Nordeus fondacija organizuje M3 gejming vikend - podrška mladima za ulazak u game dev industriju

Nordeus fondacija organizuje M3 gejming vikend – podrška mladima za ulazak u game dev industriju

U okviru manifestacije Maj mesec matematike (M3) koja se održava od 10. do 31. maja, i ove godine povezujući matematiku i gejming, Nordeus Fondacija zajedno sa Centrom za promociju nauke i kompanijom Playstudios Europe organizuje M3 gejming vikend u Dorćol Platz-u koji počinje u petak 27. i traje do 29. maja.

Organizacija ovog događaja i otvorene prijave za isti su ujedno prilika za mlade da uz mentore iz game dev industrije prave svoje igre tokom M3 gejming vikenda, a za najbolje timove obezbeđene su i nagrade. U okviru Gejming vikenda biće organizovan sledeći raspored:

  • trodnevni Gejm džem tokom kojeg će odabrani timovi imati priliku da prave svoje igre uz pomoć mentora i stručnjaka iz gejming industrije;
  • mali sajam igara domaćih indie gejming studija kako bi predstavili svoje igre široj javnosti;
  • izložba radova interaktivne umetnosti srednjoškolaca iz umetničkih škola u Beogradu, uz izložbu retro gejming konzola.

Na Gejm džemu, timovi iz cele Srbije imaće priliku da tokom tri dana, uz podršku mentora iz različitih gejming kompanija, prave svoje igre na zadatu temu koja se otkriva neposredno pred sam početak takmičenja. Ovo je sjajna prilika za studente i mlade ljude koje interesuje razvoj igara da za kratko vreme prođu čitav kreativni proces, povežu se sa profesionalnom gejming zajednicom, steknu praktično iskustvo, kao i da započnu ili obogate svoj portfolio.

Događaj je otvoren za javnost a prijave timova traju do 15. maja

Povodom organizacije ovog događaja, oglasio se i Nikola Mitić, generalni direktor gejming studija Playstudios Europe koji je uz Nordeus fondaciju jedan od organizatora pomenutog događaja:

Radujemo se prilici da podržimo Maj mesec matematike i da široj publici kroz matematiku približimo video igre – ne samo kao vid zabave, već i kao zanimljivu profesiju. Ipak, deo programa koji nas najviše raduje jeste Gejm džem – jer smo omogućili studentima, ali po prvi put i srednjoškolcima da se oprobaju u kreiranju video igara, da bolje upoznaju ovu industriju i da uče od iskusnih mentora koji već godinama kreiraju video igre koje igraju ljudi širom sveta.

Ovo je jedinstvena prilika u čitavom regionu u kojoj će i šira javnost moći da “zaviri” u proces pravljenja jedne igre, da upozna nezavisne kreatore i da vidi šta lokalna zajednica može da ponudi svetu video igara.

Pored svih pratećih sadržaja tokom M3 gejming vikenda, i sam Gejm džem biće otvoren za javnost. Publika će imati priliku da posmatra kreativni proces i u nedelju 29. maja da prisustvuje predstavljanju svih napravljenih igara i odabiru najboljih naslova. Prijave za sve zainteresovane timove su otvorene do nedelje 15. maja. Prijave i sve ostale potrebne informacije mogu se pronaći na ovom linku.

Inače, Game jam je engleska kovanica nastala od reči gejm (eng: game) iliti igra i džem sešn (eng: jam session) što predstavlja čin kreiranje muzike bez ikakve prethodne pripreme, sa ciljem da se podstakne kreativnost i napravi nova kompozicija. Kada se ova dva spoje, dobija se događaj na kome se u ograničenom vremenskom periodu kreiraju igre na zadatu temu bez prethodne pripreme.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Novost

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.