Aplikacija 'Halo Beba' odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja

Aplikacija ‘Halo Beba’ odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja – a uskoro stiže i iOS verzija

Telefonsko savetovalište Halo Beba postoji već 20 godina, ali od skoro roditelji imaju pomoć i u istoimenoj aplikaciji. Više o tome otkrivamo u nastavku teksta.

Halo Beba inicijalno predstavlja telefonsko savetovalište koje je 2001. godine formirano u saradnji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i UNICEF-a. Od tada sa roditeljima širom Srbije (ali i onima koji borave u inostranstvu) nastoje da dele informacije i savete kako bi im, kako kažu, ublažili roditeljski stres i zabrinutost, posebno u gorućim momentima kada je savet zaista potreban.

Upravo iz tog razloga savetovalište radi 24 časa, sedam dana u nedelji, a patronažne sestre uz podršku stručnih konsultanta lekara specijalista odgovore na više od 400 poziva svakog dana.

Međutim, od decembra roditeljima na raspolaganju pored pomenutog savetovališta stoji još nešto – istoimena mobilna aplikacija koja je ponudila odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva. O njoj ćemo sa predstavnicima UNICEF-a i Halo Beba savetovališta razgovarati u nastavku teksta.

Sajt Halo Beba mesečno okuplja oko 25.000 korisnika

“Popularnost Halo Beba savetovališta i rastući broj poziva mama i tata, ostavlja sve manje vremena za duže razgovore u kojima se temeljno može proći kroz sve teme koje roditelje zanimaju”, ističe na početku razgovora Jelena Vasojević, savetnica u Telefonskom savetovalištu Halo Beba.

Zbog toga su, kaže, najpre razmišljali o tome na koje resurse mogu da upute roditelje da saznaju više o najvažnijim pitanjima u vezi nege deteta i u skladu sa tim inovirali su sajt Savetovališta koji je pre godinu i po dana, uz podršku UNICEF-a i kompanije Nordeus, modernizovan i sada ima mesečnu posetu od oko 25.000 korisnika. Jelena dodaje:

Kako su tehnologije napredovale i sve više mladih roditelja se okrenulo mobilnim telefonima i aplikacijama, uvideli smo mogućnost da odemo i korak dalje i da pored saveta i informacija koje se dobijaju putem telefona i sajta, pokušamo kroz aplikaciju da podstaknemo i pomognemo roditeljima da brinu o rastu i razvoju svoje dece, o vakcinacijama i redovnim preventivnim posetama.

Poslednje dve godine bile su u znaku intenzivnih promišljanja i razvijanja sadržaja i strukture aplikacije “Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu” koja je, konačno, omogućila da u 2021. zaživi trougao sačinjen od tri komplementarna kanala: telefonskog savetovališta, web-sajta, i mobilne aplikacije, što omogućava urgentnu, kontinuiranu i sveobuhvatnu informativno-edukativnu i praktičnu podršku u prvim godinama roditeljstva.

Ova aplikacija, dodaje dr Jelena Zajeganović – Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF Srbija, rezultat je saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i UNICEF-a sa kompanijom Nordeus koja je finansirala projekat, razvijala ju je domaća kompanija ByteOut a za manje od mesec dana skinuta je više od 3.500 puta.

Aplikacija se, objašnjava ona, obraća roditeljima i starateljima dece uzrasta od 0 do 6 godina, ali može biti korisna i trudnicama odnosno porodicama koje očekuju bebu. “Njen sadržaj baziran je na najaktuelnijim međunarodnim i nacionalnim znanjima u oblasti zdravlja i razvoja dece i razvija se kontinuirano u saradnji sa multidisciplinarnim timom stručnjaka, saradnika UNICEF-a i telefonskog savetovališta Halo Beba, uključujući i Udruženje pedijatara Srbije, Institut za mentalno zdravlje Beograd. Partnerstvo sa Mrežom Raising Children Australia i Vodičem za roditelje dodatno je obogatila sadržaj aplikacije člancima, ilustracijama i video prikazima”, navodi ona.

