Ovo su najtraženije kriptovalute koje trenutno možete naći na tržištu

Ovo su najtraženije kriptovalute koje trenutno možete naći na tržištu

Kriptovalute već godinama unazad imaju sve značajniji upliv u svetskoj ekonomiji, trgovini i digitalnim transakcijama. Čini se da će svoj zenit popularnosti tek dostići, a do tada smo vam spremili još jedan edukativan tekst o trgovanju sa ovim "novčićima" uz osvrt na to koji od njih su trenutno najpopularniji na tržištu.

Iako se tržište kriptovaluta globalno širi i razvija, i dalje ga prate određene kontroverze posebno u vezi rasta i opadanja njihove vrednosti, kao i uticaja ekonomske, geopolitičke i energetske slike na globalu koje takođe mogu oblikovati vrednost ovog tržišta. Zapravo, sve je više faktora koji odlučuju na to kako će se i na koji način menjati raspored deset najpopularnijih valuta u koje se isplati ulagati.

U razgovoru sa Igorom Mirkovićem iz domaće kripto menjačnice ECD.rs analizirali smo trenutno stanje na kripto tržištu uz osvrt na ono što nas može očekivati u budućnosti kada je reč o ovom vidu digitalne trgovine. Prema rečima našeg sagovornika, najtraženije kriptovalute mogu biti one koje imaju najveći obim trgovine. Nužno to ne mora da znači da njihova cena ide uzlazno, možda je više prodavaca nego kupaca tih kriptovaluta. Upravo zato Igor ističe:

Pored ekonomsko-tržišnih faktora, popularnost kriptovaluta može biti merena i socialnim interakcijama, pa tako analitički sajtovi uzimaju u obzir aktivnosti na društvenim mrežama u vezi sa određenom kriptovalutom. Gde ima dima, ima i vatre, te se od tih kriptovaluta koje su društveni trend često očekuje iskorak iz postojećeg cenovnog okvira.

Otuda, uzimajući pomenute faktore u obzir, spisak kriptovaluta sa najdominantnijim obimom trgovine u ovom trenutku bi izgledao ovako (Izvor: CoinMarketCap, sortirano po 24h volume-opadajuće):

  • Tether
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • Cardano
  • Binance USD
  • USD Coin
  • Wrapped Ethereum
  • Fantom
  • Terra

Dobra informisanost i strategija neophodni za investiranje u kriptovalute

Prema Igorovim rečima, interesantno je da je Bitcoin koji se smatra digitalnim zlatom, prvom i najvećom kriptovalutom, nije na prvom mestu po obimu. “Razlog tome su kriptovalute poput Tether-a, Binance USD-a, USD Coin-a, koji predstavljaju dolarsku imitaciju u digitalnom okruženju”, ističe Mirković i dodaje sledeće:

Ove kriptovalute drže stabilnu vrednost koja je paritetna sa dolarom i garantuju da 1 Tether možete zameniti za 1$. Stabilnost koju takve kriptovalute nude neprocenjiva je za trgovce, investitore, finansijske konsultante i omogućavaju lakše planiranje kupovine ili prodaje drugih kriptovaluta i bržu reakciju na tržišne promene.

Ethereum, budućnost interneta i platforma sa funkcionalnošću pametnih ugovora je tik iza vodećeg para Tether/Bitcoin, prati ih Cardano a na devetom i desetom mestu, ne manje vredni pomena su Fantom i Terra – projekti koji su u biti nalik Ethereum-u ali sa bržim transakcijama, manjim troškovima održavanja mreže i poboljšanim performansama za specifične aktivnosti.

Ono što naš sagovornik takođe posebno stavlja do znanja, jeste da je realna vrednost kriptovalita određena tržišnom ponudom i potražnjom. Tržište kriptovaluta dostupno je skoro svima u svim delovima sveta, pa je tako trenutna cena grubi balans između više strana. Takođe, ne treba zaboraviti ni na trgovce koji analitički pristupaju grafikonima, kao i vizionari koji su uložili kriptovalute pre skoka cene.

“Pored njih, važno je istaći ljude kojima su one zaista potrebne kako bi transferovali svoje bogatstvo, platili proizvod ili koristili neku od naprednih funkcija koje kriptovalute omogućuju, poput složenih mehanizama kamate i uzimanja pozajmnice u kriptu ili jednostavnijih, kao što je igranje video igara baziranim na blokčejn tehnologiji”, objašnjava Igor uz sledeću napomenu:

Investitori u kriptovalute cene priznate projekte, koji će vredeti više dugoročno, imaju potencijal za razvijanje i tim koji radi na realizaciji razvojnih ideja. Zajednica koja se stvara oko kriptovaluta samo je pečat kvaliteta i adopcije koju je projekat postigao, kao i dokaz da ta kriptovaluta zaista služi ljudima.

