53% predstavnika IT firmi najavilo rast plata za do 10% u 2024. godini

Istraživanje: 53% predstavnika IT kompanija najavilo rast plata za do 10% u 2024. godini

'Šta to radi programere' je istraživanje koje po drugi put sprovode kompanije Osiguranik, Infostud, HelloWorld, Tim centar i Rezilient. Predstavljamo rezultate do kojih su došli.

Odgovori su prikupljani tokom juna i jula 2023. godine, a učestvovali su donosioci odluka iz 120 IT kompanija (HR menadžeri, top menadžeri i vlasnici), kao i 232 zaposlena iz preko 170 IT kompanija koje posluju kod nas.

Ovaj izveštaj fokusiran je isključivo na IT sektor, a deo je većeg istraživanja koje je obuhvatilo 407 kompanija iz čak 15 različitih industrija, kao i 2.500 zaposlenih. Glavne teme koje su obrađivane u izveštaju usmerenom na tehnološki sektor tiču se beneficija, rada na daljinu, wellbeing podrške zaposlenih i HR trendova.

Organizatori ističu i da su u istraživanju učestvovale i one kompanije sa manje od 50 zaposlenih, kao i kompanije preko 500 zaposlenih. Najvažnije rezultate do kojih su došli predstavljamo u nastavku.

Koji su najveći benefiti za programere u ovom trenutku?

Jedna od četiri oblasti o kojima su ispitani zaposleni i IT kompanije tiče se beneficija: da li ih programeri imaju zaista u tolikom broju i koje su to beneficije najzastupljenije, a šta je ono što oni žele?

Rezultati kažu da je beneficija koje IT kompanije trenutno u najvećoj meri obezbeđuju svojim zaposlenima – mogućnost rada od kuće, koju ima čak 89% programera. Ipak, to je za 6% manje od prošle godine, kada je ovaj benefit imalo čak 95% zaposlenih u IT-u.

Nakon toga, dolazi i benefit dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koji 71% zaposlenih ima omogućeno i reklo bi se da je u oblasti IT-a odavno postao must-have za privlačenje i zadržavanje talenata. Potom, sledi fleksibilno radno vreme koje ima 66% zaposlenih, što je manje nego prošle godine, kada je 72% programera imalo ovaj benefit.

Sledeći benefit su team building aktivnosti sa 62% zaposlenih kojima su one obezbeđene, a ovde se vidi značajan pad u odnosu na prošlu godinu kada je zajedničke timske aktivnosti imalo 81% zaposlenih. Top pet benefita završićemo sa plaćenim edukacijama i treninzima koje 44% zaposlenih ima obezbeđeno, što je za 14% manje od prošle godine.

U izveštaju istraživanja možete videti koje još benefite obezbeđuju IT kompanije svojim zaposlenima, kao i poređenje sa prethodnom godinom. Osim toga, zaposleni su odgovorili koliko su zadovoljni benefitima, šta im je lično najvažnija beneficija i koji je kompanijski budžet za njih.

58% rada u srpskoj IT industriji odvija se remote

Podatak koji zasigurno raduje sve programere i one koji se u ove vode tek upuštaju jeste da, kao što smo spomenuli, čak 89% njih ima mogućnost rada od kuće, gde 45% njih bira rad od kuće bez ograničenja, 10% njih može da radi samo od kuće, a 34% njih može u određenoj meri.

Uzeti su još neki podaci, odnosno odgovori zaposlenih i kompanija i donesen je zaključak da se čak 58% rada u srpskoj IT industriji odvija remote. U većim kompanijama zaposleni više rade remote.

Kada se uporede remote i onsite oblik rada prema ključnim Emloyee Experience pokazateljima kao što su angažovanost, balans privatnog i poslovnog života, povezanost sa kolegama i benefiti – pobednik je upravo hibridni model. Zanimljivo je čak da je povezanost sa kolegama jednaka kod onih koji stalno rade od kuće i kod zaposlenih koji stalno rade iz kancelarije, dok je i u ovom segmentu predvodnik hibridni model.

Wellbeing program i dalje sporedna stvar

Mentalni izazovi sa kojima se suočavaju zaposleni ne treba da budu tabu tema, kako posebno ističu organizatori istraživanja, a wellbeing podrška zaposlenih treba da bude jedan od ključnih segmenata poslovanja svake kompanije:

Wellbeing predstavlja spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva, osećaj kontrole, svrhe i smisla, kao i sposobnost upravljanja stresom. Ukratko objašnjeno – osećaj sreće, životno zadovoljstvo i dobro funkcionisanje u životu. Složićemo se da to nije jednostavno postići, ali uz pravu podršku kompanije, zaposleni zasigurno mogu lakše savladati izazove sa kojima se susreću.

Nažalost, čak 39% zaposlenih u IT kompanijama nema obezbeđen niti jedan wellbeing program. Od onih koji imaju, najveći procenat (njih 32%) ima obezbeđene fitnes aktivnosti (joga, teretana i drugi vidovi rekreakcije).

Ipak, tema koja privlači najviše pažnje tiče se plata u IT sektoru, a ako je suditi prema sadašnjoj situaciji može se očekivati njihov rast. Čak 53% predstavnika kompanija izjavilo je da će rast plata biti za do 10% u narednoj godini.

Celo istraživanje možete preuzeti putem zvaničnog sajta istraživanja, a u rezultatima istraživanja pronaći ćete i predviđanja najnovijih HR trendova i saznati kakva su očekivanja za 2024. godinu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Istraživanje

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.