Arik Štilman: Kako napraviti 'fintech' aplikaciju po meri korisnika?

Arik Shtilman – Kako napraviti ‘fintech’ aplikaciju po meri korisnika?

Arik Shiltman je u okviru svog predavanja na Infobip Shift konferenciji govorio o tome kako je softverska integracija fintech-a kompanijama i potrošačima omogućila bolje iskustvo plaćanja na internetu.

Fintech API revolucija stvara potpuno novu eru u razvoju softverskih aplikacija i korenito menja način na koji se one prave i monetizuju, a upravo o tome je na Infobip Shift konferenciji govorio Arik Shtilman, osnivač i izvršni direktor globalne ‘fintech’ kompanije Rapyd. U okviru predavanja “How Fintech APIs Are Eating The World”, sa publikom je podelio svoju viziju fintech-a i šta to znači za softverske developere koji stvaraju sledeću generaciju aplikacija.

Isprva, njegova ideja bila je da u svetu koji je softverski ustrojen, gde postoji aplikacija za svaki segment svakodnevice, stvori fintech aplikaciju po meri svakog čoveka. Međutim, nije sve išlo glatko.

On je 2016. odlučio da pokrene aplikaciju pod nazivom Cashdash koju je zamislio kao “Uber za novac”. U pitanju je B2C eWallet koji omogućava potrošaču da podigne gotovinu sa bankomata u bilo kojoj zemlji bez bankovnog računa.

Kako je ubrzo postalo jasno da je neophodna integracija sa sedam različitih sistema i lokalnih usluga, kao i upravljanje licencama i regulatornim zahtevima, 2017. godine B2C wallet postao je Fintech-as-a-Sevice platforma. Softverska integracija fintech-a korisnicima je omogućila prevazilaženje tradicionalnih transakcijskih procesa i time stvorila bolje uslove za unakrsnu prodaju.

To je kompanijama i potrošačima omogućilo umrežavanje u lokalne i prekogranične transakcije na bilo kom tržištu, a što je najvažnije, rast i napredovanje Fintech-a je na globalnom nivou unapredilo korisničke usluge koje kompanije danas pružaju klijentima.

Da bi nam bolje predočio značaj Fintech industrije, predavač je ukratko predstavio istoriju plaćanja na web-u koja se sastoji iz tri talasa:

  1.  Samostalna stranica za plaćanje na mreži od 1999. do 2015.
  2.  Plaćanje sa integrisanim API-jem 2015. do 2022.
  3. Aplikacije koje pokreću Fintech rešenja 2022+

Recept za ‘Super aplikaciju’

Prema Arikovim rečima, svaki developer treba da razume Fintech, jer ova industrija pokreće “Super aplikacije” zasnovane na API sistemima koji omogućavaju brzo kreiranje softvera i neograničena korisnička iskustva na cloud-u. Stoga, svaka “Super aplikacija” mora da:

  • Obezbedi osnovnu uslugu široke potražnje;
  • Poseduje bogatu bazu podataka i informacija o korisnicima;
  • Omogući finansijske usluge: e-novčanik, opciju kredita ili nagrade;
  • Poveže korisnike s novim uslugama.

Ovako pozicionirane i izgrađene aplikacije za plaćanje obezbediće najbrži način za uplatu i isplatu sredstava bilo gde u svetu, što bi moglo samo da dodatno poboljša korisničko iskustvo na globalnom nivou.


Ostanite uz nas, Netokracija će i u narednim danima nastaviti da izveštava sa Infobip Shift konferencije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Karijere

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.