Arik Štilman: Kako napraviti 'fintech' aplikaciju po meri korisnika?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Arik Shtilman – Kako napraviti ‘fintech’ aplikaciju po meri korisnika?

Arik Shiltman je u okviru svog predavanja na Infobip Shift konferenciji govorio o tome kako je softverska integracija fintech-a kompanijama i potrošačima omogućila bolje iskustvo plaćanja na internetu.

Fintech API revolucija stvara potpuno novu eru u razvoju softverskih aplikacija i korenito menja način na koji se one prave i monetizuju, a upravo o tome je na Infobip Shift konferenciji govorio Arik Shtilman, osnivač i izvršni direktor globalne ‘fintech’ kompanije Rapyd. U okviru predavanja “How Fintech APIs Are Eating The World”, sa publikom je podelio svoju viziju fintech-a i šta to znači za softverske developere koji stvaraju sledeću generaciju aplikacija.

Isprva, njegova ideja bila je da u svetu koji je softverski ustrojen, gde postoji aplikacija za svaki segment svakodnevice, stvori fintech aplikaciju po meri svakog čoveka. Međutim, nije sve išlo glatko.

On je 2016. odlučio da pokrene aplikaciju pod nazivom Cashdash koju je zamislio kao “Uber za novac”. U pitanju je B2C eWallet koji omogućava potrošaču da podigne gotovinu sa bankomata u bilo kojoj zemlji bez bankovnog računa.

Kako je ubrzo postalo jasno da je neophodna integracija sa sedam različitih sistema i lokalnih usluga, kao i upravljanje licencama i regulatornim zahtevima, 2017. godine B2C wallet postao je Fintech-as-a-Sevice platforma. Softverska integracija fintech-a korisnicima je omogućila prevazilaženje tradicionalnih transakcijskih procesa i time stvorila bolje uslove za unakrsnu prodaju.

To je kompanijama i potrošačima omogućilo umrežavanje u lokalne i prekogranične transakcije na bilo kom tržištu, a što je najvažnije, rast i napredovanje Fintech-a je na globalnom nivou unapredilo korisničke usluge koje kompanije danas pružaju klijentima.

Da bi nam bolje predočio značaj Fintech industrije, predavač je ukratko predstavio istoriju plaćanja na web-u koja se sastoji iz tri talasa:

  1.  Samostalna stranica za plaćanje na mreži od 1999. do 2015.
  2.  Plaćanje sa integrisanim API-jem 2015. do 2022.
  3. Aplikacije koje pokreću Fintech rešenja 2022+

Recept za ‘Super aplikaciju’

Prema Arikovim rečima, svaki developer treba da razume Fintech, jer ova industrija pokreće “Super aplikacije” zasnovane na API sistemima koji omogućavaju brzo kreiranje softvera i neograničena korisnička iskustva na cloud-u. Stoga, svaka “Super aplikacija” mora da:

  • Obezbedi osnovnu uslugu široke potražnje;
  • Poseduje bogatu bazu podataka i informacija o korisnicima;
  • Omogući finansijske usluge: e-novčanik, opciju kredita ili nagrade;
  • Poveže korisnike s novim uslugama.

Ovako pozicionirane i izgrađene aplikacije za plaćanje obezbediće najbrži način za uplatu i isplatu sredstava bilo gde u svetu, što bi moglo samo da dodatno poboljša korisničko iskustvo na globalnom nivou.


Ostanite uz nas, Netokracija će i u narednim danima nastaviti da izveštava sa Infobip Shift konferencije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Intervju

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Novost

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Novost

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.