Infostud investirao u Poslonaut

Infostud investirao u Poslonaut – aplikaciju za pretragu honorarnih poslova

Jedna od najvećih Internet grupacija u Srbiji podržala je razvoj Poslonauta - mobilne aplikacije koja na osnovu lokacije svojim korisnicima pokazuje dostupnost honorarnih poslova u njihovom gradu. Aplikaciju je za kratko vreme preuzelo više od 1.700 korisnika, a ideja je da se na jednom mestu grupišu svi dopunski poslovi i ponude mlađim korisnicima (studentima). Osnivač Poslonauta, Nemanja Stefanović, otkriva za Netokraciju kako je došlo do saradnje sa Infostudom.

poslonaut2

“Potreban radnik – potrebna radnica”. Koliko ste puta videli slične oglase na vratima lokalne trafike, prodavnice ili vašeg omiljenog fast food mesta? I dok se specijalizovani poslovi oglašavaju na sajtovima kao što su Infostud i drugi, tržište honorarnih tj. dopunskih poslova osuđeno je na bandere, rukom ispisane oglase i male oglase u lokalnim novinama – stvari na koje mlađi ljudi (honorarci) sve ređe obraćaju pažnju.

Ovih dana na Google Play prodavnici pojavila se mobilna aplikacija pod imenom Poslonaut koja na jednom mestu generiše upravo ovaj tip oglasa, a korisnicima putem geolokacije pruža uvid u one poslove koji su dostupni u njihovoj blizini – sa kratkim opisom pozicije i veština koje se traže, uredno prikazanih na mapi.

Do Infostuda na okupljanju

Iza Poslonauta stoji Nemanja Stefanović koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio kako je u realizaciju ideje krenuo još početkom 2015. godine, sa željom da lansira globalan proizvod pod nazivom Hire App. Ipak, tokom jednog okupljanja u ICT Hubu, Nemanja je upoznao Dragana Kukića, šefa razvoja pri Infostudu sa kojim je krenuo da priča o svom proizvodu. Ubrzo je usledio i sastanak u Infostudu, a kompanija je krajem prethodne godine odlučila da investira u Poslonaut i podrži njegovo lansiranje na tržištu Srbije:

Ideja o aplikaciji koja grupiše honorarne poslove izuzetno se dopala Infostud ekipi. Ušli smo u pregovore, a krajem 2015. godine odlučili smo da krenemo u proces rebrendiranja i pripreme aplikacije za lansiranje na tržištu Srbije.

Poslonaut je u probnom periodu zabeležio približno 1.700 preuzimanja sa Google Play prodavnice i 1.400 mesečno aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou aplikacija vidi i do 150 novih korisnika koji već uveliko mogu da pretražuju više od 500 oglasa za honorarne poslove u Novom Sadu i Beogradu. Kako saznajemo, iOS verzija stiže u narednih mesec dana.

poslovi2
Direktno iz aplikacije, korisnici su u mogućnosti da pretražuju veliki broj privremenih poslova koji se nude u njihovom gradu (Izvor: Poslonaut)

Stefanović ističe da aplikacija prevashodno cilja na studente, budući da su oni i najugroženija grupa korisnika koja često traži honorarne poslove kako bi dopunili svoj budžet ili pokrili deo troškova studiranja. Takvi korisnici danas potpadaju pod digital natives, što znači da im pametni telefon služi kao produžetak ličnosti, ali i da je to jedino mesto sa koga žele da se upuste u pretragu poslova. Jednostavno, zaboravite na cedulje, letke i Halo oglase.

Komentarišući partnerstvo i investiciju u ovaj domaći startap, direktorka Infostuda, Branislava Gajić Stanojević, izjavila je za Netokraciju:

S obzirom na to da postoji veliko tržište privremenih, honorarnih ali i poslova za tzv. „plave kragne“ na koje sajt Poslovi.infostud.com sa svojim biznis modelom nije fokusiran, bio je logičan korak da na drugačiji način uđemo u to tržište i prilagodimo se specifičnim potrebama ovih poslodavaca i radnika.

Pošto Infostud grupacija ceni partnerstva, odlučili smo se da uđemo u ovu startap priču i saradnju sa Nemanjom, prepoznajući zajedničke vrednosti i viziju razvoja.

Isplaćivanje radnika kroz aplikaciju kao dugoročni cilj

“Želimo da centralizujemo i digitalizujemo nešto što postoji već decenijama”, kaže Nemanja, dodajući kako su prvi korisnici pokazali jako dobar retention rate tj. da se vraćaju i da aktivno pretražuju poslove. On takođe ističe kako ih svaki dan kontaktiraju novi poslodavci koji žele da postave svoj oglas na Poslonautu – jednostavno, čitav ekosistem raste.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

I dok su prvi oglasi ručno skrejpovani kako bi se popunila početna baza, ideja je da se malim prodavnicama i lokalima postavljanje do 5 poslova uvek ponudi besplatno. Omladinske zadruge i drugi poslodavci koji postavljaju više od ovog broja oglasa, trebaće ipak da izdvoje određenu novčanu sumu za njihovo objavljivanje. Ipak, servis je u ovom trenutku i dalje besplatan, te ga zainteresovani vlasnici lokala i prodavnica već uveliko mogu isprobati.

Dugoročno, želimo da ponudimo mogućnost isplate radnika direktno putem aplikacije. Krenuli smo sa tržištem Srbije ali imamo velike planove, budući da je problem sa blue collar poslovima gotovo svuda isti – ukoliko ne na banderama, takvi oglasi završavaju na Craigslistu i drugim oglasnim forumima.

Za kraj, Stefanović dodaje i da će neka od narednih verzija Poslonauta uvesti Uber-like model ocenjivanja gde će poslodavci moći da ocenjuju radnike po sistemu bodovanja, ali i obrnuto – gde će radnici ocenjivati poslodavce. Krajnji cilj jeste kreiranje unificiranog rešenja za honorarce i povremene poslove, ali i uvesti više transparentnosti u kategoriju zapošljavanja koja ne prestaje da igra važnu ulogu u domaćoj ekonomiji, ali i ekonomijama susednih zemalja.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Intervju

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.