Jana Đorđević je Principal Test Consultant u Endavi – počela je kao QA praktikant

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Jana Đorđević je Principal Test Consultant u Endavi – počela je kao QA praktikant

Jana svoju karijeru započinje kao praktikant i junior QA inženjer u PSTech-u, kompaniji koju će Endava kasnije preuzeti, zatim napušta kompaniju pre akvizicije a nekoliko godina kasnije se vraća u Endavu gde nastavlja svoj razvojni put. Ona nam otkriva svoju priču o različitim periodima u njenoj karijeri.

Sa njom smo razgovarali i o tome kako je izgledao period prelaska iz jedne kompanije u drugu, kao i povratak u staru a ipak novu kompaniju Endava. Tom prilikom ona nam je otkrila šta za nju konkretno znači testiranje softvera i kako je dospela do pozicije Principal Test Consultanta u Endavi. Štaviše, Jana je sa nama podelila i konkretne savete za sve one koji planiraju da svoju karijeru otpočnu u IT industriji.

Izlazak iz zone komfora kao dobra odluka

Tokom poslednje godine na fakultetu, Jana Đorđević je pored studija smera za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu, završila nekoliko početnih kurseva na Cisco akademiji, uključujući CCNA i VOIP. Na oblast QA-a je naišla sasvim “slučajno” kada joj je starija koleginica sa fakulteta pomenula da je njena firma PSTech otvorila određene pozicije za praksu. Naime, po završetku fakulteta imala je viziju da će se baviti računarskim mrežama. Prema njenim rečima, tako je i započela praksu u PSTech-u na jednom većem projektu kao QA, na kojem je imala priliku da udje u svet testiranja softvera.

Pre 14 godina, testiranje u PSTech-u je bilo mnogo više povezano sa mrežnom konfiguracijom i podešavanjem test okruženja i VOIP uređaja. S obzirom na izraženo interesovanje za računarske mreže i VOIP, ovo se činilo da je veoma dobar početak za Janu. Posle nekoliko meseci rada kao manuelni test inženjer, ona započinje novi projekat koji se fokusirao na programiranje i automatizaciju testova, a to je strast koja će je voditi narednih 14 godina:

Moje znanje programiranja i arhitekture računara je u tom trenutku bilo teorijsko, na fakultetskom nivou, ali s obzirom na to da je programiranje takođe bila oblast mog interesovanja brzo sam krenula sa usavršavanjem. U narednim projektuma na kojima sam radila, fokusirala sam se na QA automation gde sam imala prilike da značajno produbim i proširim znanje iz ove oblasti.

Zainteresovanost za pomenutu oblast je na kraju rezultovala da Jana ostane u kompaniji PSTech šest godina, prešavši put od praktikanta do juniora, zatim QA inženjera i nakon toga QA Lead-a. Upravo te godine Jana opisuje kao godine provedene u odličnoj radnoj atmosferi, rame uz rame sa sjajnim pojedincima od kojih se moglo mnogo naučiti, ali i dobrim društvom za druženje nakon posla. Sa mnogima od njih je postala i veoma dobar prijatelj. To je sve doprinelo tome da celokupno radno iskustvo bude pozitivno.

Njen poslednji angažman u PSTech-u je bio vođenje tima od oko 10-15 članova. Iako je imala odličan odnos sa kolegama, posao je postao predvidljiv i relativno lak, a u tom trenutku Jana je želela više izazova, o čemu nam dalje govori:

U ovom periodu, jedan poznanik me je pozvao kako bih pokrenula od nule QA proces u drugoj kompaniji, uključujući formiranje timova, planiranje testiranja, izbor i postavku automation test framework-a i test okruženja. Ovo me je privuklo kao logičan sledeći korak u karijeri i izazov kome sam u tom trenutku dorasla. Verujem da sam uradila dobar posao, a taj period mi je i dalje veoma drag. Nakon tri godine, prihvatam ponudu kompanije u kojoj sam imala prilike da vodim tim zadužen za sve automation procese vezane sa isporuku softvera, takozvani DevOps. Ovo je takođe bilo veoma korisno iskustvo u mojoj karijeri.

Iako sam bila deo drugih kompanija, i dalje sam bila član opšte tehničke i QA zajednice i održavala kontakte sa mnogim kolegama. U jednom trenutku me je bivši kolega, sada Head Testing discipline u Beogradu, pitao da li bih želela da se vratim, tj. pridružim se kompaniji Endava. Pričao mi je o novim projektima na kojima se radi i kako je Endava transformisala PSTech-ov način rada. Bilo je to savršeno vreme da se vratim, s obzirom da je moj sledeći izazov u ​​karijeri bio usklađen sa strategijom razvoja Endave. Bio je april 2017. godine.

Jana u Endavi trenutno ima važnu ulogu na poziciji Principal Test Consultant-a.

