JobFair Srbija pomaže IT studentima da nađu prvi posao ili praksu

JobFair već 16 godina pomaže studentima tehnoloških fakulteta da naprave prve profesionalne korake

Sajam poslova i praksi 'JobFair - kreiraj svoju budućnost!' ove godine okupio je studente iz cele Srbije. Sa organizatorima razgovaramo o prelasku na 'online' format i prisećamo se kako je sve počelo.

Sajam poslova i praksi JobFair – Kreiraj svoju budućnost! pre 16 godina pokrenule su dve studentske organizacije koje imaju ogranak i u Beogradu: Istek (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope) i BEST (Udruženje studenata tehnike Evrope). Tadašnji studenti shvatili su da je bitno poboljšati veze između kompanija i mladih i našli su način da to i urade po ugledu na manifestacije sličnog tipa koje organizuju studentska udruženja širom Evrope.

Tako je nastao pomenuti sajam poslova i praksi za studente i diplomce tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta, a vizija koju su prvi organizatori Sajma imali, a koja je i ostala do danas, jeste sprečavanje odliva mozgova i mogućnost zapošljavanja mladih u struci u našoj zemlji.

U nastavku teksta razgovaramo sa Oljom Jakovljević i Ognjenom Trticom, studentima koji su danas glavni organizatori Sajma. Oni su nam otkrili i koliko je bilo izazovno ceo događaj preseliti na Internet, a prisećamo se i samog nastanka projekta.

Pored sajamskog dela, studenti imaju i dodatne sadržaje za profesionalni razvoj

Na početku razgovora, Olja i Ognjen objasnili su nam da je prvi organizacioni tim bio sastavljen od predstavnika BEST-a i Istek-a, kao i osoba odgovornih za kontakt sa kompanijama, odnose sa javnošću i Informacione tehnologije. “Takva timska struktura, nezavisna od oba udruženja organizatora sajma, se pokazala kao dobitna kombinacija i danas se primenjuje”, pojašnjava Ognjen i dodaje:

Taj prvobitni tim je imao jako težak zadatak, ali ga je krasio veliki entuzijazam, požrtvovanost i neizmerna želja da projekat uspe. Mnogi od ljudi koji su učestvovali u organizaciji Sajma proteklih godina, danas su Alumni članovi udruženja i predstavnici uspešnih kompanija, prijatelja JobFair-a, i svi oni su saglasni u jednoj oceni: da je rad u timu kao što je JobFair Organizacioni Odbor, ipak nešto drugo, nešto mnogo veće od rada u timu jedne kompanije.

U međuvremenu, JobFair je prerastao svoje osnivače i nove generacije, među kojima su i Olja i Ognjen, rade na tome da on bude još bolji, a njihov uspeh ogleda se i u tome da je na prvom Sajmu učestvovalo 12 kompanija iz tehničko-tehnoloških oblasti, a danas taj broj iznosi preko 50. “Osim toga, povećali smo i broj posetioca, poslatih CV-jeva i uveli nove aktivnosti koje su propratni deo Sajma”, objašnjava Olja i dodaje:

Svake godine trudimo se da te sadržaje unapredimo, vodeći računa o najnovijim trendovima i aktuelnim dešavanjima među studentima. Pored sajamskog dela organizujemo i seminar ličnih i profesionalnih veština, simulaciju razgovora za posao, panel diskusije i diskusije sa zaposlenima vodećih kompanija u našoj zemlji o aktuelnim temama iz inženjerske branše.

Ovogodišnji JobFair održan je online, ali je okupio studente iz cele zemlje

Olja i Ognjen u nastavku razgovora objasnili su nam i da je želja organizatora bila da JobFair ne bude samo mesto gde će studenti pokušavati da se dopadnu kompanijama, već da i same kompanije JobFair vide kao mesto gde mogu da se afirmišu među talentovanim studentimamesto gde će se “boriti” za mlade stručnjake.

Kompanije su zaista prepoznale važnost JobFair-a, prihvatile učešće na radionicama i postavljale štandove iz godine u godinu, ali im je 2020. godina, kao i svim organizatorima fizičkih događaja, postavila nove izazove. Ognjen objašnjava:

JobFair je nastao još 2005. godine i ono što smo poslednjih 15 godina gradili jeste tradicija: prvi ponedeljak i utorak u novembru svake godine rezervisan je za JobFair i punu zgradu Tehničkih fakulteta. Nažalost, ove godine zbog mera koje su na snazi, nismo uspeli da obezbedimo Sajam u istom obliku, ali smo se zato potrudili da naš Sajam postane karijerna platforma.

To je, saglasni su naši sagovornici, bilo prilično izazovno, morali su da se brzo prilagode novim uslovima i kreiraju novi koncept Sajma, ali uz trud i rad više od 100 volontera, uspeli su da naprave odgovarajuće virtualno rešenje. “Naš website www.jobfair.rs je postao online platforma tokom 2. i 3. novembra, a svaki posetilac Sajma je imao priliku da se registruje, ostavi svoj CV, virtualno poseti štandove kompanija učesnica i kroz Zoom platformu razgovara sa predstavnicima ovih kompanija. Uspeli smo da kreiramo budućnost i ove godine, uprkos svim preprekama i okupili smo studente iz cele zemlje“, objasnila je Olja za Netokraciju.

Na kraju razgovora, naši sagovornici su nam otkrili i svoje lične planove što se tiče daljeg razvoja karijere: prioritet je završetak studija. “Plan je da uskoro krenemo u potragu za praksom ili poslom u struci i da tokom sledećeg leta, pored učenja za ispite, steknemo prvo radno iskustvo. Na JobFair-u smo se uverili koliko zapravo mogućnosti postoji za mlade ljude u Srbiji, tako da se jako radujemo onome što budućnost nosi”, zaključuju oni.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Office Talks Podcast

Društvena igra iz Srbije koja osvaja svet

U 60. epizodi Office Talks podcasta imali smo zanimljive goste, tačnije Dušana Jovčića i Davida Bilobrka koji su osnivači studija za razvoj društvenih igara, Kerber Games.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.