Infostud investirao u Poslonaut

Infostud investirao u Poslonaut – aplikaciju za pretragu honorarnih poslova

Jedna od najvećih Internet grupacija u Srbiji podržala je razvoj Poslonauta - mobilne aplikacije koja na osnovu lokacije svojim korisnicima pokazuje dostupnost honorarnih poslova u njihovom gradu. Aplikaciju je za kratko vreme preuzelo više od 1.700 korisnika, a ideja je da se na jednom mestu grupišu svi dopunski poslovi i ponude mlađim korisnicima (studentima). Osnivač Poslonauta, Nemanja Stefanović, otkriva za Netokraciju kako je došlo do saradnje sa Infostudom.

poslonaut2

„Potreban radnik – potrebna radnica“. Koliko ste puta videli slične oglase na vratima lokalne trafike, prodavnice ili vašeg omiljenog fast food mesta? I dok se specijalizovani poslovi oglašavaju na sajtovima kao što su Infostud i drugi, tržište honorarnih tj. dopunskih poslova osuđeno je na bandere, rukom ispisane oglase i male oglase u lokalnim novinama – stvari na koje mlađi ljudi (honorarci) sve ređe obraćaju pažnju.

Ovih dana na Google Play prodavnici pojavila se mobilna aplikacija pod imenom Poslonaut koja na jednom mestu generiše upravo ovaj tip oglasa, a korisnicima putem geolokacije pruža uvid u one poslove koji su dostupni u njihovoj blizini – sa kratkim opisom pozicije i veština koje se traže, uredno prikazanih na mapi.

Do Infostuda na okupljanju

Iza Poslonauta stoji Nemanja Stefanović koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio kako je u realizaciju ideje krenuo još početkom 2015. godine, sa željom da lansira globalan proizvod pod nazivom Hire App. Ipak, tokom jednog okupljanja u ICT Hubu, Nemanja je upoznao Dragana Kukića, šefa razvoja pri Infostudu sa kojim je krenuo da priča o svom proizvodu. Ubrzo je usledio i sastanak u Infostudu, a kompanija je krajem prethodne godine odlučila da investira u Poslonaut i podrži njegovo lansiranje na tržištu Srbije:

Ideja o aplikaciji koja grupiše honorarne poslove izuzetno se dopala Infostud ekipi. Ušli smo u pregovore, a krajem 2015. godine odlučili smo da krenemo u proces rebrendiranja i pripreme aplikacije za lansiranje na tržištu Srbije.

Poslonaut je u probnom periodu zabeležio približno 1.700 preuzimanja sa Google Play prodavnice i 1.400 mesečno aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou aplikacija vidi i do 150 novih korisnika koji već uveliko mogu da pretražuju više od 500 oglasa za honorarne poslove u Novom Sadu i Beogradu. Kako saznajemo, iOS verzija stiže u narednih mesec dana.

poslovi2
Direktno iz aplikacije, korisnici su u mogućnosti da pretražuju veliki broj privremenih poslova koji se nude u njihovom gradu (Izvor: Poslonaut)

Stefanović ističe da aplikacija prevashodno cilja na studente, budući da su oni i najugroženija grupa korisnika koja često traži honorarne poslove kako bi dopunili svoj budžet ili pokrili deo troškova studiranja. Takvi korisnici danas potpadaju pod digital natives, što znači da im pametni telefon služi kao produžetak ličnosti, ali i da je to jedino mesto sa koga žele da se upuste u pretragu poslova. Jednostavno, zaboravite na cedulje, letke i Halo oglase.

Komentarišući partnerstvo i investiciju u ovaj domaći startap, direktorka Infostuda, Branislava Gajić Stanojević, izjavila je za Netokraciju:

S obzirom na to da postoji veliko tržište privremenih, honorarnih ali i poslova za tzv. „plave kragne“ na koje sajt Poslovi.infostud.com sa svojim biznis modelom nije fokusiran, bio je logičan korak da na drugačiji način uđemo u to tržište i prilagodimo se specifičnim potrebama ovih poslodavaca i radnika.

Pošto Infostud grupacija ceni partnerstva, odlučili smo se da uđemo u ovu startap priču i saradnju sa Nemanjom, prepoznajući zajedničke vrednosti i viziju razvoja.

Isplaćivanje radnika kroz aplikaciju kao dugoročni cilj

„Želimo da centralizujemo i digitalizujemo nešto što postoji već decenijama“, kaže Nemanja, dodajući kako su prvi korisnici pokazali jako dobar retention rate tj. da se vraćaju i da aktivno pretražuju poslove. On takođe ističe kako ih svaki dan kontaktiraju novi poslodavci koji žele da postave svoj oglas na Poslonautu – jednostavno, čitav ekosistem raste.

I dok su prvi oglasi ručno skrejpovani kako bi se popunila početna baza, ideja je da se malim prodavnicama i lokalima postavljanje do 5 poslova uvek ponudi besplatno. Omladinske zadruge i drugi poslodavci koji postavljaju više od ovog broja oglasa, trebaće ipak da izdvoje određenu novčanu sumu za njihovo objavljivanje. Ipak, servis je u ovom trenutku i dalje besplatan, te ga zainteresovani vlasnici lokala i prodavnica već uveliko mogu isprobati.

Dugoročno, želimo da ponudimo mogućnost isplate radnika direktno putem aplikacije. Krenuli smo sa tržištem Srbije ali imamo velike planove, budući da je problem sa blue collar poslovima gotovo svuda isti – ukoliko ne na banderama, takvi oglasi završavaju na Craigslistu i drugim oglasnim forumima.

Za kraj, Stefanović dodaje i da će neka od narednih verzija Poslonauta uvesti Uber-like model ocenjivanja gde će poslodavci moći da ocenjuju radnike po sistemu bodovanja, ali i obrnuto – gde će radnici ocenjivati poslodavce. Krajnji cilj jeste kreiranje unificiranog rešenja za honorarce i povremene poslove, ali i uvesti više transparentnosti u kategoriju zapošljavanja koja ne prestaje da igra važnu ulogu u domaćoj ekonomiji, ali i ekonomijama susednih zemalja.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Kultura 2.0

Stiže nam nova Vlada – koliko će se ona baviti digitalizacijom i IT industrijom u Srbiji?

Mnogo je toga urađeno u protekle četiri godine, mahom zbog kontinuiteta prethodne Vlade sa kojim se one pre nje i ne mogu baš pohvaliti. Analiziramo koje su to stvari koje bi se mogle naći u novom ekspozeu, a koje se tiču digitalizacije i IT industrije u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.

Gaming

Gejming studio Miracle Dojo ušao u svet gejmifikacije likova igrom PopStar Adventure – glavni junak je Željko Joksimović

Miracle Dojo, beogradski gejming studio, uspešno je objavio svoju drugu video igru - PopStar Adventure. Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa producentom i pevačem Željkom Joksimovićem, o čemu smo razgovarali sa osnivačem ovog studija. 

Kultura 2.0

Spotify imenovao Httpool kao ekskluzivnog zastupnika za oglasna rešenja na Balkanu

Ova agencija biće na raspolaganju brendovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i BiH koji žele da se oglašavaju na platformi Spotify.