Kako započeti karijeru u web3 - saveti programera - Netokracija.rs

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Web3 je budućnost interneta, a mi svakodnevno prisustvujemo stvaranju te budućnosti. Prema ovogodišnjem Startup Genome izveštaju Srbija je na samom vrhu destinacija za istraživanje i razvoj proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji. Ubrzani rast web3 kod nas zasluga je nadarenih developera i inženjera koji su odlučili da svoju karijeru razvijaju upravo u okviru ove industrije. Zahvaljujući njihovim inovativnim projektima, Srbija već treću godinu zaredom zauzima zapaženo mesto na svetskoj web3 mapi.

O počecima u web3 industriji, neophodnim predznanjima, podršci koju obrazovne institucije pružaju mladim talentima, poslovnim mogućnostima, te planovima za budućnost i dalji napredak, razgovarali smo sa Vanjom Paunovićem, frontend inženjerom iz kompanije Tenderly i Nikolom Pavlovim, frontend developerom iz kompanije Avalaunch.

Vanji web3 nije bio prvi izbor, a sada učestvuje u najuspešnijim projektima iz ove oblasti

Njegov prvi kontakt s industrijom bio je 2016. godine tokom prakse u kompaniji Devana. Tada je prvi put uo za termine kao što su blockchain, decentralizacija, Bitcoin, Ethereum, IPFS. Iako su pojedine kolege sa kojima je sarađivao ostale u blockchain svetu, on je ipak odlučio da krene drugim putem.

Drugi susret desio se krajem 2019. godine, kada je zajedno sa svojim timom osvojio drugo mesto na RAF Hakatonu u organizaciji Raunarskog fakulteta. Nagrada je bila novana, u Ethereum kriptovaluti, ali ni to nije bilo dovoljno da se više zainteresuje za blockchain tehnologiju.

Preokret se dogodio 2021. godine kada je sebi postavio cilj da se u novoj godini posveti edukaciji iz web3 developmenta i blockchain tehnologije. Zato je počeo revnosno da gleda relevantne YouTube videe, ita blog postove, te prati vesti na Twitter-u jer, kako kaže, sve novosti u Web3 svetu prvo dospeju na tu društvenu mrežu. Takođe, od velike pomoći bile su mu konsultacije s prijateljima koji su već uveliko bili deo web3 industrije i učestvovali u razvoju kompanija kao što su Tenderly, MVP Workshop i Decenter.

Višemesečna posvećenost se isplatila, pa je već u aprilu iste godine dobio posao u kompaniji Tenderly na poziciji frontend inženjera gde trenutno učestvuje na razvoju platforme namenjene blockchain programerima koja olakšava pravljenje inovativnih web3 proizvoda. Ova kompanija je u 2021. godini postigla zapažen uspeh kada je njena razvojna platforma za Ethereum Blockchain Tenderly, prikupila 58,6 miliona dolara investicija.

U svakoj web3 priči, najvažniji je dobro organizovan tim 

Iako navodi da je web3 industrija koja je još uvek u razvoju, Vanja primećuje da zvanične obrazovne ustanove pokazuju sve veće interesovanje blockchain tehnologije, zbog čega uvode nove predmete i organizuju gostujuća predavanja inženjera iz lokalnih kompanija.

Posao web3 juniora nije teško pronaći, jer industrija trenutno nije konkurentna i neguje kulturu zajedništva. Po njegovom mišljenju, treba umeti tražiti, jer ponude za početničke pozicije trenutno nisu dostupne putem jednostavne Google pretrage ili postojećih platformi za zapošljavanje. Zato je neophodno postati deo zajednice, prisustvovati meetup-ima i radionicama, jer se na taj način ostvaruju kontakti i obezbeđuje bolja startna pozicija. Pored toga, ističe:

Tano je da nema puno Web3 startapa na prostoru Srbije, ali moramo uzeti u obzir da je ovo veoma mlada industrija i kada pogledamo iz te perspektive, može se reći da, u odnosu na komparativna tržišta, mi na lokalu zapravo imamo jako puno uspešnih i dobrih pria.

