€52 miliona za izgradnju novog centra za kreativne industrije

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Na mestu nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, predstavljen je budući izgled ovog prostora koji će biti centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista. Obeležavanju početka radova prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je tom prilikom ukazala na činjenicu da Danas kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine.

Prema premijerkinim rečima, za šest godina izvoz kreativnih industrija porastao je čak za 81 odsto, a njihov doprinos BDPu naše zemlje je 6,8 odsto. Kako dalje ističe, Srbija je već u svetu označena kao jedan od lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Uzevši u obzir sve navedeno, ona je zaključila da Vlada Srbije ulaže 52 miliona evra u izgradnju ovog centra za kreativne industrije sa misijom osnaživanja i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija i ekonomija zasnovaniih na znanju.

Prvi inkubator za kreativne industrije

Projekat rekonstrukcije i adaptacije Ložionice deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije. Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio AKVS arhitektura, pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa. Ovim povodom, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je sledeće:

Ložionica će ceo vek nakon svog nastanka, postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakav Beograd, Srbija, kao i region do sada nisu imali. Predstavljaće inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

Naš glavni grad će, pored Avalskog tornja, Hrama Svetog Save, Kalemegdanske tvrđave i Muzeja Nikole Tesle, dobiti novo, jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti stručnu javnost, ali i domaće i strane turiste.

Kompleks Ložionica čine sama zgrada stare Ložionice, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom, podzemna garaža. Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana bez izmena gabarita i nadogradnje, a na 4.800m2 imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, tzv. “Black Box” koja je projektovana i opremljena prema elaboratima naših najvećih stručnjaka za akustiku, a koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja – filmske i pozorišne premijere, koncerte i konferencije.

Izvor: serbiacreates.rs

Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca – radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore. Izuzetno je važno što će tu biti i prvi inkubator za kreativne industrije. Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000m2 U aneks zgradi nalaziće se prostor za potrebe uprave Ložionice, Кancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, to jest, malim inovativnim preduzećima.

Prema rečima ministra Jovanovića, završetak radova kao i useljenje prvih stanara i gostiju u Ložionicu planiran za proleće 2025. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.