Kako se principi veštačke inteligencije mogu naučiti iz perspektive deteta?

Kako se principi veštačke inteligencije mogu naučiti iz perspektive deteta?

Prvog dana ovogodišnje Heapcon konferencije, prisustvovali smo predavanju 'Learning about AI from kids' koje je održao Dale Lane iz Velike Britanije i tom prilikom govorio o inkluziji mašinskog učenja u školske klupe.

Dale Lane je senior cloud developer, trenutno zaposlen u kompaniji IBM. Nekoliko godina proveo je kao developer u kompaniji IBM Watson, pomažući u kreiranju nekoliko Watson cloud servisa. Autor je knjige “Mašinsko učenje za decu” i kreator prateće web stranice MachineLearningForKids.co.uk koju koriste deca širom sveta kako bi učila o veštačkoj inteligenciji, kreirajući i igrajući se sa sopstvenim modelima mašinskog učenja.

Njegovo predavanje u okviru ovogodišnje Heapcon konferencije bilo je svojevrsni uvod u veštačku inteligenciju ispričan kroz iskustvo rada sa decom. Naime, on je u mnogim školama u Velikoj Britaniji držao časove na kojima je svoje učenike uzrasta od 7 godina pa naviše upoznavao sa osnovnim principima veštačke inteligencije, mašinskog učenja i uticajem koji ova tehnologija ima na njihove živote.

On je sa publikom podelio AI/ML projekte koje su deca napravila pod njegovim nadzorom, ali i lekcije koje su zajedno naučili tokom tih procesa.

Kada uvodi decu u svet mašinskog učenja, Dale koristi Scrach, programski jezik s kojim su oni već upoznati jer je zastupljen u školama. Na taj način, šalje im poruku da mašinsko učenje neće zameniti potrebu za kodiranjem, već da je u pitanju nadogradnja na njihova već postojeća znanja. Dakle, ono nadograđuje sve što deca mogu da urade sa kodom i ne zamenjuje ga. Kao novi alat u kutiji s alatom.

Deca najbolje uče kreiranjem vlastitih projekata

Premda smatra da je sasvim ispravno deci ponuditi gotove proizvode, Dale insistira na tome da ona kreiraju sopstvene modele mašinskog učenja. Iz tog razloga, načinio je čitav niz alata kako bi decu naveo da pod nadzorom naprave zaista jednostavne modele mašinskog učenja. Kao primer za to, Dale je okupljenima pokazao chat bot koji su njegovi učenici sačinili razvijajući strategiju projekta uz pomoć jednog od njegovih alata, da bi ga potom kodirali pomoću Scrach-a.

Predviđajući pitanja koja bi potencijalni korisnici postavili chat bot-u, kao i način na koji će oni zadavati te komande, a zatim sve to kodirajući u već poznatom programu, deca se upoznaju sa tokom nastanka jednog mašinskog projekta zasnovanog na principu veštačke inteligencije. Što je još bitnije, oni ovako vežbaju istrajnost koja je prekopotrebna u mašinskom učenju.

Dale je potom demonstirao kako je sa svojim učenicima kreirao verziju kompjuterske igre Pacman, na koji način zaposleni u Amazonu mogu da čuju razgovor sa Aleksom (Alexa), te po kom principu rade pametni uređaji (što je deci pokazao na primeru paljenja i gašenja svetla). Na ovaj način, ukazao je na široku primenu mašinskog učenja i na to šta sve ono može pomoću različitih alata i tehnologija.

Međutim, Dale je ukazao i na činjenicu da mašinsko učenje nije nepogrešivo i uvek precizno, pa je potrebno vreme da se ono razvije i približi očekivanom savršenstvu. Zato su deca, željna novih saznanja i spremna da iznova uče nove stvari, brilijantni softver testeri od kojih se može naučiti mnogo.

Sve ovo zvuči kao model koji bi mogao da se primeni i u Srbiji, a koji bi doneo velike benefite u procesu edukacije potencijalno budućih stručnjaka iz sve više važne i rastuće oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.