Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Fondovi SC Ventures i Lead Ventures investirali su novih 3 miliona evra u fintech startap LeanPay koji iz Srbije razvija rešenje za odloženo plaćanje - kako online, tako i u fizičkim prodavnicama.

Sa startapom Leanpay upoznali smo se sredinom 2019. godine kada smo objavili vest da je u ovaj srpski fintech investirao fond SC Ventures. Ovih dana, iz kompanije je saopšteno da su u prvoj polovini 2021. godine utrostručili promet u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su zatvorili novu rundu investicije u iznosu od 3 miliona evra koju su predvodili fondovi SC Ventures i Lead Ventures.

Nova investicija biće iskorišćena za dodatno proširenje tima koji u ovom trenutku broji 25 developera i finansijskih eksperata, a već naredne godine usluga ovog startapa biće dostupna, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, i na tržištu Rumunije i Mađarske sa jasnim planom da se poslovanje širi i na druga tržišta Centralne i Istočne Evrope.

Inače, Leanpay svoje poslovanje bazira na Point-of-Sale finansijskoj opciji (POSF) tj. vrsti potrošačkih instant kredita koji korisnicima omogućavaju da na licu mesta (online ili offline) dobiju pozajmicu za određenu kupovinu od strane trgovaca ili finansijske institucije, a koju vraćaju na više mesečnih rata.

Apliciranjem za mikro kredite, korisnici na mestu prodaje mogu da obezbede kupovinu robe ili usluga na rate – kako u online, tako i u offline prodavnicama.

Takva vrsta usluge naziva se BNPL service tj. buy now, play later i omogućava potrošačima da robu kupuju pomoću odloženog plaćanja. S druge strane, to partnerima povećava prosečnu prodaju po korpi, a korisnicima olakšava kupovinu jer mogu da je prilagode svojim potrebama. Sve što im je potrebno jeste mobilni telefon i Leanpay aplikacija.

Transparentnost i odgovorna potrošnja u fokusu rešenja

Nikola Belošević, izvršni direktor za tehnologiju, objašnjava za Netokraciju da je Leanpay razvio poseban algoritam u okviru kojeg koristi veštačku inteligenciju da bi stvorio model rizika koji funkcioniše na osnovu iskustva i stečenih informacija, pa se u potpunosti prilagođava lokalnom tržištu:

Veoma smo ponosni na naš tim developera koji je razvio napredan algoritam, jer time donosi novu vrednost našem proizvodu i omogućuje prilagođavanje lokalnim tržištima, kvalitetnije u odnosu na konkurenciju. Leanpay podstiče odgovornu potrošnju, a napredna tehnološka rešenja dodatno pomažu u tome.

Suosnivač i direktor kompanije Leanpay, Miša Živić, kaže da se ovaj startap razlikuje od konkurencije i u iznosu potrošačke korpe:

Jedna slična platforma koja se koristi na švedskom tržištu i fokusira se na modne artikle ima prosečnu vrednost kupovine od 150 evra. U slučaju našeg rešenja, ovaj iznos je tri puta veći i to zahvaljujući fokusu na kupovine u segmentu elektronike, nameštaja i sportske opreme. Takođe, Leanpay je usredsređen na Centralnu i Istočnu Evropu, tržišta na kom gotovo nisu prisutni strani globalni BNPL provajderi.

Izvršni direktor za razvoj proizvoda, Jovan Milićević, naglašava da transparentnost u poslovanju igra veoma značajnu ulogu – kako za tim developera, tako i za korisnike usluge:

Već pet godina menjamo tržište i omogućavamo kupcima i prodavcima da imaju pouzdanog partnera kome je korisničko iskustvo najvažnije. Zbog toga ni na Leanpay platformi, ni u timu, nećete naći sitna slova ili skrivene troškove. Svaka informacija, svaki feedback je potpuno iskren i na to smo vrlo ponosni.

Ekspanzija na nova tržišta u 2022. godini

Rukovodeći partner u fondu SC Ventures, Jure Mikuž, ističe da je Leanpay fantastično napredovao prethodnih meseci, a da će investicije dodatno ubrzati razvoj usluge:

Uvereni smo da investicija može dodatno da ubrza izvanredne performanse ovog startapa. Gotovo trostruko povećanje prihoda i poverenje 400 web prodavnica podstakli su nas da nastavimo da podržavamo Leanpay tim u postizanju zajedničkih ciljeva.

Iako je Leanpay usluga za sada dostupna samo u Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se da će se to u budućnosti značajno promeniti zahvaljujući investiciji fondova Lead Ventures i SC Ventures. Usluga će od naredne godine biti dostupna u Rumuniji i Mađarskoj, a planovi su da u budućnosti na spisku tržišta u kojima posluje budu i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.