Startap inloodis iz Srbije uz AR menja način na koji se trenira košarka

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Startap inloodis proizvodi AR sistem namenjen košarkaškim trenerima i igračima. Proizvod nosi naziv inloodis Basketball Spatial Computing Platform i nastao je sa svrhom poboljšanja i pojednostavljenja trenažnog procesa, koji potpomognut veštačkom inteligencijom treba da omogući korisnicima vidno bolje rezultate.

Odnosno, omogućava pravljenje trening poligona ako se korisnik nalazi na samom košarkaškom terenu. Hologrami o kojima je reč u naslovu, predstavljaju animirane 3D modele, koji na osnovu podataka sa senzora i u kombinaciji sa predefinisanim stanjima, reaguju na određeni način.

U pitanju je, inače, izuzetno robustan i kompleksan sistem u čiji razvoj je uključeno mnogo različitih tehnologija. Pored softverskog segmenta koji je razvijen u Unity-u, tu je i Web platforma gde je moguće kreirati različite sadržaje za košarkaški trening.

Hardverski i AR segment koristi žiroskope, akcelerometre, Lidar, RGB i Infrared kamere. Svi podaci se pohranjuju u jedinstvenu bazu i odatle su dostupni za analizu pomoću veštačke inteligencije, te za prikaz i dalju analizu na Web platformi.

Startap je nastao iz želje za spajanjem inovativne tehnologije i ljubavi prema ovom sportu. A, kako je izgledao put od ideje do realizacije ovako kompleksnog sistema i kakav je odjek imao među korisnicima, ispričao nam je Marko Gojak, jedan od osnivača inloodis startapa.

Anatomija jedne ideje

U vreme dok je studirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i odlazio na treninge košarke kojom se bavi čitavog života, Marko Gojak izmaštao je ideju koja se pretvorila u profitabilan biznis. Još 2019. godine, sa nekoliko prijatelja radio je na pravljenju mašine za hvatanje i dodavanje košarkaške lopte. Iako je, kako kaže, to bio amaterski pokušaj koji se završio “samo razvojem prototipa”, tada su postavljeni temelji za osnivanje startapa.

Prvobitni projekat nosio je naziv KGG Entertainment. Tim se širio, restruktuirao, i najzad sveo na dva slova — Marka i njegovog prijatelja Ranka Stojanovića, za kojeg kaže da je svojim menadžerskim sposobnostima podigao projekat na novi nivo:

Njegovo iskustvo u inženjerskom menadžmentu podiglo je projekat na viši nivo ali smo nakon godinu dana rada shvatili da moramo da promenimo koncept proizvoda i pređemo na inovativnije rešenje. Ideja od dodavača i hvatača je prerasla u odelo koje je za cilj ima da vizuelno, auditivno i taktilno stimuliše košarkaša u toku treninga.

Dakle, od celog koncepta, na kraju su odlučili da se fokusiraju na vizuelni deo. U toku Raising Starts programa 2023. godine, dvojcu se pridružuje Dane Blačić, koji svojom ekspertizom uspeva jako brzo da napravi prototip trenutnog AR rešenja što je i bila prekretnica celog startapa. Nakon završetka Raising Starts programa, zvanično su osnovali kompaniju.

Tim iz snova stvara zajednički san

Pored Mašinskog fakulteta, Marko je završio i tri godine na Visokoj školi za informacione tehnologije i uz preko 20 godina bavljenja košarkom, za sebe kaže da lako može da uoči dobre prilike u Sport Tech industriji, zbog čega se i nalazi na poziciji CEO-a:

Ja predstavljam oči inloodis-a. Zajedničko za sve nas je i ljubav prema sportu. Pored mog košarkaškog iskustva, Ranko je 6 godina trenirao evropski ragbi, dok je Dane juniorski reprezentativac Srbije u streljaštvu.

Pored cofounder-a, imamo Discord community sa preko 30 nama bliskih ljudi, mahom iz IT sveta, koji u većoj ili manjoj meri doprinose razvoju inloodis-a. Otvoreni smo da se povežemo sa svim ljudima koji vole nove tehnologije i sport.

