Srbija je izvezla €2,7 milijardi ICT usluga u 2022. godini

Srbija je izvezla €2,7 milijardi ICT usluga u 2022. godini

Izvoz srpskog Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) u 2022. godini izosi 2.692 milijarde evra, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Zahvaljujući talentovanim profesionalcima — ali i povoljnoj poslovnoj klimi — domaći IT sektor beleži rast iz godine u godinu, što ga čini najzdravijom industrijskom granom u Srbiji. Svesna značaja koji IT ima na domaću privredu, Vlada Republike Srbije sprovodi niz mera za podršku ovom sektoru, uključujući poreske podsticaje, subvencije i regulatorne reforme.

Zahvaljujući svemu navedenom, gotovo svakodnevno dobijamo lepe vesti o dostignućima domaćeg IT-ja, a poslednja u nizu je da izvoz srpskog Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) u 2022. godini izosi 2.692 milijarde evra. Izražen u procentima, to je rast od čak 45% u odnosu na 2021. godinu. Ovu vest objavila je premijerka Ana Brnabić na svom Twitter nalogu uz reči:

Uzevši u obzir činjenicu da je Srbija uvezla ICT usluge u vrednosti od 732 miliona evra, premijerka je istakla da naša država ima suficit u razmeni ICT usluge od skoro 2 milijarde evra, odnosno suficit je rastao za 48.8% od 21. godine u odnosu na 2020. godinu.

Uprkos izazovima koje predstavlja globalna kriza, srpska IT industrija nastavlja da raste, što svedoči o otpornosti i prilagodljivosti sektora. Uz kontinuiranu posvećenost obrazovanju, infrastrukturi i podršku države, čini se da je pomenuta industrija spremna da prebrodi izazove koji su pred njom.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.