AI menja programiranje iz korena - kako da to okrenete u svoju korist?

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Događaj fokusiran na AI tehnologije okupiće govornike iz eminentnih startapa kao i machine learning eksperte koji će s posetiocima podeliti najnovije vesti iz sveta veštačke inteligencije. Među njima biće predavači iz Infobipa i kompanije Tenderly, a u program je uvrštena i panel diskusija sa osnivačima istaknutih startapa i stručnjacima za mašinsko učenje.

Glavna tema predavanja biće praktične strategije implementacije AI tehnologija u biznis uz studije slučaja zasnovane na uspešno finiširanim projektima. Uz sve navedeno, govornici će se dotaći aktuelnosti kao što su kvalitet podataka, usklađivanje AI inicijativa s biznis ciljevima i etičke nedoumice vezane za primenu veštačke inteligencije. Svoje predavanje publici u Beogradu će predstaviti i Marina Šolčić, Senior Software Engineer sa kojom smo imali priliku da razgovaramo u nastavku ovog teksta.

Za početak, da li možeš da nam kažeš na koji način si se zainteresovala za IT industriju?

Marina: Zapravo dosta dugo nisam znala da je IT industrija smer u kojem želim ići u životu. Mislila sam da su hemija ili matematika smer za mene. Ono što jesam znala, je da se neću baviti društvenim naukama. Tokom odabira fakulteta, prvi problem je bio što nisam znala šta sve uopšte postoji. Pretpostavljam da se većina maturanata susrela s tom situacijom.

Tada sam čula za Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i setila sam se kako sam se već u osnovnoj i srednjoj školi susrela sa HTML-om i CSS-om, logičkim operacijama i DeMorganovim zakonima i, što je najvažnije, osnovama programiranja. Prve dve godine studija su mi otkrile čar programatskog rešavanja algoritamskih problema, što je bio potpuno novi svet za mene.

Kasnije je razvoj web aplikacija bio u mom fokusu, da bih se na kraju pronašla u backend developmentu i logici aplikacija. Na FER-u, korak po korak sam naučila temelje svega što mi je  bilo potrebno za računarsko inženjerstvo u industriji. Diplomirala sam kao jedna od najboljih studenata u generaciji što je samo dodatno potvrdilo koliko me zapravo zanima IT industrija.

Na koji način je do sada izgledala tvoja profesionalna karijera i u kom trenutku dolaziš u Infobip?

Marina: Ponosim se time što sam još od svojih studentskih dana deo Infobipa. Radila sam kao student i u drugim firmama, ali me ni jedna nije prihvatila kao Infobip. Kad sam videla kako je raditi na velikim, distribuiranim sistemima sve drugo mi je postalo manje interesantno. Nakon 3 meseca internship-a, ponudili su mi studentski posao i smestili su me u tim u kojem sam i danas.

U tih 5 i po godina u Infobipu sam napredovala iz interna, na junior-a, mid-a pa sve do senior software inženjera. Tu je pomoglo što sam otišla na godinu dana drugom timu u svom odeljenju kako bih pomogla sa refaktoriranjem stare aplikacije, o čemu sam baš nedavno pisala članak za ShiftMag.

Možeš li više detalja da nam otkriješ u vezi tvoje pozicije u Infobipu, zapravo na čemu tačno radiš?

Marina: Moj glavni deo posla je rad na infrastrukturnim mikroservisima. Oni olakšavaju rad drugim developerima u Infobipu da ne moraju misliti o detaljima, nego da se fokusiraju na proizvod koji razvijaju. Na primer, neki od servisa koje moj tim održava odrađuju autentikaciju i autorizaciju krajnjih korisnika. Jedan se servis bavi autorizacijom zaposlenih za pristupanje našim virtualnim mašinama.

