Najbolja godina ikada za srpsku IT industriju

Najbolja godina ikada za srpsku IT industriju

Pred kraj svake godine, kao i uvek, sabiramo utiske iz IT industrije naše zemlje. Upravo ovo je tema 76. epizode Office Talks podcasta u kojoj smo se dotakli najbitnijih događaja iz sveta startapa, gejminga, tech kompanija i web3.0 tehnologije, a koji su obeležili odlazeću 2021. godinu.

U nepunih sat vremena ove epizode potrudili smo se da detaljno analiziramo i prisetimo se onih događaja koji su zainteresovali domaću IT zajednicu, a koji su u isto vreme izazvali najviše pažnje među publikom. Jedna od činjenica koja raduje jeste i sve bolji položaj za startape u Srbiji, uz napomenu da je veliki broj inostranih fondova zainteresovan za ulaganje u timove iz ovog dela Evrope, uključujući i našu državu.

Jedna od najznačajnijih vesti za industriju bila je i akvizicija Nordeusa od strane kompanije Take Two Interactive, a čitavu priču o dobroj godini u startap ekosistemu zaokužuje podatak da smo ove godine imali najviše investicija, što je čini rekordnom u tom domenu. Neizostavna tema epizode bila je i sada već čuvena akvizicija domaćeg servisa Donesi.com koji je sada deo kompanije Glovo se sedištem u Barseloni.

Pregled godine nikako ne bi mogao da bude potpun da se nismo dotakli i snažnog rasta gejming industrije koja ne prestaje da pozitivno iznenađuje iz godine u godinu. Samo neke od veoma bitnih događaja za ovu zajednicu jeste predstavljanje Meta Human Creator alata novosadskog 3Laterala, zatim činjenica da je sve više manjih ili većih studija ali i pojedinaca koji žele da postanu deo ove industrije. Takođe, prema SGA istraživanju lokalna gejming scena i dalje beleži rast prihoda, što je samo ohrabrenje za godine koje dolaze.

Nismo mogli a da ne pomenemo i dešavanja u društvu, tačnije ekološke proteste, nadovezujući se na to šta je zapravo potrebno uraditi na nivou države da bi kvalifikovani kadar ovde i ostao. Kao svojevrsni zaključak moglo bi se reći i šlag na torti jeste web 3.0 oblast koja je bila jedna od najčitanijih na Netokraciji ove godine.

Otuda, ostanite sa nama do kraja epizode kako biste saznali zašto veliku pažnju svetske javnosti nastavljaju da okupiraju kriptovalute, blockchain i NFT, kao i šta to ovdašnje kompanije kao što su Tenderly, MVP (Celsius), AltTabs, Tempus i druge rade na razvoju ove tehnologije budućnosti.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.