U prva tri meseca 2023. izvoz srpske IT industrije je €786 miliona

Jovanović: U prva tri meseca 2023. izvoz srpske IT industrije je €786 miliona

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović izjavio je da podaci za prva tri meseca govore da je izvoz IT sektora čak 786 miliona evra - što je rast od čak 44% u odnosu na isti period prošle godine.

U sklopu ekonomskog foruma koji se trenutno održava u Dohi, ministar je podsetio i da je u toku 2022. godine oboren rekord po pitanju izvoza domaćeg IT sektora:

Izvoz za celu prošlu godinu iznosio je 2,7 milijarde evra i to nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko 3 milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak 4 milijarde evra.

Inače, glavna tema foruma u Dohi je diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama, a Jovanović je takođe iskoristio priliku i da podseti na sve više stranih investicija u oblasti novih tehnologija, ali i na domaća ulaganja u razvoj naučno-tehnoloških parkova.

Potpisan i Memorandum sa Katarom

U sklopu foruma potpisan je Memorandum u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija između Srbije i Katara, koji je i prvi međudržavni sporazum dve vlade od 2017. godine. Jovanović ističe:

Potpisivanjem današnjeg Memoranduma unapređujemo odnose dve zemlje i indikativno je da je to baš oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, gde je Srbija prepoznata kao regionalni lider u Jugoistočnoj Evropi.

Inteziviraćemo našu saradnju kroz razmenu znanja koja se odnose na izgradnju velikih data centara i saradnje sa globalnim klaud liderima poput Orakla, Majkrosofta, Gugla i Amazona. Takođe, kolegama iz Katara su vrlo interesantni projekti iz oblasti biotehnologije na kojima radi Vlada Srbije, naročito izgradnja velikog BIO4 kampusa.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Analiza

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.