Kako do kvalitetnih (i besplatnih) knjiga na Internetu?

Stotinama godina unazad knjige predstavljaju nepresušan izvor znanja i informacija. Sa pojavom Interneta gotovo svako izdanje postalo je dostupno, a veliki broj knjiga danas se može čitati potpuno besplatno. Rešeni da krenemo u potragu za znanjem, redakcija Netokracije donosi vam listu najboljih sajtova iz sveta književnosti i kulture!

dig_kult

Iako smo gotovo svi navikli na interaktivan sadržaj i video klipove, čitanje je ipak nezamenljiva radnja koja sa sobom donosi mnoštvo benefita. Osećaj papira pod prstima možda nije prevaziđen, ali literatura se danas može konzumirati i putem Interneta, tj. u elektronskom obliku. Pitate se kako do kvalitetnog ili besplatnog sadržaja? Lako – uz pomoć ova tri sajta!

Scribd

Možda jedna od najpoznatijih stranica kada je u pitanju literatura na Internetu. Sa impozantnom statistikom od čak 80 miliona korisnika mesečnoScribd se ustalio kao jedna od najvećih digitalna biblioteka dostupna u 194 zemlje sveta.

scribd
Na Scribd-u postoji mogućnosti deljenja razlilitih fajlova sa drugim korisnicima.

Mnogobrojna literatura u koju spadaju knjige, časopisi, naučni radovi i ostalo može se pronaći upravo na Scribd-u. Iako je veliki broj izdanja u potpunosti besplatan, za određene knjige potrebna je pretplata na mesečnom ili godišnjem nivou, no i one se mogu pregledati u preview verzji. Na osnovu knjiga koji ste ranije pročitali, Scribd vrši i preporuku različitog sadržaja. Korisnik unutar sajta može pretražiti i čitati one naslove koji ga zanimaju, pri čemu se preuzimanje vrši isključivo uz pretplatu.

Issuu

Današnji časopisi iz različitih oblasti predstavljaju veliku bazu informacija, ali stvaraju i posebnu maštu, zahvaljujući pratećim fotografijama. Kada bismo kupovali sve časopise koji nas interesuju, naši novčanici bili bi verovatno popunjeni samo vazduhom. Ipak, na Internetu se može pronaći adekvatna alternativa, a veliki broj besplatnih časopisa nudi upravo Issu – iz tih razloga spremite vaše tablete!

issuu
Issu nudi veliku bazu časopisa iz raznih oblasti.

Slično kao Scribd, i Issuu se može pohvaliti jakom statistikom sa preko 85 miliona čitalaca svakog meseca, ali i 21 milion različitih izdanja. Korisnicima su dostupne kategorije za lakše pretraživanje, te automatski odabrani časopisi uglavnom na stranim jezicima – ali se mogu pronaći i pojedini na srpskom. Sam proces čitanja na sajtu je izuzetno pregledan sa opcijom fullscreen, a na vama je samo da se prepustite uživanju, bilo putem računara ili tableta.

Antikvarne knjige

Ovaj sajt gotovo da se i ne razlikuje od prethodnika – štaviše, korisnicima su ponuđene gotovo iste mogućnosti, samo u nešto drugačijoj formi. Sajt Antikvarne knjige poseduje veliku bazu knjiga na srpskom jeziku. Iako je veći broj onih koje se kupuju, u jednom izdvojenom odeljku možete pronaći besplatnu literaturu za čitanje.

Antikvarne knjige
Na ovom sajtu se može pronaći veliki broj starih i vrednih knjiga.

U rubrici E-knjige nalazi se odeljak pod nazivom besplatne elektronske knjige, a sa desne strane možete napraviti vašu listu literature koju biste pročitali. Na više od 20 stranica nalazi se stotinu vrednih, starih knjiga iz istorije, kulture, filozofije, kao i psihologije.

Audio knjige kao alternativa?

Ukoliko pak provodite dosta vremena za računarom, a isto tako dosta vremena u prevozu, pravo rešenje za ovaj problem mogu biti audio knjige! Najpopularniji servis ovog tipa jeste Audible koji nudi veliki izbor knjiga – kako onih koje se preuzimaju uz pretplatu, tako i onih koje su besplatne.

Čitanje danas može biti prava retkost, ali i kada pronađete ono malo slobodnog vremena (u pauzama između serija i filmova), posvetite se literaturi ili časopisima – makar oni bili u digitalnoj varijanti!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Sponzorisano

HTEC: Kako smo iz korena promenili posao klijenta koji posluje globalno već 30 godina?

Da biste kao kompanija zadržali svoje stručnjake neophodno je da znate šta oni misle o vama. Veliki broj zaposlenih znači i isto toliko papira za evaluaciju. Tu na scenu stupa rešenje koje je razvio i implementirao domaći HTEC za kompaniju Great Place to Work.

Internet marketing

Ultimativni spisak konferencija i događaja za digitalne marketare

Konferencije predstavljaju pravu priliku za sticanje novih saznanja i važnih kontakata. Godina samo što je počela i sada je pravo vreme da se upoznate sa događajima u Evropi koji su pristupačni za obići.

Karijere

Kako smo spustili fluktuaciju tehničkog kadra ispod 10 procenata

Dok čitava domaća IT industrija raste, manjak kvalifikovanog kadra i česta fluktuacija zaposlenih ostaju među glavnim problemima sa kojima se menadžment suočava. Kako edukovati novi kadar, a u isto vreme zadržati top talenat u svojim redovima?

Propustili ste

Karijere

Šta vaši (budući) senior programeri zaista žele?

Šta je za programere zanimljiv projekat i kada se odlučuju na promenu radnog mesta?

Društvene mreže

Greška u softveru Instagrama glavni je uzrok naglog pada broja pratilaca

Korisnici Instagrama ovih dana žale se na naglu promenu broja pratilaca. Prema poslednjim informacijama, glavni uzrok problema je 'bug' u softveru ove društvene mreže.

Kultura 2.0

Razum i uticajnost

Nema sumnje da su influenseri tu da ostanu, pa čak i pored svih skandala i glavobolja koje prate saradnju sa njima. Bili veliki ili mali, brendovi su se po oprobanom „kud svi tu i mali Mujo“ sistemu uhvatili u kolo iz kojeg nema lakog izlaska. Retko ko tu zapravo stane da razmisli o tome šta […]

Mobilno

Kako izmeriti zagađenost vazduha u vašem gradu?

Prethodnih dana sve češće se govori zagađenju vazduha u Srbiji. Merne stanice svakodnevno prikupljaju podatke o kvalitetu vazduha, a nivo štetnosti možemo pratiti upravo putem naših pametnih telefona.

Internet marketing

Šta treba da znate ako izdajete stan putem sajta Airbnb?

U Beogradu trenutno ima preko 4.000 aktivnih izdavača na Airbnb-u uz godišnji rast oko 45%. Platforma ima ogroman broj mogućnosti, a ovo su neke od osnovnih koje biste trebali da zapamtite ukoliko izdajete stan putem ovog sajta.

Karijere

Poslovi.infostud.com lansirali Employer Branding Studio kako bi HR potrebe klijenta zadovoljili pod ‘jednim krovom’

Usluge Employer Branding Studija već koriste najveći srpski poslodavci - među njima nisu samo tehnološke kompanije.