Inkluzija mladih talenata presudna je za razvoj IT zajednice

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Inkluzija mladih talenata presudna je za održivost i razvoj svake IT zajednice

U okviru Infobip Shift konferencije, na 'Startup' stejdžu je održana panel diskusija na temu obrazovanja IT talenata i neophodnoj inkluziji industrije u obrazovni sistem.

Panel pod nazivom “Never Ever Give Up – On Talent” pokrenuo je diskusiju o tome kako stvoriti vrhunske talente iz oblasti inženjeringa i drugih savremenih akademskih oblasti i kako im u tome može pomoći tehnološka industrija.

U diskusiji su učestvovali profesor Vedran Bilas novoizabrani dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu i Marin Troselj, osnivač kompanije STEMI. Panelom je moderirao Petar Dučić, direktor inženjeringa u kompaniji Infobip. Premda je u fokusu razgovora bio hrvatski obrazovni sistem, postulati i zaključci izvedeni iz njega su univerzalni i mogu se primeniti na čitav region.

Troselj, čija se kompanija bavi inkluzijom STEM (Science, Technology, Engineering and mathematics) industrije u obrazovni sistem, istakao je da je njihova misija da promene način školovanja, uvođenjem visoke tehnologije u učionice. Zato su već otpočeli program robotike u nastavi u SAD gde se primenjuju tehnologije proizvedene u Hrvatskoj. Dakle, cilj je jasan – povezivanje nastavnika i učenika u jednu globalnu učionicu.

Ključna je saradnja na svim nivoima

Profesor Bilas primetio je da na njegovom Fakultetu čak 80% studenata bira kompjuterske nauke što stavlja pritisak na hardversku industriju. Kao rešenje tog problema vidi kolaboraciju sa unicorn kompanijama i na taj način promociju domaćih talenata na svetskom tržištu.

Složivši se s ovom tvrdnjom, Troselj je dodao i to da deca treba da počnu sa izučavanjem robotike još u osnovnoj i srednjoj školi. Po njegovom mišljenju, zvaničnim institucijama nedostaje fokus na developerskim veštinama, pa prioritet treba da bude upoznavanje sa industrijom na vreme kroz aktivnosti poput ekskurzija po univerzitetima i tech kompanijama

Oba sagovornika su se složila da je neophodno ostvariti saradnju tehnoloških kompanija sa obrazovnim institucijama. Iako su potrebne nove ideje, profesor Bilas je istakao da već postoje prakse, letnje i zimske škole, kao i gostujući predavači iz industrije. Takođe, pokrenuto je više od 2.500 projekata od kojih su mnogi povezani sa hrvatskim kompanijama sa ciljem internacionalizacije hrvatskih obrazovnih industrija.

Troselj glavni problem vidi u tome što zvanične obrazovne institucije nemaju sredstva za ulaganje u IT talente, i upravo tu treba da nastupi industrija. Prema njegovim rečima, za uspeh tech industrije zaslužni su ljudi, a ukoliko ih nema, ona se neće razvijati.  

Troselj smatra da je neophodno učiti decu da će im tehnologija omogućiti bolje razumevanje zajednice. Zato mnoge kompanije ulažu u NVO sektor i na taj način pomažu industrije izvan samog IT-ja.

Profesor Bilas dodao je i to da tehnološki fakulteti razumeju da tehnologija nije dovoljna, i zato su inženjeri već uveliko uključeni u izgradnju boljeg i zdravijeg društva. Uz to, posebno je istakao i saradnju sa umetničkim akademijama, humanističkim fakultetima, pa čak i medicinskim školama.

Budućnost IT industrije je roze

Na kraju panela, moderator Petar Dučić upitao je publiku na koju temu bi još voleli da se povede diskusija. Gotovo jednoglasno, publika je odlučila da to bude “Dame u IT industriji”.

Oba sagovornika su se složila da istraživanja pokazuju da su žene značajno bolje u matematici i inženjeringu i da ih zato treba podsticati da se bave IT-jem. Da treba pokazati kako inženjering nije muška ili ženska stvar, ali i pronaći balans, te održati ravnopravnost između polova.

Nakon ovakvog odgovora, Dučić je samo mogao da zaključi da je budućnost IT industrije roze boje.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.