ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

“Inovacije u Pravosuđu” Ideaton je dvodnevno takmičenje timova, sa glavnom temom kreiranja rešenja za inovativne digitalne alate koji će ranjivim grupama pomoći da bolje razumeju i koriste svoja prava i usluge podrške. Ideaton je prva faza programa “Inovacije u Pravosuđu”. U drugoj fazi, pobednički timovi će učestvati u fazi validacije. Povodom predstojećeg ideatona, oglasila se i Olga Arsenović, projektni koordinator u ICT Hub-u, koja je istakla sledeće:

ICT Hub iako već skoro deceniju aktivno radi na jačanju srpskog i regionalnog inovacionog ekosistema, po prvi put će podržati inovacije u oblasti pravosuđa. Kroz projekat Inovacije u pravosuđu usmerićemo se na stvaranju podrške za osetljive i marginalizovane grupe. Mislimo da startap način rada i metodologije koje koristimo mogu doneti promene i napredak u svim oblastima društva i baš zato odmah na početku smo otvorili poziv za Ideaton.

S obzirom na to da je tema specifična, za sam Ideaton ćemo okupiti jedinstven tim stručnih mentora, predstavnici pravosuđa i civilnog sektora pružiće podršku i smernice timovima tokom takmičenja. Očekujemo raznolike profile učesnika, od developera, studenta prava, dizajnera, naučnih radnika i istraživača, preduzetnika, inovatora do društvenih aktivista. Verujemo da će upravo multidisciplinarni timovi doneti inovativna rešenja koja će doprineti unapređenju pravosudnog sistema i poboljšanju pristupa pravdi za osetljive grupe.

Požurite, prijave se zatvaraju u petak u ponoć

Program je oganizovan u okviru USAID-ovog projekta “Pravda za sve”, koji ima za cilj da osnaži građane Srbije da se bolje upoznaju i služe pravom i svojim pravima kroz uspostavljanje partnerskog odnosa između aktera u pravosuđu i lokalnih zajednica.

U Srbiji, ranjive, posebno osetljive ili marginalizovane grupe kao što su osobe sa invaliditetom, žene i žrtve rodno zasnovanog nasilja nisu dovoljno upoznate s pravima koja imaju i ne poznaju u celosti pravni sistem i mehanizme koji su im na raspolaganju. Zbog nesigurnosti i nedostatka informacija, pristup pravdi im je ograničen, a nedovoljno koriste i usluge besplatne pravne podrške i pomoći.

Tokom samog Ideatona, učesnicima će biti na raspolaganju mentorska podrška stručnjaka, dok će članovi žirija biti predstavnici projekta “Pravda za Sve” i ICT Hub. Tri najbolja rešenja osmišljena na Ideatonu osvajaju po 2.000 USD za dalju validaciju i dizajn svojih koncepta, kroz podržani program od sedam nedelja. Tri tima finalista predstavljaju svoje rešenje u borbi za glavnu nagradu – 5.000 USD za pobednika.

Ideaton će se održati od 28. do 30. juna 2024. godina u prostorijama ICT Hub-a (Kralja Milana 10, Beograd). Prijave su otvorene na zvaničnom sajtu događaja do petka, 21. juna 2024. godine u ponoć.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.