NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Više od godinu i po dana od početka primene zakona o digitalnoj imovini — donetog 30. juna 2021. godine — prve dve dozvole za rad dodeljene su servisu ECD i platformi Crypto12. Kako prenosi portal Bloomberg Adria, na sajtu regulatora stoji da su obe beogradske firme  u kategoriji društava koja nude usluge prijema, prenosa i izvršenja naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju kriptovaluta za račun trećih lica.

Na sajtu stoji i to da se usluge kupovine i prodaje virtuelnih valuta vrše za gotov novac i/ili sredstva na računu i/ili elektronski novac. Takođe, one mogu da rade na čuvanju i administriranju virtuelnih valuta za račun korisnika virtuelnih valuta i obavljaju s tim povezane usluge.

Uz sve navedeno, kompanije imaju mogućnost da pružaju usluge zamene virtuelnih valuta za virtuelne valute ili drugu digitalnu imovinu ako dobiju dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za pružanje usluga povezanih s drugom vrstom digitalne imovine.

Vera u kriptovalute nije bila uzaludna

Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Matanovićem, osnivačem kompanije ECD, koji smatra da dobijanje dozvole predstavlja pre svega potvrdu dobrog rada i priznanje za sve što je ova kompanija postigla na domaćem tržištu u prethodnih 10 godina. Kako kaže, još jednom se pokazalo da vera u kriptovalute nije bila uzaludna i da ova uzbudljiva industrija ima da ponudi još mnogo toga, a posebno ističe sledeće:

Licenca otvara i prostor za nova unapređenja našeg sistema i još efikasniju uslugu. Ovo će olakšati i ostvarenje naše misije i vizije da kriptovalute učinimo dostupnim svima, te se u tom smislu naši ciljevi ne menjaju, već samo dobijaju dodatnu potporu. Iako je decentralizacija jedna od najvećih snaga kripta, od velike je važnosti za sve učesnike na tržištu što je država prepoznala značaj novih tehnologija i trendova.

Nadalje, Aleksandar izdvaja temu poverenja za koju kaže da je veoma bitna kada je reč o kriptu, a naročito u svetlu ovogodišnjih događaja na globalnom nivou koji su prouzrokovali brojne sumnje. Zato je, kako tvrdi, regulativa posebno značajna, jer pruža bezbednost i dodatnu sigurnost učesnicima na tržištu — kako korisnicima, tako i kompanijama.

Registar – korak ka potpunom prelasku kriptovaluta u mainstream

Aleksandar veruje da je zakon o digitalnoj imovini definisao važne pojmove i pružio osnovu, a da Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama predstavlja novi korak na putu ka potpunom prelasku kriptovaluta u mejnstrim kod nas. Zato, Matanović naglašava:

Interesovanje za temu digitalne imovine je već bilo u porastu u proteklom periodu i zato verujemo da će ovo dovesti do dodatne ekspanzije. Kao i do sada, edukacija će biti u fokusu. Uprkos teškim trenucima, ljudi nisu odustali od kripta i verujemo da će kriptovalute u budućnosti potvrditi svoje mesto u svetu finansija kao važan deo globalnog tržišta.

Kada uzme u obzir sve okolnosti, Aleksandar je zadovoljan što je njegova kompanija i dalje među pionirima, jer brojne države širom sveta i dalje rade na regulativama, te nema sumnje da će se sve više čuti vesti o uplivu kripta u legalne tokove.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Novost

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Sponzorisano

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.