Heapspace pokreće Java Spejs - projekat namenjen početnicima u ovoj tehnologiji

Heapspace se kroz novi projekat Java Spejs trudi da IT početnicima približi sve ono što ne piše u knjizi

Prvi u nizu događaja Heapspace-ovog projekta Java Spejs održaće se sutra, a predavači će učesnicima predstaviti kako bi trebalo da izgleda prvi dan na poslu. Uoči ovog 'online' meetup-a razgovaramo sa Filipom Vujićem, pokretačem ovog projekta.

Kada smo prošlog meseca razgovarali sa Igorom Spasićem, osnivačem organizacije Heapspace koja, između ostalog, organizuje Heapcon, jednu od najpoznatijih tech konferencija u regionu, spomenuo nam je da iako su događaj pomerili za sledeću godinu, u septembru za publiku spremaju iznenađenje: Hepcon Lite.

Kako nam je Igor tada otkrio, reč je o domaćem izdanju Heapcon konferencije, za domaću publiku i govornike, koja će se održati 13. novembra u Jugoslovenskoj Kinoteci, bez naplate ulaza (izuzev dobrovoljnih donacija) i bez sponzorskih paketa.

Međutim, to nije jedina novina koju je ova ekipa spremila za publiku: organizacija Heapspace pokreće još jedan novi projekatJava Spejs, koji nastoji da okupi studente i početnike u IT-ju.

Kako kažu, kroz organizovanje događaja edukativnog karaktera, nastojaće da podstaknu neformalnu edukaciju iz oblasti Java tehnologija i IT-a uopšte i mladima pruže prostor za upoznavanje sa poslovnim svetom. O daljim planovima, ciljevima i načinima za ostvarivanje istih, u nastavku teksta razgovaramo sa Filipom Vujićem, pokretačem pomenutog projekta.

Ne-tehnički aspekt poslovnog sveta je veoma bitan – a to je ono što Java Spejs želi da približi

Java Spejs, kako nam je na početku razgovora objasnio Filip, još uvek je na početku. Ipak, prvi u nizu događaja, online meeetup, održaće se sutra (28.7.2020. sa početkom u 18:30h), i namenjen je svima koji planiraju početak svoje profesionalne IT karijere:

Za prvi događaj koji organizujemo, prijatno smo iznenađeni brojem prijavljenih. Inače, projekat je pokrenut sa ciljem da svim osobama približimo iskustva i „trikove“ iz prakse. Mnogi kažu da se tek na poslu uče prave stvari, ali postoji mnogo načina da se taj ulaz u poslovni svet olakša i učini interesantnijim.

Teme koje ćemo ovaj put pokriti su „Prvi dan na poslu“, gde ćemo pričati o tome šta se dešava i kako da se postavite kada započnete svoje radno iskustvo, kao i „Design Patterns“ i zašto nisu magičan koncept koji uvek sve rešava. Naši gosti su Katarina Jerinić iz kompanije Zuhlke i Željko Nedeljković iz kompanije Hooloovoo.

Live stream događaja može se pratiti preko Heapspace Youtube i Facebook kanala, a kako Filip napominje, pre svega su fokusirani na studente/početnike. „Trudimo se da što više sarađujemo sa studentskim organizacijama i fakultetima i osluškujemo potrebe i utiske mladih programera. Naravno, svi su dobrodošli da se prijave i posećuju događaje, ukoliko žele da se podsete nekih stvari ili podrže svoje buduće kolege“, objašnjava on.

Pored studenata i početnika, važan deo ove priče čine i iskusni profesionalci u ulozi predavača – ističe Vujić. „Oni su ti koji ulažu svoje vreme i trud kako bi preneli znanje i iskustva iz karijere i time omogućavaju ispunjenje našeg cilja i razvoja neformalne edukacije u ovoj oblasti“, ističe naš sagovornik i dodaje:

Najveći problem na početku svakog učenja jeste usmerenje – gde početi, gde ići. Materijali su svuda po Internetu, knjige, kursevi, ali veoma je teško biti siguran u svoj prvi korak. Podrška je izuzetno bitna, bilo u vidu mentora, zajednice ili čak kao mala pomoć prijatelja. Preporuka kursa, knjige ili generalan savet oko načina učenja nekome može skratiti mesece lutanja.

Sa druge strane, dodaje on, Java Spejs neformalnu edukaciju želi da podstakne organizacijom najrazličitijih događaja edukativnog karaktera. „Imamo i mnogo drugih ideja, ali za sad je fokus na svima već poznatim formatima prenošenja znanja, bar dok se ne uhodamo sa potrebama i željama studenata“, objašnjava on i dodaje:

Teme koje ćemo pokrivati se, naravno, prolaze i u formalnoj edukaciji, ali mi se trudimo da približimo sve ono što ne piše u knjizi – lična iskustva, saveti, primeri iz realnog sveta itd. Takođe, smatramo da je ne-tehnički aspekt poslovnog sveta veoma bitan, kao na primer timski rad, liderstvo… Želimo da i taj, naizgled manje bitan skup veština i znanja prenesemo.

Krčka se ideja o mentorstvu ili sličnom vidu podrške za članove zajednice

Iako je tim koji stoji iza ovog projekta za sada fokusiran na edukativne događaje i izgradnju projekta i publike, postoje i ideje za formalno povezivanje poslodavaca i studenata – iako su one tek u začetku. „U tajnosti se krčka ideja o mentorstvu ili sličnom vidu podrške Java Spejs zajednice ka članovima“, otkriva naš sagovornik.

Do tada će, kaže, nastaviti da organizuju online meetup-e dok situacija ne bude takva da je ponovo bezbedno okupiti ljude na jednom mestu. Tada će, dodaje on, organizovati okupljanja različitih formata, radionice i slično:

Planovi nam donekle zavise od trenutnih okolnosti sa merama, ali smo svakako ove godine fokusirani na online događaje i webinare. U planu su nam pojedinačne i grupne radionice, mnoge zanimljive teme i ostali načini kako možemo da pomognemo studentima – tipa preporuke za prakse, mentorstvo i slično. Za sad je najbitnije da se svi upoznamo i formiramo zdravu i održivu zajednicu koja stvarno pravi razliku.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.