Inkluzija mladih talenata presudna je za razvoj IT zajednice

Inkluzija mladih talenata presudna je za održivost i razvoj svake IT zajednice

U okviru Infobip Shift konferencije, na 'Startup' stejdžu je održana panel diskusija na temu obrazovanja IT talenata i neophodnoj inkluziji industrije u obrazovni sistem.

Panel pod nazivom “Never Ever Give Up – On Talent” pokrenuo je diskusiju o tome kako stvoriti vrhunske talente iz oblasti inženjeringa i drugih savremenih akademskih oblasti i kako im u tome može pomoći tehnološka industrija.

U diskusiji su učestvovali profesor Vedran Bilas novoizabrani dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu i Marin Troselj, osnivač kompanije STEMI. Panelom je moderirao Petar Dučić, direktor inženjeringa u kompaniji Infobip. Premda je u fokusu razgovora bio hrvatski obrazovni sistem, postulati i zaključci izvedeni iz njega su univerzalni i mogu se primeniti na čitav region.

Troselj, čija se kompanija bavi inkluzijom STEM (Science, Technology, Engineering and mathematics) industrije u obrazovni sistem, istakao je da je njihova misija da promene način školovanja, uvođenjem visoke tehnologije u učionice. Zato su već otpočeli program robotike u nastavi u SAD gde se primenjuju tehnologije proizvedene u Hrvatskoj. Dakle, cilj je jasan – povezivanje nastavnika i učenika u jednu globalnu učionicu.

Ključna je saradnja na svim nivoima

Profesor Bilas primetio je da na njegovom Fakultetu čak 80% studenata bira kompjuterske nauke što stavlja pritisak na hardversku industriju. Kao rešenje tog problema vidi kolaboraciju sa unicorn kompanijama i na taj način promociju domaćih talenata na svetskom tržištu.

Složivši se s ovom tvrdnjom, Troselj je dodao i to da deca treba da počnu sa izučavanjem robotike još u osnovnoj i srednjoj školi. Po njegovom mišljenju, zvaničnim institucijama nedostaje fokus na developerskim veštinama, pa prioritet treba da bude upoznavanje sa industrijom na vreme kroz aktivnosti poput ekskurzija po univerzitetima i tech kompanijama

Oba sagovornika su se složila da je neophodno ostvariti saradnju tehnoloških kompanija sa obrazovnim institucijama. Iako su potrebne nove ideje, profesor Bilas je istakao da već postoje prakse, letnje i zimske škole, kao i gostujući predavači iz industrije. Takođe, pokrenuto je više od 2.500 projekata od kojih su mnogi povezani sa hrvatskim kompanijama sa ciljem internacionalizacije hrvatskih obrazovnih industrija.

Troselj glavni problem vidi u tome što zvanične obrazovne institucije nemaju sredstva za ulaganje u IT talente, i upravo tu treba da nastupi industrija. Prema njegovim rečima, za uspeh tech industrije zaslužni su ljudi, a ukoliko ih nema, ona se neće razvijati.  

Troselj smatra da je neophodno učiti decu da će im tehnologija omogućiti bolje razumevanje zajednice. Zato mnoge kompanije ulažu u NVO sektor i na taj način pomažu industrije izvan samog IT-ja.

Profesor Bilas dodao je i to da tehnološki fakulteti razumeju da tehnologija nije dovoljna, i zato su inženjeri već uveliko uključeni u izgradnju boljeg i zdravijeg društva. Uz to, posebno je istakao i saradnju sa umetničkim akademijama, humanističkim fakultetima, pa čak i medicinskim školama.

Budućnost IT industrije je roze

Na kraju panela, moderator Petar Dučić upitao je publiku na koju temu bi još voleli da se povede diskusija. Gotovo jednoglasno, publika je odlučila da to bude “Dame u IT industriji”.

Oba sagovornika su se složila da istraživanja pokazuju da su žene značajno bolje u matematici i inženjeringu i da ih zato treba podsticati da se bave IT-jem. Da treba pokazati kako inženjering nije muška ili ženska stvar, ali i pronaći balans, te održati ravnopravnost između polova.

Nakon ovakvog odgovora, Dučić je samo mogao da zaključi da je budućnost IT industrije roze boje.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.