CEO transfer: Igor Jović je iz kompanije CityExpert prešao u TradeCore

CEO transfer: Igor Jović je iz kompanije CityExpert prešao u TradeCore

Na pitanja zašto se odlučio na ovaj korak i kako izgleda preći u fintech industriju nakon devet godina rada na tržištu nekretnina, Igor je odgovorio u intervjuu za Netokraciju!

Rešen da se posveti porodici, a karijeru na neko vreme stavi na stand by, dosadašnji CEO kompanije CityExpert krajem godine napustio je svoju poziciju. Ipak, Igor Jović nije ni slutio da će mu se ubrzo ukazati ponuda, koju mu njegov preduzetnički duh neće dozvoliti da odbije. I samo nakon dva meseca dokolice i planiranja avantura, ponuđeno mu je da postane novi CEO u kompaniji TradeCore.

Poveden izazovom koji nosi promena industrije nakon devet godina — iz tržišta nekretnina u fintech — istog momenta prihvatio je novu poziciju, a ideju o dugoročnom odmoru ostavio za penziju. Avantura se ipak desila, jer se sa porodicom preselio u Barselonu odakle radi remotely, što je jedan od benefita koje mu je doneo prelazak u internacionalni tim.

Sve o karijernoj promeni, izazovima koje ona nosi i profesionalnom usavršavanju koje sledi, ispričao nam je u narednom tekstu.

Nakon devet godina u CityExpert-u, kako si doneo odluku da pređeš u TradeCore?

Igor: Wow, devet godina zvuči dugo. Bio je to uzbudljiv period ispunjen prevazilaženjem različitih izazova — od proizvoda do tržišta, od učenja do rasta organizacije. Zbog tih izazova nijedan dan nije bio lak i dosadan, a bilo teških trenutaka. Na primer, kada nismo znali da li će kompanija postojati sledećeg meseca tokom pandemije korona virusa.

Iako svakodnevni stres iscrpljuje, to nije razlog iz kojeg sam napustio poziciju lidera CityExpert-a. Prilikom osnivanja, napravio sam pogrešne izbore, koji su me progonili u daljem radu. Te početne odluke, definisale su poslovanje, a kako je vreme prolazilo sve su bili manji izgledi da se one koriguju. Upravo zato sam odlučio da napustim poziciju.

Svakako, veoma sam ponosan na sve što je CityExpert postigao za devet godina — od pozicije tržišnog lidera u nekretninama i finansijskom posredovanju, do rasta prihoda od preko 30 puta. Posebno zadovoljstvo pričinjava mi tim ljudi koji se izgradio zajedno sa poslom. Među njima, izdvojio bih Jelenu Pešković, Mariju Zdravković, Milanu Mandić i Estinu Hušidić, koje su tu od osnivanja. Najzad, kompanija ostaje u dobrim rukama, jer je njen novi CEO Miloš Mitić, moj najbliži saradnik i operativni direktor.

Iako sam isprva želeo da pauziram karijeru, i posvetim se porodici, period mira nije dugo trajao. Dva meseca nakon odlaska iz City-ja, desio se TradeCore čiji me je potencijal potpuno obuzeo. Kombinacija svih izazova i prilika koje je ponudila nova pozicija, naterali su mene — koji inače ne donosim ishitrene odluke —  da odmah kažem “da”. Više vremena bilo mi je potrebno da objasnim supruzi da ćemo avanture, koje smo isplanirali za period dokolice, morati da stavimo na pauzu.

Iako ostaješ na istoj poziciji, koliko će se tvoje obaveze promeniti u novoj kompaniji?

Igor: Kao svaka druga pozcija donosi brojne izazove i prilike, a prelazak iz City Expert-a u TradeCore predstavlja novo poglavlje u mojoj karijeri, samim tim i mnoge obaveze i ciljeve. Dok je City Expert bio fokusiran na inovacije u sektoru nekretnina, TradeCore bavi se pružanjem fintech rešenja, što predstavlja drugačiji kontekst tržišta i tehnoloških potreba.

