part-time rola za specifične oblasti. Dalji razvoj tehnologije (koji bi išao izvan granica hardvera) bi zahtevao dodatni tim, ali za takvu vrstu širenja bismo morali da obezbedimo dodatne investicije”, navodi on i dodaje da im to trenutno nije u planu:

Svoje proizvode monetizujemo tako što prodajemo hardver, uglavnom direktnom prodajom. Investicije trenutno ne tražimo jer nam nisu potrebne za trenutni biznis model, ali onog trenutka kada rešimo da nastavimo razvoj tehnologije van hardvera, moraćemo da potražimo dodatne investicije.

Za kraj, on nam je otkrio i kakvi su planovi ovog startapa u narednom periodu. “Prethodnih godina smo intenzivno radili na razvoju, na unapređenju tehnologije, širenju portfolija… a ove godine smo se okrenuli korisnicima, sagledavanju tržišta i potrebnih resursa za dalji rast. Želimo da posvetimo vreme i energiju sagledavanju potencijala tržišta i nas samih, kako bismo definisali što bolju strategiju za dalje korake koji će nas pozicionirati kao jedan od najuticajnijih brendova u oblasti neuroscience-a u svetu”, ističe Mijović.

Što se tiče tehnološkog razvoja, tehnologija koju oni razvijaju (za merenje moždane aktivnosti i interakcija sa mašinama i kompjuterima) nije razvijena do kraja, a da bi se to desilo, potrebno je nekoliko breakthrough inovacija. “Neke su hardverske (i tiču se uglavnom lakoće nameštanja u uslovima svakodnevnog čoveka), a neke su algoritamske (koje se tiču interpretacije signala koji dolaze iz mozga), a naš plan je da se fokusiramo na ove druge i da razvijemo nove algoritamske arhitekture koje će omogućiti da ova tehnologija bude aplikabilna”, zaključuje on.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.