Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Stotinama godina unazad knjige predstavljaju nepresušan izvor znanja i informacija. Sa pojavom Interneta gotovo svako izdanje postalo je dostupno, a veliki broj knjiga danas se može čitati potpuno besplatno. Rešeni da krenemo u potragu za znanjem, redakcija Netokracije donosi vam listu najboljih sajtova iz sveta književnosti i kulture!

dig_kult

Iako smo gotovo svi navikli na interaktivan sadržaj i video klipove, čitanje je ipak nezamenljiva radnja koja sa sobom donosi mnoštvo benefita. Osećaj papira pod prstima možda nije prevaziđen, ali literatura se danas može konzumirati i putem Interneta, tj. u elektronskom obliku. Pitate se kako do kvalitetnog ili besplatnog sadržaja? Lako – uz pomoć ova tri sajta!

Scribd

Možda jedna od najpoznatijih stranica kada je u pitanju literatura na Internetu. Sa impozantnom statistikom od čak 80 miliona korisnika mesečnoScribd se ustalio kao jedna od najvećih digitalna biblioteka dostupna u 194 zemlje sveta.

scribd
Na Scribd-u postoji mogućnosti deljenja razlilitih fajlova sa drugim korisnicima.

Mnogobrojna literatura u koju spadaju knjige, časopisi, naučni radovi i ostalo može se pronaći upravo na Scribd-u. Iako je veliki broj izdanja u potpunosti besplatan, za određene knjige potrebna je pretplata na mesečnom ili godišnjem nivou, no i one se mogu pregledati u preview verzji. Na osnovu knjiga koji ste ranije pročitali, Scribd vrši i preporuku različitog sadržaja. Korisnik unutar sajta može pretražiti i čitati one naslove koji ga zanimaju, pri čemu se preuzimanje vrši isključivo uz pretplatu.

Issuu

Današnji časopisi iz različitih oblasti predstavljaju veliku bazu informacija, ali stvaraju i posebnu maštu, zahvaljujući pratećim fotografijama. Kada bismo kupovali sve časopise koji nas interesuju, naši novčanici bili bi verovatno popunjeni samo vazduhom. Ipak, na Internetu se može pronaći adekvatna alternativa, a veliki broj besplatnih časopisa nudi upravo Issu – iz tih razloga spremite vaše tablete!

issuu
Issu nudi veliku bazu časopisa iz raznih oblasti.

Slično kao Scribd, i Issuu se može pohvaliti jakom statistikom sa preko 85 miliona čitalaca svakog meseca, ali i 21 milion različitih izdanja. Korisnicima su dostupne kategorije za lakše pretraživanje, te automatski odabrani časopisi uglavnom na stranim jezicima – ali se mogu pronaći i pojedini na srpskom. Sam proces čitanja na sajtu je izuzetno pregledan sa opcijom fullscreen, a na vama je samo da se prepustite uživanju, bilo putem računara ili tableta.

Antikvarne knjige

Ovaj sajt gotovo da se i ne razlikuje od prethodnika – štaviše, korisnicima su ponuđene gotovo iste mogućnosti, samo u nešto drugačijoj formi. Sajt Antikvarne knjige poseduje veliku bazu knjiga na srpskom jeziku. Iako je veći broj onih koje se kupuju, u jednom izdvojenom odeljku možete pronaći besplatnu literaturu za čitanje.

Antikvarne knjige
Na ovom sajtu se može pronaći veliki broj starih i vrednih knjiga.

U rubrici E-knjige nalazi se odeljak pod nazivom besplatne elektronske knjige, a sa desne strane možete napraviti vašu listu literature koju biste pročitali. Na više od 20 stranica nalazi se stotinu vrednih, starih knjiga iz istorije, kulture, filozofije, kao i psihologije.

Audio knjige kao alternativa?

Ukoliko pak provodite dosta vremena za računarom, a isto tako dosta vremena u prevozu, pravo rešenje za ovaj problem mogu biti audio knjige! Najpopularniji servis ovog tipa jeste Audible koji nudi veliki izbor knjiga – kako onih koje se preuzimaju uz pretplatu, tako i onih koje su besplatne.

Čitanje danas može biti prava retkost, ali i kada pronađete ono malo slobodnog vremena (u pauzama između serija i filmova), posvetite se literaturi ili časopisima – makar oni bili u digitalnoj varijanti!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Sponzorisano

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.