Kako sam naučio da prestanem da brinem i zavoleo DeFi

Kako sam naučio da prestanem da brinem i zavoleo DeFi

Koji je glavni cilj crypto i blockchain pokreta u odnosu na globalni finansijski sistem?

To bi moglo biti uspostavljanje i masovno usvajanje pravednijeg, efikasnijeg i svima dostupnog sistema koji će služiti ljudima da brže napreduju, stvaraju i postanu finansijski nezavisniji.

Tako otprilike zvuči najmanji zajednički sadržalac brojnih definicija.

Tradicionalni finansijski sistem (TradFi) nam je ostavio u amanet sijaset problema koji se mogu klasifikovati u nekoliko osnovnih.

Centralizovano upravljanje: TradFi kao monopolista nameće i jedini upravlja pravilma igre na koja korisnici ne mogu da utiču. Princip „uzmi ili ostavi”.

Ograničen pristup: Kad smo kod pravila igre, ona su takva da trenutno 1,7 milijardi ljudi nema pristup bankarskim uslugama. Razlog — nepodobni su iz svakakvih razloga. Takođe, banke po pravilu različito vrednuju i svoje korisnike. Banka više profitira od vas? Eto nešto boljih uslova. 

Neefikasnost: Gomila instanci odlučivanja, brdo formulara, hrpa podataka, takse, naknade i slično. Sve je to „neophodno” kako bi se finansirao glomazan centralizovan aparat.

Slaba interoperabilnost: Svaka finansijska institucija ima svoja pravila igre koja su uglavnom neusklađena sa pravilma drugih finansijskih institucija. Usklađivanje je moguće, ali pogađate, košta.

Netransparentnost: Nemamo nikakvu predstavu o „zdravstvenom statusu” naših banaka, niti o njihovim planovima što se tiče poslovanja. Jedino što nam preostaje je da verujemo reklami koja kaže da je sve u najboljem redu i da klimnemo glavom kad primimo obaveštenje da su povećane cene bankarskih usluga.

Zbog ovih ali i brojnih drugih razloga, jasna je potreba da se pravila igre promene, i crypto pokret je od 2009. godine ozbiljno zagrizao da se ta promena zaista i desi.

Naizgled, crypto zajednica se čini kao kohezivno okruženje organizacija i pojedinaca koji slično razmišljaju, imaju plemenite ciljeve i zajedno istražuju mogućnosti i razvijaju tehnologije i alate kojima će te ciljeve što pre ostvariti.

Naizgled. 

U unapređivanju TradFi-ja aktuelna su dva pristupa: centralizovane (CeFi) i decentralizovane finansije (DeFi). 

U najširem smislu, CeFi predstavlja uglavnom sve ono što većina pomisli kad se kaže crypto. Obuhvata platforme koje služe za brzu i efikasnu razmenu kriptovaluta, ali i fiat novca kojim se crypto kupuje. Zbog toga se CeFi smatra praktično svačijim mestom ulaska u ovaj svet. Uloženih 100 evra na nekoj od popularnih centralizovanih platformi kao što je Coinbase u zamenu za kriptovalutu za koju ste čuli da će „baš da kida u narednom periodu” i eto — sad ste u igri i vi. 

Dvosmerna razmena fiat i crypto novca se smatra jednom od glavnih prednosti CeFi okruženja, budući da je DeFi ekosistem isključivo rezervisan za operacije sa kriptovalutama. 

U principu, njihov portfolio usluga je simetričan uslugama banaka (investiranje, štednja, pozajmice…) samo uz manje papirologije i neophodnih koraka (ali ipak ne i bez njih) i sa dosta povoljnijim finansijskim uslovima. 

Dodatno, CeFi platforme su prilično jednostavne za korišćenje. I to je ono što ih za sad izdvaja kao popularnije i prijemčivije u odnosu na DeFi ekosistem. 

Nešto je trulo u CeFi ekosistemu

Pre nego što zaronimo u srž problema koji proističu iz ovog ekosistema, potrebno je napraviti jedno jasno razgraničenje. Kritika koja predstoji se ne odnosi na onaj deo CeFi okruženja koji čine platforme kao što je pomenuti Coinbase i slične crypto menjačnice. Njihova uloga je od starta legitimna i značajna za razvoj čitavog pokreta i može se reći da bez njih on sigurno ne bi postao dinamičan i prepun mogućnosti kao što je sada.

