HelloWorld: Bakini saveti i domaći ajvar doneli milion poseta sajtu

Od ajvara do IT poslova: Bakini saveti doneli 1.000.000 poseta sajtu HelloWorld.rs

Tokom kampanje "Da ti ništa ne promakne" sajt HelloWorld.rs zabeležio je rast od oko 173%, dok je broj oglasa za posao porastao za oko 45% u odnosu na isti period prethodne godine. O formuli za uspeh razgovaramo sa ekipom iz HelloWorld-a i marketinške agencije Žiška.

Ukoliko ste obratili pažnju na bilborde po gradu, sigurno ste primetili Helloworld.rs baku kako sa njih špijunira domaće IT kompanije.

U pitanju je kampanja “Da ti ništa ne promakne”, koju je ovaj portal pokrenuo u saradnji sa marketinškom agencijom Žiška, a koja ima za cilj da promoviše svoje usluge i usmeri IT-jevce da brže i lakše dođu do željenih poslova u industriji.

Glumačka legenda Branka Petrić našla se u ulozi bake-sveznalice koja sa svog prozora, okružena muškatlama, kroz dvogled posmatra industriju i deli korisne savete da pogledaju bazu recenzija, poslova i plata koji su dostupni na sajtu HelloWorld.rs.

O tome kako je metafora sveznajuće bake postala sinonim za sveobuhvatnu bazu podataka o zaposlenju u IT industriji, koja strategija stoji iza kreativnog procesa, o rezultatima i planovima za dalju saradnju, razgovarali smo sa predstavnicima portala HelloWorld i marketniške agencije Žiška koji su sa Netokracijom podelili zanimljive detalje u vezi gorepomenute kampanje.

Kako ste došli na ideju da najveću bazu poslova, plata i recenzija u IT industriji prikažete kroz metaforu sveznajuće snajper bake?

Žiška: Znali smo da je najveća vrednost HelloWorld-a upravo baza oglasa, plata i recenzija. U trenutku kada tražiš ili razmišljaš o promeni posla, jako je važno da imaš sve informacije kako bi doneo/la što bolju odluku, a na HelloWorld-u ne može ništa da ti promakne. Jedina osoba u Srbiji za koju možemo da kažemo isto jeste baba koja motri na komšiluk sa svog prozora, zbog čega je kolokvijalno u narodu nazvana “snajper baba”.

Takođe, baba je ultimativna kombinacija brend arhetipa Caregiver / Sage, i to vrlo lokalna i bliska. Takođe, znamo da svaka baba želi samo najbolje svojim unucima, u ovoj kampanji tu je da pomogne da nađu bolji posao.

HelloWorld: Naš portal poseduje sve informacije, kao što i baba iz komšiluka ima sve informacije. Oglasi za posao, informacije o kompanijama iz prve ruke, plate, najave događaja, saveti za traženje posla i razvoj karijere, sve to posetioce očekuje na HelloWorld.rs.

U kojoj god fazi karijere da se nalaze, tu mogu da pronađu sve što im je potrebno. Slično tome, u kojoj god životnoj fazi da se neko nalazi, velike su šanse da se obrati babi za savet, jer baba zna sve, a plus je što je dobronamerna (kao i mi).

Koliki je izazov bio napraviti kampanju koja će privući ljude iz IT industrije?

Žiška: Preko preče, naokolo bliže. E mi smo odmah krenuli naokolo. Umesto da pokušavamo da budemo one of the cool kids i zvučimo kao programeri, zauzeli smo ulogu dobronamernog autsajdera. Odatle se rodila ideja da te savetuje baba, jer je to savetnik koji nije pretenciozan, želi ti dobro i zna najbolje.

A onda smo došli do realizacije. Najveći izazov bio je dovući prozor iz Požarevca (jer je jedini koji se baš uklapao u sve što želimo), postaviti ga u studiju i ukrasiti muškatlama… u februaru! Kao i svaki razgovor sa bakom, i naši dogovori sa glumcima su isto prošli, ali nakon nekoliko slučajnih blokiranja, detaljnih uputa kako da se popravi WiFi i par M(!)MS-ova, uspešno smo se dogovorili sa Brankom Petrić.