Sledi kontinuirano unapređenje aplikacije – od strane roditelja i tehnološke zajednice

U daljem razgovoru, naše sagovornice detaljnije su nam objasnile kakav sadržaj roditelji mogu pronaći u okviru aplikacija, a Jelena objašnjava da postoji više od 350 članaka koji pomažu mamama i tatama da se brinu o dobrom zdravlju svoje dece, da podržavaju adekvatnu ishranu, smanje bezbednosne rizike po dete u svom okruženju, izaberu uzrasno specifične aktivnosti za podsticanje detetovog razvoja kao i da se brinu o sopstvenom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ona dalje pojašnjava:

Unosom datuma rođenja deteta aplikacija sav sadržaj uređuje prema uzrastu i polu deteta, a otvara mogućnost i da roditelj prati dnevnik detetovog razvoja tj. da li dete napreduje u skladu sa uzrastom, kojim tempom osvaja sposobnosti i ponašanja koja su očekivana za dete tog uzrasta i dobija smernice kako da nastavi da podstiče detetov razvoj.

Aplikacija ukazuje i na situacije kada razvoj ne ide svojim tokom i kada bi bilo važno dodatno konsultovati pedijatra. Pored toga ona podseća na vreme kada je potrebno obaviti vakcinacije i preventivne pedijatrijske preglede i daje mogućnost njihovog praćenja. Više o funkcionalnostima aplikacije možete videti u okviru vodiča kroz Halo Beba aplikaciju.

Halo Beba nudi odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva.

Jelena dodaje i da su UNICEF i njihovi partneri na ovom projektu odlučili da objave izvorni kod aplikacije, što će omogućiti kontinuirani razvoj proizvoda. “Zahvaljujući open-source licenci, pojedinci i informatička zajednica mogu da usavršavaju aplikaciju, razvijaju nove funkcionalnosti, poboljšavaju je i predlažu bolja rešenja za nove verzije aplikacije”, objašnjava ona i dodaje:

Pored IT zajednice očekujemo da dalji razvoj aplikacije usmeravaju sami roditelji. Roditeljima od kojih smo do sada dobili feedback izuzetno se dopada što sadržaj mogu da personalizuju prema svom detetu ili više dece, otvarajući poseban profil za svako dete.

Zahvaljujući ovoj funkciji mogu da oblikuju i prate dnevnik razvoja svog deteta u odnosu na uzrast i pol, da pronađu savete za konkretne situacije vezane za brigu i negu deteta, ili, pak, inspiraciju za igru na različitim uzrastima deteta, i sl. Funkcija praćenja rasta, na primer, u odnosu na težinu, visinu i uzrast deteta prikazuje roditeljima karte rasta i gde se dete nalazi u odnosu na decu istog uzrasta i pola. U odnosu na rezultate daje konkretne savete roditeljima o ishrani, fizičkoj aktivnosti, stimulaciji, ali i upozorenja kada je dete gojazno ili pothranjeno.

Sve je veća lista zemalja koje su zainteresovane za ovu aplikaciju

Mobilna aplikacija Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu za sada je dostupna za Android uređaje ali, kako dodaje Jelena, u toku je priprema za lansiranje aplikacije za iOS uređaje kao i svakodnevni rad na unapređenju sadržaja i funkcionalnosti aplikacije – u čemu im posebno znače utisci korisnika.

Sa druge strane, naše sagovornice otkrivaju da dalji razvoj ide u pravcu regionalnog, čak i međunarodnog širenja. “Za sada je aplikacija dostupna i na engleskom jeziku, a privodi se kraju uvođenje višejezičnosti, uz opciju mašinskog prevođenja celokupnog sadržaja na jezike drugih zemalja”, otkriva Jelena i dodaje da su interesovanje za aplikaciju do sada iskazale države iz okruženja: Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, ali i zemlje kao što su Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Kirgistan. “Postoji interesovanje i arapskih i zemalja Bliskog istoka, a kako se aplikacija razvija pod kapom UNICEF-a ona će svakako imati globalne razmere”, navodi Jelena.

Za kraj, naše sagovornice pozvale su sve novopečene roditelje da instaliraju Halo Beba aplikaciju i da, ukoliko imaju dodatne nedoumice, kontaktiraju telefonsko savetovalište na broj 011-7158-444.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Web 3.0

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.