NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Više od godinu i po dana od početka primene zakona o digitalnoj imovini — donetog 30. juna 2021. godine — prve dve dozvole za rad dodeljene su servisu ECD i platformi Crypto12. Kako prenosi portal Bloomberg Adria, na sajtu regulatora stoji da su obe beogradske firme  u kategoriji društava koja nude usluge prijema, prenosa i izvršenja naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju kriptovaluta za račun trećih lica.

Na sajtu stoji i to da se usluge kupovine i prodaje virtuelnih valuta vrše za gotov novac i/ili sredstva na računu i/ili elektronski novac. Takođe, one mogu da rade na čuvanju i administriranju virtuelnih valuta za račun korisnika virtuelnih valuta i obavljaju s tim povezane usluge.

Uz sve navedeno, kompanije imaju mogućnost da pružaju usluge zamene virtuelnih valuta za virtuelne valute ili drugu digitalnu imovinu ako dobiju dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za pružanje usluga povezanih s drugom vrstom digitalne imovine.

Vera u kriptovalute nije bila uzaludna

Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Matanovićem, osnivačem kompanije ECD, koji smatra da dobijanje dozvole predstavlja pre svega potvrdu dobrog rada i priznanje za sve što je ova kompanija postigla na domaćem tržištu u prethodnih 10 godina. Kako kaže, još jednom se pokazalo da vera u kriptovalute nije bila uzaludna i da ova uzbudljiva industrija ima da ponudi još mnogo toga, a posebno ističe sledeće:

Licenca otvara i prostor za nova unapređenja našeg sistema i još efikasniju uslugu. Ovo će olakšati i ostvarenje naše misije i vizije da kriptovalute učinimo dostupnim svima, te se u tom smislu naši ciljevi ne menjaju, već samo dobijaju dodatnu potporu. Iako je decentralizacija jedna od najvećih snaga kripta, od velike je važnosti za sve učesnike na tržištu što je država prepoznala značaj novih tehnologija i trendova.

Nadalje, Aleksandar izdvaja temu poverenja za koju kaže da je veoma bitna kada je reč o kriptu, a naročito u svetlu ovogodišnjih događaja na globalnom nivou koji su prouzrokovali brojne sumnje. Zato je, kako tvrdi, regulativa posebno značajna, jer pruža bezbednost i dodatnu sigurnost učesnicima na tržištu — kako korisnicima, tako i kompanijama.

Registar – korak ka potpunom prelasku kriptovaluta u mainstream

Aleksandar veruje da je zakon o digitalnoj imovini definisao važne pojmove i pružio osnovu, a da Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama predstavlja novi korak na putu ka potpunom prelasku kriptovaluta u mejnstrim kod nas. Zato, Matanović naglašava:

Interesovanje za temu digitalne imovine je već bilo u porastu u proteklom periodu i zato verujemo da će ovo dovesti do dodatne ekspanzije. Kao i do sada, edukacija će biti u fokusu. Uprkos teškim trenucima, ljudi nisu odustali od kripta i verujemo da će kriptovalute u budućnosti potvrditi svoje mesto u svetu finansija kao važan deo globalnog tržišta.

Kada uzme u obzir sve okolnosti, Aleksandar je zadovoljan što je njegova kompanija i dalje među pionirima, jer brojne države širom sveta i dalje rade na regulativama, te nema sumnje da će se sve više čuti vesti o uplivu kripta u legalne tokove.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.