Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Vođen strašću prema tehnologiji i hardveru, Ivan je više od jedne decenije bio deo web tima portala B92, a jedan je od najzaslužnijih za uspostavljanje i rad Tehnopolis rubrike na ovom sajtu i istoimenog podkasta koji je nedavno imao svoju poslednju epizodu. Vremena se menjaju, pa je sada došao trenutak da svoju karijeru prebaci na jedan nivo više i samim tim pređe direktno u IT industriju.

Kompanija Sourcefabric bavi se razvojem open source softvera za medijske organizacije. Nova Ivanova pozicija biće okrenuta ka analiziranju potreba korisnika, a više o tome, kao i o daljim planovima na novom profesionalnom polju, sa našim sagovornikom razgovaramo u tekstu koji sledi.

Kako si uopšte ušao u svet medija i na koji način je započela tvoja karijera?

Ivan: Pre svega, hteo bih da vam se zahvalim na podršci i prostoru na Netokraciji. Potičem iz vremena i sredine u kojima su računari i tehnologija bili relativno nedostupni širem krugu ljudi, pa su moj prvi kontakt sa tehnologijom bili tehnološki mediji. Taj spoj tehnologije i medija verovatno je trenutak u kom su se oba interesovanja počela razvijati paralelno, a posle nekoliko godina bavljenja tehnologijom kroz pokret slobodnog softvera, postao sam deo web tima B92.

Uz priliku da spojim tehnologiju i medije kroz razvoj jednog od najprepoznatljivijih digitalnih proizvoda kod nas, plodno tlo za razvoj, kakvo je B92.net za mene bio, omogućilo mi je da se oprobam u nekoliko uloga, od webmastera, pa sve do vođe razvoja digitalnih proizvoda.

Vreme provedeno u web timu B92 bilo je vreme velikih promena, kada sam mu se pridružio, B92.net bio je “običan” sajt, a 15 godina kasnije u pitanju je digitalni proizvod koji je postojao ili postoji na gotovo na svim plaformama, sa milionskom publikom. Zajedno sa radom u web timu, imao sam priliku da svoj paralelni novinarski život razvijam kao deo B92 Tehnopolisa od njegovog početka, što je privilegija na kojoj ću zauvek biti zahvalan.

Šta je bio glavni razlog da se nakon dugogodišnjeg posla na B92 odlučiš da kreneš novim profesionalnim putem?

Ivan: Razloga su dva: svet i open source. Posle 15 godina posvećenosti domaćem tržištu, mislim da je vreme da se oprobam van njegovih granica. To je jedini smer u kom vidim prostor za napredak u medijima. Sa druge strane, želja za bavljenjem slobodnim softverom nije jenjavala, a prilika da spoju tehnologije i medija dodam slobodni softver ne dešava se često. Ova promena praktično je spoj svog mog dosadašnjeg profesionalnog iskustva i interesovanja.

Softver pomenute kompanije koriste poznate medijske kuće širom sveta.

Tvoja nova ‘stanica’ je kompanija Sourcefabric. Možeš li nešto više da nam objasniš na čemu oni tačno rade i kako si sa njima stupio u kontakt?

Ivan: Sourcefabric je organizacija koja se bavi razvojem slobodnog softvera za medije, sa misijom podrške medijima kroz slobodna, otvorena i nezavisna softverskih rešenja. U pitanju su rešenja namenjena velikim medijskim sistemima koja zajedno sa njima razvija internacionalni tim, čiji se deo nalazi i u Srbiji.

Proizvodi koje Sourcefabric razvija koriste se od Kanade, Brazila, preko Evrope, do Australije, a neka od imena koje svoje svakodnevne operacije i redakcije koje broje stotine članova zasnivaju na njima su Canadian Press, Belga (Belgija), ANSA (Italija), Australian Associated Press (AAP), kao i naš Insajder. Kada imate interesovanja poput onih koje imam, a put vam se ukrsti sa ekipom kao što je Sourcefabric, matematika u kojoj ništa drugo sem punog angažovanja nema smisla brzo postaje jasna.

Koja će biti tačno tvoja uloga u novoj firmi?

Ivan: Sa jedne strane, moja uloga biće okrenuta ka klijentima u smislu analize njihovih potreba i primene proizvoda koje Sourcefabric razvija. Sa druge, baviću se postojećim proizvodima, ali i razvojem novih. Posebno me raduje i motiviše što je Sourcefabric organizacija koja ulaže u razvoj slobodnog softvera, te što će i moj doprinos biti doprinos koji ostaje zajednici.

