Arik Štilman: Kako napraviti 'fintech' aplikaciju po meri korisnika?

Arik Shtilman – Kako napraviti ‘fintech’ aplikaciju po meri korisnika?

Arik Shiltman je u okviru svog predavanja na Infobip Shift konferenciji govorio o tome kako je softverska integracija fintech-a kompanijama i potrošačima omogućila bolje iskustvo plaćanja na internetu.

Fintech API revolucija stvara potpuno novu eru u razvoju softverskih aplikacija i korenito menja način na koji se one prave i monetizuju, a upravo o tome je na Infobip Shift konferenciji govorio Arik Shtilman, osnivač i izvršni direktor globalne ‘fintech’ kompanije Rapyd. U okviru predavanja “How Fintech APIs Are Eating The World”, sa publikom je podelio svoju viziju fintech-a i šta to znači za softverske developere koji stvaraju sledeću generaciju aplikacija.

Isprva, njegova ideja bila je da u svetu koji je softverski ustrojen, gde postoji aplikacija za svaki segment svakodnevice, stvori fintech aplikaciju po meri svakog čoveka. Međutim, nije sve išlo glatko.

On je 2016. odlučio da pokrene aplikaciju pod nazivom Cashdash koju je zamislio kao “Uber za novac”. U pitanju je B2C eWallet koji omogućava potrošaču da podigne gotovinu sa bankomata u bilo kojoj zemlji bez bankovnog računa.

Kako je ubrzo postalo jasno da je neophodna integracija sa sedam različitih sistema i lokalnih usluga, kao i upravljanje licencama i regulatornim zahtevima, 2017. godine B2C wallet postao je Fintech-as-a-Sevice platforma. Softverska integracija fintech-a korisnicima je omogućila prevazilaženje tradicionalnih transakcijskih procesa i time stvorila bolje uslove za unakrsnu prodaju.

To je kompanijama i potrošačima omogućilo umrežavanje u lokalne i prekogranične transakcije na bilo kom tržištu, a što je najvažnije, rast i napredovanje Fintech-a je na globalnom nivou unapredilo korisničke usluge koje kompanije danas pružaju klijentima.

Da bi nam bolje predočio značaj Fintech industrije, predavač je ukratko predstavio istoriju plaćanja na web-u koja se sastoji iz tri talasa:

  1.  Samostalna stranica za plaćanje na mreži od 1999. do 2015.
  2.  Plaćanje sa integrisanim API-jem 2015. do 2022.
  3. Aplikacije koje pokreću Fintech rešenja 2022+

Recept za ‘Super aplikaciju’

Prema Arikovim rečima, svaki developer treba da razume Fintech, jer ova industrija pokreće “Super aplikacije” zasnovane na API sistemima koji omogućavaju brzo kreiranje softvera i neograničena korisnička iskustva na cloud-u. Stoga, svaka “Super aplikacija” mora da:

  • Obezbedi osnovnu uslugu široke potražnje;
  • Poseduje bogatu bazu podataka i informacija o korisnicima;
  • Omogući finansijske usluge: e-novčanik, opciju kredita ili nagrade;
  • Poveže korisnike s novim uslugama.

Ovako pozicionirane i izgrađene aplikacije za plaćanje obezbediće najbrži način za uplatu i isplatu sredstava bilo gde u svetu, što bi moglo samo da dodatno poboljša korisničko iskustvo na globalnom nivou.


Ostanite uz nas, Netokracija će i u narednim danima nastaviti da izveštava sa Infobip Shift konferencije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Takmičenje

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Novost

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.