Blokiranje reklama i banera - dostupno uz iOS 9 i Safari

Blokiranje reklama i banera – dostupno uz iOS 9 i Safari

Iako je na WWDC konferenciji Apple predstavio novi iOS 9, tom prilikom pak nisu otkrivene sve funkcije koje će krasiti ovaj operativni sistem. Jedna od njih jeste i mogućnosti blokiranja web oglasa i reklama na pretraživaču Safari, upotpunjujući tvrdnju ove kompanije da zateže sigurnost. No, da li je to zaista pametan potez prema oglašivačima?

Safari-iOS-9
Korisnici će biti srećni, ali šta je sa oglašivačima? (Izvor: ios.wonderhowto.com)

Na osnovu ranijih pisanja saznali smo da iOS 9 stiže sa unapređenim glasovnim asistentom, zatim aplikacijom News i boljim multitaskingom, ali kompanija iz Kupertina izgleda da nije imala nameru da nam otkrije baš sve novine kada je reč u novom OS-u. Naime, kako piše The Verge uskoro bi u Safariju mogla da se pojavi opcija blokiranja web oglasa, a prvi je ovu vest obelodanio Riki Mondelo, inženjer u pomenutoj kompaniji.

Što se iOS developera tiče, planirano je da Apple već sutra izađe sa novim informacijama, a očekuje se da bi mogućnosti mogle da uključuju i izradu ekstenzija za Safari koje će blokirati kolačiće, banere, pop-up reklame i druge (dosadne) web sadržaje.

Sa druge strane, iz NeimanLab-a navode da ova promena na iOS-u može biti veoma zabrinjavajuća, obzirom da većina web stranica stvara prihode baš od reklama, a mnogi korisnici u Sjedinjenim Državama, baš zbog popularnosti Apple-a – koriste upravo Safari. Ostaje nam da vidimo hoće li i u kojoj meri ovaj potez uticati na odnos tehnološkog giganta sa industrijom oglašavanja, ali i na poslovanje čiji rezultati na ovogodišnjem WWDC-ju po prvi put nisu objavljeni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.