Pre same kupovine odnosno investicije, korisnici bi trebali da se informišu koju kriptovalutu kupuju, kako je čuvaju i šta može da ih očekuje u tom investitorskom pohodu. Ceo proces kupovine ili prodaje nije težak i realizuje se u par klikova, recimo putem ECD.rs menjačnice, gde postoji i opcija za čuvanja kriptovaluta na ECD Wallet-u, odnosno novčaniku za digitalnu imovinu.

“Ono na šta treba da se obrati pažnja, jeste ambicija sa kojom se kupuju kriptovalute, po kojoj ceni i kakva su predviđanja, kako kratkoročna tako i dugoročna. Vrednost kriptovaluta je vrlo promenjiva, tako da bi prvenstveno osmatranjem tržišta, novi investitori trebalo bi da ga bolje upoznaju i naviknu se na cenovne promene koje neretko variraju i do 20% u toku jednog dana, čak i kod najvećih kriptovaluta”, dodao je Mirković.

Promene u procesu rudarenja i sve veći upliv web3 tehnologije kao novi trendovi u kripto svetu

Štaviše, kada već govorio o pomenutom način trgovanja, osvrnuli smo se u na rizike koji se potencijalno mogu javiti ukoliko se neko odluči da krene sa ulaganjem u kriptovalute. Naš sagovornik kaže da je upravljanje rizikom oblast za sebe i toliko je složena da ljudi često nisu ni svesni kakve sve rizike njihova kupovina može da pretrpi.

NFT, odnosno umetnička dela koja definišu digitalnu svojinu i trgovinu, značajno bi mogli da utiču na stanje tržišta kriptovaluta.

Tom prilikom Igor ocenjuje da su najveće kriptovalute najpriznatije i mogućnost od ultimativnog rizika poput nestajanja ili potpunog obezvređivanja na primer Bitcoina, skoro da nema. On takođe dodaje da su rizici od krađe ili prevare znatno veći, tako je zabeležen zabrinjavajuć broj rasta kripto prevara od skoro 60% u odnosu na prethodnu godinu. Bolja edukacija o kriptovalutama, a često i osnovna, dobra je preventiva:

Kod manje poznatih kritovaluta, rizici su eksponencijalni obećanjima o neverovatnim profitima koje možete zaraditi ako kupite baš tu kriptovalutu baš sada. Ko ne rizikuje ne profitira, ali u većini slučajeva takva vrsta rizika završi se kao bolna lekcija jer projekti sa takvim potencijalom ponajmanje “vuku korisnike za rukav” da investiraju, a da bi ih prepoznali potrebne su godine rada na tržištu.

Za poznate kriptovalute često se ističe volatilnost kao rizični faktor, ali upravo ta volatilnost je najveća prednost kriptovaluta u odnosu na druge investicije. Uz pravovremenu kupovinu, pa kasnije prodaju, vrlo brzo se može ostvariti profit.

Za sam kraj, Igor dodaje da je godina pred nama u kripto svetu vrlo nepredvidiva, a na kripto industriju sve spoljne promene imaju veliki uticaj. “Godinu dana smo bliži sledeđem Bitcoin halving-u, odnosno smanjenju nagrade rudarima Bitcoin-a, Ethereum najavljuje novu, poboljšanu verziju tokena pod nazivom Ethereum2.0 koji se više neće rudariti hardverskom snagom, alternativni tokeni cvetaju u punom sjaju i prave snažna partnerstva sa industrijskim gigantima”, ističe Igor i kaže:

Meta realnost je okosnica nove strategije starog Facebooka, NFT tokeni su i dalje trend u svim granama, a broj korisnika kriptovaluta raste iz dana u dan. Vrlo je moguće da ćemo videti procvat DAO tokena koji predstavljaju decentralizovane organizacije i strukture, tokeni koji su zamena ili poboljšanje Ethereum-u sve više se koriste, a kroz IT industriju provlači se i moguća revolucija interneta kakvog poznajemo u Web3.0 verziju.

“Tako će tokeni koji imaju svoju ulogu u toj infrastrukturi imati punu medijsku i korisničku pažnju. Jedno je sigurno, a to je da ako rast kriptovaluta ne bude bila cenovna, ona će definitivno biti programerska i softverska jer je sve veći broj programera i timova stručnjaka koji se usmerio na ovu industriju”, zaključio je Igor na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.