Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Vođen strašću prema tehnologiji i hardveru, Ivan je više od jedne decenije bio deo web tima portala B92, a jedan je od najzaslužnijih za uspostavljanje i rad Tehnopolis rubrike na ovom sajtu i istoimenog podkasta koji je nedavno imao svoju poslednju epizodu. Vremena se menjaju, pa je sada došao trenutak da svoju karijeru prebaci na jedan nivo više i samim tim pređe direktno u IT industriju.

Kompanija Sourcefabric bavi se razvojem open source softvera za medijske organizacije. Nova Ivanova pozicija biće okrenuta ka analiziranju potreba korisnika, a više o tome, kao i o daljim planovima na novom profesionalnom polju, sa našim sagovornikom razgovaramo u tekstu koji sledi.

Kako si uopšte ušao u svet medija i na koji način je započela tvoja karijera?

Ivan: Pre svega, hteo bih da vam se zahvalim na podršci i prostoru na Netokraciji. Potičem iz vremena i sredine u kojima su računari i tehnologija bili relativno nedostupni širem krugu ljudi, pa su moj prvi kontakt sa tehnologijom bili tehnološki mediji. Taj spoj tehnologije i medija verovatno je trenutak u kom su se oba interesovanja počela razvijati paralelno, a posle nekoliko godina bavljenja tehnologijom kroz pokret slobodnog softvera, postao sam deo web tima B92.

Uz priliku da spojim tehnologiju i medije kroz razvoj jednog od najprepoznatljivijih digitalnih proizvoda kod nas, plodno tlo za razvoj, kakvo je B92.net za mene bio, omogućilo mi je da se oprobam u nekoliko uloga, od webmastera, pa sve do vođe razvoja digitalnih proizvoda.

Vreme provedeno u web timu B92 bilo je vreme velikih promena, kada sam mu se pridružio, B92.net bio je “običan” sajt, a 15 godina kasnije u pitanju je digitalni proizvod koji je postojao ili postoji na gotovo na svim plaformama, sa milionskom publikom. Zajedno sa radom u web timu, imao sam priliku da svoj paralelni novinarski život razvijam kao deo B92 Tehnopolisa od njegovog početka, što je privilegija na kojoj ću zauvek biti zahvalan.

Šta je bio glavni razlog da se nakon dugogodišnjeg posla na B92 odlučiš da kreneš novim profesionalnim putem?

Ivan: Razloga su dva: svet i open source. Posle 15 godina posvećenosti domaćem tržištu, mislim da je vreme da se oprobam van njegovih granica. To je jedini smer u kom vidim prostor za napredak u medijima. Sa druge strane, želja za bavljenjem slobodnim softverom nije jenjavala, a prilika da spoju tehnologije i medija dodam slobodni softver ne dešava se često. Ova promena praktično je spoj svog mog dosadašnjeg profesionalnog iskustva i interesovanja.

Softver pomenute kompanije koriste poznate medijske kuće širom sveta.

Tvoja nova ‘stanica’ je kompanija Sourcefabric. Možeš li nešto više da nam objasniš na čemu oni tačno rade i kako si sa njima stupio u kontakt?

Ivan: Sourcefabric je organizacija koja se bavi razvojem slobodnog softvera za medije, sa misijom podrške medijima kroz slobodna, otvorena i nezavisna softverskih rešenja. U pitanju su rešenja namenjena velikim medijskim sistemima koja zajedno sa njima razvija internacionalni tim, čiji se deo nalazi i u Srbiji.

Proizvodi koje Sourcefabric razvija koriste se od Kanade, Brazila, preko Evrope, do Australije, a neka od imena koje svoje svakodnevne operacije i redakcije koje broje stotine članova zasnivaju na njima su Canadian Press, Belga (Belgija), ANSA (Italija), Australian Associated Press (AAP), kao i naš Insajder. Kada imate interesovanja poput onih koje imam, a put vam se ukrsti sa ekipom kao što je Sourcefabric, matematika u kojoj ništa drugo sem punog angažovanja nema smisla brzo postaje jasna.

Koja će biti tačno tvoja uloga u novoj firmi?

Ivan: Sa jedne strane, moja uloga biće okrenuta ka klijentima u smislu analize njihovih potreba i primene proizvoda koje Sourcefabric razvija. Sa druge, baviću se postojećim proizvodima, ali i razvojem novih. Posebno me raduje i motiviše što je Sourcefabric organizacija koja ulaže u razvoj slobodnog softvera, te što će i moj doprinos biti doprinos koji ostaje zajednici.

Sa kojim se izazovima za sada suočavaš na početku jednog novog profesionalnog puta i kako te izazove prevazilaziš?

Ivan: Izlazak iz okruženja u kom ste bili 15 godina izlazak je iz velike zone komfora, što je samo po sebi veliki izazov. Najbolji primer je sopstveni primer, a ovo je prilika da i sam primenim ono što sam bezbroj puta izgovorio – ići u susret neizvesnosti. To je moguće jedino ako verujte u sebe, svesni svog znanja, ali i neznanja. Važna je i podrška novog kolektiva, koja je velika i za koji imam samo reči zahvalnosti.

Vodio si i bio urednik Tehnopolis podkasta. Da li ćeš u nekom trenutku da se vratiš u podkast vode i da li imaš neki plan na tom polju?

Ivan: Hoću, tačnije hoćemo. Podrška koju smo Aleksandar i ja dobili kada smo objavili našu poslednju epizodu Tehnopolis podcasta bila je neverovatna, na čemu se i ovom prilikom od srca zahvaljujem. Ne bi imalo smisla ne nastaviti, dalje idemo nezavisni, a sada već mogu podeliti informacije o tome da će prva epizoda naše nove podcast avanture biti (tradicionalno) odmah nakon glavnog Eplovog događaja, ovogodišnjeg WWDC-a. Ukoliko želite da vas obavestimo kada naš novi podcast krene, prijavite se ovde, a novo mesto na kom ćete moći da nas pratite je na adresi sutra.rs. Veliko hvala na podršci.

Koji su tvoji planovi za naredni period kada govorimo o Sourcefabric-u i o tvojoj karijeri?

Ivan: Plan, za sada, je da svoje znanje i iskustvo stavim u pogon na najbolji način za Sourcefabric, klijente i zajednicu. Prostor koji se otvara prelaskom u Sourcefabric veliki je i mislim da se radi o godinama dobrih iskustava i izazova, naročito imajući u vidu da je digitalna transformacija i dalje ključna za budućnost medija.

Nadam se da će moj doprinos proizvode učiniti boljim, da ćemo razviti nove, okupiti još više partnera i zajednici dati što više. Posebno se nadam da ćemo uspeti da deo energije kanališemo i ka domaćoj zajednici, što me dodatno motiviše da se u njoj ponovo aktiviram.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Novost

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

E-commerce

Limundo opominje: Dugovi sitni i stvarni, korisnici razočarani pristupom

Kako navode iz Limunda dugovanja potiču iz provizija za uspešno završene aukcije, prodaju i promotivne opcije na portalima Limundo.com i Kupindo.com. Veliki broj korisnika ostao je u šoku nakon opomene pred utuženje koju je kompanija poslala.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Novost

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Sponzorisano

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.