Solarna ulična rasveta srpskog tima Lightinus osvaja svet

Beogradski Lightinus izvozi pametne solarne lampe – prva u Srbiji na opštini Stari grad

Hajde da ne lažemo sebe kao Trampov kabinet - solarna energija naša je budućnost koja već godinama doprinosi rastu pametnih i ekoloških gradova širom Evrope. Da i Beograd ide u korak sa razvijenim metropolama, možda najbolje pokazuje rad jednog domaćeg tima po imenu Lightinus koji je nedavno srpsku prestonicu opremio prvim pametnim solarnim osvetljenjem koje se u potpunosti kontroliše daljinski. Više o proizvodu u razgovoru sa osnivačima ove kompanije.

Potencijal sunčevih zraka nameće se kao sve popularnije rešenje za dobijanje električne energije u Srbiji, dok su druge zemlje već odavno krenule tim putem – prevashodno zbog strogih mera zaštite životne sredine i redukcije upotrebe fosilnih goriva. Neograničen potencijal sunčeve energije iskoristili su i osnivači beogradskog startapa Lightinus (nekadašnji Volta Technology) čiji su glavni proizvod pametne solarne lampe koje je uz prateći softver moguće kontrolisati na daljinu.

Na početku našeg razgovora, CEO ovog startapa koji je osnovan još 2012. godine – Branko Živković – otkriva za Netokraciju da se kompanija u početku fokusirala na gradske punjače za mobilne telefone koji su se napajali putem obnovljivih izvora energije:

S obzirom na to da nam je želja uvek bila da promenimo pogled na mogućnosti koje solarna energija pruža, uvideli smo veliku šansu u komercijalnoj uličnoj rasveti. Znali smo da ako uspemo da napravimo proizvod koji će biti dostojan zamene postojećoj tradicionalnoj rasveti, imaćemo uređaj koji zaista može da proizvede konkretne rezultate i da natera ljude da razmisle o najrazličitijim mogućnostima koje solarna energija pruža.

Solarna energija naša je jedina opcija

Potencijal razvoja pametnog softvera koji daljinski kontroliše i optimizuje potrošnju u svakoj pojedinačnoj solarnoj lampi je veliki, a Branko kaže da je upravo zahvaljujući ovom softveru dobijen sveukupni proizvod koji može da bude dostojna zamena tradicionalnoj uličnoj rasveti svih 365 dana u godini. On dodaje i da Lightinus trenutno čini petočlani tim koji je fokusirani na prodaju, marketing i tehničko usavršavanje proizvoda.

Na pitanje kako su rešili proizvodnju, Živković kaže da je čitava stvar organizovana oko spoljnih saradnika, budući da ovaj tim još uvek nije u poziciji da krene u izgradnju sopstvenih pogona. Pa ipak, čak i to je u planu kada se poslovanje u potpunosti stabilizuje i kada se postigne zadovoljavajući kontinuitet u prodaji.

Opština Stari Grad prva se može pohvaliti novim pametnim solarnim uličnim osvetljenjem, zahvaljujući kompaniji Lightinus.

Kako predviđanja pokazuju da je industrija solarne energije jedna od najbrže rastućih, svakako se postavlja i pitanje da li je istu moguće primeniti u Srbiji i kako bismo mogli da budemo proaktivniji na tom polju?

„Trenutna situacija u Srbiji poprilično kaska u odnosu na zemlje Zapada – prevashodno zbog nedostatka subvencija i promocije takozvane feed in tarife“, nastavlja Branko naš razgovor, izjavivši da ova tarifa omogućava plasiranje i generisanje energije iz solarnih sistema nazad u mrežu po određenoj ceni. Kako kaže, u Srbiji feed in tarifa zakonski postoji, međutim izuzetno je teško dobiti istu – dok se trenutna primena solarne energije svodi na takozvane off-the-grid sisteme gde se energija skladišti u baterijama i koristi u vikendicama, solarnim elektranama ili poljoprivredi:

Da bismo bili bolji i povećali primenu solarne energije, potrebno je da se zakonska regulativa za dobijanje feed in tarife pojednostavi i da se omoguće takozvani „zeleni krediti“ za ulaganje u obnovljive izvore energije. Mi sa naše strane postavljanjem pametne solarne ulične rasvete pokušavamo na sve načine da podignemo svest i pokažemo da je moguće imati iste funkcionalnosti samo koristeći besplatnu energiju koju nam Sunce pruža.

