Infostud investirao u Poslonaut

Infostud investirao u Poslonaut – aplikaciju za pretragu honorarnih poslova

Jedna od najvećih Internet grupacija u Srbiji podržala je razvoj Poslonauta - mobilne aplikacije koja na osnovu lokacije svojim korisnicima pokazuje dostupnost honorarnih poslova u njihovom gradu. Aplikaciju je za kratko vreme preuzelo više od 1.700 korisnika, a ideja je da se na jednom mestu grupišu svi dopunski poslovi i ponude mlađim korisnicima (studentima). Osnivač Poslonauta, Nemanja Stefanović, otkriva za Netokraciju kako je došlo do saradnje sa Infostudom.

poslonaut2

“Potreban radnik – potrebna radnica”. Koliko ste puta videli slične oglase na vratima lokalne trafike, prodavnice ili vašeg omiljenog fast food mesta? I dok se specijalizovani poslovi oglašavaju na sajtovima kao što su Infostud i drugi, tržište honorarnih tj. dopunskih poslova osuđeno je na bandere, rukom ispisane oglase i male oglase u lokalnim novinama – stvari na koje mlađi ljudi (honorarci) sve ređe obraćaju pažnju.

Ovih dana na Google Play prodavnici pojavila se mobilna aplikacija pod imenom Poslonaut koja na jednom mestu generiše upravo ovaj tip oglasa, a korisnicima putem geolokacije pruža uvid u one poslove koji su dostupni u njihovoj blizini – sa kratkim opisom pozicije i veština koje se traže, uredno prikazanih na mapi.

Do Infostuda na okupljanju

Iza Poslonauta stoji Nemanja Stefanović koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio kako je u realizaciju ideje krenuo još početkom 2015. godine, sa željom da lansira globalan proizvod pod nazivom Hire App. Ipak, tokom jednog okupljanja u ICT Hubu, Nemanja je upoznao Dragana Kukića, šefa razvoja pri Infostudu sa kojim je krenuo da priča o svom proizvodu. Ubrzo je usledio i sastanak u Infostudu, a kompanija je krajem prethodne godine odlučila da investira u Poslonaut i podrži njegovo lansiranje na tržištu Srbije:

Ideja o aplikaciji koja grupiše honorarne poslove izuzetno se dopala Infostud ekipi. Ušli smo u pregovore, a krajem 2015. godine odlučili smo da krenemo u proces rebrendiranja i pripreme aplikacije za lansiranje na tržištu Srbije.

Poslonaut je u probnom periodu zabeležio približno 1.700 preuzimanja sa Google Play prodavnice i 1.400 mesečno aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou aplikacija vidi i do 150 novih korisnika koji već uveliko mogu da pretražuju više od 500 oglasa za honorarne poslove u Novom Sadu i Beogradu. Kako saznajemo, iOS verzija stiže u narednih mesec dana.

poslovi2
Direktno iz aplikacije, korisnici su u mogućnosti da pretražuju veliki broj privremenih poslova koji se nude u njihovom gradu (Izvor: Poslonaut)

Stefanović ističe da aplikacija prevashodno cilja na studente, budući da su oni i najugroženija grupa korisnika koja često traži honorarne poslove kako bi dopunili svoj budžet ili pokrili deo troškova studiranja. Takvi korisnici danas potpadaju pod digital natives, što znači da im pametni telefon služi kao produžetak ličnosti, ali i da je to jedino mesto sa koga žele da se upuste u pretragu poslova. Jednostavno, zaboravite na cedulje, letke i Halo oglase.

Komentarišući partnerstvo i investiciju u ovaj domaći startap, direktorka Infostuda, Branislava Gajić Stanojević, izjavila je za Netokraciju:

S obzirom na to da postoji veliko tržište privremenih, honorarnih ali i poslova za tzv. „plave kragne“ na koje sajt Poslovi.infostud.com sa svojim biznis modelom nije fokusiran, bio je logičan korak da na drugačiji način uđemo u to tržište i prilagodimo se specifičnim potrebama ovih poslodavaca i radnika.

Pošto Infostud grupacija ceni partnerstva, odlučili smo se da uđemo u ovu startap priču i saradnju sa Nemanjom, prepoznajući zajedničke vrednosti i viziju razvoja.

Isplaćivanje radnika kroz aplikaciju kao dugoročni cilj

“Želimo da centralizujemo i digitalizujemo nešto što postoji već decenijama”, kaže Nemanja, dodajući kako su prvi korisnici pokazali jako dobar retention rate tj. da se vraćaju i da aktivno pretražuju poslove. On takođe ističe kako ih svaki dan kontaktiraju novi poslodavci koji žele da postave svoj oglas na Poslonautu – jednostavno, čitav ekosistem raste.

https://www.youtube.com/watch?v=qY5W34yvaE4

I dok su prvi oglasi ručno skrejpovani kako bi se popunila početna baza, ideja je da se malim prodavnicama i lokalima postavljanje do 5 poslova uvek ponudi besplatno. Omladinske zadruge i drugi poslodavci koji postavljaju više od ovog broja oglasa, trebaće ipak da izdvoje određenu novčanu sumu za njihovo objavljivanje. Ipak, servis je u ovom trenutku i dalje besplatan, te ga zainteresovani vlasnici lokala i prodavnica već uveliko mogu isprobati.

Dugoročno, želimo da ponudimo mogućnost isplate radnika direktno putem aplikacije. Krenuli smo sa tržištem Srbije ali imamo velike planove, budući da je problem sa blue collar poslovima gotovo svuda isti – ukoliko ne na banderama, takvi oglasi završavaju na Craigslistu i drugim oglasnim forumima.

Za kraj, Stefanović dodaje i da će neka od narednih verzija Poslonauta uvesti Uber-like model ocenjivanja gde će poslodavci moći da ocenjuju radnike po sistemu bodovanja, ali i obrnuto – gde će radnici ocenjivati poslodavce. Krajnji cilj jeste kreiranje unificiranog rešenja za honorarce i povremene poslove, ali i uvesti više transparentnosti u kategoriju zapošljavanja koja ne prestaje da igra važnu ulogu u domaćoj ekonomiji, ali i ekonomijama susednih zemalja.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.