Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Stotinama godina unazad knjige predstavljaju nepresušan izvor znanja i informacija. Sa pojavom Interneta gotovo svako izdanje postalo je dostupno, a veliki broj knjiga danas se može čitati potpuno besplatno. Rešeni da krenemo u potragu za znanjem, redakcija Netokracije donosi vam listu najboljih sajtova iz sveta književnosti i kulture!

dig_kult

Iako smo gotovo svi navikli na interaktivan sadržaj i video klipove, čitanje je ipak nezamenljiva radnja koja sa sobom donosi mnoštvo benefita. Osećaj papira pod prstima možda nije prevaziđen, ali literatura se danas može konzumirati i putem Interneta, tj. u elektronskom obliku. Pitate se kako do kvalitetnog ili besplatnog sadržaja? Lako – uz pomoć ova tri sajta!

Scribd

Možda jedna od najpoznatijih stranica kada je u pitanju literatura na Internetu. Sa impozantnom statistikom od čak 80 miliona korisnika mesečnoScribd se ustalio kao jedna od najvećih digitalna biblioteka dostupna u 194 zemlje sveta.

scribd
Na Scribd-u postoji mogućnosti deljenja razlilitih fajlova sa drugim korisnicima.

Mnogobrojna literatura u koju spadaju knjige, časopisi, naučni radovi i ostalo može se pronaći upravo na Scribd-u. Iako je veliki broj izdanja u potpunosti besplatan, za određene knjige potrebna je pretplata na mesečnom ili godišnjem nivou, no i one se mogu pregledati u preview verzji. Na osnovu knjiga koji ste ranije pročitali, Scribd vrši i preporuku različitog sadržaja. Korisnik unutar sajta može pretražiti i čitati one naslove koji ga zanimaju, pri čemu se preuzimanje vrši isključivo uz pretplatu.

Issuu

Današnji časopisi iz različitih oblasti predstavljaju veliku bazu informacija, ali stvaraju i posebnu maštu, zahvaljujući pratećim fotografijama. Kada bismo kupovali sve časopise koji nas interesuju, naši novčanici bili bi verovatno popunjeni samo vazduhom. Ipak, na Internetu se može pronaći adekvatna alternativa, a veliki broj besplatnih časopisa nudi upravo Issu – iz tih razloga spremite vaše tablete!

issuu
Issu nudi veliku bazu časopisa iz raznih oblasti.

Slično kao Scribd, i Issuu se može pohvaliti jakom statistikom sa preko 85 miliona čitalaca svakog meseca, ali i 21 milion različitih izdanja. Korisnicima su dostupne kategorije za lakše pretraživanje, te automatski odabrani časopisi uglavnom na stranim jezicima – ali se mogu pronaći i pojedini na srpskom. Sam proces čitanja na sajtu je izuzetno pregledan sa opcijom fullscreen, a na vama je samo da se prepustite uživanju, bilo putem računara ili tableta.

Antikvarne knjige

Ovaj sajt gotovo da se i ne razlikuje od prethodnika – štaviše, korisnicima su ponuđene gotovo iste mogućnosti, samo u nešto drugačijoj formi. Sajt Antikvarne knjige poseduje veliku bazu knjiga na srpskom jeziku. Iako je veći broj onih koje se kupuju, u jednom izdvojenom odeljku možete pronaći besplatnu literaturu za čitanje.

Antikvarne knjige
Na ovom sajtu se može pronaći veliki broj starih i vrednih knjiga.

U rubrici E-knjige nalazi se odeljak pod nazivom besplatne elektronske knjige, a sa desne strane možete napraviti vašu listu literature koju biste pročitali. Na više od 20 stranica nalazi se stotinu vrednih, starih knjiga iz istorije, kulture, filozofije, kao i psihologije.

Audio knjige kao alternativa?

