Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Tokom ovogodišnje izborne kampanje, širom Srbije mogli ste da vidite bilborde vladajuće partije sa kojih su se smešila dobro poznata, ali i neka nova lica, nagoveštavajući promene u novoj Vladi Republike Srbije.

Iako Srbija još uvek nema Vladu, šest meseci od izbora, tačnije 22. oktobra, po hitnom postupku na sednici Skupštine, usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen treći po redu kabinet Ane Brnabić.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora. Jedno od njih je i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, nastalo izdvajanjem nauke iz Ministarstva prosvete.

Resorna ministarka u novom ministarstvu biće upravo jedno od gore pomenutih lica sa bilborda — Jelena Begović, istaknuta srpska genetičarka.

Šta znamo o novoj ministarki?

Jelena Begović je ceo svoj život posvetila nauci: bila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, jedan od rukovodilaca Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju, članica je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM).

Više od 20 godina bavi se istraživanjima u oblasti molekularne genetike i primeni biotehnologije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao i u poljoprivredi. Pored toga, ekspertkinja je iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura kao i primene novih tehnologija u borbi protiv antibiotske rezistencije.

Nova ministarka poznata je i po aktivnom učešću u implementaciji procesa transfera tehnologije kao i uvođenju open innovation concept-a u istraživanjima u Srbiji i u regionu. Takođe, rukovodila je i učestvovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim naučnim razvojnim projektima, kao u projektima saradnje sa privredom, uključujući domaće i inostrane kompanije.

Sudeći po odluci da nauku izdvoji iz prosvete, kao i po odabiru resorne ministarke, rekli bismo da je Vlada ozbiljno shvatila naučno-tehnološki razvoj kojim se kreće Srbija i da će u ovom mandatu više resursa ulagati u nove projekte i domaće kompanije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Sponzorisano

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Startapi i poslovanje

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Intervju

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.