€52 miliona za izgradnju novog centra za kreativne industrije

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Na mestu nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, predstavljen je budući izgled ovog prostora koji će biti centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista. Obeležavanju početka radova prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je tom prilikom ukazala na činjenicu da Danas kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine.

Prema premijerkinim rečima, za šest godina izvoz kreativnih industrija porastao je čak za 81 odsto, a njihov doprinos BDPu naše zemlje je 6,8 odsto. Kako dalje ističe, Srbija je već u svetu označena kao jedan od lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Uzevši u obzir sve navedeno, ona je zaključila da Vlada Srbije ulaže 52 miliona evra u izgradnju ovog centra za kreativne industrije sa misijom osnaživanja i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija i ekonomija zasnovaniih na znanju.

Prvi inkubator za kreativne industrije

Projekat rekonstrukcije i adaptacije Ložionice deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije. Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio AKVS arhitektura, pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa. Ovim povodom, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je sledeće:

Ložionica će ceo vek nakon svog nastanka, postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakav Beograd, Srbija, kao i region do sada nisu imali. Predstavljaće inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

Naš glavni grad će, pored Avalskog tornja, Hrama Svetog Save, Kalemegdanske tvrđave i Muzeja Nikole Tesle, dobiti novo, jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti stručnu javnost, ali i domaće i strane turiste.

Kompleks Ložionica čine sama zgrada stare Ložionice, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom, podzemna garaža. Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana bez izmena gabarita i nadogradnje, a na 4.800m2 imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, tzv. “Black Box” koja je projektovana i opremljena prema elaboratima naših najvećih stručnjaka za akustiku, a koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja – filmske i pozorišne premijere, koncerte i konferencije.

Izvor: serbiacreates.rs

Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca – radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore. Izuzetno je važno što će tu biti i prvi inkubator za kreativne industrije. Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000m2 U aneks zgradi nalaziće se prostor za potrebe uprave Ložionice, Кancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, to jest, malim inovativnim preduzećima.

Prema rečima ministra Jovanovića, završetak radova kao i useljenje prvih stanara i gostiju u Ložionicu planiran za proleće 2025. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.