Sa druge strane, ono što izgleda kao evolutivni ćorsokak valja saseći. Pod ovim se misli na sijaset platformi koje svoje poslovanje zasnivaju na manipulaciji masama i poslovnim modelima koji su štetniji i od onih koje nude tradicionalne finansijske kompanije. 

Takve platforme su pokupile dobre ideje iz DeFi okruženja i integrisale ih u kompanijsko okrilje, narušavajući tako čitavu poentu decentralizacije. Time su dobili mogućnost da (lakovernim) korisnicima nude ekstremno povoljne uslove. 

Očekivano, na krilima takvih uslova (godišnji profit za ulagače oko 10%, a za vlasnike tokena često još i više), zajednice oko ovih platformi su brzo nabubrile. Umesto uspostavljanja jednog novog, boljeg sistema dobili smo ništa drugo nego pohlepu.

Naravno, svaki neutemeljen rast, pre ili kasnije naleti na prelomnu tačku.

No, krenimo redom.

Na CeFi platformama se sve transakcije odvijaju preko centralnog provajdera usluga. Sva sredstva koja se nalaze na ovim platformama su pod apsolutnom kontrolom centralnog entiteta i kao njihov korisnik ne posedujete privatni ključ koji vam daje pristup vašem novčaniku. 

Štaviše, CeFi platforma sama odlučuje o tome koja će sredstva uključiti u svoje zalihe za trgovanje i koje će naknade korisnici plaćati za korišćenje funkcionalnosti. 

Odsustvo kontrole nad svojim sredstvima nije jedini problem CeFi platformi. 

Kao što jednostavnost dolazi sa dodatnim troškom, slično važi i za unapređenje bezbednosti. A može se reći i da je bezbednost lepo upakovan izgovor za uspostavljanje procedura kojim će CeFi biti u prilici da se lakše integriše sa institucionalnim telima, korporacijama i privuče znatno širu bazu korisnika.

Zbog toga CeFi platforme, baš kao i TradFi iziskuju postojanje procedura kao što su Anti-Money Laundering (AML) Know Your Customer (KYC) — morate jasno znati s kim trgujete. 

Papirologija i obavezno dostavljanje ličnih podataka koji mogu biti zloupotrebljeni? Upravo to.

Troškovi nisu uvek transparentni a i pravila igre se menjaju

Prisustvo više posrednika u CeFi sistemima dovodi do niza transakcijskih i servisnih naknada koje se ne mogu izbeći. U zavisnosti od platforme koju koristite, neke od naknada mogu biti potpuno skrivene ili doći u paketu sa naknadama za transakcije. 

Takođe, provajderi platforme mogu da prilagode godišnji procentualni prinos (APY) u zavisnosti od uslova crypto tržišta ili regulatorne klime bez obaveštavanja korisnika.

Računi mogu biti zamrznuti u bilo kom trenutku

CeFi platforme imaju pravo da zamrzavaju račune u određenim okolnostima, a te okolnosti su popirlično arbitrarne i, naravno, dolaze od same platforme. Bezbednosni protokoli, zabrinutost protiv pranja novca, likvidnost platforme, sve može da bude opravdan razlog. Zamrzavanje računa znači da ne možete da pristupite svojoj crypto imovini ili da obavljate transakcije na bilo koji način.

U slučaju bankrota, pozdravite se sa svojim sredstvima

CeFi platforme najčešće osiguravaju samo mali deo ukupne imovine kojom se upravlja. To znači da ćete u slučaju nesolventnosti platforme izgubiti sav svoj ulog ili povratiti vrlo mali deo.

Međutim, sve dok CeFi platforme daju značajno bolje uslove nego banke, potencijalni problemi se uglavnom zanemaruju. A određen broj CeFi platformi je poznat po tome da nudi neverovatno visok profit svojih korisnicima, istovremeno dajući najniže kamatne stope na pozajmice. Usled ovakvih uslova okupili su ogromno članstvo koje se broji milionima.

Dok sve ide kako treba retko ko se pita šta stoji iza ovakvih platformi i kako uspevaju da budu održive. 

