Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Ovogodišnji osmomartovski specijal otvaramo intervjuom s višestrukom državnom prvakinjom u šahu i osnivačicom Outpostchess startapa.

Sa Lenom smo prvi put imali priliku da razgovaramo u septembru prošle godine povodom angel investicije vredne €85.000 koju je podigao njen startap OutpostChess. Ona je tada predstavila svoj biznis, koji omogućava digitalizaciju najpopularnijeg tradicionalnog sporta na svetu – šaha.

Dakle, svojevrsni LinkedIn za šahiste i šahistkinje, koji ne samo da povećava vidljivost igračima, već i klubovima, organizatorima, sudijama, trenerima, strimerima, s gorećom potrebom da budu angažovani, ali bez digitalnog prostora na kojem mogu da podele svoj “šahovski CV”.

Pola godine nakon intervjua s Lenom, ona ima veoma lepe vesti. OutposChess sklopio je dogovor sa Svetskom šahovskom federacijom — FIDE oko organizacije svetskog šahovskog prvenstva za kompanije, koje će okupiti firme iz svih krajeva sveta. Veliko finale održaće se u Njujorku, a svi zainteresovani pozvani su da pošalju prijave. Sve registracije ići će upravo preko OutpostChess platforme.

Ipak, povod za naš današnji intervju malo je drugačiji! U susret osmom martu s Lenom Miladinović razgovarali smo isključivo o njoj, te njenim šahovskim i preduzetničkim uspesima, ali i izazovima s kojima se susretala briljirajući u tradicionalno muškim svetovima.

Život je Lenu iznenada odveo u preduzetničke vode

Kako je Lena dospela u svet tehnološkog preduzetništva nakon završenih osnovnih i master studija na Fakultetu političkih nauka? Veoma neočekivano! Kako kaže, mislila je da kao i u šahu, sve može da predvidi, i organizuje, ali ju je život iznenadio:

Živim u svetu šaha od svoje pete godine. Prvo kao igrač (Ženski Internacionalni Majstor) i osvajač brojnih medalja, onda kao sertifikovani FIDE instruktor (Svetska šahovska Federacija), zatim kao FIDE Internacionalni šahovski sudija, a onda i kao deo Šahovskog Saveza Srbije i organizacije šaha.

Sve ove uloge spominjem iz razloga što su me one upoznale sa svakom stranom koju šah nosi. Nedostajo je samo još jedan ugao – biznis. Kako sam tamo dospela? Uvidela sam brojne nedostatke i htela sam sve to da ispravim, kako bismo mi šahisti lepše živeli i mogli da zarađujemo od šaha.

Uz sve to, Lena ne potiče iz sveta biznisa, ali je, ističe, imala prave “uši” oko sebe, koje su umele da saslušaju. Odnosno, tu je bio njen kolega Ilija Dragišić, koji je već godinama u biznis sferi i koji je prepoznao da priča naše sagovornice može da se pretoči u startap.

Šahu je posvetila ceo svoj život

Pri odabiru studija, Lena je isprva želela da upiše DIF, jer je talentovana za brojne sportove, ali se ipak na kraju opredelila za FPN. A kako su političke nauke povezane za biznisom, objašnjava na sledeći način:

Da budem iskrena, nisam znala šta taj fakultet pruža, niti da li je pravi izbor za mene. Ono što povezujem sa biznisom iz doba studija, a što je jako važno jeste komunikacija, veštine persuazije, pregovaranja, javnog nastupa, pisanja sadržaja, i naravno opšte znanje koje fakultet pruža.

Kada naučite da pregovarate na politički način, svaki dogovor je vaš. Ono što mi zasigurno fali jeste malo matematike, ali pored digitrona sad je za sve tu dobri ChatGPT i sve moje mane su pokrivene!

Lenin šahovski CV je veoma bogat, ali što se tiče poslovne karijere, bila je zaposlena samo na jednoj poziciji pre otpočinjanja vlastitog biznisa, što svedoči o tome da kada postoji plodna ideja, tajming ne igra toliko važnu ulogu:

Pre nego što sam započela razvoj startapa, bila sam menadžer u medicinskoj ordinaciji. Oblast zvuči nespojivo sa mojim tadašnjim iskustvom, ali menadžerski posao je menadžerski posao, samo se industrija razlikuje, a ti detalji se brzo nauče. Takvo iskustvo je bilo odlična uvertira za CEO i poziciju osnivača startapa koju sada nosim pored svog imena.

Šahu je podredila ceo svoj život, a ovaj sport je spoznala u svakom njegovom segmentu —  igračkom, trenerskom, sudijskom, organizacijskom, pa tako nije ni čudo što je i svoj preduzetnički poduhvat posvetila upravo njemu.

