Kompaniji HTEC odobreno €55 miliona kredita za dalji rast - Netokracija.rs

Kompaniji HTEC odobreno €55 miliona kredita za dalji rast

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ponovo je potvrdila svoju podršku kontinuiranom rastu HTEC Grupe odobrivši joj kredit u iznosu od 55 miliona evra.

U pitanju je najveće pojedinačno finansiranje EBRD-a za kompaniju iz IT sektora na Zapadnom Balkanu, dodeljeno sa ciljem podrške daljeg širenja i internacionalizacije poslovanja kompanije HTEC Group kroz strateške investicije.

Uz to, ovaj kredit bi trebalo da podstakne jačanje usluga i stručnosti kompanije u svim domenima, uključujući i FinTech. Dirk Verner, direktor za telekomunikacije, medije i tehnologiju EBRD-a, ovim povodom izjavio je sledeće:

Zadovoljstvo nam je što ponovo sarađujemo sa HTEC Grupom, kompanijom koju smo prepoznali i podržali kada je još bila na početku svoje faze širenja poslovanja.

EBRD pomaže lokalnim kompanijama da postanu regionalni lideri, i izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška pomogla HTEC-u da proširi svoje poslovanje i postane jedna od vodećih IT kompanija u regionu, i globalni igrač u sektoru inženjerskih usluga.

Nastavak strategije EBRD-a za promociju rasta tehnološkog sektora i digitalizacije na Zapadnom Balkanu

EBRD i HTEC prvi put su se udružili 2020. godine kada je Banka odobrila kredit, sufinansiran od strane Fonda za proširenje preduzeća (ENEF), a kako bi podržala HTEC-ovu akviziciju srpske IT kompanije Execom. To je bila važna prekretnica u procesu rasta kompanije od 250 na više od 2.000 zaposlenih u periodu od dve godine. Miroslav Virljević, finansijski direktor kompanije HTEC, istakao je:

Partnerstvo sa EBRD u protekle dve godine pomoglo nam je da implementiramo našu strategiju širenja u regionu. Sada smo prisutni na 29 lokacija u sedam zemalja sa ciljem da budemo najbolja kompanija za razvoj karijere inženjerskih i drugih talenata u ovom regionu.

Vođeni smo ciljem rešavanja najtežih inženjerskih problema za naše klijente, i kroz to angažovanje naših ljudi u izgradnji globalno konkurentnih karijera u ovom delu sveta.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas u našu zemlju uložila više od 7,5 milijardi evra. Njen fokus u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, poboljšanju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Intervju

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.