Kako se brendirati na LinkedIn-u i obezbediti veći doseg za vaše objave?

Kako se brendirati na LinkedIn-u i obezbediti veći doseg za vaše objave?

Kako funkcioniše LinkedIn algoritam? Kakve objave voli, a koje kažnjava niskim dosegom? Otkrivamo u nastavku.

Za one koji neredovno pišu na LinkedIn-u i povremeno dele znanje, jedna od najvećih misterija je reach njihovih postova, odnosno zašto neke njihove objave prolaze bolje, a neke lošije od drugih.

Upravo zbog toga kontaktirali smo Jovana Milovanovića, jednog od najaktivnijih članova domaće LinkedIn zajednice, koji nam u nastavku teksta objašnjava kako funkcioniše algoritam ove društvene mreže.

I, šta kaže Jovan – kako da naše objave budu vidljivije? Primenite savete koji slede.

Popunite sve stavke i optimizujte profil

LinkedIn je kao Google za poslovne profile, naglašava Jovan – što bolje optimizujete profil po ključnim rečima, veća je šansa da će vaš profil naći potencijalni klijent ili poslodavac. Zato bi trebalo popuniti ceo profil (jer takve profile LinkedIn bolje rangira od onih na kojima nisu popunjene sve informacije) i obratiti pažnju na sledeće stavke:

Prilikom optimizacije profila počnite od naslovne i profilne fotografije. Naslovna fotografija omogućava vam da vizuelno predstavite svoje polje delatnosti ili koje proizvode i usluge nudite. Najčešći savet koji ćete čuti za profilnu fotografiju je da bude profesionalna i da ste nasmejani.

U delu „About“ bitno je napisati što više informacija o prethodnom iskustvu, veštinama i znanjima, što će pomoći vašem profilu da se bolje rangira u pretrazi po ključnim rečima.

U delu koji se odnosi na radno iskustvo napišite opise pozicije na kojima ste radili i, naravno, onu na kojoj trenutno radite.

Pored dela o formalnom obrazovanju unesite sve značajnije kurseve koje ste završili i sertifikate koje imate. Unesite i sve veštine i zatražite od kolega koji su svesni vašeg znanja da vam daju plus. Te preporuke su značajan deo vašeg profila jer govore o vašem iskustvu u radu sa kolegama i poslodavcima i nemojte tražiti preporuke ukoliko sa nekim nemate iskustvo rada.

Brendirajte se kao stručnjak u određenoj oblasti

Kada ste optimizovali svoj profil popunjavajući sve potrebne stavke, zahvaljujući algoritmu i velikom organskom dosegu imate sjajnu priliku za brendiranje, navodi Jovan i dodaje:

Ma koliko različitih veština i znanja imali ključna stvar je da se brendirate u oblasti kojom želite da se bavite jer je ovo odličan način da nađete klijente ili potencijalnog poslodavca.

Veliki broj korisnika na LinkedIn-u deli tuđ sadržaj koji im donosi dobar organski doseg ali je pitanje da li će to videti njihova ciljna publika. Algoritam potencira autentičan sadržaj koji je vezan za određenu nišu. Zbog toga je moja preporuka da kreirate sopstveni sadržaj i pokažete vaše znanje i iskustvo.

Pored kreiranja sadržaja trebalo bi da se uključite u diskusije na tuđim objavama koje su u vašem domenu i na taj način pokažete svoju ekspertizu.

Pravila prilikom objavljivanja sadržaja

Kao i algoritam svake društvene mreže i LinkedIn-ov ne preferira deljenje sadržaja zbog kog korisnici moraju da napuste ovu društvenu mrežu. Zato je ključno, objašnjava naš sagovornik, da kada pravite sadržaj on bude objavljen na LinkedIn-u, a ne na nekom drugom sajtu ili društvenoj mreži.

Kada pišete na ovoj mreži koristite heštagove jer vam mogu pomoći da povećate doseg objave i istražite broj pratilaca određenog heštaga. Optimalno je koristiti od tri do pet heštaga jer, ukoliko koristite više, algoritam će misliti da je sadržaj lošeg kvaliteta za koji želite da ima što veći doseg pomoću heštagova.

Ukoliko, pak, želite da podelite link sa drugog sajta napravite post u kome objašnjavate zašto to želite da podelite i zašto je to uopšte značajno, a link stavite u komentar da vas algoritam ne bi sankcionisao i smanjio vam doseg objave.

Postoji još jedna vrlo bitna stvar: poziv na akciju je ključan kada delite sadržaj! Komentari imaju veći značaj od lajkova i ključno je da u prvih sat vremena što veći broj korisnika komentariše i lajkuje sadržaj jer je to znak za algoritam da je objava kvalitetna. Sa druge strane, video sadržaj, iz mog iskustva, nije više toliko popularan kao pre godinu dana.

Najbolji dani za objavljivanje su utorak i četvrtak, ali je moja preporuka da testirate jer to zavisi od vaših konekcija. Ukoliko podelite tuđu objavu ili napišete članak imaćete manji doseg jer trenutni algoritam forsira lične objave.

Automatizacija i reklamiranje

Sistem za oglašavanje na ovoj mreži još uvek nije razvijen kao na nekim drugim i to je nateralo mnoge korisnike da nađu druge načine da dođu do potencijalnih klijenata na najvećoj poslovnoj društvenoj mreži. Milovanović objašnjava:

Automatizacija vam pomaže da dođete do velikog broja potencijalnih klijenata i takođe pomaže regruterima da dođu do kandidata, ali morate da budete svesni da je korišćenje ovakvih alata protiv uslova korišćenja LinkedIn-a.

Veliki broj kompanija koristi razne alate koji im omogućavaju da naprave kampanju za povezivanje i slanje poruka potencijalnim klijentima, automatizacija olakšava dobar deo posla, ali morate biti oprezni jer korisnici koji imaju više iskustva neće odgovoriti jer niste personalizovali kampanju.

Na primer, kada smo tražili klijente za prethodni startap odlučili smo da napravimo naš alat Skylead koji će do određene mere personalizovati ovaj proces. Analizom profila postojaće mogućnost pravljena formalnih i neformalnih sekvenci za slanje poruka i personalizovanih fotografija sa logom njihove kompanije ili sajta.

Za kraj: nepisana pravila ove mreže

„Budite svesni da je to poslovna društvena mreža, razmenjujte mišljenja sa ostalim korisnicima, ali nikada nemojte da ih vređate. Pored toga, ne bi trebalo ni da ih spamujete, posebno ukoliko ih ne zanimaju vaši proizvodi ili usluge“, zaključuje Jovan.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Propustili ste

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.