Startapi: Trošite novac, a ne vreme - njega ne možete povratiti

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Startapi: Trošite novac, a ne vreme – njega ne možete povratiti

Poslednji blok predavanja pred finale startap takmičenja otvorio je Marvin Liao, partner u akceleratoru 500 Startups iz Silicijumske doline sa kojom je beogradska publika nedavno imala priliku da se upozna. Marvin je ovoga puta govorio o ‘growth hacking’ metodologiji, ali i otkrio kako se velike kompanije danas sve više boje malih startapa - projekata i ideja koje ugrožavaju njihovu dominantnu poziciju.

marvin_main

Započevši predavanje izjavom da je danas više nego ikada pre lakše pokrenuti tehnološku kompaniju, Liao se osvrnuo na činjenicu da je pre 10 godina bilo neophodno osigurati milione dolara investicije (od čega bi polovina te sume otišla samo na servere i infrastrukturu), a da ta cifra danas iznosi svega 50,000 dolara što se i smatra početnim novcem za early stage startape.

Sa servisima kao što su Amazon Web Services, Google Play, App Store, Facebook, Twitter, pokrenuti tehnološki startap postala je stvar koja se može meriti u desetinama hiljada dolara.

Ukoliko ste startap, treba da budete presrećni zbog ovoga! Ukoliko ste velika kompanija, trebali biste biti preplašeni na smrt!

Objasnivši da velike kompanije i korporacije više ne mogu držati korak sa vremenom budući da se svet izuzetno brzo menja, Marvin je izjavio da će mali startapi vremenom pojesti velike igrače. Ovo naravno nije jednostavan put. Startapi su pakao, ali predstavljaju jedini način da uradite nešto što je zapravo značajno, što može ostaviti veći efekat na društvo ili industriju.

Rad na pravom problemu je značajniji od teškog rada!

Liao je takođe izjavio da kao investitor koji se na nedeljnom nivou sastane sa nekih 30 do 40 kompanija, a koji radi u akceleratoru koji je do sada investirao u više od 1000 kompanija (među kojima su i hrvatski Farmeron i WhoAPI), on nikada ne ulaže u timove koji ovo rade da bi se obogatili, već isključivo u vizionare – ljude koji nastoje da radom na svom startapu ostave pečat i promene neku industriju ili društvo na bolje.

Isto tako, predstavnik akceleratora 500 Startups koji već duže vreme radi i podučava startape sa ovih prostora, ukazao je na činjenicu da u svetu danas postoje određene metode i tehnike koje startapima pomažu da dođu do korisnika (growth hacking). Za razliku od velikih korporacija koje imaju novca da marketing i akviziciju novih korisnika, startapi su ti koji na inovativne načine i uz veoma malo novca, moraju odraditi sličan, ako ne i bolji posao od značajno veće i moćnije konkurencije.

Gde su vaši korisnici, šta oni rade?

Za kraj, Marvin je sa publikom podelio i AARRR framework kojeg je smislio jedan od osnivača 500 Startups, Dave Mcclure, a koji je još 2007. pronikao u srž onoga što danas i muči najveći broj startapa – kako od posetilaca napraviti redovne posetioce, mušterije? Koristeći se ovim dijagramom, startapi mogu lako uočiti gde gube njihove korisnike, a poznat je slučaj gde je upravo Facebook koristio pomenuti framework kako bi pretvorio početne posetioce u prave i sada već godinama verne korisnike.

Vodeći se poznatom formulom da 80% poseta generiše samo 20% korisnika, Liao se osvrnuo na jučerašnje predavanje Stelija Eftija koji je jasno poručio da se osobe i timovi ne mogu baviti sređivanjem nekoliko određenih stvari, već isključivo jednom – pa makar to bilo i pronalaženje novih korisnika koji će se svrstati u ovih 20%!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Kolumna

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.