Konkretno, moj glavni zadatak je razvoj i implementacija strateške vizije kompanije koja će osigurati njen rast i inovaciju u fintech industriji. Ova uloga zahteva kontinuirano vođenje i podsticaj tima, upravljanje dnevnim zadacima i izgradnju jakih odnosa sa svim ključnim interesnim stranama — od investitora do regulatornih tela.

Osnovni cilj mi je da promovišem kulturu inovacije, usmeravajući kompaniju ka razvoju tehnoloških rešenja, koja zadovoljavaju dinamične potrebe tržišta i postavljaju TradeCore kao lidera u pružanju fintech usluga.

Da li je na odluku uticalo to što SCV fond investira u obe kompanije?

Igor: South Central Ventures omogućio je da TradeCore pozicija uopšte dođe do mene, dok a bio je i jedan od značajnih činilaca u odluci da se pridružim kompaniji. S ovim fondom sarađujem skoro osam godina, tokom kojih smo zajedno prošli puno toga. Bilo je i uspona i padova. Zato odgovorno trvdim da je SCV najpouzdaniji partner kojeg jedan CEO može da ima.

Smatram da je u velikoj meri zaslužan za pokretanje srpske startap scene, a i danas predstavlja izuzetno važan deo ekosistema —  sa gotovo 50 kompanija u svom portfoliju. Dakle, pored toga što su prepoznali mene kao dobar match za TradeCore, značajnu ulogu igrala činjenica da ćemo i nakon odluke da pređem u drugu kompaniju.

Posebno bih izdvojio Jana Koblera — managing partnera SCV fonda —  koji je za mene bio veliki mentor i uzor. Uvek je verovao u moju odlučnost, istrajnost i kapacitete. Stoga, zaista se radujem nastavku saradnje sa Janom i celom SCV ekipom.

Koje izazove misliš da će ti doneti promena industrije?

Igor: Prelazak u fintech industriju iz real estate biznisa, donosi puno novih izazova, posebno kada je u pitanju razumevanje novih tehnoloških trendova i regulativa koje oblikuju ovaj sektor. Jedan od najvećih sa kojima se suočavam jeste brzo usvajanje specifičnog znanja potrebnog za vođenje fintech kompanije, što uključuje razumevanje kompleksnih financijskih proizvoda, tehnoloških platformi, kao i regulatornih okvira koji utiču na naše operacije.

Pored toga, izazovno je i uspostavljanje efikasne komunikacije, te saradnje unutar tima, s obzirom na to da dolazim iz različite korporativne kulture. Važno je brzo se integrisati u novu sredinu i izgraditi čvrst odnos poverenja sa timom, kako bismo se zajedno suočili sa izazovima i iskoristili prilike koje se pred nama nalaze. Da bi sve prošlo u najboljem redu, posvetio sam vreme detaljnom upoznavanju sa fintech industrijom, našim proizvodima, klijentima i tržištem.

Takođe, aktivno radim na jačanju veza unutar tima kroz redovne sastanke i otvorenu komunikaciju, kako bih osigurao da svi delimo istu viziju i ciljeve. Sve to zahteva strpljenje, posvećenost i kontinuirano učenje, ali sam uveren da moje iskustvo i strast prema inovacijama mogu doprineti uspešnom prelasku i ostvarivanju ambicioznih ciljeva koje TradeCore ima. Verujem u moć timskog rada i inovacija da prevaziđemo početne izazove i zajedno gradimo uspešnu budućnost za kompaniju.

Kako na ličnom, a kako na profesionalnom planu posmatraš ovu promenu?

Igor: Lično i profesionalno, ovu promenu vidim kao izuzetnu priliku za rast i razvoj. Na privatnom planu, uvek sam težio izazovima i širenju svog horizonta, a prelazak u fintech industriju predstavlja upravo to — nove prilike za učenje. Nastojaću da produbim svoje razumevanje globalnih finansijskih tržišta, tehnoloških inovacija i doprinesem društvenom napretku.

Profesionalno, promena predstavlja logičan korak u mojoj karijeri. Nakon što sam u City Expert-u uspešno vodio tim kroz period značajnog rasta i inovacija, želja za vođenjem kompanije u dinamičnoj i uticajnoj industriji kao što je fintech bila je prirodan sled događaja. TradeCore nudi platformu na kojoj mogu primeniti svoje veštine, iskustvo i strast prema tehnološkim inovacijama, a istovremeno doprinosim oblikovanju budućnosti finansijskih usluga.