Sa kojim se izazovima za sada suočavaš na početku jednog novog profesionalnog puta i kako te izazove prevazilaziš?

Ivan: Izlazak iz okruženja u kom ste bili 15 godina izlazak je iz velike zone komfora, što je samo po sebi veliki izazov. Najbolji primer je sopstveni primer, a ovo je prilika da i sam primenim ono što sam bezbroj puta izgovorio – ići u susret neizvesnosti. To je moguće jedino ako verujte u sebe, svesni svog znanja, ali i neznanja. Važna je i podrška novog kolektiva, koja je velika i za koji imam samo reči zahvalnosti.

Vodio si i bio urednik Tehnopolis podkasta. Da li ćeš u nekom trenutku da se vratiš u podkast vode i da li imaš neki plan na tom polju?

Ivan: Hoću, tačnije hoćemo. Podrška koju smo Aleksandar i ja dobili kada smo objavili našu poslednju epizodu Tehnopolis podcasta bila je neverovatna, na čemu se i ovom prilikom od srca zahvaljujem. Ne bi imalo smisla ne nastaviti, dalje idemo nezavisni, a sada već mogu podeliti informacije o tome da će prva epizoda naše nove podcast avanture biti (tradicionalno) odmah nakon glavnog Eplovog događaja, ovogodišnjeg WWDC-a. Ukoliko želite da vas obavestimo kada naš novi podcast krene, prijavite se ovde, a novo mesto na kom ćete moći da nas pratite je na adresi sutra.rs. Veliko hvala na podršci.

Koji su tvoji planovi za naredni period kada govorimo o Sourcefabric-u i o tvojoj karijeri?

Ivan: Plan, za sada, je da svoje znanje i iskustvo stavim u pogon na najbolji način za Sourcefabric, klijente i zajednicu. Prostor koji se otvara prelaskom u Sourcefabric veliki je i mislim da se radi o godinama dobrih iskustava i izazova, naročito imajući u vidu da je digitalna transformacija i dalje ključna za budućnost medija.

Nadam se da će moj doprinos proizvode učiniti boljim, da ćemo razviti nove, okupiti još više partnera i zajednici dati što više. Posebno se nadam da ćemo uspeti da deo energije kanališemo i ka domaćoj zajednici, što me dodatno motiviše da se u njoj ponovo aktiviram.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Zašto je Smallpdf uveo 16 nedelja plaćenog odsustva za novopočene tate?

Da li ste nekada čuli za termin 'paternity leave' i da li znate šta on tačno podrazumeva? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u razgovoru sa Ivom Marinković iz kompanije Smallpdf koja je ovaj benefit nedavno omogućila svojim zaposlenima.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Propustili ste

Intervju

Zašto je ‘Scrum’ važan za čitavu IT industriju i kako postati stručnjak za ovu oblast?

Scrum master pozicija u IT kompanijama ima sve veći značaj. Ljudi koji su se edukovali i postali profesionalci na ovoj poziciji imaju veoma važnu ulogu u procesu organizacije timova koji rade na kompleksnim projektima, kao i na razvoju softvera.

Startapi i poslovanje

Reach Incubator 2022: Do €120.000 bespovratnih sredstava za ‘Big-Data’ startape

REACH Incubator (REACH) je jedanaestomesečni startap program inkubacije, finansiran i podržan od Evropske Komisije koji ima fond od 3,5 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima iz Big-Data sektora.

Novost

DataArt proširila kancelarije u Beogradu i najavila razvoj IT talenata u Srbiji

DataArt je globalna firma za softversko inženjerstvo koja ima jedinstven pristup ljudima u rešavanju problema. Proširenje kancelarijskog prostora u Beogradu na 1.300 kvadratnih metara, bio je povod za okupljanje poslovnih partnera.

Intervju

Brush Galaxy je srpski startap čije alate koristi preko 12.000 svetskih digitalnih umetnika

Kvalitet proizvoda i globalni tržišni potencijal startapa Brush Galaxy prepoznao je TS Ventures fond, te investirao u njegov dalji rast. Kako je izgledao put od nastanka do proboja na globalno tržište i podizanja investicija, razgovarali smo s osnivačem, Miodragom Nenadovićem.

Novost

OTP banka proglašena za najbolju banku u Srbiji po odabiru stručnog magazina The Banker

OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.

Tehnologija

Koliko je sati dnevno potrebno izdvojiti za efektivno pisanje koda?

Odgovor na ovo pitanje dajemo vam u razgovoru s dvoje softverskih inženjera, koji su s nama podelili korisne trikove i alate za što efikasnije pisanje koda.