Levi9 predstavlja istraživanje Tech9 za 2021. godinu

Tržište diktira tempo – brži razvoj softvera prioritet u IT industriji

U kompaniji Levi9 dve godine unazad radimo opsežno interno istraživanje o najpopularnijim tehnologijama i alatima kako bismo bolje razumeli na koji način se tržište razvija i kako evoluiraju potrebe klijenata. Interesuje vas suština onoga što smo saznali putem Tech9Survey-a? Pročitajte najvažnije zaključke.

U ovogodišnjem Tech9 istraživanju učestvovalo je 60% Najnera iz svih razvojnih centara. Upitnik je sadržao ukupno 140 pitanja podeljenih u 13 grupa. Istraživanje je pokazalo da je brzina razvoja softvera i dalje glavni prioritet za kompanije koje žele da ostanu konkurentne. Prosto rečeno, ubrzavanje razvoja softvera – bez ugrožavanja kvaliteta – znači brži izlazak na tržište, pa prema tome i snažniju tržišnu poziciju.

Osim toga, cloud tehnologija je očekivano još više zastupljena nego prethodnih godina, dok su podaci i dalje rudnik zlata za kompanije koje iz njih umeju da izvuku vrednost i da na osnovu prikupljenih uvida donose pametnije strateške odluke. Upravo zbog stabilnog porasta vrednosti podataka, zanimanja poput data science i data engineering postaju sve traženiji.

Najpopularnije tehnologije i njihova primena

Ukoliko ste u svetu IT-a i bavite se programiranjem, biće vam interesantno da saznate koje su to najpopularnije tehnologije i koje su primene najviše zastupljene.

Web Backend i Web Frontend zauzimaju prva dva mesta kod Najnera kao i prethodnih godina, na trećem mestu su mobilne aplikacije, a njih prati Serverless Computing.

Međutim, ono što je očigledno je znatan porast Serverless Computing-a u odnosu na prethodnu godinu. Cloud tehnologije ubrzano zamenjuju on-premise rešenja. Amazonov AWS je svakako najzastupljenije rešenje, ali ga Azure stiže, kao i Google Cloud Platform (ipak, on-premise je i dalje popularniji od GCP-a).

Ono što smo primetili je učestalije korišćenje različitih provajdera, zbog čega ne bi trebalo da nas iznenadi rastuća popularnost pojma multi-cloud. Multi-cloud strategije zahtevaju visoku ekspertizu kako bi se od različitih provajdera izvukli maksimalni benefiti kao što su sigurnost podataka, skalabilnost, optimalno korišćenje raspoloživog skladišnog prostora i slično, uz optimizaciju troškova.

Ključni savet: Ukoliko razmišljate kako da kao programer ostanete konkurentni na tržištu, savladajte cloud tehnologije. GCP je možda trenutno najmanje popularan u poređenju sa drugim cloud rešenjima, ali polako hvata zalet. U svakom slučaju, razumevanje osnova cloud tehnologije pomoći će vam da proširite dijapazon vrlo traženih IT veština, a na tom putu je uvek dobro imati podršku – Levi9 kao AWS Advanced Consulting Partner u svojim redovima ima mnogo Najnera koji su sertifikovani i rado dele svoje znanje i iskustvo.

Najperspektivniji programski jezici koje bi trebalo da savladate

Kada je reč o programskim jezicima, jasno se vidi porast popularnosti TypeScript i JavaScript jezika, a pad u upotrebi Java i C# jezika. Na grafikonu ispod možete videti koji su to primarni jezici koji se koriste najčešće na projektima unutar Levi9. Ovo je logično s obzirom na trend cloud tehnologije, kao i na činjenicu da se ovi jezici često koriste za web-based rešenja.

Ako razmišljate koji su to sledeći jezici koje bi trebalo da savladate, u top tri ulaze Python, JavaScript i Kotlin.

Ipak, imajte u vidu da tradicionalni jezici kao što su Java i C# i dalje igraju važnu ulogu kad je reč o razvoju enterprise sistema kao i softvera koji nisu pogodni za razvoj u cloud okruženju.

Najveći broj Najnera odgovorio je da im je Python sledeći na listi kada je reč o programskim jezicima koje žele da usavrše. Nakon njega je Go, a zatim i JavaScript i TypeScript.

Ključni savet: Većina programera u Levi9 znaju i aktivno koriste dva jezika: tradicionalni jezik (najčešće Java, C# ili PHP), kao i JavaScript. U zavisnosti od ambicije koju imate u pogledu tipa i složenosti projektima na kojima biste voleli da radite, trebalo bi da savladate barem još jedan jezik iz grupe pet najpopularnijih.

Krajnji kvalitet proizvoda je zajednička odgovornost

Već nekoliko godina unazad, testing i automatizacija su sveprisutna tema unutar kompanije Levi9, ali i šire. Ako pogledate odnos testera i developera unutar naših timova, on je otprilike 1:4 ili 1:3 i to se pokazala kao dobra praksa.

