Aplikacija 'Halo Beba' odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja

Aplikacija ‘Halo Beba’ odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja – a uskoro stiže i iOS verzija

Telefonsko savetovalište Halo Beba postoji već 20 godina, ali od skoro roditelji imaju pomoć i u istoimenoj aplikaciji. Više o tome otkrivamo u nastavku teksta.

Halo Beba inicijalno predstavlja telefonsko savetovalište koje je 2001. godine formirano u saradnji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i UNICEF-a. Od tada sa roditeljima širom Srbije (ali i onima koji borave u inostranstvu) nastoje da dele informacije i savete kako bi im, kako kažu, ublažili roditeljski stres i zabrinutost, posebno u gorućim momentima kada je savet zaista potreban.

Upravo iz tog razloga savetovalište radi 24 časa, sedam dana u nedelji, a patronažne sestre uz podršku stručnih konsultanta lekara specijalista odgovore na više od 400 poziva svakog dana.

Međutim, od decembra roditeljima na raspolaganju pored pomenutog savetovališta stoji još nešto – istoimena mobilna aplikacija koja je ponudila odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva. O njoj ćemo sa predstavnicima UNICEF-a i Halo Beba savetovališta razgovarati u nastavku teksta.

Sajt Halo Beba mesečno okuplja oko 25.000 korisnika

“Popularnost Halo Beba savetovališta i rastući broj poziva mama i tata, ostavlja sve manje vremena za duže razgovore u kojima se temeljno može proći kroz sve teme koje roditelje zanimaju”, ističe na početku razgovora Jelena Vasojević, savetnica u Telefonskom savetovalištu Halo Beba.

Zbog toga su, kaže, najpre razmišljali o tome na koje resurse mogu da upute roditelje da saznaju više o najvažnijim pitanjima u vezi nege deteta i u skladu sa tim inovirali su sajt Savetovališta koji je pre godinu i po dana, uz podršku UNICEF-a i kompanije Nordeus, modernizovan i sada ima mesečnu posetu od oko 25.000 korisnika. Jelena dodaje:

Kako su tehnologije napredovale i sve više mladih roditelja se okrenulo mobilnim telefonima i aplikacijama, uvideli smo mogućnost da odemo i korak dalje i da pored saveta i informacija koje se dobijaju putem telefona i sajta, pokušamo kroz aplikaciju da podstaknemo i pomognemo roditeljima da brinu o rastu i razvoju svoje dece, o vakcinacijama i redovnim preventivnim posetama.

Poslednje dve godine bile su u znaku intenzivnih promišljanja i razvijanja sadržaja i strukture aplikacije “Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu” koja je, konačno, omogućila da u 2021. zaživi trougao sačinjen od tri komplementarna kanala: telefonskog savetovališta, web-sajta, i mobilne aplikacije, što omogućava urgentnu, kontinuiranu i sveobuhvatnu informativno-edukativnu i praktičnu podršku u prvim godinama roditeljstva.

Ova aplikacija, dodaje dr Jelena Zajeganović – Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF Srbija, rezultat je saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i UNICEF-a sa kompanijom Nordeus koja je finansirala projekat, razvijala ju je domaća kompanija ByteOut a za manje od mesec dana skinuta je više od 3.500 puta.

Aplikacija se, objašnjava ona, obraća roditeljima i starateljima dece uzrasta od 0 do 6 godina, ali može biti korisna i trudnicama odnosno porodicama koje očekuju bebu. “Njen sadržaj baziran je na najaktuelnijim međunarodnim i nacionalnim znanjima u oblasti zdravlja i razvoja dece i razvija se kontinuirano u saradnji sa multidisciplinarnim timom stručnjaka, saradnika UNICEF-a i telefonskog savetovališta Halo Beba, uključujući i Udruženje pedijatara Srbije, Institut za mentalno zdravlje Beograd. Partnerstvo sa Mrežom Raising Children Australia i Vodičem za roditelje dodatno je obogatila sadržaj aplikacije člancima, ilustracijama i video prikazima”, navodi ona.

