Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije

Fondovi SC Ventures i Lead Ventures investirali su novih 3 miliona evra u fintech startap LeanPay koji iz Srbije razvija rešenje za odloženo plaćanje - kako online, tako i u fizičkim prodavnicama.

Sa startapom Leanpay upoznali smo se sredinom 2019. godine kada smo objavili vest da je u ovaj srpski fintech investirao fond SC Ventures. Ovih dana, iz kompanije je saopšteno da su u prvoj polovini 2021. godine utrostručili promet u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su zatvorili novu rundu investicije u iznosu od 3 miliona evra koju su predvodili fondovi SC Ventures i Lead Ventures.

Nova investicija biće iskorišćena za dodatno proširenje tima koji u ovom trenutku broji 25 developera i finansijskih eksperata, a već naredne godine usluga ovog startapa biće dostupna, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, i na tržištu Rumunije i Mađarske sa jasnim planom da se poslovanje širi i na druga tržišta Centralne i Istočne Evrope.

Inače, Leanpay svoje poslovanje bazira na Point-of-Sale finansijskoj opciji (POSF) tj. vrsti potrošačkih instant kredita koji korisnicima omogućavaju da na licu mesta (online ili offline) dobiju pozajmicu za određenu kupovinu od strane trgovaca ili finansijske institucije, a koju vraćaju na više mesečnih rata.

Apliciranjem za mikro kredite, korisnici na mestu prodaje mogu da obezbede kupovinu robe ili usluga na rate – kako u online, tako i u offline prodavnicama.

Takva vrsta usluge naziva se BNPL service tj. buy now, play later i omogućava potrošačima da robu kupuju pomoću odloženog plaćanja. S druge strane, to partnerima povećava prosečnu prodaju po korpi, a korisnicima olakšava kupovinu jer mogu da je prilagode svojim potrebama. Sve što im je potrebno jeste mobilni telefon i Leanpay aplikacija.

Transparentnost i odgovorna potrošnja u fokusu rešenja

Nikola Belošević, izvršni direktor za tehnologiju, objašnjava za Netokraciju da je Leanpay razvio poseban algoritam u okviru kojeg koristi veštačku inteligenciju da bi stvorio model rizika koji funkcioniše na osnovu iskustva i stečenih informacija, pa se u potpunosti prilagođava lokalnom tržištu:

Veoma smo ponosni na naš tim developera koji je razvio napredan algoritam, jer time donosi novu vrednost našem proizvodu i omogućuje prilagođavanje lokalnim tržištima, kvalitetnije u odnosu na konkurenciju. Leanpay podstiče odgovornu potrošnju, a napredna tehnološka rešenja dodatno pomažu u tome.

Suosnivač i direktor kompanije Leanpay, Miša Živić, kaže da se ovaj startap razlikuje od konkurencije i u iznosu potrošačke korpe:

Jedna slična platforma koja se koristi na švedskom tržištu i fokusira se na modne artikle ima prosečnu vrednost kupovine od 150 evra. U slučaju našeg rešenja, ovaj iznos je tri puta veći i to zahvaljujući fokusu na kupovine u segmentu elektronike, nameštaja i sportske opreme. Takođe, Leanpay je usredsređen na Centralnu i Istočnu Evropu, tržišta na kom gotovo nisu prisutni strani globalni BNPL provajderi.

Izvršni direktor za razvoj proizvoda, Jovan Milićević, naglašava da transparentnost u poslovanju igra veoma značajnu ulogu – kako za tim developera, tako i za korisnike usluge:

Već pet godina menjamo tržište i omogućavamo kupcima i prodavcima da imaju pouzdanog partnera kome je korisničko iskustvo najvažnije. Zbog toga ni na Leanpay platformi, ni u timu, nećete naći sitna slova ili skrivene troškove. Svaka informacija, svaki feedback je potpuno iskren i na to smo vrlo ponosni.

Ekspanzija na nova tržišta u 2022. godini

Rukovodeći partner u fondu SC Ventures, Jure Mikuž, ističe da je Leanpay fantastično napredovao prethodnih meseci, a da će investicije dodatno ubrzati razvoj usluge:

Uvereni smo da investicija može dodatno da ubrza izvanredne performanse ovog startapa. Gotovo trostruko povećanje prihoda i poverenje 400 web prodavnica podstakli su nas da nastavimo da podržavamo Leanpay tim u postizanju zajedničkih ciljeva.

Iako je Leanpay usluga za sada dostupna samo u Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se da će se to u budućnosti značajno promeniti zahvaljujući investiciji fondova Lead Ventures i SC Ventures. Usluga će od naredne godine biti dostupna u Rumuniji i Mađarskoj, a planovi su da u budućnosti na spisku tržišta u kojima posluje budu i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Novost

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Intervju

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.