Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Institut za veštačku inteligenciju Srbije predstavili smo kroz projekat “Primena veštačke inteligencije u mamografiji” koji je sproveo u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Juče, 21. marta, Institut je proslavio treću godišnjicu inovativnog rada i izuzetnih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu. Program je obuhvatio prezentacije ključnih projekata i naučnih dostignuća koje su ostvarili istraživači IVI, a posebno je naglašena praktična primena rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u energetici, zdravstvu, biotehnologiji i zaštiti životne sredine. Tim povodom, v.d. direktora IVI prof. dr Dubravko Ćulibrk izjavio je sledeće:

Protekle tri godine predstavljaju put pun izazova, ali i izuzetnih uspeha. Zahvaljujući posvećenosti našeg tima, Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo. Naš rad je doprineo ne samo akademskoj zajednici, već i industriji, otvarajući nove mogućnosti za primenu VI u rešavanju realnih problema.

Ovo je samo početak, nastavljamo da istražujemo nove mogućnosti i težimo ka tome da budemo na čelu naučnih i tehnoloških inovacija. Zajedno, stvaramo budućnost u kojoj veštačka inteligencija služi boljitku celokupnog čovečanstva, obezbeđujući napredak koji će unaprediti kvalitet života, ekonomiju i društvo u celini.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović govorio je o budućnosti oblikovanoj inovacijama i veštačkom inteligencijom, ističući značaj kontinuiranog napretka u ovoj oblasti za društvo u celini.

Program je obuhvatio prezentacije ključnih projekata i naučnih dostignuća koje su ostvarili istraživači IVI.

AI pruža nove mogućnosti za zapošljavanje i rast

Serija kratkih predavanja pod nazivom “IVI Talks” bila je posvećena praktičnoj primeni veštačke inteligencije u oblasti energetike, zdravstva, biotehnologije i očuvanja životne sredine. Na skupu je predstavljena primena algoritama veštačke inteligencije u procesima proizvodnje i planiranja, kao i primena modela mašinskog učenja za analizu teksta.

Takođe, bilo je reči i o razvoju modela mašinskog učenja za primenu u biotehnološkom i medicinskom domenu, dizajnu terapeutskih peptida i terapeutskih malih molekula, kao i o validacija informacija u tekstovima koje proizvode generativni jezički modeli.

Pomoćnik direktora za saradnju sa privredom dr Dragiša Mišković posebno je istakao značaj sinergije između akademskih istraživanja i industrijskog razvoja kao ključnog pokretača inovacija u oblasti veštačke inteligencije. Prema njegovim rečima:

Saradnja između Instituta i privrede nije samo poželjna, ona je neophodna za efikasno prenošenje inovativnih ideja i tehnologija iz laboratorija u praktičnu upotrebu. Ovaj most između teorije i prakse omogućava nam da vidimo konkretne rezultate našeg rada, a partnerstva koja smo izgradili sa vodećim preduzećima kao što su Telekom Srbija, EPS, japanska kompanija Takeda, nemački Bajer, itd. služe kao testiranje terena za inovacije koje razvijamo.

Ovakve saradnje ne samo da ubrzavaju implementaciju veštačke inteligencije u različitim sektorima, već i podstiču ekonomski razvoj, stvarajući nove mogućnosti za zapošljavanje i rast. Ponosni smo na doprinos koji naš institut pruža ne samo akademskoj zajednici, već i šire, unapređujući industrijski sektor kroz inovativna rešenja koja su plod naše zajedničke saradnje.

Na Netokraciji ćemo pratiti rad Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i izveštavati vas o njegovim najnovijim dostignućima u okviru različitih privrednih grana.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.