IT-jevcima u Srbiji je u 2023. teže da promene posao

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.

Poslednjih godina istraživanja pokazuju da broj žena u IT industriji sve više raste: ova brojka je u godinama iza nas veća za 5%, a kada se, recimo, fokusiramo na gejming, vidimo da žene čine polovinu lead pozicija u celoj industriji!

Ipak, situacija po pitanju žena na rukovodećim pozicijama u ostalim delovima tehnološke scene i dalje nije idealna – i to je nešto na čemu bi trebalo raditi.

Upravo zato, u sklopu naše Ladies of New Business rubrike, ovaj put razgovaramo sa Magdalinom Čivović, Tech Lead-om u kompaniji Doodle, koja će uskoro preći na poziciju principal inženjera.

Magdalina je za Netokraciju otkrila kako ona gleda na pitanje broja žena lidera u tehnološkoj industriji u Srbiji, ali i kolike je posledice kriza ostavila na domaći IT i šta je danas glavna stvar koju inženjeri u Srbiji traže.

Za povećanje broja žena na liderskim pozicijama važni su trud i zalaganje – bez obzira na pol

Našu sagovornicu oduvek je zanimala matematika, pa se zato i odlučila za Matematičku gimnaziju. “U srednjoj skoli smo imali privilegiju da nam jedan od profesora drži dodatnu nastavu iz programiranja, gde sam shvatila da mi je zanimljivo rešavanje algoritamskih problema. Ovo me je kasnije odvelo na put da upišem FON”

Nakon završetka fakulteta, krenula sam na svoju prvu praksu kao softver inženjer i na taj način ušla u ovu industriju formalno. I osam godina kasnije, moj entuzijazam za programiranje ne jenjava, još uvek me pokreće izazov rešavanja kompleksnih problema.

Magdalina trenutno radi na poziciji Technology Lead u okviru kompanije koja razvija platformu za zakazivanje, a njena dužnost je nadgledanje tehničkih aspekta tima:

To znači da tehnički usmeravam i specificiram projekte. Vodim računa o tehničkim standardima, kao i kvalitetu našeg softvera. Mentor sam članovima tima i tu sam za pomoć u rešavanju izazova. Pravim sveobuhvatne procene razvoja softverskih projekata – procenjujem rizik, performanse i tehnologije koje će se koristiti. Na osnovu toga, predlažem rešenja za implementaciju.

Nju smo pitali i da li se, po njenom uvidu u industriju, broj žena lead-ova na domaćem tržištu povećava poslednjih godina poput broja žena u industriji. “Iz mog iskustva, rekla bih da je to sada češće slučaj nego u prošlosti. Kako saznajem iz saradnje moje kompanije sa fakultetima, veći je broj studentkinja na tehničkim smerovima”, objašnjava ona i dodaje:

Po mom mišljenju, za povećanje broja žena na liderskim pozicijama važni su trud i zalaganje, bez obzira na pol. Još jedan važan aspekt bi bilo obrazovanje – formalno, kao i neki oblik mentorstva u oblastima liderstva, nadalje u karijeri.

Stabilnost je zaista stavka broj 1 kod inženjera u periodu krize

U nastavku razgovora sa Magdalinom prokomentarisali smo i aktuelnu krizu, te kako je ona uticala na trenutno stanje na IT tržištu u Srbiji – za koje, smatra ona, ne bi trebalo biti zabrinut. “Mislim da je normalno da se kriza odrazi i na ovu sferu privrede i smatram da je ovaj efekat privremen i da će se vremenom situacija vratiti u normalu”, smatra naša sagovornica i dodaje:

Citiraću jednog od mojih omiljenih podkast voditelja i autora Stivena Bartleta:
“Bilo koji profesionalni zemljotres ne može vam oduzeti znanje i ne može odučiti vaše veštine”. Savetujem kolegama da nastave da ulažu u sebe i u svoje znanje, jer je to nešto što niko ne može da vam oduzme i što će uvek vredeti.

Magdalinu smo pitali i kako je, iz njene vizure, aktuelna situacija pogodna za promenu posla ili, kao u njenom slučaju, promenu pozicije unutar kompanije. “Smatram da je teže promeniti posao sada nego ranije s obzirom da ima znatno manje otvorenih pozicija na tržištu”, otkriva ona i dodaje:

S druge strane, pošto se bavim i zapošljavanjem, mislim da ljudi osećaju sigurnost i pripadnost svojim kompanijama u ovim kriznim vremenima. Iz tog razloga mislim da nisu spremni da tek tako menjaju pozicije.

Za kolege koje nisu trenutno zadovoljne svojim poslom ili im se ukazala dobra prilika, moj savet bi bio da ipak okušaju sreću – da izađu iz zone komfora i izazovu sebe i svoje sposobnosti. Naravno, pod uslovom da su prethodno istražili novo radno okruženje, atmosferu i samu kompaniju – stabilnost, prilike za rast, ophođenje prema zaposlenima, ponašanje u kritičnim situacijama i sl.

Ta promena, dodaje ona, još je lakše ako je promena role u okviru kompanije, što mnoge kompanije omogućuju. “Ja sam ponosna što sam deo kompanije koja ulaže u svoje zaposlene i podstiče njihovo napredovanje na više pozicije”, objašnjava ona i potvrđuje da će stabilnost zaista biti u fokusu u narednom periodu:

Mislim da su ta očekivanja opravdana, smatram da svaka kompanija treba da ima uvid u svoje troškove, snage i slabosti, kao i definisanu viziju i strategiju za dalju budućnost. Naglasak moje kompanije biće na nečem novom, ali i na poboljšanju postojećih proizvoda. Prethodna godina je protekla u optimizaciji poslovanja i sada se osećamo stabilno da pokrenemo nove projekte.

Što se tiče daljeg razvoja njene karijere, Magdalina smatra da njena karijera u okviru kompanije nastavlja svoj put – od januara će biti na poziciji principal inženjer, gde će zajedno sa timom principala imati priliku da doprinosi arhitekturi i dizajnu njihovog sistema.

“Kao principal, treba da obezbedim tehničku ekspertizu i vođstvo inženjera svoje kompanije. Ovo je pretežno tehnička rola, pa su moji planovi za razvoj u skladu sa tim. Želim da nastavim da učim nove tehnologije, pohađam kurseve, posećujem konferencije. U ovom timu sam najmanje iskusna, stoga želim da opravdam poverenje koje mi je dato tako što ću raditi na sebi i pokušati da na taj način doprinesem čitavoj kompaniji”, zaključuje ona.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Novost

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.