Sledi kontinuirano unapređenje aplikacije – od strane roditelja i tehnološke zajednice

U daljem razgovoru, naše sagovornice detaljnije su nam objasnile kakav sadržaj roditelji mogu pronaći u okviru aplikacija, a Jelena objašnjava da postoji više od 350 članaka koji pomažu mamama i tatama da se brinu o dobrom zdravlju svoje dece, da podržavaju adekvatnu ishranu, smanje bezbednosne rizike po dete u svom okruženju, izaberu uzrasno specifične aktivnosti za podsticanje detetovog razvoja kao i da se brinu o sopstvenom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ona dalje pojašnjava:

Unosom datuma rođenja deteta aplikacija sav sadržaj uređuje prema uzrastu i polu deteta, a otvara mogućnost i da roditelj prati dnevnik detetovog razvoja tj. da li dete napreduje u skladu sa uzrastom, kojim tempom osvaja sposobnosti i ponašanja koja su očekivana za dete tog uzrasta i dobija smernice kako da nastavi da podstiče detetov razvoj.

Aplikacija ukazuje i na situacije kada razvoj ne ide svojim tokom i kada bi bilo važno dodatno konsultovati pedijatra. Pored toga ona podseća na vreme kada je potrebno obaviti vakcinacije i preventivne pedijatrijske preglede i daje mogućnost njihovog praćenja. Više o funkcionalnostima aplikacije možete videti u okviru vodiča kroz Halo Beba aplikaciju.

Halo Beba nudi odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva.

Jelena dodaje i da su UNICEF i njihovi partneri na ovom projektu odlučili da objave izvorni kod aplikacije, što će omogućiti kontinuirani razvoj proizvoda. “Zahvaljujući open-source licenci, pojedinci i informatička zajednica mogu da usavršavaju aplikaciju, razvijaju nove funkcionalnosti, poboljšavaju je i predlažu bolja rešenja za nove verzije aplikacije”, objašnjava ona i dodaje:

Pored IT zajednice očekujemo da dalji razvoj aplikacije usmeravaju sami roditelji. Roditeljima od kojih smo do sada dobili feedback izuzetno se dopada što sadržaj mogu da personalizuju prema svom detetu ili više dece, otvarajući poseban profil za svako dete.

Zahvaljujući ovoj funkciji mogu da oblikuju i prate dnevnik razvoja svog deteta u odnosu na uzrast i pol, da pronađu savete za konkretne situacije vezane za brigu i negu deteta, ili, pak, inspiraciju za igru na različitim uzrastima deteta, i sl. Funkcija praćenja rasta, na primer, u odnosu na težinu, visinu i uzrast deteta prikazuje roditeljima karte rasta i gde se dete nalazi u odnosu na decu istog uzrasta i pola. U odnosu na rezultate daje konkretne savete roditeljima o ishrani, fizičkoj aktivnosti, stimulaciji, ali i upozorenja kada je dete gojazno ili pothranjeno.

Sve je veća lista zemalja koje su zainteresovane za ovu aplikaciju

Mobilna aplikacija Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu za sada je dostupna za Android uređaje ali, kako dodaje Jelena, u toku je priprema za lansiranje aplikacije za iOS uređaje kao i svakodnevni rad na unapređenju sadržaja i funkcionalnosti aplikacije – u čemu im posebno znače utisci korisnika.

Sa druge strane, naše sagovornice otkrivaju da dalji razvoj ide u pravcu regionalnog, čak i međunarodnog širenja. “Za sada je aplikacija dostupna i na engleskom jeziku, a privodi se kraju uvođenje višejezičnosti, uz opciju mašinskog prevođenja celokupnog sadržaja na jezike drugih zemalja”, otkriva Jelena i dodaje da su interesovanje za aplikaciju do sada iskazale države iz okruženja: Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, ali i zemlje kao što su Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Kirgistan. “Postoji interesovanje i arapskih i zemalja Bliskog istoka, a kako se aplikacija razvija pod kapom UNICEF-a ona će svakako imati globalne razmere”, navodi Jelena.

Za kraj, naše sagovornice pozvale su sve novopečene roditelje da instaliraju Halo Beba aplikaciju i da, ukoliko imaju dodatne nedoumice, kontaktiraju telefonsko savetovalište na broj 011-7158-444.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

E-commerce

Šta natera čoveka da stane u red – muka ili strah od promena?

U društvu koje je sasvim solidno prihvatilo digitalizovanje svega i svačega za vreme pandemije i dalje vidimo redove tamo gde ih ne mora biti. Možemo li se izboriti protiv njih?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.