Od dečjeg hobija, do titule višestruke državne šampionke

Ta ljubav rodila se davno, kada je naša sagovornica imala samo pet godina, a učila je od svog dede i tate, ostalo je istorija:

Uvek sam više želela da se bavim dinamičnim sportom, odbojkom, fudbalom, košarkom, ali osećaj kada pobedite u individualnom sportu je skroz drugačiji. To me je nekako navelo da se na profesionalnom nivou odlučim za šah, ostale sportove redovno igram iz hobija. Višestruka sam državna prvakinja, osvajač sam mnogih medalja na svetskim i evropskim univerzitetskim prvenstvima.

Predstavljala sam svoju državu na brojnim evropskim i svetskim takmičenjima za vreme omladinskih dana, ali mi je nekako najdraži i najupečatljiviji momenat kada sam sa samo 12 godina pobedila svetsku prvakinju Anu Usheninu.

Trenutno nije više toliko aktivna, jer vođenje startapa zahteva apsolutnu posvećenost. Ali, kao što je već navedeno, nije izašla iz sveta šaha, jer upravo njen biznis nudi rešenja koja unapređuju bavljenje ovim sportom.

Da bi im se priznao uspeh, žene moraju više da se trude

Obe oblasti — i startap ekosistem i šah — čini se da su tradicionalno rezervisane za muškarce, koji dominiraju ovim svetovima. Zato smo Lenu pitali da li je ona nailazila na rodne stereotipe i kako ih je prevazilazila. Pošto je ovo za nju kompleksna tema, na koju je posebno osetljiva, odgovorila je veoma lično:

U sadašnjem svetu od devojčice, devojke, žene se očekuje sve. Od malih nogu da budu dobre i uzorne ćerke, učenice, pomažu porodici, brinu se za svoje, do onog trena kad odrastu i postaju uzorne majke, i izuzetne poslovne žene. Muškarcima je često dozvoljeno da se fokusiraju samo na jedno, i da okolina bude ponosna na njih.

Od žene se očekuje mnogo više, ta rastrzanost dovodi do lošijeg fokusa i obavljanja zadataka, mentalne frustriranosti, a sve to zbog preopterećenosti. Isto se dešava i u svetu šaha, muškarci su znatno uspešniji od žena. Razlog leži u istom.

Dakle, sve je ovo duboko kulturološki i biološki predodređeno, pa će godinama morati da se menja kako bismo došli do pomaka. Zato naša sagovornica poručuje: “Borite se i drž’te se žene!”

Lena je višestruka državna šampionka u šahu, trener, sudija i osnivačica startapa posvećenog upravo ovom sportu!

Šah ne trpi pritisak

Kao uspešna šahistkinja, trener i sudija, Lena nam je opisala na koji način mentoriše i osnažuje neke nove generacije devojčica koje žele da krenu njenim putem i same ostvare karijeru u ovom sportu:

Kao trener, prvi mi je zadatak da naučim dete, bilo dečaka ili devojčicu, da zavoli ovu tradicionalnu igru. Jednom kada je zavolite teško ćete se odvojiti. Ono što izbegavam i ne volim jeste jak roditeljski pritisak, te teraju dete da trenira i igra šah kako bi dete potpalo pod stereotip “pametnog”. Nije svako za sve, i nije sve za svakoga. Uvek bodrim decu da probaju da igraju šah, jer im može pomoći u mnogim životnim sferama.

Šah poboljšava koncentraciju, pamćenje, strateški i taktički način razmišljanja, predviđanje, profilaktiku, i mnoge druge stvari. Međutim, naša sagovornica insistira na tome da dete uvek treba da ima slobodu izbora, i da najmlađe ne treba forsirati ukoliko im ne ide, ili ih ne zanima.

Ipak, domaći startap ekosistem pruža podršku osnivačicama

Iako kulturološko-biološke razlike postoje i u svetu preduzetništva, domaći startap ekosistem nudi značajnu podršku, o čemu Lena svedoči iz vlastitog iskustva:

Kada je u pitanju osnaživanje žena u startap svetu, zasita ne mogu da se požalim. U vreme kad sam ja počela da razvijam startap, srpski ekosistem ja zablistao, i mnogo se ulaže u dalji razvoj. Brojni su programi kako za rani razvoj, tako i oni koji favoriziju žene. Opet, trebaće nam vremena, stanje se poboljšava, nisam sigurna da je realno da dođemo do jednakosti, ali ide ka boljem.

Za kraj, pitali smo je kako vidi sebe i svoj biznis u narednih godinu dana i da li će biti nekih novina, na šta nam je ona odgovorila lepim vestima:

Upravo smo potpisali ugovor sa FIDE Svetskom šahovskom Federacijom, ovo je možda i najveći postignuti ‘deal’. Zeleno svetlo od FIDE će nam otvoriti mnoga vrata. U startapu dok ne dođete do takozvanog ‘product market fit-a’ lutate, pronalazite nove šanse, često se desi da i ne znate kojim ste se putem trenutno uputili, pivotirate, ali pratite viziju.

Baš to je ono što održava OutpostChess, tačnije vizija da će uskoro njihov proizvod biti odgovor na pitanje: “Gde mogu da pronađem i angažujem nekog šahistu.” Najzad, korisnici od ove godine mogu da očekuju update u vidu zone za učenje, igru i networking.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.