€52 miliona za izgradnju novog centra za kreativne industrije

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Na mestu nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, predstavljen je budući izgled ovog prostora koji će biti centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista. Obeležavanju početka radova prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je tom prilikom ukazala na činjenicu da Danas kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine.

Prema premijerkinim rečima, za šest godina izvoz kreativnih industrija porastao je čak za 81 odsto, a njihov doprinos BDPu naše zemlje je 6,8 odsto. Kako dalje ističe, Srbija je već u svetu označena kao jedan od lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Uzevši u obzir sve navedeno, ona je zaključila da Vlada Srbije ulaže 52 miliona evra u izgradnju ovog centra za kreativne industrije sa misijom osnaživanja i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija i ekonomija zasnovaniih na znanju.

Prvi inkubator za kreativne industrije

Projekat rekonstrukcije i adaptacije Ložionice deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije. Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio AKVS arhitektura, pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa. Ovim povodom, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je sledeće:

Ložionica će ceo vek nakon svog nastanka, postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakav Beograd, Srbija, kao i region do sada nisu imali. Predstavljaće inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

Naš glavni grad će, pored Avalskog tornja, Hrama Svetog Save, Kalemegdanske tvrđave i Muzeja Nikole Tesle, dobiti novo, jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti stručnu javnost, ali i domaće i strane turiste.

Kompleks Ložionica čine sama zgrada stare Ložionice, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom, podzemna garaža. Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana bez izmena gabarita i nadogradnje, a na 4.800m2 imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, tzv. “Black Box” koja je projektovana i opremljena prema elaboratima naših najvećih stručnjaka za akustiku, a koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja – filmske i pozorišne premijere, koncerte i konferencije.

Izvor: serbiacreates.rs

Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca – radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore. Izuzetno je važno što će tu biti i prvi inkubator za kreativne industrije. Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000m2 U aneks zgradi nalaziće se prostor za potrebe uprave Ložionice, Кancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, to jest, malim inovativnim preduzećima.

Prema rečima ministra Jovanovića, završetak radova kao i useljenje prvih stanara i gostiju u Ložionicu planiran za proleće 2025. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Sponzorisano

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Startapi i poslovanje

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Intervju

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Intervju

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.