Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Stotinama godina unazad knjige predstavljaju nepresušan izvor znanja i informacija. Sa pojavom Interneta gotovo svako izdanje postalo je dostupno, a veliki broj knjiga danas se može čitati potpuno besplatno. Rešeni da krenemo u potragu za znanjem, redakcija Netokracije donosi vam listu najboljih sajtova iz sveta književnosti i kulture!

dig_kult

Iako smo gotovo svi navikli na interaktivan sadržaj i video klipove, čitanje je ipak nezamenljiva radnja koja sa sobom donosi mnoštvo benefita. Osećaj papira pod prstima možda nije prevaziđen, ali literatura se danas može konzumirati i putem Interneta, tj. u elektronskom obliku. Pitate se kako do kvalitetnog ili besplatnog sadržaja? Lako – uz pomoć ova tri sajta!

Scribd

Možda jedna od najpoznatijih stranica kada je u pitanju literatura na Internetu. Sa impozantnom statistikom od čak 80 miliona korisnika mesečnoScribd se ustalio kao jedna od najvećih digitalna biblioteka dostupna u 194 zemlje sveta.

scribd
Na Scribd-u postoji mogućnosti deljenja razlilitih fajlova sa drugim korisnicima.

Mnogobrojna literatura u koju spadaju knjige, časopisi, naučni radovi i ostalo može se pronaći upravo na Scribd-u. Iako je veliki broj izdanja u potpunosti besplatan, za određene knjige potrebna je pretplata na mesečnom ili godišnjem nivou, no i one se mogu pregledati u preview verzji. Na osnovu knjiga koji ste ranije pročitali, Scribd vrši i preporuku različitog sadržaja. Korisnik unutar sajta može pretražiti i čitati one naslove koji ga zanimaju, pri čemu se preuzimanje vrši isključivo uz pretplatu.

Issuu

Današnji časopisi iz različitih oblasti predstavljaju veliku bazu informacija, ali stvaraju i posebnu maštu, zahvaljujući pratećim fotografijama. Kada bismo kupovali sve časopise koji nas interesuju, naši novčanici bili bi verovatno popunjeni samo vazduhom. Ipak, na Internetu se može pronaći adekvatna alternativa, a veliki broj besplatnih časopisa nudi upravo Issu – iz tih razloga spremite vaše tablete!

issuu
Issu nudi veliku bazu časopisa iz raznih oblasti.

Slično kao Scribd, i Issuu se može pohvaliti jakom statistikom sa preko 85 miliona čitalaca svakog meseca, ali i 21 milion različitih izdanja. Korisnicima su dostupne kategorije za lakše pretraživanje, te automatski odabrani časopisi uglavnom na stranim jezicima – ali se mogu pronaći i pojedini na srpskom. Sam proces čitanja na sajtu je izuzetno pregledan sa opcijom fullscreen, a na vama je samo da se prepustite uživanju, bilo putem računara ili tableta.

Antikvarne knjige

Ovaj sajt gotovo da se i ne razlikuje od prethodnika – štaviše, korisnicima su ponuđene gotovo iste mogućnosti, samo u nešto drugačijoj formi. Sajt Antikvarne knjige poseduje veliku bazu knjiga na srpskom jeziku. Iako je veći broj onih koje se kupuju, u jednom izdvojenom odeljku možete pronaći besplatnu literaturu za čitanje.

Antikvarne knjige
Na ovom sajtu se može pronaći veliki broj starih i vrednih knjiga.

U rubrici E-knjige nalazi se odeljak pod nazivom besplatne elektronske knjige, a sa desne strane možete napraviti vašu listu literature koju biste pročitali. Na više od 20 stranica nalazi se stotinu vrednih, starih knjiga iz istorije, kulture, filozofije, kao i psihologije.

Audio knjige kao alternativa?

Ukoliko pak provodite dosta vremena za računarom, a isto tako dosta vremena u prevozu, pravo rešenje za ovaj problem mogu biti audio knjige! Najpopularniji servis ovog tipa jeste Audible koji nudi veliki izbor knjiga – kako onih koje se preuzimaju uz pretplatu, tako i onih koje su besplatne.

Čitanje danas može biti prava retkost, ali i kada pronađete ono malo slobodnog vremena (u pauzama između serija i filmova), posvetite se literaturi ili časopisima – makar oni bili u digitalnoj varijanti!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Sponzorisano

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Startapi i poslovanje

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Sponzorisano

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Novost

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Intervju

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.