Not your keys, not your coins – al’ stvarno

U maju i junu je došlo do zemljotresa u crypto svetu koji se još ne smiruje.

Pahulju koja je prva pokrenula lavinu je teško utvrditi, ali je prvi veliki problem u zajednici bio kolaps jedne od najjačih platformi u crypto svetu (Terra), tačnije njenog tokena LUNA koji je za samo nedelju dana izgubio vrednost više od 80 puta. Budući da je ovaj token u vezi i sa TerraUSD algoritamskom stablecoin valutom (vezana za američki dolar) to je dovelo i do njegovog kolapsa i drastičnog pada poverenja  u ovu valutu. Izgleda da nikom ne treba „nestabilna stabilna” valuta.

Šok talas je nastavio da se širi zajednicom i zapljusnuo je sve članove bez izuzetka. Vrednost mnogih značajnih valuta se strmoglavila, a Bitcoin i Ether su izgubili čak 70 posto svojih maksimalnih vrednosti. NFT tržište odjednom više nije tako dinamičan i euforičan ekosistem, a lideri platformi kao što je BlockFi i doslovno traže slamku spasa od fondova i menjačnica kroz bailout koji bi zaustavio domino efekat rušenja celog sistema.

Za neke spasa jednostavno nije bilo. Jedan od najvećih kripto hedge fondova Three Arrow Capital je stigao do same likvidacije.

I sudbina Celsiusa je krajnje neizvesna. Isto važi i za imovinu 1,7 miliona korisnika ove platforme za pozajmljivanje novca po ekstremno povoljnim uslovima. Primera radi, kamata na depozit se kreće od 9 do preko 18% godišnje za one koji drže najveći broj CEL tokena (matični token na platformi), dok kamata za pozajmljivanje iznosi podjednako neverovatnih 0,1%. Nije potrebna diploma ekonomskog fakulteta da biste se zapitali kako je tako nešto uopšte moguće? 

A moguće je bilo tako što je platforma trgovala depozitima svojih korisnika. Ono što se sa sigurnošću zna je da je kompanija pozajmljivala svoje uloge raznim institucijama, polagala depozite u određene DeFi protokole pa čak i koristila crypto za staking i mining.

Što će reći, Celsius je radio sve što je mogao i morao kako bi, na prvom mestu, omogućio finansijske uslove koje će masovno privući korisnike željne brze i lake zarade, a potom i kako bi te uslove redovno ispunjavao.

Nakon što je u avgustu prošle godine Celsius objavio da je postao prva CeFi platforma čija je imovina dostigla cifru od 20 milijardi dolara, kompanija je došla na radar američkih regulatornih tela. Očigledno je i njih zanimalo šta se nalazi u pozadini povoljnih uslova ovog ekosistema.

Potom je usledila čitava spirala negativnih događaja koja je, korak po korak, produbljivala probleme kompanije. Samo neki od tih događaja uključuju pozajmljivanje milijarde dolara od platforme Tether (takođe poznate po netransparentnom radu), hapšenje CFO-a kompanije zbog učestvovanja u pranju novca i hakerski napad na DeFi platformu BadgerDAO tokom kog je nestalo i 50 miliona dolara koji su pripadali Celsiusu. 

I možda najbitnije od svega, kako bi primirio regulatorna tela, u aprilu ove godine, Celsius odlučuje da promeni pravila igre i od tog trenutka visoke kamatne stope omogući samo akreditovanim investitorima iz SAD.

Sve to je uticalo da investitori počnu da povlače značajne sume novca sa platforme. Toliko da se vrednost imovine kompanije u maju spustila na 11 milijardi dolara — gotovo duplo manje od maksimalne.

A onda je ledeni breg osim vrha pokazao i ono ispod površine.

Par dana nakon što CEO-a kompanije Aleks Mašinski objavio da “sve funkcioniše u najboljem redu”, iz kompanije su se odlučili da zamrznu sve aktivnosti na platformi. Korisnici ne samo da ne mogu da koriste funkcionalnosti platforme već ne mogu ni da povuku svoja sredstva. Štaviše, u slučaju da Celsius bude likvidiran, gotovo dva miliona ljudi će se pozdraviti sa svojom imovinom.