Uzbuđen sam zbog mogućnosti da svoje liderstvo, znanje i iskustvo koristim da vodim TradeCore ka ostvarivanju njegovih ciljeva, dok istovremeno nastavljam da se razvijam kao lider i stručnjak u industriji. Ukratko, sve ovo doživljavam kao priliku da se profesionalno razvijam u jednoj od najinovativnijih industrija današnjice, dok lično nastojim da doprinesem stvaranju pozitivnih promena u svetu oko sebe.

Kao CEO u TradeCore-u, Igor ima cilj da sa svojim timom redefiniše finansijske usluge kroz tehnološku superiornost i inovacije.

Da li ćeš svoj posao obavljati iz Srbije i kako će izgledati komunikacija sa kolegama iz Engleske?

Igor: Nakon napuštanja CityExpert-a, najzad sam odlučio da se sa svojom porodicom preselim u Barselonu. O ovome smo razmišljali godinama, ali obaveze u prethodnoj kompaniji i specifičnosti posla tada nisu dozvoljavale takvu fleksibilnost. Dolazak u TradeCore, koji je zasnovan na internacionalnosti i fleksibilnosti, omogućio mi je da napravim ovaj važan korak.

Raznolikost tima, stvorila je idealno okruženje za rad na daljinu — sa bilo kojeg mesta na svetu. Što se tiče komunikacije sa kolegama iz Engleske i drugih država, usvojili smo sveobuhvatan pristup koji uključuje redovne video sastanke, upotrebu alata za saradnju u realnom vremenu i povremene lične susrete kada to okolnosti dozvoljavaju.

Ovaj model omogućava efikasnu komunikaciju i saradnju, nezavisno od fizičke lokacije. Rad iz Barselone, pruža jedinstvenu priliku za balans između poslovnog i privatnog života, omogućavajući mi da budem bliži svojoj porodici dok istovremeno ostajem uključen u dinamično i stimulativno radno okruženje.

Takođe, TradeCore ima privilegiju da iskoristi prednosti koje donosi rad iz različitih evropskih metropola, poput pristupa širokom spektru talenata, različitih tržišta i kultura, što dodatno obogaćuje našu globalnu perspektivu i inovativnost.

Koji su tvoji naredni profesionalni planovi kada je reč o trenutnoj poziciji?

Igor: Preuzimajući ulogu CEO-a u kompaniji TradeCore, moj primarni cilj je da postavim novi strateški pravac za firmu, usmeravajući naše resurse i talente ka postizanju ambicioznih i dugoročnih ciljeva. Fokusiraćemo se na dalji razvoj CRM i CORE rešenja specijalizovanih za digitalne, tradicionalne i crypto brokere, osiguravajući da naši klijenti imaju na raspolaganju najnaprednije alate za optimizaciju svojih operacija i unapređenje korisničkog iskustva.

Pored toga, naša vizija obuhvata razvoj i implementaciju novih integrisanih rešenja, poput INFUSE platforme, koja će kombinovati prodaju, marketing i automatizaciju procesa. Ovo će našim klijentima omogućiti da efikasnije upravljaju svojim poslovanjem, maksimizirajući profitabilnost i konkurentnost na tržištu.

Krajnji cilj da redefinišemo finansijske usluge kroz tehnološku superiornost i inovacije postaće realnost samo ako nastavimo da privlačimo, razvijamo i zadržavamo najbolje talente u industriji. Za njegovo postizanje, ključna će biti naša sposobnost da inspirišemo i motivišemo naš tim, gradimo kulturu koja vrednuje kreativnost, saradnju i neprekidno učenje.

Svaki član tima igra vitalnu ulogu u ostvarivanju vizije, i zajedno, kao jedinstvena sila, možemo prevazići bilo koji izazov koji nam se nađe na putu. Na kraju, motivacija i inspiracija dolaze iz verovanja u našu misiju i vrednosti koje delimo. U TradeCore-u, ne samo da gradimo proizvode, mi gradimo budućnost tehnologija, ispisujući sledeće poglavlje u evoluciji finansijskih usluga.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.