U prva tri meseca 2023. izvoz srpske IT industrije je €786 miliona

Jovanović: U prva tri meseca 2023. izvoz srpske IT industrije je €786 miliona

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović izjavio je da podaci za prva tri meseca govore da je izvoz IT sektora čak 786 miliona evra - što je rast od čak 44% u odnosu na isti period prošle godine.

U sklopu ekonomskog foruma koji se trenutno održava u Dohi, ministar je podsetio i da je u toku 2022. godine oboren rekord po pitanju izvoza domaćeg IT sektora:

Izvoz za celu prošlu godinu iznosio je 2,7 milijarde evra i to nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko 3 milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak 4 milijarde evra.

Inače, glavna tema foruma u Dohi je diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama, a Jovanović je takođe iskoristio priliku i da podseti na sve više stranih investicija u oblasti novih tehnologija, ali i na domaća ulaganja u razvoj naučno-tehnoloških parkova.

Potpisan i Memorandum sa Katarom

U sklopu foruma potpisan je Memorandum u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija između Srbije i Katara, koji je i prvi međudržavni sporazum dve vlade od 2017. godine. Jovanović ističe:

Potpisivanjem današnjeg Memoranduma unapređujemo odnose dve zemlje i indikativno je da je to baš oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, gde je Srbija prepoznata kao regionalni lider u Jugoistočnoj Evropi.

Inteziviraćemo našu saradnju kroz razmenu znanja koja se odnose na izgradnju velikih data centara i saradnje sa globalnim klaud liderima poput Orakla, Majkrosofta, Gugla i Amazona. Takođe, kolegama iz Katara su vrlo interesantni projekti iz oblasti biotehnologije na kojima radi Vlada Srbije, naročito izgradnja velikog BIO4 kampusa.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.