Takođe, i ostala dvojica suosnivača mogu se pohvaliti raskošnim karijerama u IT industriji. Ranko je osnivač studentskog projekta Drumska Strela i osnivač kompanije za razvoj inovativnih hardverskih rešenja, Engineers Core, koji dugo sarađuje sa kompanijom Rimac Automobili, a prema Markovim rečima:

Njegovo iskustvo u menadžmentu inženjerskih timova ga čini savršenom osobom za operacije i procese u kompanijama, s tim u vezi, njegova pozicija je COO. Ranko predstavlja oslonac inloodis-a.

Dane je, s druge strane, ekspert u virtualnoj industriji sa preko 15 godina iskustva. Osnivač je firme za virtualnu produkciju Mogul Digital i radio je na najvećim svetskim projektima. Na projektu za izveštavanje predsedničkih izbora, koji je vodio za američki NBC dobio je Emmy Award za tehničku izvrsnost u 2023. godini, što ga trenutno čini jednim od najvećih stručnjaka u virtuelnoj industriji na planeti. Njegova pozicija je CTO, a za njega Marko kaže da “predstavlja srce inloodis-a”.

S leva na desno: Dane Blačić, Ranko Stojanović i Marko Gojak čine osnivački tim inloodis startapa.

Projekat je finansiran kroz nekoliko kanala. Deo sredstava su obezbedili osnivači, a deo su dobili kroz Raising Starts program i kroz Friends & Family rundu finansiranja. Trenutno se nalaze u pre-seed fazi i u pregovorima su sa nekoliko potencijalnih investitora, pa nam je naš sagovornik rekao nešto više o daljim planovima za finansiranje:

Pripremamo se i za prezentaciju na Katapult programu koji će obezbediti dodatne finansije. Veliku pomoć oko fundraisinga imamo od Naučno Tehnološkog Parka Beograd koji nam je obezbedio sjajne mentore i kontakte za tu svrhu.

U ovoj fazi finansiranja nam je ideja da u inloodis uključimo ljude koji su uticajni u svetu košarke kao što su aktivni ili penzionisani igrači, treneri, vlasnici klubova ili menadžeri. Ukoliko ima zainteresovanih, radi smo da pričamo o saradnji.

Hologrami povećavaju motivaciju na treningu

Glavna namena platforme jeste da se koristi u svrhu treniranja košarke i trenutno rešenje omogućava pravljenje trening poligona ako se korisnik nalazi na samom košarkaškom terenu. U razvoju je sistem koji bi omogućio automatsko prepoznavanje terena i automatsko postavljanje koordinatnog sistema na osnovu predefinisanih dimenzija, a šta to znači u praksi, Marko nam je objasnio na sledeći način:

Praktično svaki teren će imati svoj profil. Radimo na automatizaciji selekcije profila terena i automatskog setovanja koordinatnog sistema. Za sada, korisnik selekcijom nekoliko tačaka u prostoru setuje koordinate i rotaciju samog terena.

Inače sam sistem koristi SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) i OpenCV tehnologiju kako bi prepoznao i segmentirao površine, tako da se lako prilagođava i drugim prostorima koji nisu nužno košarkaški teren. To može biti bilo koji prostor. Ono što je bitno, za razliku od VR headset-ova, naši korisnici su uvek svesni njihovog okruženja i iz tog razloga mi ne moramo da crtamo ograničenja gde je njihovo kretanje sigurno.

Platforma pomaže trenerima i košarkašima na više nivoa. Kako objašnjava Marko, za trenere jedan od osnovnih problema je nerazumevanje u verbalnoj komunikaciji sa svojim igračima, pogotovo ukoliko je veliki broj igrača na treningu. Zato, inloodis omogućava treneru developer mode gde će mu biti na raspolaganju alati za unapređenje košarkaškog terena sa ciljem pravljenja trening sesija koja izlazi iz domena treće dimenzije. Alati su hologramski košarkaši, znakovi i ostali rekviziti, odnosno:

Pomoću hologramskih košarkaša poligon dobija na realističnosti, što ubrzava uvežbavanje pokreta u odnosu na nepokretni čunj. Hologramski znakovi poboljšavaju komunikaciju između trenera i igrača jer pored svakog segmenta vežbe trener može da stavi dodatna objašnjenja u vidu teksta ili indikatora.

Gejmifikacija treninga povećava motivaciju za trening mlađih igrača. Predefinisane vežbe omogućavaju da se na “klik” menja poligon za trening što značajno štedi vreme. AR naočare snimaju sesije u toku treniranja, što omogućava trenerima i igračima da rade analize stavljajući se u ulogu “prvog lica” korisnika.

