Kako izgleda HR intervju za posao programera u Srbiji?

HR intervju nije samo puka formalnost – a ovako treba da izgleda uspešan razgovor sa kandidatom

Komentari na platformama u okviru kojih kandidati i zaposleni iznose svoja iskustva sa kompanijama kažu sledeće: veliki broj njih ima primedbe na račun intervjua koji vodi HR – neke opravdane, neke ne. Kako, dakle, treba da izgleda jedan uspešan razgovor HR-a sa kandidatom?

“Bilo da je reč o primedbama ili pohvalama na platformama (na račun HR intervjua ili bilo kog drugog intervjua tokom procesa zapošljavanja), rekla bih da svako ima pravo da formira sopstveno mišljenje i daje ocenu spram ličnog kriterijuma i očekivanja“, započinje razgovor Jasna Novović (HR Specialist u kompaniji Holycode).

I zaista, ta lična očekivanja igraju ogromnu ulogu čak i u procesu zapošljavanja, ali čak i uz njih postoje određeni standardi koje mora da sadrži svaki dobar HR intervju. Sa Jasnom i njenom koleginicom Katarinom Živanović (Recruitment Specialist u kompaniji Ubisoft) u Beogradu, u nastavku teksta razgovaramo o tome kako treba da izgleda dobar intervju za posao i demistifikujemo krilaticu učiniti da se kandidat oseća prijatno.

Uspešan HR razgovor znači razmenu relevantnih informacija – i bolje upoznavanje kandidata

“HR razgovor je prilika da bolje upoznam kandidata i steknem sliku o njegovom dosadašnjem iskustvu, ali i o tome kako bi se uklopio u naš tim kroz razgovor o različitim situacijama sa kojima se susretao do sada”, otkriva Katarina na početku razgovora. Na taj način, dodaje ona, utvrđuje se da li je kandidatovo dosadašnje iskustvo kompatibilno sa onim što će raditi i da li će mu projekti i zadaci biti interesantni i pružiti mu dovoljan izazov u nastavku karijere. Naša sagovornica dodaje:

U isto vreme, to je prilika da kandidat upozna i Ubisoft kao kompaniju, dobije informacije o projektima na kojima radimo i da kroz razgovor zaključi da li je to mesto za njega. Tokom svakog razgovora kratko popričamo i na engleskom jeziku, jer na projektima sarađujemo sa kolegama iz drugih Ubisoft studija, a i u beogradskom studiju imamo i kolege koje ne govore srpski jezik.

Takođe, tokom čitavog razgovora se trudim da ostavim prostora kandidatu da postavi pitanja, ali i da ga podstaknem da to uradi. Po mom mišljenju, uspešan HR razgovor je onaj tokom kog smo imali priliku da se upoznamo, razmenimo relevantne informacije i steknemo što kompletniju sliku o drugoj strani.

Jasna dodaje da treba voditi računa da svaki razgovor bude prijatan, kulturan, i mada je potrebno proći i neke uobičajene teme tokom svakog razgovora, u svakom trenutku treba biti i prirodan i spontan, kako bi razmena bila što prijatnija obema stranama. “Lično mi nije presudan senioritet kandidata koji sedi prekoputa mene, poštujem, i jednako mi je važan svaki nivo, profil, tj. osoba pre svega. Na razgovore dolazim pripremljena i nastojim da sa svoje strane kandidatu pružim sve potrebne informacije”, navodi ona.

Kako kandidatu ispravno predstaviti kompaniju i projekte na kojima će raditi?

Kada je reč o predstavljanju kompanije i projekata, iako isprva deluje kao prilično jednostavna stvar, treba naći pravi balans između toga kako detaljno informisati kandidata i pritom voditi računa o poverljivosti tog projekta. Jasna objašnjava:

Svaki HR je ambasador kompanije za koju radi i smatram da je taj susret izuzetno važan jer neretko kandidati upravo kroz HR formiraju sliku o kompaniji i kulturi u okviru iste. On ili ona, svakako, treba da vlada makar bazičnim informacijama, no za sve teme tehničke prirode treba da postoji podrška od strane tehničkog lica – relevantne osobe iz tech-polja.

Pristup i komunikacija treba da budu transparentni, a iz mog ugla to bi značilo da treba dati sve informacije o funkcionisanju kompanije, o radnoj dinamici i kulturi, nekim pravilima i normama koje postoje; treba obezbediti prostor da i kandidat postavi svoja pitanja, i naravno, odgovoriti na ista. Ukoliko u datom trenutku nemamo odgovor na neko pitanje, naknadno treba informisati kandidata – na taj način mu ukazujemo poštovanje i stavljamo do znanja da nam je važan.

