Infostud investirao u Poslonaut

Infostud investirao u Poslonaut – aplikaciju za pretragu honorarnih poslova

Jedna od najvećih Internet grupacija u Srbiji podržala je razvoj Poslonauta - mobilne aplikacije koja na osnovu lokacije svojim korisnicima pokazuje dostupnost honorarnih poslova u njihovom gradu. Aplikaciju je za kratko vreme preuzelo više od 1.700 korisnika, a ideja je da se na jednom mestu grupišu svi dopunski poslovi i ponude mlađim korisnicima (studentima). Osnivač Poslonauta, Nemanja Stefanović, otkriva za Netokraciju kako je došlo do saradnje sa Infostudom.

poslonaut2

“Potreban radnik – potrebna radnica”. Koliko ste puta videli slične oglase na vratima lokalne trafike, prodavnice ili vašeg omiljenog fast food mesta? I dok se specijalizovani poslovi oglašavaju na sajtovima kao što su Infostud i drugi, tržište honorarnih tj. dopunskih poslova osuđeno je na bandere, rukom ispisane oglase i male oglase u lokalnim novinama – stvari na koje mlađi ljudi (honorarci) sve ređe obraćaju pažnju.

Ovih dana na Google Play prodavnici pojavila se mobilna aplikacija pod imenom Poslonaut koja na jednom mestu generiše upravo ovaj tip oglasa, a korisnicima putem geolokacije pruža uvid u one poslove koji su dostupni u njihovoj blizini – sa kratkim opisom pozicije i veština koje se traže, uredno prikazanih na mapi.

Do Infostuda na okupljanju

Iza Poslonauta stoji Nemanja Stefanović koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio kako je u realizaciju ideje krenuo još početkom 2015. godine, sa željom da lansira globalan proizvod pod nazivom Hire App. Ipak, tokom jednog okupljanja u ICT Hubu, Nemanja je upoznao Dragana Kukića, šefa razvoja pri Infostudu sa kojim je krenuo da priča o svom proizvodu. Ubrzo je usledio i sastanak u Infostudu, a kompanija je krajem prethodne godine odlučila da investira u Poslonaut i podrži njegovo lansiranje na tržištu Srbije:

Ideja o aplikaciji koja grupiše honorarne poslove izuzetno se dopala Infostud ekipi. Ušli smo u pregovore, a krajem 2015. godine odlučili smo da krenemo u proces rebrendiranja i pripreme aplikacije za lansiranje na tržištu Srbije.

Poslonaut je u probnom periodu zabeležio približno 1.700 preuzimanja sa Google Play prodavnice i 1.400 mesečno aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou aplikacija vidi i do 150 novih korisnika koji već uveliko mogu da pretražuju više od 500 oglasa za honorarne poslove u Novom Sadu i Beogradu. Kako saznajemo, iOS verzija stiže u narednih mesec dana.

poslovi2
Direktno iz aplikacije, korisnici su u mogućnosti da pretražuju veliki broj privremenih poslova koji se nude u njihovom gradu (Izvor: Poslonaut)

Stefanović ističe da aplikacija prevashodno cilja na studente, budući da su oni i najugroženija grupa korisnika koja često traži honorarne poslove kako bi dopunili svoj budžet ili pokrili deo troškova studiranja. Takvi korisnici danas potpadaju pod digital natives, što znači da im pametni telefon služi kao produžetak ličnosti, ali i da je to jedino mesto sa koga žele da se upuste u pretragu poslova. Jednostavno, zaboravite na cedulje, letke i Halo oglase.

Komentarišući partnerstvo i investiciju u ovaj domaći startap, direktorka Infostuda, Branislava Gajić Stanojević, izjavila je za Netokraciju:

S obzirom na to da postoji veliko tržište privremenih, honorarnih ali i poslova za tzv. „plave kragne“ na koje sajt Poslovi.infostud.com sa svojim biznis modelom nije fokusiran, bio je logičan korak da na drugačiji način uđemo u to tržište i prilagodimo se specifičnim potrebama ovih poslodavaca i radnika.

Pošto Infostud grupacija ceni partnerstva, odlučili smo se da uđemo u ovu startap priču i saradnju sa Nemanjom, prepoznajući zajedničke vrednosti i viziju razvoja.

Isplaćivanje radnika kroz aplikaciju kao dugoročni cilj

“Želimo da centralizujemo i digitalizujemo nešto što postoji već decenijama”, kaže Nemanja, dodajući kako su prvi korisnici pokazali jako dobar retention rate tj. da se vraćaju i da aktivno pretražuju poslove. On takođe ističe kako ih svaki dan kontaktiraju novi poslodavci koji žele da postave svoj oglas na Poslonautu – jednostavno, čitav ekosistem raste.

I dok su prvi oglasi ručno skrejpovani kako bi se popunila početna baza, ideja je da se malim prodavnicama i lokalima postavljanje do 5 poslova uvek ponudi besplatno. Omladinske zadruge i drugi poslodavci koji postavljaju više od ovog broja oglasa, trebaće ipak da izdvoje određenu novčanu sumu za njihovo objavljivanje. Ipak, servis je u ovom trenutku i dalje besplatan, te ga zainteresovani vlasnici lokala i prodavnica već uveliko mogu isprobati.

Dugoročno, želimo da ponudimo mogućnost isplate radnika direktno putem aplikacije. Krenuli smo sa tržištem Srbije ali imamo velike planove, budući da je problem sa blue collar poslovima gotovo svuda isti – ukoliko ne na banderama, takvi oglasi završavaju na Craigslistu i drugim oglasnim forumima.

Za kraj, Stefanović dodaje i da će neka od narednih verzija Poslonauta uvesti Uber-like model ocenjivanja gde će poslodavci moći da ocenjuju radnike po sistemu bodovanja, ali i obrnuto – gde će radnici ocenjivati poslodavce. Krajnji cilj jeste kreiranje unificiranog rešenja za honorarce i povremene poslove, ali i uvesti više transparentnosti u kategoriju zapošljavanja koja ne prestaje da igra važnu ulogu u domaćoj ekonomiji, ali i ekonomijama susednih zemalja.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.