Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Ko je Jelena Begović – nova ministarka koja će voditi resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija?

Tokom ovogodišnje izborne kampanje, širom Srbije mogli ste da vidite bilborde vladajuće partije sa kojih su se smešila dobro poznata, ali i neka nova lica, nagoveštavajući promene u novoj Vladi Republike Srbije.

Iako Srbija još uvek nema Vladu, šest meseci od izbora, tačnije 22. oktobra, po hitnom postupku na sednici Skupštine, usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen treći po redu kabinet Ane Brnabić.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora. Jedno od njih je i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, nastalo izdvajanjem nauke iz Ministarstva prosvete.

Resorna ministarka u novom ministarstvu biće upravo jedno od gore pomenutih lica sa bilborda — Jelena Begović, istaknuta srpska genetičarka.

Šta znamo o novoj ministarki?

Jelena Begović je ceo svoj život posvetila nauci: bila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, jedan od rukovodilaca Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju, članica je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM).

Više od 20 godina bavi se istraživanjima u oblasti molekularne genetike i primeni biotehnologije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao i u poljoprivredi. Pored toga, ekspertkinja je iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura kao i primene novih tehnologija u borbi protiv antibiotske rezistencije.

Nova ministarka poznata je i po aktivnom učešću u implementaciji procesa transfera tehnologije kao i uvođenju open innovation concept-a u istraživanjima u Srbiji i u regionu. Takođe, rukovodila je i učestvovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim naučnim razvojnim projektima, kao u projektima saradnje sa privredom, uključujući domaće i inostrane kompanije.

Sudeći po odluci da nauku izdvoji iz prosvete, kao i po odabiru resorne ministarke, rekli bismo da je Vlada ozbiljno shvatila naučno-tehnološki razvoj kojim se kreće Srbija i da će u ovom mandatu više resursa ulagati u nove projekte i domaće kompanije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Startapi i poslovanje

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.