HelloWorld: Uzimajući u obzir koliko dugo smo prisutni na tržištu, dobro poznajemo specifičnosti ove ciljne grupe. Ovaj put smo hteli da uradimo nešto drugačije, nešto o čemu će se pričati.

Zbog toga nam se i dopala ideja koju je ekipa iz Žiške predstavila. Što se tiče realizacije — jedan od zanimljivijih snimajućih dana kojima smo prisustvovali. Branka, kao i uvek, sjajna u svojoj ulozi!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pored digitalnih kanala (Instagram, LinkedIn, YouTube i Google), odlučili ste se i za tradicionalne kanale (bilbordi). Koja ideja stoji iza ovakvog pristupa?

Žiška: Čim se malo požališ na posao, odmah stiže hiljadu preporuka. Naša poruka je pre svega bila namenjena programerima, ali i ovima koji im stalno dele savete.

Poruka koju smo želeli da pošaljemo se menjala, pa smo tako, na primer, postavili babu da špijunira velike IT firme u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotci, pa smo na bilbordima imali poruku za sve one koji idu na posao i razmišljaju o promeni istog — “ovi prekoputa bogami rade od kuće svaki dan”.

U zamenu za ostavljenu recenziju na sajtu, delili ste teglu ajvara. Kako su IT-jevci odreagovali na ovu kampanju?

HelloWorld: Od babe se ne ide praznih ruku, zar ne? Na prvu možda deluje kao neobičan poklon, ali se odlično uklopio u kampanju. Možemo slobodno reći da im se dopala ideja. Stizale su recenzije o poslodavcima, a nakon isporučenih poklona pohvale za ajvar.

Nezaobilazno pitanje da li je ajvar domaće proizvodnje?

Žiška: Ajvar nismo mi pravili. Baba Nana, sa juga je. I bio je odličan!

Kako se ova kampanja odrazila na broj poseta na HelloWorld.rs sajtu i da li ste postigli željene rezultate u prvoj fazi kampanje?

HelloWorld: Kampanja je dala željene rezultate u pogledu posete, kao i drugih parametara. Zabeležili smo više od milion poseta tokom kampanje, što je rast od oko 173% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj oglasa za posao porastao za oko 45% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pratili smo posetu sajtu, broj posetilaca, oglasa za posao, prijava za posao, nove recenzije, preglede videa, kao i reakcije na društvenim mrežama.

Na etiketi ajvara nalazi se recept, al’ za dobar posao u IT industriji. Damir Vujkovic

Kakve su reakcije posetilaca odnosno publike na kampanju?

HelloWorld:  Zadovoljni smo reakcijama ciljne grupe na kampanju. Dopao im se način na koji smo jednu osobu koja je važna svakome od nas (babu) uključili u kampanju, kao sveznajućeg, dobronamernog savetodavca u oblasti zapošljavanja. U prilog tome govori da smo zabeležili više od milion poseta sajtu, više od 140.000 ljudi koji su pogledali video, porast u pogledu prijava na oglase.

S druge strane, kakve su reakcije kompanija – vaših klijenata?

HelloWorld: Kao i kod IT-jevaca, kampanja je naišla na odobravanje kod klijenata. Kako i ne bi, kada se na tržištu pojavite sa nečim, što ne samo da je originalno i interesantno, već očigledno daje rezultate. Poslodavci su to mogli da osete po efektima oglasa za posao.

Kako je zamišljena druga faza kampanje koja traje do novembra i na kojim ćete sve kanalima biti prisutni?

HelloWorld i Žiška: Za slučaj da je nekom promaklo, baka Branka se vraća sa novim savetima o poslodavcima, poslovima, platama. Prisutni smo na svim društvenim mrežama — Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn. Ovaj put smo sve važne elemente kampanje okupili na jednom mestu, na landing stranici na sajtu HelloWorld.rs.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Intervju

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.