KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj

KickassTorrents ugašen, osnivač uhapšen u Poljskoj – nakon kupovine legalnog sadržaja?

Jedan od najpoznatijih torrent web sajtova na svetu, KickassTorrents, više nije u funkciji s obzirom da je njegov vlasnik Artem Vaulin sinoć uhapšen u Poljskoj nakon legalne kupovine na iTunes prodavnici. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država već su podnele zahtev za njegovo izručenje, te se postavlja pitanje koje sankcije i kazne će snositi ovaj tridesetogodišnji Ukrajinac.

kickass-torrent

Koristeći istu IP adresu za legalnu kupovinu na iTunes-u, a potom i za prijavljivanje na zvaničnu Facebook stranicu KickassTorrents-a, Vaulin je tako odao svoj identitet omogućivši poljskim timovima za suzbijanje sajber kriminala da lako otkriju njegovu lokaciju i na kraju ga uhapse. Kada je reč o KAT-u, sajt je već pretekao čuveni The Pirate Bay, postajući tako glavno mesto za preuzimanje nelegalnih filmova i serija.

Naime, Vaulin je pre svega optužen krivično delo kršenja autorskih prava, zatim krivičnog dela pranja novca, kao i za još dve tačne koje se tiču prava autora. Kako piše TechCrunch, generalni advokat ovog, sada već aktivnog slučaja, ističe kako je Artemov KAT zapravo ukrao preko jedne milijarde dolara profita od industrije zabave Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko govorimo o sajtu, on je već od danas nedostupan za sve korisnike širom planete, a sudeći prema prekršajima za koje se Vaulin tereti, teško je očekivati da u skorije vreme KickassTorrent ponovo postane online. Da je stvar bila i više nego ozbiljna, dokazuje i činjenica kako su, prateći ovaj slučaj, iz vlasti SAD-a pribegli postavljanju oglasa na sajt, kako bi saznali sve detalje i informacije o bankovnom računu Vaulina.

Alternativni putevi će uvek postojati

Iako se još pamti afera sa FBI-jem, te veliki napori Applea za očuvanje privatnosti podataka, ova kompanija prosto ne može da izbegne umešanost u pravne procese. Sudeći prema sudskim dokumentima, čak je i gigant iz Kupertina prosledio vlastima lične podatke Vaulina, prateći kupovinu koju je isti izvršio na iTunes prodavnici.

Jasno je da će Artemovo hapšenje samo podstaći borbu protiv sajber-kriminala, uterujući strah i drugima koji stoje sa one strane zakona, ali isto tako, niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je će to biti kratak i jednostavan proces. Setite se samo The Pirate Bay-a i Kima Dotkoma, procesa koji može trajati godinama, a dok se rešenje ne bude našlo – korisnici širom sveta će i dalje pribegavati ovim alternativnim putevima preuzimanja sadržaja, direktno podstačući nezadovoljstvo boraca za zaštitu autorskih prava.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nike, IBM i McDonald’s koriste srpski Vacation Tracker kako bi pratili godišnje odmore svojih zaposlenih

Praćenje godišnjih odmora, bolovanja i slobodnih dana u kompanijama sa velikim brojem zaposlenih često ume da bude komplikovan i zamoran proces. Rešenje ovog izazova u vidu digitalnog servisa Vacation Tracker ponudio je razvojni tim kompanije Cloud Horizon u Srbiji.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Gaming

Kako je tim beogradskog Ubisofta razvijao ‘Ghost Recon Breakpoint’ – za milione ljudi širom sveta

'Ghost Recon Breakpoint' je nova igra kompanije Ubisoft koja je u globalnoj 'gaming' zajednici već prikupila veliki broj pozitivnih reakcija igrača širom planete. U razgovoru sa jednim od članova tima koji je radio na razvoju ove igre otkrivamo kako je proces tekao 'iza kulisa'.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.