Osnivač Pente Lav Odorović za svoj novi startap Relio podigao €3 miliona

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Osnivač Pente Lav Odorović za svoj novi startap Relio podigao €3 miliona

Lav Odorović koji živi i radi u Švajcarskoj, osnovao je Relio, startap koji nudi usluge automatizacije za poslovne klijente u svetu neobankinga i zavredio je podršku nekih od najuticajnijih investicionih fondova. Evo o čemu je reč.

Fintech startap iz Ciriha Relio prikupio je 3 miliona evra u novom krugu finansiranja koji ima za cilj podršku pokretanju računa za digitalno plaćanje namenjeno poslovnim korisnicima. Švajcarsku kompaniju predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je ranije osnovao Pentu, banku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj koju je sada preuzela kompanija Qonto.

Relio je podržan od strane vodećih investitora kao što su TX Ventures, SIX Fintech Ventures, High-Tech Grunderfonds, F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital kao i od nekoliko anđeoskih investitora, prenosi Tech.eu.

Kada je u pitanju geografija bankarskih usluga, nekoliko lokacija prednjači, ali prva asocijacija je Švajcarska. Uz neka od najstrožih pravila o bankarskim knjigama, zajedno sa poznatom efikasnošću, to je zemlja koja odvajkada uživa ugled prosperiteta i stabilnosti.

Upravo to su principi na kojima je zasnovan Relio, posebno u pogledu sprečavanja bilo kakvih sumnjivih poslovnih praksi, kao što je pranje novca, dok u isto vreme pokreće poslovne korisnike – zasnivajući se na proverenoj švajcarskoj preciznosti.

Automatizovani sistem uklanja element ljudske greške

Prvi proizvod kompanije Relio na tržištu biće račun za digitalno plaćanje namenjen poslovnim klijentima, a izgrađen na tehnološkoj bazi kompanije, sve u cilju prevencije pranja novca (AML). Račun bi imao svrhu automatizacije brojnih procesa usklađenosti, dok bi istovremeno sprečavao potencijalne kriminalne aktivnosti. Osnovna ideja na kojoj je zasnovan Relio proizilazi iz činjenice da su neobanke, uključujući Wise i Revolut, suštinski promenile lice finansija, ali istovremeno i jednu od najslabijih karika u lancu pranja novca.

Ovo se svodi na broj inherentne složenosti vlasničkih struktura, međunarodnih tokova novca i poslovnih modela koji predstavljaju veće rizike u smislu prevare i pranja novca. Iz mera posebne predostrožnosti, klijentima često mogu biti potrebne nedelje ili ponekad meseci da otvore račun. To znači da transakcije i računi mogu biti, a često i bivaju, preventivno zamrznuti dok traje provera, što frustrira poslovne korisnike jer ih čekaju plate i fakture koje treba da se isplaćuju na vreme.

Reliov automatizovani sistem usaglašenosti automatski će obavljati sve navedene provere, istovremeno uklanjajući element ljudske greške.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.