Saradnja sa Impact Hubom – odskočna daska za poslovanje

S obzirom na to da je prva pametna lampa kompanije Lightinus samo nedavno postavljena u Beogradu, zanimalo nas je koliko je moguće očekivati da srpska prestonica u narednom periodu proširi svoju mrežu ovih solarnih lampi i da li bi u budućnosti mogli da ih vidimo na više lokacija? Živković ističe da su eliminacija troškova električne energije, smanjenje troškova održavanja, 365 dana pouzdane javne rasvete i smanjenje emisije CO2 među mnogim prednostima koje će pametno solarno ulično osvetljenje Lightinus obezbediti. Za početak – opštini Stari grad:

Razvojem i integracijom najnovijih softverskih rešenja uspeli smo kao kompanija da solarnu uličnu rasvetu pretvorimo u pouzdani izvor osvetljenja koji će moći u potpunosti da zameni tradicionalnu neefikasnu uličnu rasvetu. Samim tim, period povrata investicije na ulaganje u pametnu solarnu rasvetu je od pet do deset godina u zavisnosti od postojeće cene električne energije.

Gradske vlasti razumeju o kakvoj se inovaciji radi i svesni su ušteda koje se mogu postići, međutim budžeti su prilično limitirani u ovom trenutku.

Govoreći o trenutnom biznis modelu ove beogradske kompanije, kao i o tome da li je tim u potrazi za dodatnim sredstvima finansiranja, naš sagovornik otkriva da je poslovanje bazirano na proizvodnji i plasiranju robe namenjene između ostalog i inostranim tržištima uz pomoć distributera u zemljama koje su pokazale zainteresovanost za ovaj vid rasvete. Sa druge strane, tu je svakako i značaj saradnje sa beogradskim Impact HUB-om kroz čiji je program ovaj tim prošao kako bi još bolje utvrdio svoj poslovni model, ali i podigao prodaju na viši nivo.

Pored pametne ulične rasvete koja predstavlja flagship proizvod, beogradski Lightinus bavi se i proizvodnjom solarnih punjača za mobilne telefone u urbanim gradskim sredinama koji kombinuju solarnu i kinetičku energiju. Živković posebno ističe za Netokraciju da su svi proizvodi u potpunosti proizvedeni u Srbiji, te da Lightinus predstavlja jednu od retkih domaćih kompanija u industriji solarne energije koje svoje proizvode izvozi na inostrano tržište.

Širenje tima i povećanje prodaje

Šta je sledeće za ovaj tim? Veći kapaciteti, povećanje izvoza u EU? Branko ukazuje na činjenicu da su proizvodi Lightinusa već zastupljeni na gotovo svim kontinentima, dok se najveći promet u izvozu ostvaruje upravo na teritoriji Severne Amerike i Bliskog Istoka. U planu je svakako i Afrika budući da je tamo potencijal za primenu jedne ovakve tehnologije izuzetno velik, a kvalitetna i pristupačna rasveta – jedan od najvećih problema lokalnog stanovništva.

Privevši razgovor kraju, Branko za Netokraciju otkriva da je u planu širenje tima kao i otvaranje sopstvene proizvodnje koja će morati još malo da pričeka. Tim se za sada u najvećoj meri fokusira na prodaju i promociju kao stabilnu osnovu za dalji napredak. „U budućnosti želimo da apliciramo i dodatna softverska rešenja koja bi nam omogućila još veće uštede u električnoj energiji i tu će nam trebati kvalitetni ljudi koji su zainteresovani za spoj obnovljivih izvora energije i softverskih rešenja“, zaključio je Živković.

Posetite zvaničnu stranicu kompanije Lightinus.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.