Jana Đorđević je Principal Test Consultant u Endavi – počela je kao QA praktikant

Jana Đorđević je Principal Test Consultant u Endavi – počela je kao QA praktikant

Jana svoju karijeru započinje kao praktikant i junior QA inženjer u PSTech-u, kompaniji koju će Endava kasnije preuzeti, zatim napušta kompaniju pre akvizicije a nekoliko godina kasnije se vraća u Endavu gde nastavlja svoj razvojni put. Ona nam otkriva svoju priču o različitim periodima u njenoj karijeri.

Sa njom smo razgovarali i o tome kako je izgledao period prelaska iz jedne kompanije u drugu, kao i povratak u staru a ipak novu kompaniju Endava. Tom prilikom ona nam je otkrila šta za nju konkretno znači testiranje softvera i kako je dospela do pozicije Principal Test Consultanta u Endavi. Štaviše, Jana je sa nama podelila i konkretne savete za sve one koji planiraju da svoju karijeru otpočnu u IT industriji.

Izlazak iz zone komfora kao dobra odluka

Tokom poslednje godine na fakultetu, Jana Đorđević je pored studija smera za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu, završila nekoliko početnih kurseva na Cisco akademiji, uključujući CCNA i VOIP. Na oblast QA-a je naišla sasvim “slučajno” kada joj je starija koleginica sa fakulteta pomenula da je njena firma PSTech otvorila određene pozicije za praksu. Naime, po završetku fakulteta imala je viziju da će se baviti računarskim mrežama. Prema njenim rečima, tako je i započela praksu u PSTech-u na jednom većem projektu kao QA, na kojem je imala priliku da udje u svet testiranja softvera.

Pre 14 godina, testiranje u PSTech-u je bilo mnogo više povezano sa mrežnom konfiguracijom i podešavanjem test okruženja i VOIP uređaja. S obzirom na izraženo interesovanje za računarske mreže i VOIP, ovo se činilo da je veoma dobar početak za Janu. Posle nekoliko meseci rada kao manuelni test inženjer, ona započinje novi projekat koji se fokusirao na programiranje i automatizaciju testova, a to je strast koja će je voditi narednih 14 godina:

Moje znanje programiranja i arhitekture računara je u tom trenutku bilo teorijsko, na fakultetskom nivou, ali s obzirom na to da je programiranje takođe bila oblast mog interesovanja brzo sam krenula sa usavršavanjem. U narednim projektuma na kojima sam radila, fokusirala sam se na QA automation gde sam imala prilike da značajno produbim i proširim znanje iz ove oblasti.

Zainteresovanost za pomenutu oblast je na kraju rezultovala da Jana ostane u kompaniji PSTech šest godina, prešavši put od praktikanta do juniora, zatim QA inženjera i nakon toga QA Lead-a. Upravo te godine Jana opisuje kao godine provedene u odličnoj radnoj atmosferi, rame uz rame sa sjajnim pojedincima od kojih se moglo mnogo naučiti, ali i dobrim društvom za druženje nakon posla. Sa mnogima od njih je postala i veoma dobar prijatelj. To je sve doprinelo tome da celokupno radno iskustvo bude pozitivno.

Njen poslednji angažman u PSTech-u je bio vođenje tima od oko 10-15 članova. Iako je imala odličan odnos sa kolegama, posao je postao predvidljiv i relativno lak, a u tom trenutku Jana je želela više izazova, o čemu nam dalje govori:

U ovom periodu, jedan poznanik me je pozvao kako bih pokrenula od nule QA proces u drugoj kompaniji, uključujući formiranje timova, planiranje testiranja, izbor i postavku automation test framework-a i test okruženja. Ovo me je privuklo kao logičan sledeći korak u karijeri i izazov kome sam u tom trenutku dorasla. Verujem da sam uradila dobar posao, a taj period mi je i dalje veoma drag. Nakon tri godine, prihvatam ponudu kompanije u kojoj sam imala prilike da vodim tim zadužen za sve automation procese vezane sa isporuku softvera, takozvani DevOps. Ovo je takođe bilo veoma korisno iskustvo u mojoj karijeri.

Iako sam bila deo drugih kompanija, i dalje sam bila član opšte tehničke i QA zajednice i održavala kontakte sa mnogim kolegama. U jednom trenutku me je bivši kolega, sada Head Testing discipline u Beogradu, pitao da li bih želela da se vratim, tj. pridružim se kompaniji Endava. Pričao mi je o novim projektima na kojima se radi i kako je Endava transformisala PSTech-ov način rada. Bilo je to savršeno vreme da se vratim, s obzirom da je moj sledeći izazov u ​​karijeri bio usklađen sa strategijom razvoja Endave. Bio je april 2017. godine.

Jana u Endavi trenutno ima važnu ulogu na poziciji Principal Test Consultant-a.

