Inkluzija mladih talenata presudna je za razvoj IT zajednice

Inkluzija mladih talenata presudna je za održivost i razvoj svake IT zajednice

U okviru Infobip Shift konferencije, na 'Startup' stejdžu je održana panel diskusija na temu obrazovanja IT talenata i neophodnoj inkluziji industrije u obrazovni sistem.

Panel pod nazivom “Never Ever Give Up – On Talent” pokrenuo je diskusiju o tome kako stvoriti vrhunske talente iz oblasti inženjeringa i drugih savremenih akademskih oblasti i kako im u tome može pomoći tehnološka industrija.

U diskusiji su učestvovali profesor Vedran Bilas novoizabrani dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu i Marin Troselj, osnivač kompanije STEMI. Panelom je moderirao Petar Dučić, direktor inženjeringa u kompaniji Infobip. Premda je u fokusu razgovora bio hrvatski obrazovni sistem, postulati i zaključci izvedeni iz njega su univerzalni i mogu se primeniti na čitav region.

Troselj, čija se kompanija bavi inkluzijom STEM (Science, Technology, Engineering and mathematics) industrije u obrazovni sistem, istakao je da je njihova misija da promene način školovanja, uvođenjem visoke tehnologije u učionice. Zato su već otpočeli program robotike u nastavi u SAD gde se primenjuju tehnologije proizvedene u Hrvatskoj. Dakle, cilj je jasan – povezivanje nastavnika i učenika u jednu globalnu učionicu.

Ključna je saradnja na svim nivoima

Profesor Bilas primetio je da na njegovom Fakultetu čak 80% studenata bira kompjuterske nauke što stavlja pritisak na hardversku industriju. Kao rešenje tog problema vidi kolaboraciju sa unicorn kompanijama i na taj način promociju domaćih talenata na svetskom tržištu.

Složivši se s ovom tvrdnjom, Troselj je dodao i to da deca treba da počnu sa izučavanjem robotike još u osnovnoj i srednjoj školi. Po njegovom mišljenju, zvaničnim institucijama nedostaje fokus na developerskim veštinama, pa prioritet treba da bude upoznavanje sa industrijom na vreme kroz aktivnosti poput ekskurzija po univerzitetima i tech kompanijama

Oba sagovornika su se složila da je neophodno ostvariti saradnju tehnoloških kompanija sa obrazovnim institucijama. Iako su potrebne nove ideje, profesor Bilas je istakao da već postoje prakse, letnje i zimske škole, kao i gostujući predavači iz industrije. Takođe, pokrenuto je više od 2.500 projekata od kojih su mnogi povezani sa hrvatskim kompanijama sa ciljem internacionalizacije hrvatskih obrazovnih industrija.

Troselj glavni problem vidi u tome što zvanične obrazovne institucije nemaju sredstva za ulaganje u IT talente, i upravo tu treba da nastupi industrija. Prema njegovim rečima, za uspeh tech industrije zaslužni su ljudi, a ukoliko ih nema, ona se neće razvijati.  

Troselj smatra da je neophodno učiti decu da će im tehnologija omogućiti bolje razumevanje zajednice. Zato mnoge kompanije ulažu u NVO sektor i na taj način pomažu industrije izvan samog IT-ja.

Profesor Bilas dodao je i to da tehnološki fakulteti razumeju da tehnologija nije dovoljna, i zato su inženjeri već uveliko uključeni u izgradnju boljeg i zdravijeg društva. Uz to, posebno je istakao i saradnju sa umetničkim akademijama, humanističkim fakultetima, pa čak i medicinskim školama.

Budućnost IT industrije je roze

Na kraju panela, moderator Petar Dučić upitao je publiku na koju temu bi još voleli da se povede diskusija. Gotovo jednoglasno, publika je odlučila da to bude “Dame u IT industriji”.

Oba sagovornika su se složila da istraživanja pokazuju da su žene značajno bolje u matematici i inženjeringu i da ih zato treba podsticati da se bave IT-jem. Da treba pokazati kako inženjering nije muška ili ženska stvar, ali i pronaći balans, te održati ravnopravnost između polova.

Nakon ovakvog odgovora, Dučić je samo mogao da zaključi da je budućnost IT industrije roze boje.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Sponzorisano

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.