KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj

KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj – nakon kupovine legalnog sadržaja?

Jedan od najpoznatijih torrent web sajtova na svetu, KickassTorrents, više nije u funkciji s obzirom da je njegov vlasnik Artem Vaulin sinoć uhapšen u Poljskoj nakon legalne kupovine na iTunes prodavnici. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država već su podnele zahtev za njegovo izručenje, te se postavlja pitanje koje sankcije i kazne će snositi ovaj tridesetogodišnji Ukrajinac.

kickass-torrent

Koristeći istu IP adresu za legalnu kupovinu na iTunes-u, a potom i za prijavljivanje na zvaničnu Facebook stranicu KickassTorrents-a, Vaulin je tako odao svoj identitet omogućivši poljskim timovima za suzbijanje sajber kriminala da lako otkriju njegovu lokaciju i na kraju ga uhapse. Kada je reč o KAT-u, sajt je već pretekao čuveni The Pirate Bay, postajući tako glavno mesto za preuzimanje nelegalnih filmova i serija.

Naime, Vaulin je pre svega optužen krivično delo kršenja autorskih prava, zatim krivičnog dela pranja novca, kao i za još dve tačne koje se tiču prava autora. Kako piše TechCrunch, generalni advokat ovog, sada već aktivnog slučaja, ističe kako je Artemov KAT zapravo ukrao preko jedne milijarde dolara profita od industrije zabave Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko govorimo o sajtu, on je već od danas nedostupan za sve korisnike širom planete, a sudeći prema prekršajima za koje se Vaulin tereti, teško je očekivati da u skorije vreme KickassTorrent ponovo postane online. Da je stvar bila i više nego ozbiljna, dokazuje i činjenica kako su, prateći ovaj slučaj, iz vlasti SAD-a pribegli postavljanju oglasa na sajt, kako bi saznali sve detalje i informacije o bankovnom računu Vaulina.

Alternativni putevi će uvek postojati

Iako se još pamti afera sa FBI-jem, te veliki napori Applea za očuvanje privatnosti podataka, ova kompanija prosto ne može da izbegne umešanost u pravne procese. Sudeći prema sudskim dokumentima, čak je i gigant iz Kupertina prosledio vlastima lične podatke Vaulina, prateći kupovinu koju je isti izvršio na iTunes prodavnici.

Jasno je da će Artemovo hapšenje samo podstaći borbu protiv sajber-kriminala, uterujući strah i drugima koji stoje sa one strane zakona, ali isto tako, niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je će to biti kratak i jednostavan proces. Setite se samo The Pirate Bay-a i Kima Dotkoma, procesa koji može trajati godinama, a dok se rešenje ne bude našlo – korisnici širom sveta će i dalje pribegavati ovim alternativnim putevima preuzimanja sadržaja, direktno podstačući nezadovoljstvo boraca za zaštitu autorskih prava.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Analiza

Od nepoznate reči do najjačeg IT sektora: Kako se Blockchain razvijao u Srbiji?

Kada su u maju ove godine objavljeni rezultati Startap Genome istraživanja, mnogi od nas ostali su začuđeni nad činjenicom da se Srbija našla u top 5 zemalja po broju blockchain developera na svetu. U ovom tekstu vraćamo se u prošlost, kada je ta zajednica bila tek na začetku sa ciljem da odgovorimo na pitanje - kako je do toga došlo?

Internet marketing

Možda ne znamo odakle dolazi naša roba, ali dovoljno smo se zgadili da bismo kampanju proglasili uspešnom

Otkrivamo kako je izgledao kreativni proces iza kampanje koja je obeležila leto i festivalsku sezonu.

Propustili ste

Mobilno

Saša Leković (Telenor): Omogućili smo startapima da prvi testiraju 5G mrežu jer oni su naši logični partneri

Peta generacija mobilnog prenosa podataka postala je glavna tema u tehnološkom svetu. Za razliku od LTE (4G) tehnologije, novi standard mobilnog Interneta doneće znatno veće brzine i stabilniju konekciju. Saša Leković, CTO Telenora, otkriva za Netokraciju planove ovog operatera kada je 5G u pitanju.

Startapi i poslovanje

Utrenu.com sa svojih 16.000 članova povezuje profesionalce i korisnike na tržištu deljenja usluga

Sajt UTrenu.com jedan je od servisa na digitalnom prostoru Srbije koji korisnicima omogućava povezivanje sa profesionalcima iz različitih oblasti. U razgovoru sa menadžerom portala otkrivamo po čemu se ovaj sajt razlikuje od konkurencije i koji su naredni planovi za širenje i poslovanje.

Analiza

Beskontaktna plaćanja putem telefona predstavljaju ono što korisnici žele – mogućnost izbora

Šta nam mCard usluga Mastercarda i Societe Generale banke govori o razvoju bankarskog sektora u Srbiji?

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Kultura 2.0

Gde Hooloovoo postavlja granicu kada je ‘Employer Branding’ u pitanju? U WC-u developerske konferencije

Kako da u oblasti Employer Brandinga radite nešto na šta se niko nije usudio, dok istovremeno širite posao i održavate profesionalni standard? Odgovori stižu iz kompanije Hooloovoo.

Startapi i poslovanje

South Central Ventures investirao €400.000 u crnogorski Uhura Solutions – sledi dalji rast poslovanja i razvoj proizvoda

Crnogorski startap Uhura Solutions koji razvija napredno AI rešenje za digitalno čitanje i razumevanje ugovora, podigao je investiciju u vrednosti od 400 hiljada evra zahvaljujući fondu South Central Ventures. Dobijena sredstva biće uložena za ubrzani rast poslovanja i razvoj proizvoda.