Heapspace pokreće Java Spejs - projekat namenjen početnicima u ovoj tehnologiji

Heapspace se kroz novi projekat Java Spejs trudi da IT početnicima približi sve ono što ne piše u knjizi

Prvi u nizu događaja Heapspace-ovog projekta Java Spejs održaće se sutra, a predavači će učesnicima predstaviti kako bi trebalo da izgleda prvi dan na poslu. Uoči ovog 'online' meetup-a razgovaramo sa Filipom Vujićem, pokretačem ovog projekta.

Kada smo prošlog meseca razgovarali sa Igorom Spasićem, osnivačem organizacije Heapspace koja, između ostalog, organizuje Heapcon, jednu od najpoznatijih tech konferencija u regionu, spomenuo nam je da iako su događaj pomerili za sledeću godinu, u septembru za publiku spremaju iznenađenje: Hepcon Lite.

Kako nam je Igor tada otkrio, reč je o domaćem izdanju Heapcon konferencije, za domaću publiku i govornike, koja će se održati 13. novembra u Jugoslovenskoj Kinoteci, bez naplate ulaza (izuzev dobrovoljnih donacija) i bez sponzorskih paketa.

Međutim, to nije jedina novina koju je ova ekipa spremila za publiku: organizacija Heapspace pokreće još jedan novi projekatJava Spejs, koji nastoji da okupi studente i početnike u IT-ju.

Kako kažu, kroz organizovanje događaja edukativnog karaktera, nastojaće da podstaknu neformalnu edukaciju iz oblasti Java tehnologija i IT-a uopšte i mladima pruže prostor za upoznavanje sa poslovnim svetom. O daljim planovima, ciljevima i načinima za ostvarivanje istih, u nastavku teksta razgovaramo sa Filipom Vujićem, pokretačem pomenutog projekta.

Ne-tehnički aspekt poslovnog sveta je veoma bitan – a to je ono što Java Spejs želi da približi

Java Spejs, kako nam je na početku razgovora objasnio Filip, još uvek je na početku. Ipak, prvi u nizu događaja, online meeetup, održaće se sutra (28.7.2020. sa početkom u 18:30h), i namenjen je svima koji planiraju početak svoje profesionalne IT karijere:

Za prvi događaj koji organizujemo, prijatno smo iznenađeni brojem prijavljenih. Inače, projekat je pokrenut sa ciljem da svim osobama približimo iskustva i „trikove“ iz prakse. Mnogi kažu da se tek na poslu uče prave stvari, ali postoji mnogo načina da se taj ulaz u poslovni svet olakša i učini interesantnijim.

Teme koje ćemo ovaj put pokriti su „Prvi dan na poslu“, gde ćemo pričati o tome šta se dešava i kako da se postavite kada započnete svoje radno iskustvo, kao i „Design Patterns“ i zašto nisu magičan koncept koji uvek sve rešava. Naši gosti su Katarina Jerinić iz kompanije Zuhlke i Željko Nedeljković iz kompanije Hooloovoo.

Live stream događaja može se pratiti preko Heapspace Youtube i Facebook kanala, a kako Filip napominje, pre svega su fokusirani na studente/početnike. „Trudimo se da što više sarađujemo sa studentskim organizacijama i fakultetima i osluškujemo potrebe i utiske mladih programera. Naravno, svi su dobrodošli da se prijave i posećuju događaje, ukoliko žele da se podsete nekih stvari ili podrže svoje buduće kolege“, objašnjava on.

Pored studenata i početnika, važan deo ove priče čine i iskusni profesionalci u ulozi predavača – ističe Vujić. „Oni su ti koji ulažu svoje vreme i trud kako bi preneli znanje i iskustva iz karijere i time omogućavaju ispunjenje našeg cilja i razvoja neformalne edukacije u ovoj oblasti“, ističe naš sagovornik i dodaje:

Najveći problem na početku svakog učenja jeste usmerenje – gde početi, gde ići. Materijali su svuda po Internetu, knjige, kursevi, ali veoma je teško biti siguran u svoj prvi korak. Podrška je izuzetno bitna, bilo u vidu mentora, zajednice ili čak kao mala pomoć prijatelja. Preporuka kursa, knjige ili generalan savet oko načina učenja nekome može skratiti mesece lutanja.

Sa druge strane, dodaje on, Java Spejs neformalnu edukaciju želi da podstakne organizacijom najrazličitijih događaja edukativnog karaktera. „Imamo i mnogo drugih ideja, ali za sad je fokus na svima već poznatim formatima prenošenja znanja, bar dok se ne uhodamo sa potrebama i željama studenata“, objašnjava on i dodaje:

Teme koje ćemo pokrivati se, naravno, prolaze i u formalnoj edukaciji, ali mi se trudimo da približimo sve ono što ne piše u knjizi – lična iskustva, saveti, primeri iz realnog sveta itd. Takođe, smatramo da je ne-tehnički aspekt poslovnog sveta veoma bitan, kao na primer timski rad, liderstvo… Želimo da i taj, naizgled manje bitan skup veština i znanja prenesemo.

Krčka se ideja o mentorstvu ili sličnom vidu podrške za članove zajednice

Iako je tim koji stoji iza ovog projekta za sada fokusiran na edukativne događaje i izgradnju projekta i publike, postoje i ideje za formalno povezivanje poslodavaca i studenata – iako su one tek u začetku. „U tajnosti se krčka ideja o mentorstvu ili sličnom vidu podrške Java Spejs zajednice ka članovima“, otkriva naš sagovornik.

Do tada će, kaže, nastaviti da organizuju online meetup-e dok situacija ne bude takva da je ponovo bezbedno okupiti ljude na jednom mestu. Tada će, dodaje on, organizovati okupljanja različitih formata, radionice i slično:

Planovi nam donekle zavise od trenutnih okolnosti sa merama, ali smo svakako ove godine fokusirani na online događaje i webinare. U planu su nam pojedinačne i grupne radionice, mnoge zanimljive teme i ostali načini kako možemo da pomognemo studentima – tipa preporuke za prakse, mentorstvo i slično. Za sad je najbitnije da se svi upoznamo i formiramo zdravu i održivu zajednicu koja stvarno pravi razliku.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.