KupujemProdajem od sada dostupan za korisnike u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji

KupujemProdajem od sada dostupan za korisnike u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji

Nakon dugog niza godina poslovanja u Srbiji, sajt KupujemProdajem će sada biti dostupan kupcima i prodavcima u regionu Zapadnog Balkana.

Nove poslovne promene je ekskluzivno za Netokraciju komentarisao Bojan Leković, osnivač i CEO pomenute kompanije. On je tom prilikom istakao da je ideja širenja poslovanja na susedne države u planovima od samog nastanka platforme, pre petnaest godina. Do ovog trenutka se, prema njegovim rečima, došlo prirodnim rastom i silom tzv. network efekta, koji je posledica rasta i uspeha KupujemProdajem na tržištu Srbije.

Redovnim analizama ekosistema ovog servisa, potvrđeno je da broj korisnika iz inostranstva raste u skladu sa rastom platforme, te da oko 10% mesečnog saobraćaja na KupujemProdajem dolazi iz regiona Zapadnog Balkana.

U duhu značajnih inovacija i osvežavanja sistema koji se sprovode tokom obeležavanja petnaest godina postojanja KupujemProdajem, odluka da se olakša korišćenje posetiocima, tačnije korisnicima iz regiona je bila laka i logična. Govoreći više o tehničkim detaljima unapređenja postojeće verzije ove platforme, Bojan ističe sledeće:

Nedavno smo sproveli praktično potpunu tranziciju korisnika na osveženu desktop platformu, izrađenu u React-u sa Next.js-om. To je bio samo vrh ledenog brega procesa refaktorizacije i ubrzanja čitavog KP backenda, važnog i izazovnog zadatka kojim se uspešno bavi naš Delivery tim. Stoga je i tehnički deo ovog projekta za širenje u susedne države u značajnoj meri već bio pripremljen i nije bilo većih izazova u realizaciji.

Mesto za korisnike iz regiona – od igle do lokomotive

Prodavci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije sada mogu jasno i detaljno da navedu odakle prodaju robu. Bojan takođe dodaje da kupci, sa druge strane, imaju pristup ka skoro 5 miliona oglasa ne starijih od mesec dana, a kroz filtere pretrage sada mogu da gledaju i samo oglase iz svoje države i urbanih centara u okviru nje, ukoliko to žele:

S obzirom na privlačnu snagu koju KP ima kao platforma, ova činjenica će sama po sebi dovesti do prirodnog rasta broja korisnika u ovim državama, što povlači sopstveni network efekat i povećava korisnost patforme za njih. Pogotovo ako se uzme u obzir da u većini ovih država ne postoji platforma poput KupujemProdajem.

Sa druge strane, nama je jako bitno da korist od ovog širenja osete i korisnici u Srbiji. Nadamo se da će, uz podršku logističkih kompanija i našeg marketinga, uspeti da realizuju više kupoprodaja u regionu.

Primer primene filtera lokacije za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći nam o narednim planovima za ovaj popularni servis, naš sagovornik dodaje da je cilj nastaviti sa unapređenjem platforme koja nastoji da premaši očekivanja za 2,6 miliona korisnika. Tom prilikom se podsećamo i intervjua sa Bojanom na Netokraciji 2020. godine kada smo govorili o tome u kom smeru će se dalje razvijati ova platforma.

Nakon uspešnog lansiranja vertikale Poslovi, jasno se nameće činjenica da budućnost razvoja KP, između ostalog, leži i u fasilitiranju momenta transakcije, odnosno čitavoj lepezi proizvoda i usluga koji dodaju vrednost na već postojeću platformu.

“Radimo na tome da postanemo dnevna navika, mesto gde korisnici iz čitavog regiona traže i nalaze “Praktično sve” – i širimo naše timove pripremajući se za tu budućnost”, zaključio je Leković na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.