Ukoliko pak provodite dosta vremena za računarom, a isto tako dosta vremena u prevozu, pravo rešenje za ovaj problem mogu biti audio knjige! Najpopularniji servis ovog tipa jeste Audible koji nudi veliki izbor knjiga – kako onih koje se preuzimaju uz pretplatu, tako i onih koje su besplatne.

Čitanje danas može biti prava retkost, ali i kada pronađete ono malo slobodnog vremena (u pauzama između serija i filmova), posvetite se literaturi ili časopisima – makar oni bili u digitalnoj varijanti!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Netokracija

Kako pronaći svoje mesto u IT industriji (ili se bolje pozicionirati u istoj)?

Netokracijina peta po redu Ladies of New Business konferencija održaće se 4. decembra u ICT Hub-u, a ovo izdanje biće posvećeno devojkama i ženama koje rade u u svetu IT-ja, ili u taj sektor žele da uđu.

Kultura 2.0

Kako žene menjaju IT – uprkos uverenju da je to ‘muška’ oblast?

Kada je Ksenija započela karijeru kao softverski inženjer jedina stvar koja joj je zapala za oko bila je činjenica da su među tridesetak zaposlenih u kompaniji bile samo dve žene jer - biti programer nije ’ženski’ posao. Kakva je situacija danas?

Kolumna

Kako pobediti u borbi za normalniji Internet u Srbiji?

Pre desetak dana jedna devojka odlučila je da sebi oduzme život. Kako je jedan deo njenog i privatnog i profesionalnog života podrazumevao javno eksponiranje, a uzevši u obzir da je bila veoma harizmatična i neobična, sve je to privuklo mnogo više pažnje nego neki drugi slični slučajevi. Pažnje javnosti i pažnje medija.

Propustili ste

Tehnologija

Ideja vs. Ideja: Sa kakvim se izazovima suočavaju timovi koji razvijaju IoT rešenja?

Vip IoT Challenge takmičenje polako ulazi u svoju završnicu. Poznati timovi koji su ušli u uži kurg i koji kroz rad sa mentorima čekaju proglašenje pobednika u januaru. Sa dva finalna tima razgovaramo o njihovim rešejnima i iskustvima sa takmičenja.

Startapi i poslovanje

Tim Energym sa pametnom teretanom pobednik konkursa ‘IMAM REŠENJE za pametniji grad’

Konkurs 'IMAM REŠENJE za pametniji grad' kompanije Belgrade Waterfront sinoć je završen, a nagradu od pet hiljada evra osvojio je pobednički tim Energym Group. Drugo i treće mesto osvojili timovi Smart Light sa projektom Eco Light i tim Smart Solutions, sa projektom Smart Waste Monitoring System.

Kultura 2.0

Zadruga, Svetsko prvenstvo i Ubice mog oca najpretraživaniji pojmovi na Guglu u 2018. godini

Obrni-okreni i dalje smo nacija koja se ne odvaja od malih ekrana - čak i kada smo na Internetu.

Izrada web stranica

.RS domen uveo podršku za dijakritičke znakove i postao deo svetske IDN mreže

Nacionalni .RS domen od juče podržava čak 13 novih jezika uključujući i njihova pisma tj. dijakritike koji čine sastavni deo ovih jezika. Time se .RS domen priključuje velikoj svetskoj IDN mreži u okviru koje je registrovano oko 7,5 miliona IDN domena.

Startapi i poslovanje

Startap Akademija čeka vaše prijave – zatvaraju se za dva dana!

Startap akademija je projekat namenjen unapređivanju srpske startap scene koji je ove godine za učesnike potpuno besplatan, a prijave traju do srede u ponoć.

Startapi i poslovanje

Ogledalo Firme zaposlenima daje mogućnost da ocene svog šefa – potpuno anonimno

Većina zaposlenih retko će javno izneti utiske o svom radnom mestu i time budućim kolegama staviti do znanja šta ih čeka. Ovaj izazov pokušava da reši domaći servis Ogledalo Firme.