Što se tiče predznanja, izdvaja to da je morao da nauči i razume sintaksu Solidity programskog jezika kako bi što bolje mogao da usvoji nain razmišljanja web3 inženjera. Sada kao frontend inženjer ne koristi ovaj program, ali smatra da je on veoma dobra osnova za sam ulazak u industriju.

Nova terminologija brzo postane deo svakodnevnog govora

Što se tiče uvođenja nove terminologije vezane za web3 ekosistem, Vanji taj deo uopšte nije bio težak. Kako navodi, postoje itave liste termina koji su novi za programere, pa kao i za bilo šta drugo, moguće je vrlo brzo nauiti šta koji predstavlja i gde se koristi:

Ako se gotovo svakoga dana susrećete s određenom terminologijom, ceo proces mnogo brže ide. Kada jednom nauite, nema nazad. Jako brzo se uvue u svakodnevni govor.

Onima koji žele da krenu njegovim stopama i zakorače u web3, Vanja preporučuje Tenderly Sandbox platformu. U pitanju je editor u browser-u, pogodan za poetnike jer im olakšava razumevanje pametnih ugovora kroz objedinjavanje Solidity i JavaScript-a koji se koriste za njihovo kreiranje i izvršavanje.

Mogućnosti napredovanja u web3 industriji su beskrajne

Vanja smatra da je nezahvalno govoriti o planovima za budućnost, jer su web3 svet i tehnologije oko njega jako mladi i još uvek u fazi razvoja:

Niko ne zna šta budućnost nosi i u kojoj formi će biti blockchain i Web3, ali sam siguran da će ostati i biti deo mnogih sistema kakve danas poznajemo.

Ponude za posao ga već veoma dugo ne interesuju i redovno ih odbija. Zahvalan je što ima priliku da radi sa ljudima koji dele ista interesovanja kao on, u okviru industrije koja ga inspiriše. Naš sagovornik veruje da je pronašao pravu priu za sebe i pun entuzijazma govori o svojoj profesiji, a vama poručuje da je mogućnost napredovanja i uenja beskrajna, pogotovo ukoliko ste zainteresovani za startap zajednicu, skaliranje timova i biznisa.

Nikola je u web3 vode uplovio već na početku karijere

Kako navodi, dosta rano je počeo da se interesuje za nove, cutting edge tehnologije kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, virtuelna i proširena realnost, i blockchain. Ubrzo je ustanovio da je blockchain nešto što ga veoma zanima jer smatra da je to tehnologija koja se još uvek razvija i to ne samo u tehnološkom, nego i ekonomskom, filozofskom i političkom smislu, te da je samim tim celokupan ekosistem i dalje u eksperimentalnoj fazi, što za njega predstavlja pravi izazov. 

Za razliku od Vanje koji je optimističan po tom pitanju, Nikola stiče utisak da obrazovne ustanove često kasne i za nekim tradicionalnijim tehnologijama, a da web3 i blockchain definitivno još uvek nisu na njihovom radaru. Ipak, on naglašava da je zajednica otvorena za pomoć, jer postoji dosta open code i besplatnih resursa za učenje pa je ceo proces pristupa ekosistemu dosta olakšan.

Prethodno je bio zaposlen kao softverski inženjer, a potom i u jednoj blockchain kompaniji. Uprkos tome, u kompaniji Avalaunch se prvi put susreo sa web3 tehnologijom i načinom rada u okviru industrije. Posao nije dugo tražio jer, kako kaže, ogromna je potražnja za programerima koji su zainteresovani za blockchain tehnologiju. S obzirom na to da je u pitanju startap, najviše mu se dopada ubrzana dinamika i mali tim gde svako ima priliku da svojim idejama doprinese razvoju projekata. 

Blockchain tehnologija povezuje developere

Nikola smatra da se terminologija koja se koristi u web3 industriji najlakše usvaja konstantnim učenjem, gledanjem online kurseva i čitanjem blogova, koji obiluju slang terminima i uz to dodaje:

Treba promeniti i način razmišljanja – kada razvijate aplikaciju, smart contracti su javni i svako može da vidi kod, pa morate da budete dodatno sigurni da je sve bezbedno i da nema security propusta, za razliku od klasičnih projekata gde možete da zatvorite ceo kod.

