NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Više od godinu i po dana od početka primene zakona o digitalnoj imovini — donetog 30. juna 2021. godine — prve dve dozvole za rad dodeljene su servisu ECD i platformi Crypto12. Kako prenosi portal Bloomberg Adria, na sajtu regulatora stoji da su obe beogradske firme  u kategoriji društava koja nude usluge prijema, prenosa i izvršenja naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju kriptovaluta za račun trećih lica.

Na sajtu stoji i to da se usluge kupovine i prodaje virtuelnih valuta vrše za gotov novac i/ili sredstva na računu i/ili elektronski novac. Takođe, one mogu da rade na čuvanju i administriranju virtuelnih valuta za račun korisnika virtuelnih valuta i obavljaju s tim povezane usluge.

Uz sve navedeno, kompanije imaju mogućnost da pružaju usluge zamene virtuelnih valuta za virtuelne valute ili drugu digitalnu imovinu ako dobiju dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za pružanje usluga povezanih s drugom vrstom digitalne imovine.

Vera u kriptovalute nije bila uzaludna

Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Matanovićem, osnivačem kompanije ECD, koji smatra da dobijanje dozvole predstavlja pre svega potvrdu dobrog rada i priznanje za sve što je ova kompanija postigla na domaćem tržištu u prethodnih 10 godina. Kako kaže, još jednom se pokazalo da vera u kriptovalute nije bila uzaludna i da ova uzbudljiva industrija ima da ponudi još mnogo toga, a posebno ističe sledeće:

Licenca otvara i prostor za nova unapređenja našeg sistema i još efikasniju uslugu. Ovo će olakšati i ostvarenje naše misije i vizije da kriptovalute učinimo dostupnim svima, te se u tom smislu naši ciljevi ne menjaju, već samo dobijaju dodatnu potporu. Iako je decentralizacija jedna od najvećih snaga kripta, od velike je važnosti za sve učesnike na tržištu što je država prepoznala značaj novih tehnologija i trendova.

Nadalje, Aleksandar izdvaja temu poverenja za koju kaže da je veoma bitna kada je reč o kriptu, a naročito u svetlu ovogodišnjih događaja na globalnom nivou koji su prouzrokovali brojne sumnje. Zato je, kako tvrdi, regulativa posebno značajna, jer pruža bezbednost i dodatnu sigurnost učesnicima na tržištu — kako korisnicima, tako i kompanijama.

Registar – korak ka potpunom prelasku kriptovaluta u mainstream

Aleksandar veruje da je zakon o digitalnoj imovini definisao važne pojmove i pružio osnovu, a da Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama predstavlja novi korak na putu ka potpunom prelasku kriptovaluta u mejnstrim kod nas. Zato, Matanović naglašava:

Interesovanje za temu digitalne imovine je već bilo u porastu u proteklom periodu i zato verujemo da će ovo dovesti do dodatne ekspanzije. Kao i do sada, edukacija će biti u fokusu. Uprkos teškim trenucima, ljudi nisu odustali od kripta i verujemo da će kriptovalute u budućnosti potvrditi svoje mesto u svetu finansija kao važan deo globalnog tržišta.

Kada uzme u obzir sve okolnosti, Aleksandar je zadovoljan što je njegova kompanija i dalje među pionirima, jer brojne države širom sveta i dalje rade na regulativama, te nema sumnje da će se sve više čuti vesti o uplivu kripta u legalne tokove.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Office Talks Podcast

Događaji koji su obeležili domaći IT u 2022.

Još jedna intenzivna i turbulentna godina u lokalnoj i globalnoj IT industriji polako ostaje iza nas. U 124. epizodi Office Talks podkasta tradicionalno prelazimo najznačajnije momente iz IT ekosistema u prethodnih 365 dana.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Novost

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.