Kako se sve ovo desilo?

Forenzika i dalje ne može da da konkretan odgovor. Ali neke stvari su vrlo očigledne. Rizično poslovanje, netransparentnost i zataškavanje činjenica praveći štetu čitavom ekosistemu su kombinacija koja, sinergetski, pre ili kasnije, sigurno dovodi do katastrofe.

Kao što nas banke ne izveštavaju o svom zdravstvenom stanju (jer ne žele), tako to nisu činile ni ove platforme. Međutim, o bankama uvek ima ko da brine i njihovo stradanje se usled brojnih finansijskih regulativa neće tek tako svaliti na leđa korisnika. 

Sa druge strane, netransparentnost u poslovanju CeFi platformi je prouzrokovala ekstremnu krizu koja je ugrozila kapital miliona ljudi i funkcionisanje čitavog ekosistema. Ovo nas navodi do gorkog ali poprilično jasnog zaključka — ovakve platforme ne samo da ne mogu da podrivaju TradFi, one su zapravo mnogo štetnije od njega.

A može li drugačije? 

Može.

DeFi kao alternativa TradFi sistemu

DeFi je dosta mlađi igrač u priči. Prva decentralizovana finansijska platforma je MakerDAO u okviru koje je 2017. nastao stablecoin DAI na Ethereumovom blockchainu. A potom je usledio brz razvoj ovog vrlo dinamičnog ekosistema.

Glavna karakteristika DeFi platformi je što svaku operaciju može da sprovede bez učešća treće strane. Razmena, pozajmica, štednja i bilo koja druga finansijska usluga — sve imaju peer-to-peer prirodu koja isključuje bilo kakav centralizovani posrednički entitet koji „vrši određenu uslugu” za profit.

Za razliku od CeFi platformi, svi procesi (razmena, zajmovi, investiranje, isplata kredita, otplata kamata, upravljanje kolateralima…) automatski se uređuju jer njima upravljaju i kontrolišu ih pametni ugovori.

Najveća prednost korišćenja DeFi usluga je ta što ne morate da budete sigurni da će usluga raditi kako se tvrdi. Sistem je potpuno trustless — ne postoji pojedinačan entitet koji ima autoritet nad sistemom. Кorisnici mogu da potvrde da usluge funkcionišu tako što će revidirati svoj kod i koristiti eksterne alate kako bi utvrdili da li je transakcija ispravno obavljena.

S tim u vezi, treba istaći glavne prednosti koje DeFi nudi. Ima ih prilično, a mogu se uklopiti u tri osnovne celine. 

Кontrola nad imovinom i procesima

DeFi svojim korisnicima nudi potpunu kontrolu u pogledu imovine. Priroda ovog sistema onemogućava da iko cenzuriše, manipuliše ili uništava imovinu korisnika, bez njegove saglasnosti. 

Sa DeFi sistemom imate punu vlast nad svojim digitalnim sredstvima i jedini posedujete privatni ključ vašeg novčanika. 

Naravno, sa tako ogromnom snagom dolazi i velika odgovornost koju svaki DeFi korisnik mora da prihvati. Kao što su vaša sredstva u DeFi sistemu uvek vaša, isto tako je i čuvanje privatnog ključa isključivo vaša odgovornost. 

Sve što je potrebno za korišćenje DeFi usluga je novčanik koji je osnova za svaku transakciju. Kao što je pomenuto, sve transakcije se vrše pomoću pametnih ugovora, a novčići i tokeni napuštaju novčanik isključivo ako komuniciraju sa pametnim ugovorom tokom transakcije.

Izuzetak su situacije kada sredstva zaključavate u pametni ugovor, tj. kada ostavljate depozit. Međutim, čak ni tada vaša sredstva niste nikom poverili već se čuvaju u samom kodu pametnog ugovora što je — osim u slučaju da kod ima manu — sigurnije mesto nego CeFi platforma.

Još jedna karakteristika koja podiže bezbednost DeFi protokola, ali i signalizira zajednici legitimnost je korišćenje timelock-a — dela koda koji zaključava izvršavanje određenih funkcionalnosti pametnog ugovora sve do određenog trenutka.

