Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Fondovi SC Ventures i Lead Ventures investirali su novih 3 miliona evra u fintech startap LeanPay koji iz Srbije razvija rešenje za odloženo plaćanje - kako online, tako i u fizičkim prodavnicama.

Sa startapom Leanpay upoznali smo se sredinom 2019. godine kada smo objavili vest da je u ovaj srpski fintech investirao fond SC Ventures. Ovih dana, iz kompanije je saopšteno da su u prvoj polovini 2021. godine utrostručili promet u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su zatvorili novu rundu investicije u iznosu od 3 miliona evra koju su predvodili fondovi SC Ventures i Lead Ventures.

Nova investicija biće iskorišćena za dodatno proširenje tima koji u ovom trenutku broji 25 developera i finansijskih eksperata, a već naredne godine usluga ovog startapa biće dostupna, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, i na tržištu Rumunije i Mađarske sa jasnim planom da se poslovanje širi i na druga tržišta Centralne i Istočne Evrope.

Inače, Leanpay svoje poslovanje bazira na Point-of-Sale finansijskoj opciji (POSF) tj. vrsti potrošačkih instant kredita koji korisnicima omogućavaju da na licu mesta (online ili offline) dobiju pozajmicu za određenu kupovinu od strane trgovaca ili finansijske institucije, a koju vraćaju na više mesečnih rata.

Apliciranjem za mikro kredite, korisnici na mestu prodaje mogu da obezbede kupovinu robe ili usluga na rate – kako u online, tako i u offline prodavnicama.

Takva vrsta usluge naziva se BNPL service tj. buy now, play later i omogućava potrošačima da robu kupuju pomoću odloženog plaćanja. S druge strane, to partnerima povećava prosečnu prodaju po korpi, a korisnicima olakšava kupovinu jer mogu da je prilagode svojim potrebama. Sve što im je potrebno jeste mobilni telefon i Leanpay aplikacija.

Transparentnost i odgovorna potrošnja u fokusu rešenja

Nikola Belošević, izvršni direktor za tehnologiju, objašnjava za Netokraciju da je Leanpay razvio poseban algoritam u okviru kojeg koristi veštačku inteligenciju da bi stvorio model rizika koji funkcioniše na osnovu iskustva i stečenih informacija, pa se u potpunosti prilagođava lokalnom tržištu:

Veoma smo ponosni na naš tim developera koji je razvio napredan algoritam, jer time donosi novu vrednost našem proizvodu i omogućuje prilagođavanje lokalnim tržištima, kvalitetnije u odnosu na konkurenciju. Leanpay podstiče odgovornu potrošnju, a napredna tehnološka rešenja dodatno pomažu u tome.

Suosnivač i direktor kompanije Leanpay, Miša Živić, kaže da se ovaj startap razlikuje od konkurencije i u iznosu potrošačke korpe:

Jedna slična platforma koja se koristi na švedskom tržištu i fokusira se na modne artikle ima prosečnu vrednost kupovine od 150 evra. U slučaju našeg rešenja, ovaj iznos je tri puta veći i to zahvaljujući fokusu na kupovine u segmentu elektronike, nameštaja i sportske opreme. Takođe, Leanpay je usredsređen na Centralnu i Istočnu Evropu, tržišta na kom gotovo nisu prisutni strani globalni BNPL provajderi.

Izvršni direktor za razvoj proizvoda, Jovan Milićević, naglašava da transparentnost u poslovanju igra veoma značajnu ulogu – kako za tim developera, tako i za korisnike usluge:

Već pet godina menjamo tržište i omogućavamo kupcima i prodavcima da imaju pouzdanog partnera kome je korisničko iskustvo najvažnije. Zbog toga ni na Leanpay platformi, ni u timu, nećete naći sitna slova ili skrivene troškove. Svaka informacija, svaki feedback je potpuno iskren i na to smo vrlo ponosni.

Ekspanzija na nova tržišta u 2022. godini

Rukovodeći partner u fondu SC Ventures, Jure Mikuž, ističe da je Leanpay fantastično napredovao prethodnih meseci, a da će investicije dodatno ubrzati razvoj usluge:

Uvereni smo da investicija može dodatno da ubrza izvanredne performanse ovog startapa. Gotovo trostruko povećanje prihoda i poverenje 400 web prodavnica podstakli su nas da nastavimo da podržavamo Leanpay tim u postizanju zajedničkih ciljeva.

Iako je Leanpay usluga za sada dostupna samo u Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se da će se to u budućnosti značajno promeniti zahvaljujući investiciji fondova Lead Ventures i SC Ventures. Usluga će od naredne godine biti dostupna u Rumuniji i Mađarskoj, a planovi su da u budućnosti na spisku tržišta u kojima posluje budu i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.