Tada je odlučila da opet napravi novi korak u svojoj karijeri – Jana je u Endavu došla u maju pomenute godine kao test konsultant, zatim je postala senior test konsultant u januaru 2018, a nakon toga, u julu 2020. prelazi na trenutnu poziciju principal test konsultanta. Upitana o tome da li je imala priliku da svoju karijeru usmeri u drugom pravcu, naša sagovornica kaže da je to moglo da se desi mnogo puta.

Kako ona dodaje, ako razmišlja retrospektivno, u početku je to bilo ka programiranju, ali je odlučila da ostane u QA oblasti jer pruža mnogo širi spektar iskustava, što se bolje uklapa u njena interesovanja i dinamiku rada. Jana kaže da je QA kao profesija u to vreme bila potcenjena, pa je samim tim osetila potrebu da učestvuje u podizanju svesti IT zajednice o važnosti uloge QA testera ili inženjera. S druge strane, dodaje ona, nije bila zainteresovna da prerano krene ka roli fokusiranoj samo na menadžment, jer je želela da svoju tehničku komponentu učini jačom.

‘Nemojte se plašiti da napravite grešku’

Nastavivši dalje razgovor, Jana nam je detaljnije govorila o trenutnoj poziciji Principal Test Consultant-a na kojoj radi u Endavi, što podrazumeva primarno dve dimenzije rada – rad na projektima i rad u okviru test discipline:

Što se tiče rada na projektu, moja zaduženja uključuju rad na analizi zahteva klijenta, planiranju i implementaciji test strategije, kao i formiranje timova, podrška u svakodnevnom radu i proširivanje potrebnog tehničkog i domenskog znanja.

Sa druge strane, rad unutar test discipline podrazumeva rad na internim i eksternim obukama, selekcija kandidata i pomoć u izgradnji karijere, učestvovanje u planiranju novih projekata i konsultantski rad na njima, učešće na kompanijskim meetup-ima, kao i predstavljanje kompanije na relevantnim događajima.

Na pitanje Netokracije kada je u karijeri osetila priliku da može preuzeti funkciju QA Lead-a i koje sve to izazove donosi sa sobom, naša sagovornica nam otkriva da je dosta rano u karijeri imala priliku da oseti odgovornosti i izazove koje ova pozicija nosi. Zapravo, ukazala se potreba da vodi manji tim sa svega par godina svog iskustva.

Uz pomoć iskusnijih kolega, kao i samog tima, uspela sam da savladam izazove koje je ovakva pozicija nosila. Ovi izazovi za početak uključuju: veću odgovornost pri komunikaciji sa klijentom, bolje planiranje i upravljanje vremenom, kao i upravljanje poslom, razumevanje psihologije tima, rešavanje konflikata i davanje konstruktivnog feedback-a”, kaže Jana.

S obzirom na to da se sve više govori o tome koji su najbitniji faktori zadovoljstva senior softver inženjera, naša sagovornica smatra da je ovde sa projektne strane najvažnije imati stalno adekvatne izazove, jer konstantan napredak direktno utiče na osećaj ličnog zadovoljstva.

Naravno, Jana dodaje da ovo nije lako uvek postići, ali povremeni namerni izlazak iz zone komfora može pomoći. Sa druge strane, tvrdi da su dobri i iskreni odnosi sa kolegama veoma važni, pozitivno radno okruženje, priznanje svačijeg doprinosa, kao i mogućnost dobrog balansa privatnog i poslovnog života.

Jana se osvrnula i na buduće korake u svojoj karijeri, a kako ona kaže, postoji više putanja koje vidi u smeru daljeg razvoja karijere. Prema njenim rečima, dobra stvar je što sve njih može da realizuje u Endavi, bez potrebe za promenom kompanije:

Neke od njih su: dalje tehničko usavršavanje i proširivanje postojećih znanja i veština, manji diskurs u vidu većeg okretanja ka menadžment zaduženjima ili radikalnija promena ka nekoj “client-facing” ili “pre-sales” ulozi. Ipak, šta god budem odlučila da sledim u budućnosti, verujem da ću znati da donesem pravu odluku koja će mi omogućiti da dosegnem svoj pun potencijal.

Između ostalog, naša sagovornica je podelila i nekoliko korisnih saveta za mlađe kolege koji planiraju da uđu u IT industriju, ali i one starije koji su tu odavno prisutni. Ona dodaje da prvo što treba da urade jeste da pokušaju da izađu iz svoje zone komfora svakih par godina i da urade nešto sasvim drugačije od onoga što su radili pre. Time će posle inicijalno težeg perioda osetiti značajniji lični napredak i brže stručno usavršavanje.

“Pratite svoj put i ne upoređujte se sa drugima, budite iskreni i strpljivi. Slušajte i učite od drugih, bez obzira na senioritet. Postanite seniori koji su vama bili potrebni kada ste bili juniori! Poslednje, ali ne i najmanje važno, nemojte se previše plašiti da napravite grešku – jedini ljudi koji ne greše su oni koji ništa ne rade”, zaključila je Jana na kraju.


Ovaj tekst je urađen u saradnji sa kompanijom Endava.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.