KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj

KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj – nakon kupovine legalnog sadržaja?

Jedan od najpoznatijih torrent web sajtova na svetu, KickassTorrents, više nije u funkciji s obzirom da je njegov vlasnik Artem Vaulin sinoć uhapšen u Poljskoj nakon legalne kupovine na iTunes prodavnici. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država već su podnele zahtev za njegovo izručenje, te se postavlja pitanje koje sankcije i kazne će snositi ovaj tridesetogodišnji Ukrajinac.

kickass-torrent

Koristeći istu IP adresu za legalnu kupovinu na iTunes-u, a potom i za prijavljivanje na zvaničnu Facebook stranicu KickassTorrents-a, Vaulin je tako odao svoj identitet omogućivši poljskim timovima za suzbijanje sajber kriminala da lako otkriju njegovu lokaciju i na kraju ga uhapse. Kada je reč o KAT-u, sajt je već pretekao čuveni The Pirate Bay, postajući tako glavno mesto za preuzimanje nelegalnih filmova i serija.

Naime, Vaulin je pre svega optužen krivično delo kršenja autorskih prava, zatim krivičnog dela pranja novca, kao i za još dve tačne koje se tiču prava autora. Kako piše TechCrunch, generalni advokat ovog, sada već aktivnog slučaja, ističe kako je Artemov KAT zapravo ukrao preko jedne milijarde dolara profita od industrije zabave Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko govorimo o sajtu, on je već od danas nedostupan za sve korisnike širom planete, a sudeći prema prekršajima za koje se Vaulin tereti, teško je očekivati da u skorije vreme KickassTorrent ponovo postane online. Da je stvar bila i više nego ozbiljna, dokazuje i činjenica kako su, prateći ovaj slučaj, iz vlasti SAD-a pribegli postavljanju oglasa na sajt, kako bi saznali sve detalje i informacije o bankovnom računu Vaulina.

Alternativni putevi će uvek postojati

Iako se još pamti afera sa FBI-jem, te veliki napori Applea za očuvanje privatnosti podataka, ova kompanija prosto ne može da izbegne umešanost u pravne procese. Sudeći prema sudskim dokumentima, čak je i gigant iz Kupertina prosledio vlastima lične podatke Vaulina, prateći kupovinu koju je isti izvršio na iTunes prodavnici.

Jasno je da će Artemovo hapšenje samo podstaći borbu protiv sajber-kriminala, uterujući strah i drugima koji stoje sa one strane zakona, ali isto tako, niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je će to biti kratak i jednostavan proces. Setite se samo The Pirate Bay-a i Kima Dotkoma, procesa koji može trajati godinama, a dok se rešenje ne bude našlo – korisnici širom sveta će i dalje pribegavati ovim alternativnim putevima preuzimanja sadržaja, direktno podstačući nezadovoljstvo boraca za zaštitu autorskih prava.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Novost

ICT Hub pokrenuo novu online eHUB platformu za deljenje poslovnih znanja i iskustva

U cilju prilagođavanja novonastalim okolnostima, ICT Hub je lansirao online platformu za razmenu znanja o inovacijama, dizajnu poslovnih modela i transformaciji poslovanja - pod nazivom eHUB.

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.