Takođe, održavamo aplikaciju za pohranjivanje sertifikata. I najbitnije za nadolazeći meetup, održavamo aplikaciju za pohranjivanje klijentskih datoteka na cloud ili on premise servere. Što se tiče tehnologija koje koristim u svakodnevnom poslu, tu ima svega: Java, baze podataka, React i JS, Go, Groovy, Bash, Redis, AWS, Azure…

Uskoro nam se bliži i IB Meetup u Beogradu. Da li možeš malo detaljnije da nam približiš i pojasniš temu o kojoj ćeš govoriti na ovom događaju?

Marina: Moje predavanje će se baviti arhitekturom spremanja klijentskih datoteka na Cloud ili OnPrem servere. Tu ću pričati oko upload-a datoteka na AWS i Azure i preuzimanja istih. Osvrnuću se na monetizaciju klijentskih datoteka, jer svaka firma mora brinuti o tome da zarada bude veća nego troškovi cloud-a i servera u data centrima.

Publika će videti koji su modeli naplaćivanja mogući, što se može dogoditi ako je cena po GB previsoka i kako cena GB utiče na strategiju poslovanja. Ako bude vremena i ako publika bude zainteresovana, imam spreman i kratki demo gde iz REST Java aplikacije pohranjujem sliku na cloud.

Koje konkretne primere sa tvog predavanja će publika imati priliku da čuje i koje bi to sve benefite njima moglo da donese?

Marina: Jedan od primera je zakazivanje emaila sa attachmentom ili MMS-a preko neke internet platforme, u našem slučaju je to Infobip. Drugi slučaj je kad korisnik dođe na neku web stranicu i prikaže se ikona za chat sa podrškom. Tamo se uglavnom može napraviti upload neke slike koju podrška može da vidi. Publika će nakon mog predavanja moći da revidira svoj proizvod, od toga mogu li negde dozvoliti upload datoteka i tako povećati angažovanost svojih korisnika, do toga mogu li početi naplaćivati pohranjene datoteke na neki način.

Koja su tvoja predviđanja za naredni period ukoliko govorimo o arhitekturi skladištenja klijentskih datoteka na cloud ili OnPrem servere?

Marina: S porastom internet prevara, data-breacheva i pojavom legislativnih zakona koji ograničavaju šta se može sa klijentskim datotekama, pretpostavljam da će fokus biti na sigurnosti. Kad pričamo o sigurnosti, tu mislim na enkripciju datoteka, proveru sadržava li neka datoteka računarski virus, autorizaciju pristupa i nemogućnost pogađanja URL-a na kojem se datoteka nalazi.

U svakom slučaju, smanjivanje “security-by-obscurity”. Takođe, veštačka inteligencija se uključuje u sve aspekte računarskog inženjerstva, pa je samo pitanje vremena kad će doći do toga da nam veštačka inteligencija računa koliko memorije će nam trebati sledeći mesec da zadovoljmo potrebe naših klijenata i da nam skalira istu tu memoriju da se inženjeri ne moraju brinuti o tome.

Koji su tvoji profesionalni planovi za naredni period, posebno ukoliko govorimo o radu u kompaniji Infobip?

Marina: Što se tiče tehničkih znanja, specijalizovala sam se za programiranje u Javi još od fakulteta. Nedavno, susrela sam se s potrebom da proširim svoje znanje s još jednim jezikom, Go-om. Naime, preuzela sam aplikaciju pisanu u Go-u od kolege, na koju ću morati onboardovati ostatak svog tima. Pre toga sam naučila osnove kako programirati u Go-u, ali bih volela postati vešta jednako kao što sam i u Javi.

U skladu s time je moj cilj kroz godinu dana da naučim Go u dubinu kako bih mogla pisati što kvalitetniji kod koji je u duhu Go-a. Smatram jako bitnim da celi tim zna raditi barem osnove na svakom našem mikroservisu, pa će tako sledeći korak biti preneti svoje znanje o Go-u i o toj aplikaciji na ostale članove tima.


Prijave za ovaj događaj su već otvorene i možete ih pronaći na ovom linku, gde se nalazi i više informacija o meetup-u. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.