Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Tokom ovogodišnje izborne kampanje, širom Srbije mogli ste da vidite bilborde vladajuće partije sa kojih su se smešila dobro poznata, ali i neka nova lica, nagoveštavajući promene u novoj Vladi Republike Srbije.

Iako Srbija još uvek nema Vladu, šest meseci od izbora, tačnije 22. oktobra, po hitnom postupku na sednici Skupštine, usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen treći po redu kabinet Ane Brnabić.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora. Jedno od njih je i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, nastalo izdvajanjem nauke iz Ministarstva prosvete.

Resorna ministarka u novom ministarstvu biće upravo jedno od gore pomenutih lica sa bilborda — Jelena Begović, istaknuta srpska genetičarka.

Šta znamo o novoj ministarki?

Jelena Begović je ceo svoj život posvetila nauci: bila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, jedan od rukovodilaca Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju, članica je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM).

Više od 20 godina bavi se istraživanjima u oblasti molekularne genetike i primeni biotehnologije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao i u poljoprivredi. Pored toga, ekspertkinja je iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura kao i primene novih tehnologija u borbi protiv antibiotske rezistencije.

Nova ministarka poznata je i po aktivnom učešću u implementaciji procesa transfera tehnologije kao i uvođenju open innovation concept-a u istraživanjima u Srbiji i u regionu. Takođe, rukovodila je i učestvovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim naučnim razvojnim projektima, kao u projektima saradnje sa privredom, uključujući domaće i inostrane kompanije.

Sudeći po odluci da nauku izdvoji iz prosvete, kao i po odabiru resorne ministarke, rekli bismo da je Vlada ozbiljno shvatila naučno-tehnološki razvoj kojim se kreće Srbija i da će u ovom mandatu više resursa ulagati u nove projekte i domaće kompanije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.