Tada je odlučila da opet napravi novi korak u svojoj karijeri – Jana je u Endavu došla u maju pomenute godine kao test konsultant, zatim je postala senior test konsultant u januaru 2018, a nakon toga, u julu 2020. prelazi na trenutnu poziciju principal test konsultanta. Upitana o tome da li je imala priliku da svoju karijeru usmeri u drugom pravcu, naša sagovornica kaže da je to moglo da se desi mnogo puta.

Kako ona dodaje, ako razmišlja retrospektivno, u početku je to bilo ka programiranju, ali je odlučila da ostane u QA oblasti jer pruža mnogo širi spektar iskustava, što se bolje uklapa u njena interesovanja i dinamiku rada. Jana kaže da je QA kao profesija u to vreme bila potcenjena, pa je samim tim osetila potrebu da učestvuje u podizanju svesti IT zajednice o važnosti uloge QA testera ili inženjera. S druge strane, dodaje ona, nije bila zainteresovna da prerano krene ka roli fokusiranoj samo na menadžment, jer je želela da svoju tehničku komponentu učini jačom.

‘Nemojte se plašiti da napravite grešku’

Nastavivši dalje razgovor, Jana nam je detaljnije govorila o trenutnoj poziciji Principal Test Consultant-a na kojoj radi u Endavi, što podrazumeva primarno dve dimenzije rada – rad na projektima i rad u okviru test discipline:

Što se tiče rada na projektu, moja zaduženja uključuju rad na analizi zahteva klijenta, planiranju i implementaciji test strategije, kao i formiranje timova, podrška u svakodnevnom radu i proširivanje potrebnog tehničkog i domenskog znanja.

Sa druge strane, rad unutar test discipline podrazumeva rad na internim i eksternim obukama, selekcija kandidata i pomoć u izgradnji karijere, učestvovanje u planiranju novih projekata i konsultantski rad na njima, učešće na kompanijskim meetup-ima, kao i predstavljanje kompanije na relevantnim događajima.

Na pitanje Netokracije kada je u karijeri osetila priliku da može preuzeti funkciju QA Lead-a i koje sve to izazove donosi sa sobom, naša sagovornica nam otkriva da je dosta rano u karijeri imala priliku da oseti odgovornosti i izazove koje ova pozicija nosi. Zapravo, ukazala se potreba da vodi manji tim sa svega par godina svog iskustva.

Uz pomoć iskusnijih kolega, kao i samog tima, uspela sam da savladam izazove koje je ovakva pozicija nosila. Ovi izazovi za početak uključuju: veću odgovornost pri komunikaciji sa klijentom, bolje planiranje i upravljanje vremenom, kao i upravljanje poslom, razumevanje psihologije tima, rešavanje konflikata i davanje konstruktivnog feedback-a”, kaže Jana.

S obzirom na to da se sve više govori o tome koji su najbitniji faktori zadovoljstva senior softver inženjera, naša sagovornica smatra da je ovde sa projektne strane najvažnije imati stalno adekvatne izazove, jer konstantan napredak direktno utiče na osećaj ličnog zadovoljstva.

Naravno, Jana dodaje da ovo nije lako uvek postići, ali povremeni namerni izlazak iz zone komfora može pomoći. Sa druge strane, tvrdi da su dobri i iskreni odnosi sa kolegama veoma važni, pozitivno radno okruženje, priznanje svačijeg doprinosa, kao i mogućnost dobrog balansa privatnog i poslovnog života.

Jana se osvrnula i na buduće korake u svojoj karijeri, a kako ona kaže, postoji više putanja koje vidi u smeru daljeg razvoja karijere. Prema njenim rečima, dobra stvar je što sve njih može da realizuje u Endavi, bez potrebe za promenom kompanije:

Neke od njih su: dalje tehničko usavršavanje i proširivanje postojećih znanja i veština, manji diskurs u vidu većeg okretanja ka menadžment zaduženjima ili radikalnija promena ka nekoj “client-facing” ili “pre-sales” ulozi. Ipak, šta god budem odlučila da sledim u budućnosti, verujem da ću znati da donesem pravu odluku koja će mi omogućiti da dosegnem svoj pun potencijal.

Između ostalog, naša sagovornica je podelila i nekoliko korisnih saveta za mlađe kolege koji planiraju da uđu u IT industriju, ali i one starije koji su tu odavno prisutni. Ona dodaje da prvo što treba da urade jeste da pokušaju da izađu iz svoje zone komfora svakih par godina i da urade nešto sasvim drugačije od onoga što su radili pre. Time će posle inicijalno težeg perioda osetiti značajniji lični napredak i brže stručno usavršavanje.

“Pratite svoj put i ne upoređujte se sa drugima, budite iskreni i strpljivi. Slušajte i učite od drugih, bez obzira na senioritet. Postanite seniori koji su vama bili potrebni kada ste bili juniori! Poslednje, ali ne i najmanje važno, nemojte se previše plašiti da napravite grešku – jedini ljudi koji ne greše su oni koji ništa ne rade”, zaključila je Jana na kraju.


Ovaj tekst je urađen u saradnji sa kompanijom Endava.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.