Šta košta $41,5 miliona? .SHOP domen!

Šta košta $41,5 miliona? .SHOP domen!

Regulatorno telo koje upravlja Internet adresama i domenima, objavilo je ovih dana rezultate aukcije .SHOP domena pri čemu je krajnji iznos dostigao neverovatnih 41,5 milona američkih dolara! Tako je ova organizacija samo od aukcija inkasirala 100 miliona dolara koji će se iskoristiti za promociju i ulaganje u mrežnu infrastrukturu širom sveta.

icann

Kako prenosi portal CircleID, ICANN je u PDF dokumentu objavio detaljan plan kada je reč o ulaganju novčanih sredstava prikupljenih tokom aukcija na kojima su prodati različiti domeni. Tako bi deo novca trebalo da bude uložen u promociju novih gTLD domena, ali i u finansiranje IETF organizacije.

Bitno je istaći da su iz “Internet Engineering Task Force” (IETF) zaduženi za razvoj standarda koji se tiču e-mail servisa, domena, ali i samog web-a (usluga koje danas uzimamo zdravo za gotovo). IETF bi trebalo da isporuči dugoročno i održivo finansiranje za razvoj, evoluciju i korišćenje Internet protokola – putem direktne finansijske podrške koja će biti obezbeđena ovoj organizacije od strane ICANN-a.

Koliko će zaraditi .WEB?

Podsećanja radi, poslednja velika odgovornost ICANN-a vezuje se za plan Vlade SAD-a koja se obavezala još u avgustu prošle godine na odricanje svoje regulatorne uloge nad Internetom, ali pod jednim uslovom – da ICANN koji je inače zadužen za Internet adrese (domene), smisli plan kojim će ovaj prelazak osigurati zaista nesmetan rad svetske kompjuterske mreže, ali i njenu nezavisnost.

Ipak, mnogi smatraju da će pomenuta finansiranja koja bi trebalo da stignu iz ICANN-a, biti zapravo jednokratna, te da ovo regulatorno telo neće koristiti sredstva za svoje tekuće operacije. Sa druge strane, ne treba zaboraviti na više od 18 domenskih imena koja takođe mogu završiti na aukciji – poput .WEB-a. Uzimajući u obzir njegovu popularnost, ne sumnjamo da bi rekordna cifra od 41,5 miliona dolara za jedan domen uskoro mogla biti oborena.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.