Nadalje, on ukazuje na važnost timskog rada u okviru web3 industrije, ali primećuje i to da je on otežan s obzirom na činjenicu da su firme u blockchain sistemu uglavnom otvorene za remote poslovanje, pa su developeri često iz različitih država širom sveta, zbog čega timski rad i njegova organizacija mogu da predstavljaju izazov.

Web3 svet nudi širok spektar zanimanja

Nikolin opšti utisak je da većina kompanija traži seniore, a razlog tome vidi u prirodi startap kulture koja je zasnovana na uigranosti tima, a da juniore više zapošljavaju kompanije koje mogu da priušte trening novozaposlenih. Ali, uviđa i mnoge mogućnosti u okviru industrije koje ne moraju nužno biti povezane sa web3 developmentom:

Dobra stvar u web3 prostoru je što ima puno različitih zanimanja, i kao što je web2 ekstenzija web1, tako i web3 ne može da postoji sâm, pa je potrebno dosta znanja iz običnog web programiranja.

Nadalje, navodi da se u web3 firmama najčešće koriste React za frontend, Python kao i node za backend i Solidity za pametne ugovore. Zato smatra da je za juniore najbolje da naprave nekoliko portfolio projekata koji uključuju komunikaciju frontenda sa pametnim ugovorima i onda, kada pokažu da su shvatili koncepte, mnogo će lakše naći posao.

Tako i on sam, kao frontend developer, paralelno uči Solidity što mu mnogo pomaže u razumevanju cele strukture i koncepta decentralizovanih aplikacija. Uz sve to, zainteresovan je za DeFi, pa istražuje firme i projekte koji su implementirali decentralizovane finansije.

Što se tiče planova za budućnost, sebe vidi u multidisciplinarnom bavljenju u okviru industrije, jer ga pored tehničkog znanja zanima i Web3 iz filozofskog, finansijskog, ekonomskog i političkog aspekta, pa bi voleo da unapredi svoje znanje i na tim poljima.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Gaming

Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni – pitanje je sad?

Gejming je iz godine u godinu sve popularniji deo pop kulture širom sveta. Izrada video igara novijih generacija dostigla je jedan sasvim novi nivo, pa se danas više nego ikada pre postavlja pitanja da li su primat u ovom svetu uzeli PC mašine ili gejming konzole.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Propustili ste

Gaming

Playstudios sa fondom od $10 miliona i osnivanjem novog blockchain tima ulazi u web3

Kompanija Playstudios, kreator revolucionarne platforme lojalnosti 'playAWARDS' i brojnih nagrađivanih mobilnih igara, juče je najavila pokretanje novog blokchain departmana pod nazivom 'playBLOCKS'.

Karijere

HelloWorld i ove godine ispituje ‘Puls srpske IT zajednice’: IT-jevci, popunite anketu i podržite istraživanje

Sajt za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija MASMI trenutno sprovode istraživanje o iskustvima na poslu u IT sektoru.

Novost

Solana blockchain je najnovija žrtva hakerskog napada – šta ovo znači za budućnost crypto tržišta?

Čelnici kompanije navode da su nepoznati napadači do sada opljačkali oko 8.000 crypto novčanika, a da korisnici broje štetu od 8 miliona dolara.

Office Talks Podcast

$60 miliona investicije za razvoj web3 alata

Gosti 104. epizode Netokracijinog Office Talks podcasta bili su Miljan Tekić (COO) i Nebojša Urošević (suosnivač) iz kompanije Tenderly. Sa njima smo imali priliku da razgovaramo o trenutnom razvoju kompanije, širenju tima i investiciji, uz osvrt na sadašnju situaciju u globalnoj web3 industriji.

Internet marketing

Google odlaže ukidanje ‘third party’ kolačića do 2024. godine – šta to znači za oglašivače?

Kako se domaće kompanije i marketinške agencije prilagođavaju najavljenim promenama i da li će biti spremne kada do njih dođe?

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.