Inkluzija mladih talenata presudna je za razvoj IT zajednice

Inkluzija mladih talenata presudna je za održivost i razvoj svake IT zajednice

U okviru Infobip Shift konferencije, na 'Startup' stejdžu je održana panel diskusija na temu obrazovanja IT talenata i neophodnoj inkluziji industrije u obrazovni sistem.

Panel pod nazivom “Never Ever Give Up – On Talent” pokrenuo je diskusiju o tome kako stvoriti vrhunske talente iz oblasti inženjeringa i drugih savremenih akademskih oblasti i kako im u tome može pomoći tehnološka industrija.

U diskusiji su učestvovali profesor Vedran Bilas novoizabrani dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu i Marin Troselj, osnivač kompanije STEMI. Panelom je moderirao Petar Dučić, direktor inženjeringa u kompaniji Infobip. Premda je u fokusu razgovora bio hrvatski obrazovni sistem, postulati i zaključci izvedeni iz njega su univerzalni i mogu se primeniti na čitav region.

Troselj, čija se kompanija bavi inkluzijom STEM (Science, Technology, Engineering and mathematics) industrije u obrazovni sistem, istakao je da je njihova misija da promene način školovanja, uvođenjem visoke tehnologije u učionice. Zato su već otpočeli program robotike u nastavi u SAD gde se primenjuju tehnologije proizvedene u Hrvatskoj. Dakle, cilj je jasan – povezivanje nastavnika i učenika u jednu globalnu učionicu.

Ključna je saradnja na svim nivoima

Profesor Bilas primetio je da na njegovom Fakultetu čak 80% studenata bira kompjuterske nauke što stavlja pritisak na hardversku industriju. Kao rešenje tog problema vidi kolaboraciju sa unicorn kompanijama i na taj način promociju domaćih talenata na svetskom tržištu.

Složivši se s ovom tvrdnjom, Troselj je dodao i to da deca treba da počnu sa izučavanjem robotike još u osnovnoj i srednjoj školi. Po njegovom mišljenju, zvaničnim institucijama nedostaje fokus na developerskim veštinama, pa prioritet treba da bude upoznavanje sa industrijom na vreme kroz aktivnosti poput ekskurzija po univerzitetima i tech kompanijama

Oba sagovornika su se složila da je neophodno ostvariti saradnju tehnoloških kompanija sa obrazovnim institucijama. Iako su potrebne nove ideje, profesor Bilas je istakao da već postoje prakse, letnje i zimske škole, kao i gostujući predavači iz industrije. Takođe, pokrenuto je više od 2.500 projekata od kojih su mnogi povezani sa hrvatskim kompanijama sa ciljem internacionalizacije hrvatskih obrazovnih industrija.

Troselj glavni problem vidi u tome što zvanične obrazovne institucije nemaju sredstva za ulaganje u IT talente, i upravo tu treba da nastupi industrija. Prema njegovim rečima, za uspeh tech industrije zaslužni su ljudi, a ukoliko ih nema, ona se neće razvijati.  

Troselj smatra da je neophodno učiti decu da će im tehnologija omogućiti bolje razumevanje zajednice. Zato mnoge kompanije ulažu u NVO sektor i na taj način pomažu industrije izvan samog IT-ja.

Profesor Bilas dodao je i to da tehnološki fakulteti razumeju da tehnologija nije dovoljna, i zato su inženjeri već uveliko uključeni u izgradnju boljeg i zdravijeg društva. Uz to, posebno je istakao i saradnju sa umetničkim akademijama, humanističkim fakultetima, pa čak i medicinskim školama.

Budućnost IT industrije je roze

Na kraju panela, moderator Petar Dučić upitao je publiku na koju temu bi još voleli da se povede diskusija. Gotovo jednoglasno, publika je odlučila da to bude “Dame u IT industriji”.

Oba sagovornika su se složila da istraživanja pokazuju da su žene značajno bolje u matematici i inženjeringu i da ih zato treba podsticati da se bave IT-jem. Da treba pokazati kako inženjering nije muška ili ženska stvar, ali i pronaći balans, te održati ravnopravnost između polova.

Nakon ovakvog odgovora, Dučić je samo mogao da zaključi da je budućnost IT industrije roze boje.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Ovim povodom, osnivači pet domaćih startapa pitch-ovali su svoje ideje pred investitorima, a Lav Odrović imenovan je za počasnog predstavnika Privredne komore Srbije u Švajcarskoj.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Karijere

Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Ovo je inspirativna priča o Milošu Ljevaji, superheroju u poslovnom i privatnom životu. Igra za "plavi", odbrambeni tim. Počeo je da radi kao priznati IT stručnjak u ASEE Grupi na strateškom razvoju u oblasti sajber bezbednosti još 2010. godine, ali njegova avantura se nije tu zaustavila.