KupujemProdajem od sada dostupan za korisnike u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji

KupujemProdajem od sada dostupan za korisnike u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Severnoj Makedoniji

Nakon dugog niza godina poslovanja u Srbiji, sajt KupujemProdajem će sada biti dostupan kupcima i prodavcima u regionu Zapadnog Balkana.

Nove poslovne promene je ekskluzivno za Netokraciju komentarisao Bojan Leković, osnivač i CEO pomenute kompanije. On je tom prilikom istakao da je ideja širenja poslovanja na susedne države u planovima od samog nastanka platforme, pre petnaest godina. Do ovog trenutka se, prema njegovim rečima, došlo prirodnim rastom i silom tzv. network efekta, koji je posledica rasta i uspeha KupujemProdajem na tržištu Srbije.

Redovnim analizama ekosistema ovog servisa, potvrđeno je da broj korisnika iz inostranstva raste u skladu sa rastom platforme, te da oko 10% mesečnog saobraćaja na KupujemProdajem dolazi iz regiona Zapadnog Balkana.

U duhu značajnih inovacija i osvežavanja sistema koji se sprovode tokom obeležavanja petnaest godina postojanja KupujemProdajem, odluka da se olakša korišćenje posetiocima, tačnije korisnicima iz regiona je bila laka i logična. Govoreći više o tehničkim detaljima unapređenja postojeće verzije ove platforme, Bojan ističe sledeće:

Nedavno smo sproveli praktično potpunu tranziciju korisnika na osveženu desktop platformu, izrađenu u React-u sa Next.js-om. To je bio samo vrh ledenog brega procesa refaktorizacije i ubrzanja čitavog KP backenda, važnog i izazovnog zadatka kojim se uspešno bavi naš Delivery tim. Stoga je i tehnički deo ovog projekta za širenje u susedne države u značajnoj meri već bio pripremljen i nije bilo većih izazova u realizaciji.

Mesto za korisnike iz regiona – od igle do lokomotive

Prodavci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije sada mogu jasno i detaljno da navedu odakle prodaju robu. Bojan takođe dodaje da kupci, sa druge strane, imaju pristup ka skoro 5 miliona oglasa ne starijih od mesec dana, a kroz filtere pretrage sada mogu da gledaju i samo oglase iz svoje države i urbanih centara u okviru nje, ukoliko to žele:

S obzirom na privlačnu snagu koju KP ima kao platforma, ova činjenica će sama po sebi dovesti do prirodnog rasta broja korisnika u ovim državama, što povlači sopstveni network efekat i povećava korisnost patforme za njih. Pogotovo ako se uzme u obzir da u većini ovih država ne postoji platforma poput KupujemProdajem.

Sa druge strane, nama je jako bitno da korist od ovog širenja osete i korisnici u Srbiji. Nadamo se da će, uz podršku logističkih kompanija i našeg marketinga, uspeti da realizuju više kupoprodaja u regionu.

Primer primene filtera lokacije za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći nam o narednim planovima za ovaj popularni servis, naš sagovornik dodaje da je cilj nastaviti sa unapređenjem platforme koja nastoji da premaši očekivanja za 2,6 miliona korisnika. Tom prilikom se podsećamo i intervjua sa Bojanom na Netokraciji 2020. godine kada smo govorili o tome u kom smeru će se dalje razvijati ova platforma.

Nakon uspešnog lansiranja vertikale Poslovi, jasno se nameće činjenica da budućnost razvoja KP, između ostalog, leži i u fasilitiranju momenta transakcije, odnosno čitavoj lepezi proizvoda i usluga koji dodaju vrednost na već postojeću platformu.

“Radimo na tome da postanemo dnevna navika, mesto gde korisnici iz čitavog regiona traže i nalaze “Praktično sve” – i širimo naše timove pripremajući se za tu budućnost”, zaključio je Leković na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.