Kada je pak reč o poštovanju poverljivosti ugovora, Jasna ističe da njihovo poštovanje ne znači nužno nedovoljno informisanje kandidata o tome šta ga zapravo čeka, a Katarina ističe da je njena taktika u tim situacijama predstavljanje dosadašnjih projekata i konkretnih zadataka koji su rađeni na njima.

A da bi sve navedeno proteklo kako treba, Katarina ističe i značaj pripreme pred svaki razgovor. “U tom procesu meni je ključno to da budem upoznata sa zahtevima pozicije, kako bi pre samog razgovora znala šta želim da ispitam kod kandidata i o čemu ćemo pričati tokom intervjua”, objašnjava ona i dodaje:

Bitno mi je i da budem dobro upoznata sa biografijom kandidata, a volim i da podvučem ključne stvari na koje bih posebno želela da se osvrnem tokom razgovora. Takođe mi je važno da imam osnovnu predstavu o tome čime se kandidat do tada bavio, kao i da sam upoznata sa kompanijama u kojima je prethodno radio. Vreme koje provodim u pripremi za razgovor zavisi od pozicije i od toga koliko je iskusan kandidat kojeg intervjuišem.

Osim toga, dodaje Jasna, treba nastojati i tome da se HR prilagodi sagovorniku, a njen pristup zavisi od toga ko sedi preko puta mene (npr. neko ima manju, neko veću tremu i slično).

Šta onda znači učiniti da se kandidat oseća prijatno?

Uprkos pripremi, razgovor može otići u nepredviđenom smeru, a Jasna otkriva da, uprkos tim izazovima, ona u tom procesu uživa jer može da upozna nove ljude, ostvari nove kontakte, i da ih na kraju dana, datom prilikom za zaposlenje – usreći. “Izazov druge prirode može se ticati eventualnih tehničkih pitanja za koja sebe ne smatram kompetentnom, no malo prostora ostaje za to iz razloga što su tu uvek kolege sa tech-backgroundom, koje mogu da odgovore na sva dodatna pitanja”, dodaje naša sagovornica.

Katarina ističe i da se neretko dešava da tokom razgovora sa druge strane bude osoba koja nije preterano pričljiva i kod koje trema dovede do veće zatvorenosti tokom razgovora, ali tada treba opustiti atmosferu i učiniti da se kandidat oseti prijatno:

Atmosfera u našem studiju je prilično opuštena i čini mi se da kroz neposrednost tokom intervjua to osete i kandidati. Ukoliko primetim da kandidat ima tremu, što se najčešće dešava prilikom intervjuisanja za juniorske pozicije ili prakse, trudim se da ih kroz šalu ili razgovor o nekim opštim temama, kao što su na primer hobiji koje su naveli u CV-ju, opustim i da onda lagano pređemo na konkretnije stvari.

Takođe, bitno mi je da razgovor teče organski, da se kandidat nijednog trenutka ne oseti ispitivano, već da razgovaramo o njegovom dosadašnjem iskustvu i temama koje su bitne za poziciju o kojoj pričamo.

Privodeći razgovor kraju, Jasna ističe i da  je sjajna stvar raditi u HR kolektivu gde svako od kolega ima neki svoj, za nijansu drugačiji pristup, a da njen staje u business-cassual frazu. “Nikako ne bih rekla da je učiniti da se kandidat oseća prijatno samo jedna floskula. Od izuzetne je važnosti kako se oseća čovek prekoputa vas (ovo važi za svaku vrstu razgovora), najviše pravog sadržaja uspevamo da razmenimo, i jedni sa drugima podelimo upravo onda kada se osećamo prijatno”, zaključuje ona.


Ostavi komentar

 1. D

  D

  12. 12. 2020. u 10:28 Odgovori

  > ne oseti ispitivano.
  1. Taj utiska sticem onog trenutka kada ne dobijem odgovor na pitanje na koje nisam odgovorio.
  Npr:
  HR: Koliko je 2+2
  Ja: nemam pojma.
  HR: idemo na sledece pitanje.

  2. Hladan tus.
  Posle 5-10 opustenih recenica ide tesko i problematicno pitanje.
  Npr:
  1. Pricamo nesto neobavezno a onda pitanje: Jeste li nekad imali sukob za menadzerom.

 2. Soksi

  Soksi

  18. 3. 2021. u 23:42 Odgovori

  Super ste devojke. Lep primer i pomoć budućim kandidatima za posao bar imaju sad mogućnost da shvate kako HR posmatra kandidata i šta mu je cilj u razgovoru.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Office Talks Podcast

Društvena igra iz Srbije koja osvaja svet

U 60. epizodi Office Talks podcasta imali smo zanimljive goste, tačnije Dušana Jovčića i Davida Bilobrka koji su osnivači studija za razvoj društvenih igara, Kerber Games.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.