Time se osujećuju potencijalne malicioznosti i slučajne greške jer zajednica će imati dovoljno vremena da reaguje na uočeni problem i zaštiti sredstva pa čak i funkcionisanje samog protokola. 

Dostupnost svima u svakom trenutku

Svrha DeFi sistema je stvaranje efikasnog, transparentnog i fer finansijskog sistema u kome svako može da učestvuje, čak i ako nema bankovni račun. DeFi ima kapacitet da omogući milionima ljudi iz svih a naročito najnerazvijenih delova sveta, da dobiju pristup kvalitetnim finansijskim i bankarskim uslugama uz pomoć blockchain tehnologije.

Takođe, pristup DeFi uslugama je anoniman. KYC procedura, pomenuta u slučaju CeFi platformi je u DeFi orkuženju nepotrebna. Korisnici direktno obavljaju finansijske operacije, ne deleći nikakve lične podatke. DeFi je sa tog aspekta potpuno nediskriminišuć. 

I još jedna bitna stvar. Za razliku od CeFi-ja, DeFi omogućava klijentima da direktno kontrolišu svoja sredstva u bilo koje vreme — kao banka koja radi 24/7/365.. 

Transparentnost na svim nivoima

Iako kod DeFi aplikacije ne mora nužno biti open-source njegova egzekucija i byte-code moraju biti javno proverljivi na blockchain-u. Za razliku od CeFi aplikacija, svaki korisnik može da posmatra i verifikuje izvršavanje promena stanja. 

Takođe, manjkavosti koje nose CeFi platforme u vidu promene pravila igre, nejasnih ili skrivenih troškova kojima se hrane brojni posrednici između zainteresovanih strana, povećanja naknada ili jednostavno promene pravca u kom će platforma da se razvija u DeFi svetu su izuzeci.

Pod transparentnošću se može i mora podvesti set krucijalnih pitanja za svaki protokol: kako odlučujemo kuda idemo dalje? Koji je pravac razvoja platforme? Kako ćemo alocirati resurse?

Za DeFi ekosistem ove odluke imaju i posebnu vrednost zbog same prirode decentralizovanih struktura. U poslednjih par godina u DeFi svetu za optimizaciju ovih odluka se sve češće koriste novi mehanizmi. Takav je DAO koji predstavlja skraćenicu za decentralizovanu autonomnu organizaciju. Ovaj sistem ima za cilj da svojom efikasnošću i kvalitetom zameni top-down pristup u kojem bord direktora ili neko drugo telo sačinjeno od malog broja članova sa velikim privilegijama preuzimaju odgovornost na sebe.

DAO je organizacija koja u potpunosti autonomno upravlja blockchain protokolom u skladu sa pravilima kodiranim unutar pametnih ugovora.

Organizacija je uglavnom sačinjena od svih korisnika koji poseduju matične tokene. Uz pomoć ovih tokena svaki pojedinac može da da predlog za koji većina odlučuje da li će biti prihvaćen ili ne. Ovakvim načinom organizacije čitava zajednica pomaže da se dođe do optimalnih rešenja.

Na temelju transparentnosti koja prožima sve DeFi aspekte, razvija se poverenje unutar čitavog ekosistema.

Još jedna velika prednost DeFi sistema je njegova brzina inovacija i potreba da se konstantno eksperimentiše. Rezultat toga su sve širi horizonti mogućnosti korišćenja kriptovaluta.

Mogućnost da svako sa računarom, internet vezom i određenim znanjem izgradi DeFi aplikaciju na vrhu Ethereuma se slobodno može nazvati dragocenošću savremenog doba. 

A najbolji scenario od svih je upravo taj da stalna izgradnja novih DeFi rešenja ne znači konkurenciju već unapređuje kvalitet ekosistema. Proizvodi razvijeni u DeFi okruženju su dizajnirani tako da iskoriste prednosti jedni od drugih. Nešto kao lego kocke — svaka može da unapredi svaku i stvori potpuno novo rešenje. 

A sa svakim novim rešenjem i jedan nov, pravedniji finansijski sistem je korak bliži.


U izradi ovog teksta značajno je doprineo tim koji stoji iza domaćeg startapa Decenter. Ukoliko želite da stvarate i razvijate se u DeFi ekosistemu, pogledajte raspoložive pozicije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!