Osnivač Pente Lav Odorović za svoj novi startap Relio podigao €3 miliona

Osnivač Pente Lav Odorović za svoj novi startap Relio podigao €3 miliona

Lav Odorović koji živi i radi u Švajcarskoj, osnovao je Relio, startap koji nudi usluge automatizacije za poslovne klijente u svetu neobankinga i zavredio je podršku nekih od najuticajnijih investicionih fondova. Evo o čemu je reč.

Fintech startap iz Ciriha Relio prikupio je 3 miliona evra u novom krugu finansiranja koji ima za cilj podršku pokretanju računa za digitalno plaćanje namenjeno poslovnim korisnicima. Švajcarsku kompaniju predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je ranije osnovao Pentu, banku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj koju je sada preuzela kompanija Qonto.

Relio je podržan od strane vodećih investitora kao što su TX Ventures, SIX Fintech Ventures, High-Tech Grunderfonds, F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital kao i od nekoliko anđeoskih investitora, prenosi Tech.eu.

Kada je u pitanju geografija bankarskih usluga, nekoliko lokacija prednjači, ali prva asocijacija je Švajcarska. Uz neka od najstrožih pravila o bankarskim knjigama, zajedno sa poznatom efikasnošću, to je zemlja koja odvajkada uživa ugled prosperiteta i stabilnosti.

Upravo to su principi na kojima je zasnovan Relio, posebno u pogledu sprečavanja bilo kakvih sumnjivih poslovnih praksi, kao što je pranje novca, dok u isto vreme pokreće poslovne korisnike – zasnivajući se na proverenoj švajcarskoj preciznosti.

Automatizovani sistem uklanja element ljudske greške

Prvi proizvod kompanije Relio na tržištu biće račun za digitalno plaćanje namenjen poslovnim klijentima, a izgrađen na tehnološkoj bazi kompanije, sve u cilju prevencije pranja novca (AML). Račun bi imao svrhu automatizacije brojnih procesa usklađenosti, dok bi istovremeno sprečavao potencijalne kriminalne aktivnosti. Osnovna ideja na kojoj je zasnovan Relio proizilazi iz činjenice da su neobanke, uključujući Wise i Revolut, suštinski promenile lice finansija, ali istovremeno i jednu od najslabijih karika u lancu pranja novca.

Ovo se svodi na broj inherentne složenosti vlasničkih struktura, međunarodnih tokova novca i poslovnih modela koji predstavljaju veće rizike u smislu prevare i pranja novca. Iz mera posebne predostrožnosti, klijentima često mogu biti potrebne nedelje ili ponekad meseci da otvore račun. To znači da transakcije i računi mogu biti, a često i bivaju, preventivno zamrznuti dok traje provera, što frustrira poslovne korisnike jer ih čekaju plate i fakture koje treba da se isplaćuju na vreme.

Reliov automatizovani sistem usaglašenosti automatski će obavljati sve navedene provere, istovremeno uklanjajući element ljudske greške.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Novost

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Kolumna

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!