Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Nakon izazovne, ali na kraju uspešne 2023. godine za niški Ingsoftware, koji ove godine obeležava 15 godina poslovanja, rukovodstvo ove domaće kompanije donelo je odluku da svoje strateške ciljeve ostvari kroz akviziciju kompanije koja bi upotpunila portfolio usluga koje Ing pruža. Izbor je pao na Neopix – Boutique Digital product studio, takođe sa sedištem u Nišu – jednu od najboljih product development i UI/UX firmi u regionu.

Stabilnost i dalji rast

U Nišu trenutno postoji okvirno 158 IT kompanija, mada neki smatraju da ih ima mnogo više, tako da je ovaj početak ukrupnjavanja iskorak u pravom smeru, pogotovo nakon prošle godine koja je bila izazovna za ceo IT sektor. Integracija pomenutih kompanija uticaće na povećanje konkurentnosti i to ne samo za ove dve kompanije koje postaju jedna, već i za ceo grad i njegov IT ekosistem.

Konkretno, Ingsoftware kao kompanija sa velikim iskustvom u razvoju softvera i klijentima pretežno iz DACH regiona (SPAR, Porsche Informatik, Palfinger, Eurodata), odlično će se uklopiti sa Neopixom, čije su glavne ekspertize u oblasti konsaltinga, dizajna, arhitekture i analitike digitalnih proizvoda, i koji su najprisutniji na američkom i australijskom tržištu, pretežno u FinTech i HealthTech domenima. Ovom prilikom, pomenutu akviziciju je prokomentarisao i Nenad Mladenović, CEO Neopixa:

Mi smo već neko vreme razmišljali o pronalasku partnera kako bismo prevazišli sopstvena ograničenja i lakše napredovali, i pronašli smo ga u lokalnoj kompaniji Ingsoftware, čiji rad i dostignuća već dugo pratimo i cenimo. Pored stabilnosti i jake osnove koju nam Ing pruža kao partner, naši timovi su komplementarni jedni sa drugima, te se ovim dobija i na dubini i na širini spektra usluga i veština.

Veliko međusobno poštovanje, zajednička vizija i dobar tajming su učinili da relativno lako i brzo postignemo dogovor. Iskreno se nadam da ćemo ovim potezom uspeti u nameri da zajedničkim snagama pređemo na sledeći nivo poslovanja i da pokažemo koliko je konsolidacija važna za ostvarivanje velikih ciljeva.

Ingsoftware postaje jedna od najvećih niških IT kompanija

CEO Ingsoftware kompanije, Nenad Ilijić, govorio je o motivima akvizicije Neopixa, kao i o planu za integraciju dve firme. On je istakao da je ovaj strateški potez prvi korak u realizaciji misije ove kompanije da konsoliduju lokalnu scenu i stvore regionalnog lidera koji je “made in Niš”: 

Kada smo počeli da razmišljamo o akviziciji, Neopix nam je bio prvi izbor, i to ne samo zbog već pomenute kompatibilnosti, već i zbog sličnosti kada su naše kompanijske kulture i vrednosti u pitanju. Ovo će biti naročito važno kada krenemo u proces integracije sa zaposlenima, što će biti izazov.

Ipak mislim da većih problema neće biti, iako ovo radimo po prvi put, jer reakcije su zasad izuzetno pozitivne i iz jedne i iz druge kompanije, koje sada u šali zovemo Neoping. Nove koleginice i kolege donose nam “svežu krv”, novu energiju i dodatnu vrednost, i mi želimo da što više od te vrednosti sačuvamo i ugradimo u Ing, u cilju ostvarivanja (sada zajedničkih) strateških ciljeva.

Ovom akvizicijom, Ing postaje jedna od najvećih IT kompanija u Nišu (osim što je i jedna od najstarijih), koja je od svojih skromnih početaka u garaži postigla mnogo toga i postala prepoznatljivo ime koje uliva poverenje, kako klijentima tako i svojim zaposlenima i celoj lokalnoj zajednici. Najavili su nam i da je ovo možda prva, ali ne i poslednja njihova akvizicija.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.