Kome smetaju mame preduzetnice?

Kome smetaju mame preduzetnice?

Loš položaj žena preduzetnica dodatno je narušen zakonom iz 2017. godine u okviru kojeg je država diskriminisala mame preduzetnice - ukinuvši pravo na doprinose za vreme odsustva radi nege deteta (i porodiljskog odsustva). Kako ispraviti ovakvu štetu, otkrivaju nam predstavnice inicijative "I mame su preduzetnice".

S obzirom na pomenutu temu, gošće 64. epizode Office Talks podcasta bile su Milena Rančić iz “Udruženja knjigovođa i računovođa Srbije”, kao i Tatjana Macura iz udruženja “Mame su zakon”. Sa njima smo razgovarali o inicijativi “I preduzetnice su mame” uz osvrt na to kakav je trenutno položaj preduzetnica koje planiraju trudnoću i sa kojim se problemima suočavaju.

Štaviše, šire smo obradili problem iz 2017. godine kada je donet novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koji je krenuo da se primenjuje 2018. godine. Tatjana je kao predstavnica pomenutog udruženja govorila o tome zašto je ovaj zakon donet i šta je ovo udruženje konkretno uradilo kako bi ublažilo negativne efekte ovog zakona.

Jedan od problema o kojima će se u narednom periodu svakako govoriti, a koji smo i ovde obradili, jeste uticaj zakona kojim je posebno ugrožen položaj žena preduzetnica, za koje se zahteva (putem inicijative) pravičan obračun naknade kojim bi preduzetnice imale uplaćene doprinose tokom porodiljskog odsustva i odsustva sa rada tokom nege deteta.

Za svojevrstan zaključak epizode osvrnuli smo se na to kakve su promene potrebne da bi se poboljšao položaj žena preduzetnica u Srbiji, i kako da se ovaj problem dodatno približi vlasti – kako bi se adekvatni ljudi proaktivnije bavili istim. Ostanite do kraja epizode i saznajte koji su naredni planovi inicijative “I preduzetnice su mame”, uz nove planove i korake koji će se preduzeti na pomenute teme.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.