Udruženje 'Mame su zakon' izborilo se za zakonske promene koje se tiču majki - ali borba za bolji položaj se vodi i dalje - Netokracija.rs

Udruženje ‘Mame su zakon’ izborilo se za zakonske promene koje se tiču majki – ali borba za bolji položaj se vodi i dalje

Početkom juna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. On uskoro ulazi u skupštinsku proceduru, a mi sa predsednicom Udruženja 'Mame su zakon' razgovaramo o pomenutom predlogu i daljim amandmanima.

Neke od izmena koje su deo Predloga, a koje su u ovom trenutku izvesne su:

  • Ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete;
  • Minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla (do navršenih 3 meseca od rođenja deteta);
  • Podizanje maksimalne isplate naknade sa 3 na 5 prosečnih zarada;
  • Prava poljoprivrednih siguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiji.

Očekuje se da ove izmene stupe na snagu 1. jula, a neke od njih vrše se na osnovu donetih odluka Ustavnog suda Srbije od decembra prošle godine, dok su druge bile predmet pregovora Vlade RS i Udruženja “Mame su zakon” sa čijom predsednicom Tatjanom Macurom razgovaramo u nastavku teksta.

‘Obračun sa porodiljskom mafijom’ doveo do neustavnih zakonskih odredbi

“Borba za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom počela je prvim nastupom u Skupštini kada se raspravljalo o usvajanju ovog Zakona, otprilike od decembra 2017. godine. Već tada sam ukazivala, kako na skupštinskim odborima, tako i u plenumu, da će primena određenih odredbi biti izuzetno loša, a nekih i neustavna”, kaže Macura koja je u tom trenutku bila poslanica u XI sazivu Narodne skupštine.

Shodno tome nekoliko meseci kasnije najpre je formirana inicijativa, a kasnije i udruženje “Mame su zakon” i, kako otkriva naša sagovornica, do danas radimo jednakim intenzitetom. “Tim je volonterski, mali, ali veoma posvećen”, dodaje ona i detaljnije pojašnjava kako je izgledao proces borbe za izmenu Zakona:

Zakon je ušao u skupštinsku proceduru uz obrazloženje da su neke odredbe takve da žene navodno ne bi oštetile državni budžet navodnim malverzacijama. Mi ne negiramo da nekih malverzacija nije bilo, ali baš u tolikoj meri je neverovatno.

Naime, ministarstvo je kao tezu koja opravdava “obračun sa porodiljskom mafijom” pretpostavilo da svaka žena koja je nakon porodiljskog ostala nezaposlena u stvari imala neki dogovor sa poslodavcem koji je samo u tom periodu fiktivno zaposlio, potpuno zanemarujući realnost u kojoj žene bez posledica po poslodavce ostaju bez posla i dobijaju otkaze. Moralo se ustati protiv takve strašne teze.

Inače dolazim iz privatnog sektora i znam koliko je teško danas da žene zadrže posao u reproduktivnom periodu života. Visoki nameti na zarade zaposlenih, koje se godinama ne smanjuju ne ostavljaju prostor poslodavcima da zaposle i zamene onim ženama koje možda moraju češće da odsustvuju sa posla ili rade samo u određenim smenama, zbog čega verujem da im je ekonomski isplatljivije da zaposle osobu koja izvesnije može planirati svoje vreme.

Tatjana i njen tim formirale su udruženje i borbu nastavile po pravilima i zakonima koji mogu dati rezultate – pisale su Predlog za ocenu ustavnosti koji je na kraju i doveo do izmena koje su inicirale ovu izmenu Zakona, pisale su amandmane, razgovarale sa ženama koje planiraju proširenje porodice, a na kraju i vukle za rukav nadležne ministre i premijerku. 

Koji su sledeći koraci u borbi za prava mama?

Nakon što ovaj Predlog uđe u skupštinsku proceduru, “MameSuZakon” uputiće sledeće predloge amandmana narodnim poslanicima:

  • Garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa;
  • Smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12;
  • Izjednačiti prava preduzetnica sa drugim porodiljama (izmeniti formulu po kojoj se obračunavaju naknade, korišćenje 2 godine odsustva sa posla za treće dete, pravo da i partneri koriste odsustvo sa posla radi nege deteta);
  • Prepoznati ovim Zakonom i porodice sa više od četvoro dece.

“Mi ćemo već za koji dan uputiti ove amandmane narodnim poslanicima”, ističe Tatjana i navodi sledeće:

Može se izdejstvovati još izmena koje u ovom trenutku ne traže velike zahvate u budžetu, tako da je samo pitanje da li izvršna i zakonodavna vlast imaju političke volje da nas čuju. Dalje svakako nastavljamo borbu. Neke izmene traže veće zahvate u budžetu, što praktično znači da se mora izvršiti ušteda na nekoj drugoj strani. Pratićemo kako teče usvajanje budžeta za sledeću godinu i tražiti gde ima prostora za takvu preraspodelu.

Ipak, ukoliko ove dodatne izmene ne budu prihvaćene, “Mame su zakon” će nastaviti svoju borbu. “Nema odustajanja. Kao što rekoh, pratićemo i dalje kako se troši novac svih građana koji se akumulira u budžetu i tražiti naše mesto pod suncem. Ako je podizanje nataliteta glavna politika Vlade Republike Srbije, onda je vreme da se to i praktično pokaže prilagođavanjem Zakona koji do toga dovode. Jako je važno da se narednim izmenama prepoznaju one žene koje imaju najniže zarade ili malo radnog staža, žene koje samostalno obavljaju delatnosti i sve one porodice koje imaju više od četvoro dece”, zaključuje Tatjana.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.