Više od 50% stranica na HTTPS protokolu - povećana sigurnost podataka

Više od 50% stranica na HTTPS protokolu – povećana sigurnost razmene podataka

Više od polovine učitanih stranica putem Chrome pretraživača sa desktop uređaja danas koristi sigurnosni HTTPS protokol koji predstavlja korak više u zaštiti razmene podataka između sajta i korisnika. Čak dve trećine vremena provedenog na Internetu zaštićeno je ovim oblikom sigurnosti, ukazujući na veliki iskorak ka bezbednijem pretraživanju.

g11

Kada je Gugl krenuo da analizira podatke vezane za korišćenje Chrome pretraživača od strane svojih korisnika u 2015. godini, procenat korišćenja zaštićenog HTTPS protokola za komunikaciju tj. razmenu podataka od strane sajtova iznosio je manje od 50% ukupno indeksiranih stranica. Godinu dana kasnije, podaci kažu da taj broj iznosi daleko više od jedne polovine, pri čemu se pretraživanje na Windows uređajima može pohvaliti rekordnom upotrebom ovog protokola.

Prema Google Transparency izveštaju koji je objavljen danas, navodi se kako je primetan rast upotrebe HTTPS protokola na Windows, Chrome OS, Linux i Mac operativnim sistemima. Mobilni operativni sistemi i dalje su par koraka iza “starije braće” – koristeći Android kao testni uzorak, primetan je tek mali porast: sa 30 procenata sigurne razmene podataka u aprilu 2015. na 40 odsto u oktobru 2016. godine.

prikaz

Ukoliko se pak i dalje pitate šta je to HTTPS, u pitanju je komunikacioni protokol koji pruža dodatni sloj enkripcije razmeni informacija na relaciji web sajt – korisnik (otuda i S za sigurnost).

Jednostavno rečeno, podaci koji se razmenjuju između vas i sajta koji posećujete bolje su zaštićeni i trećoj strani je teže da ih prikupi ukoliko to želi. HTTPS protokol postao je popularan zahvaljujući bankama i web uslugama koje one nude (poput e-bankinga), dok se danas ovaj nivo zaštite može naći i na društvenim mrežama i drugim web servisima – Twitter je HTTPS uveo još 2012. godine kako bi svojim korisnicima omogućio bezbednije korišćenje njihovih usluga.

Dve trećine vremena na HTTPS

Pogledamo li vreme provedeno krstareći sajtovima sa HTTPS enkripcijom, dolazimo do podataka koji nam kažu da čak dve trećine vremena pretražujemo one sajtove koji su zaštićeni i koji pružaju viši stepen sigurnosti.

screen-shot-2016-11-04-at-13-05-03
Sigurna konekcija i dalje izostaje na Android uređajima (Izvor: Google Transparicy Report)

U blogpostu objavljenom od strane Gugla, predstavnici ove kompanije zaduženi za web pretragu ističu kako pomenuti sigurnosni protokol u ovom trenutku omogućava najbolje performanse koje web pruža, ali i mnogobrojne funkcije među kojima su bolje konverzije, bolja offline podrška i web push notifikacije, kao i mogućnost automatskog ispunjavanja polja za unos podataka o platnim karticama prilikom kupovine.

Vesti o većoj upotrebi HTTPS protokola stižu tačno godinu dana nakon što je Gugl objavio kako se sajtovi koji pružaju ovu mogućnost bolje rangiraju na rezultatima pretrage, stavljajući korisnike u jedno bezbednije web okruženje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Web aplikacije

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.