Daljim razvojem i integracijom AI inloodis Basketball Spatial Computing Platforma će moći da se pravi trening simulacije prema uzoru na kretanja realnih košarkaških timova.

Nakon odlaska na hi-tech sajam u Šendženu 2023. godine, inloodis tim je dobio zahteve za transformaciju tradicionalnih sportskih objekata u smart sportske objekte. szdaily.com

U svetu nema sličnog proizvoda

Kada smo ga pitali da li na tržištu postoje slični proizvodi, naš sagovornik je odgovorio kratko i jasno: “inloodis je pionir u korišćenju AR naočara za treniranje košarke”, obrazlažući da njihovo rešenje omogućava treniranje košarke uz potpunu slobodu kretanja, što predstavlja veliki pomak u odnosu na trenutna VR rešenja za treniranje.

Nadalje, on nam je objasnio da je platforma napravljena da bude skalabilna. To znači da je promenom digitalnog sadržaja moguće relativno brzo formiranje proizvoda za treniranje ostalih sportova. Uz pomenute činjenice, tim opravdano veruje da je na tragu kreacije budućnosti treniranja sporta.

Kada su u pitanju korisnici, Marko se pohvalio da su trenutno tri košarkaška kluba iz Srbije potpisala saradnju sa inloodis-om, dok su dva košarkaška kluba potpisala pismo o namerama o kupovini. Takođe, napomenuo je da zainteresovanost sve više raste, pa nam je izneo planove za širenje na ostala tržišta:

Broj zainteresovanih ljudi raste iz dana u dan, kako iz košarke tako i iz drugi sportova. Takođe smo primetili zainteresovanost za korišćenje naše platforme u privatnim srednjim školama kao alat za fizičko vaspitanja. Tržište koje ciljamo je Kina, jer je ono najveće košarkaško tržište na planeti.

Nakon odlaska na hi-tech sajam u Šendženu 2023. godine, dobili smo zahteve za transformaciju tradicionalnih sportskih objekata u smart sportske objekte, što je jedan od razloga za naš sledeći odlazak u Kinu u aprilu 2024. kako bismo otvorili kompaniju u Šendženu.

Najzad, kada su u pitanju reakcije na proizvod, nije bilo ni trunke skepse, a reakcije su bile i više nego zadovoljavajuće:

Testirali smo proizvod sa preko 10 košarkaških klubova, najboljom ekipom 3×3 na planeti i nekoliko privatnih srednjih škola iz Srbije i Kine. Na hi-tech sajmu smo testirali proizvod sa preko 300 korisnika.

Uskoro: Uz hologramskog Jokića na parketu

Kada su u pitanju planovi za dalji period, Marko je istakao da u prvoj fazi monetizacije nameravaju da prodaju softverske licence za korišćenje platforme. U narednim fazama, plan je širenje spektra ponude kroz hardverske stanice koje će omogućavati skladištenje velike količine podataka za analizu treninga i korišćenje velikog broja AR headset-ova na terenu:

S obzirom na činjenicu da će naša platforma imati jako puno digitalnog sadržaja, razmatramo opciju ‘marketplace’-a sa ciljem trgovine različitog digitalnog sadržaja za personalizovano iskustvo sa akcentom na kozmetiku i skinove, što je popularno u gaming industriji.

Trenutni cilj inloodis tima jeste razvoj još par funkcionalnosti i dolazak do MVP faze, što očekuju da će se desiti u narednim mesecima. Stoga, aktivno rade na saradnji sa proizvođačima AR naočara sa ciljem pravljenja personalizovanih inloodis AR naočara. Iz tog razloga, trenutno su u komunikaciji sa pet proizvođača iz Kine.

Glavnu konkurentnost svog proizvoda vide kroz ekskluzivnu proizvodnju holograma poznatih košarkaša jer, prema Markovim rečima:

Uz podršku košarkaške zajednice iz Srbije i regiona, ljudi bi mogli da treniraju uz Nikolu Jokića koji je trenutno najbolji košarkaš na svetu i neke od najboljih igrača Evrope. Saradnja sa NBA ligom bi bio sam vrhunac jer je to najpopularnija liga na svetu.

Dakle, ako ste zamišljali sebe da trenirate sa Džordanom, Kobe Brajantom ili Nikolom Jokićem, više ne morate da zamišljate jer inloodis namerava da otvori novu eru treniranja košarke.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!