Budući da je brzina razvoja softvera prioritet, postavlja se pitanje na koji način testeri mogu da odrade svoj deo posla tako da je kvalitet zaista na zadovoljavajućem nivou?

S jedne strane, pravi alati i metodologije su nešto što može olakšati ovaj proces. U Levi9 su naši testeri koristili Java jezik i razvili jedinstveni testing framework koji su potom implementirali u druge jezike. Slično kao u slučaju samog developmenta, JavaScript i TypeScript i u testingu postepeno potiskuju jezike kao što su Java i C# (mada su oni i dalje u upotrebi).

Za testere je ključno da dobro procene rizike i pametno iskoriste alate za rad koji su na raspolaganju kako bi testing faza prošla što je bolje moguće. Na kraju, neophodan je određeni nivo kreativnosti i iskustva da bi se na optimalan način kod testirao, uz razumevanje konteksta.

Na grafikonu ispod možete videti najzastupljenije jezike koje testeri u Levi9 koriste prilikom automatskih testova:

Kada je reč o konkretnim alatima i frameworks koje se koriste za automatizaciju UI testinga, prva tri mesta zauzimaju Selenium, Cypress i Cucumber:

Najčešći tipovi testinga na kojima zaposleni u Levi9 rade su regression testing, smoke testing i usability testing. Pogledajte grafikon ispod za više detalja:

Važno je napomenuti da je kvalitet timska, a ne individualna odgovornost. To znači da je neophodno da developeri i testeri blisko sarađuju i zajednički prilaze rešavanju problema i da ne postoji izolacija između različitih uloga u timu. Dogovorom se definiše najbolji pristup testiranju, što znači da se kolektivno donosi odluka o tome ko pregleda kod, ko piše automatske skripte, da li se i na koji način radi u paru, kako se deli posao, itd. Jedino tako je moguće izbeći komunikacijske šumove i osigurati najbolji mogući kvalitet krajnjeg proizvoda.

Ključni savet: Budući da je development prešao na cloud, logično je – testing se takođe preselio tamo. Ukoliko vas interesuje karijera u testingu, savet bi bio da se posvetite izučavanju cloud tehnologije u kontekstu testiranja.

Trendovi na koje se vredi fokusirati

Naše istraživanje je pokazalo da su Cloud Computing, Artificial Intelligence/Machine Learning, kao i Serverless Computing tri tehnologije za koje zaposleni u Levi9 veruju da će najviše promeniti način na koji rade u narednih pet godina.

Bliže upoznavanje ovih tehnologija pomoći će vam da uspešnije dočekate sve promene i brže “isplivate” iz izazova koje potencijalno donesu novi, kompleksniji projekti.

Kao što vidite, cloud computing je nit koja povezuje zaključke iz celog istraživanja. Ne iznenađuje činjenica da sve veći broj kompanija prelazi na cloud i da je upravo to oblast unutar koje se vredi usavršavati. Cloud je omogućio da nešto što smo radili godinama sada bude dostupno na klik. Ali planiranje infrastrukture, razumevanje troškova i prilagođavanje na osnovu potreba klijenata je nešto što teško može da se automatizuje. Tu su potrebni eksperti.

Pored toga, preporučujemo i razvoj DevOps kompetencije. Cloud tehnologija promenila je i opis uloge DevOps timova. Prema definiciji, DevOps predstavlja niz praksi čiji je cilj smanjenje vremena koje je potrebno za implementaciju bilo koje promene – kako unutar sistema, tako i prilikom same produkcije – uz očuvanje visokog kvaliteta krajnjih rezultata.

Posmatrajući profil osoba koje se bave DevOps-om, kao ops/admin profesionalci koji programiraju, situacija je sledeća:

Dakle, preko 85% Najnera se bavi na ovaj ili onaj način DevOps-om.

Posmatrajući cloud infrastrukturu, ona omogućava stabilno, skalabilno i bezbedno okruženje za rad, pojednostavljuje jedan od glavnih ciljeva DevOps timova: brži i stabilniji razvoj softvera bez negativnog uticaja na kvalitet.

Ključni savet: Programeri su, kao i većina IT profesionalaca, i dalje deficitarni na tržištu. Ovo naravno ne znači da bi trebalo da se zaključate u jedan programski jezik i da dopustite sebi da profesionalno stagnirate. Industrija se veoma brzo menja i agilnost ostaje najvrednija karakteristika stručnjaka. Razmišljajte unapred kako se ne biste zatekli u situaciji da niste sigurni kojim putem biste krenuli ili koje su to rupe u znanju koje bi bilo dobro da popunite kako biste pružili još veću vrednost na projektu. Usavršite DevOps prakse i znanja u oblasti cloud tehnologija kako biste ostali konkurentni.

Da li vas je neki od navedenih rezultata iznenadio? Kakvo je vaše iskustvo? Ostavite svoj komentar ispod teksta i priključite se diskusiji. Trenutno su u srpskim razvojnim centrima Levi9 otvorene različite pozicije za IT majstore, da li si ti jedan/na od njih?


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Levi9.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.