Aplikacija 'Halo Beba' odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja

Aplikacija ‘Halo Beba’ odgovara na sva pitanja novopečenih roditelja – a uskoro stiže i iOS verzija

Telefonsko savetovalište Halo Beba postoji već 20 godina, ali od skoro roditelji imaju pomoć i u istoimenoj aplikaciji. Više o tome otkrivamo u nastavku teksta.

Halo Beba inicijalno predstavlja telefonsko savetovalište koje je 2001. godine formirano u saradnji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i UNICEF-a. Od tada sa roditeljima širom Srbije (ali i onima koji borave u inostranstvu) nastoje da dele informacije i savete kako bi im, kako kažu, ublažili roditeljski stres i zabrinutost, posebno u gorućim momentima kada je savet zaista potreban.

Upravo iz tog razloga savetovalište radi 24 časa, sedam dana u nedelji, a patronažne sestre uz podršku stručnih konsultanta lekara specijalista odgovore na više od 400 poziva svakog dana.

Međutim, od decembra roditeljima na raspolaganju pored pomenutog savetovališta stoji još nešto – istoimena mobilna aplikacija koja je ponudila odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva. O njoj ćemo sa predstavnicima UNICEF-a i Halo Beba savetovališta razgovarati u nastavku teksta.

Sajt Halo Beba mesečno okuplja oko 25.000 korisnika

“Popularnost Halo Beba savetovališta i rastući broj poziva mama i tata, ostavlja sve manje vremena za duže razgovore u kojima se temeljno može proći kroz sve teme koje roditelje zanimaju”, ističe na početku razgovora Jelena Vasojević, savetnica u Telefonskom savetovalištu Halo Beba.

Zbog toga su, kaže, najpre razmišljali o tome na koje resurse mogu da upute roditelje da saznaju više o najvažnijim pitanjima u vezi nege deteta i u skladu sa tim inovirali su sajt Savetovališta koji je pre godinu i po dana, uz podršku UNICEF-a i kompanije Nordeus, modernizovan i sada ima mesečnu posetu od oko 25.000 korisnika. Jelena dodaje:

Kako su tehnologije napredovale i sve više mladih roditelja se okrenulo mobilnim telefonima i aplikacijama, uvideli smo mogućnost da odemo i korak dalje i da pored saveta i informacija koje se dobijaju putem telefona i sajta, pokušamo kroz aplikaciju da podstaknemo i pomognemo roditeljima da brinu o rastu i razvoju svoje dece, o vakcinacijama i redovnim preventivnim posetama.

Poslednje dve godine bile su u znaku intenzivnih promišljanja i razvijanja sadržaja i strukture aplikacije “Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu” koja je, konačno, omogućila da u 2021. zaživi trougao sačinjen od tri komplementarna kanala: telefonskog savetovališta, web-sajta, i mobilne aplikacije, što omogućava urgentnu, kontinuiranu i sveobuhvatnu informativno-edukativnu i praktičnu podršku u prvim godinama roditeljstva.

Ova aplikacija, dodaje dr Jelena Zajeganović – Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF Srbija, rezultat je saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i UNICEF-a sa kompanijom Nordeus koja je finansirala projekat, razvijala ju je domaća kompanija ByteOut a za manje od mesec dana skinuta je više od 3.500 puta.

Aplikacija se, objašnjava ona, obraća roditeljima i starateljima dece uzrasta od 0 do 6 godina, ali može biti korisna i trudnicama odnosno porodicama koje očekuju bebu. “Njen sadržaj baziran je na najaktuelnijim međunarodnim i nacionalnim znanjima u oblasti zdravlja i razvoja dece i razvija se kontinuirano u saradnji sa multidisciplinarnim timom stručnjaka, saradnika UNICEF-a i telefonskog savetovališta Halo Beba, uključujući i Udruženje pedijatara Srbije, Institut za mentalno zdravlje Beograd. Partnerstvo sa Mrežom Raising Children Australia i Vodičem za roditelje dodatno je obogatila sadržaj aplikacije člancima, ilustracijama i video prikazima”, navodi ona.

Sledi kontinuirano unapređenje aplikacije – od strane roditelja i tehnološke zajednice

U daljem razgovoru, naše sagovornice detaljnije su nam objasnile kakav sadržaj roditelji mogu pronaći u okviru aplikacija, a Jelena objašnjava da postoji više od 350 članaka koji pomažu mamama i tatama da se brinu o dobrom zdravlju svoje dece, da podržavaju adekvatnu ishranu, smanje bezbednosne rizike po dete u svom okruženju, izaberu uzrasno specifične aktivnosti za podsticanje detetovog razvoja kao i da se brinu o sopstvenom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ona dalje pojašnjava:

Unosom datuma rođenja deteta aplikacija sav sadržaj uređuje prema uzrastu i polu deteta, a otvara mogućnost i da roditelj prati dnevnik detetovog razvoja tj. da li dete napreduje u skladu sa uzrastom, kojim tempom osvaja sposobnosti i ponašanja koja su očekivana za dete tog uzrasta i dobija smernice kako da nastavi da podstiče detetov razvoj.

Aplikacija ukazuje i na situacije kada razvoj ne ide svojim tokom i kada bi bilo važno dodatno konsultovati pedijatra. Pored toga ona podseća na vreme kada je potrebno obaviti vakcinacije i preventivne pedijatrijske preglede i daje mogućnost njihovog praćenja. Više o funkcionalnostima aplikacije možete videti u okviru vodiča kroz Halo Beba aplikaciju.

Halo Beba nudi odgovore za kojima roditelji najčešće tragaju kao što su informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, razvoju deteta, izazovima koji se odnose na različite uzraste deteta, odnosno razvojne faze, kao i na izazove samog roditeljstva.

Jelena dodaje i da su UNICEF i njihovi partneri na ovom projektu odlučili da objave izvorni kod aplikacije, što će omogućiti kontinuirani razvoj proizvoda. “Zahvaljujući open-source licenci, pojedinci i informatička zajednica mogu da usavršavaju aplikaciju, razvijaju nove funkcionalnosti, poboljšavaju je i predlažu bolja rešenja za nove verzije aplikacije”, objašnjava ona i dodaje:

Pored IT zajednice očekujemo da dalji razvoj aplikacije usmeravaju sami roditelji. Roditeljima od kojih smo do sada dobili feedback izuzetno se dopada što sadržaj mogu da personalizuju prema svom detetu ili više dece, otvarajući poseban profil za svako dete.

Zahvaljujući ovoj funkciji mogu da oblikuju i prate dnevnik razvoja svog deteta u odnosu na uzrast i pol, da pronađu savete za konkretne situacije vezane za brigu i negu deteta, ili, pak, inspiraciju za igru na različitim uzrastima deteta, i sl. Funkcija praćenja rasta, na primer, u odnosu na težinu, visinu i uzrast deteta prikazuje roditeljima karte rasta i gde se dete nalazi u odnosu na decu istog uzrasta i pola. U odnosu na rezultate daje konkretne savete roditeljima o ishrani, fizičkoj aktivnosti, stimulaciji, ali i upozorenja kada je dete gojazno ili pothranjeno.

Sve je veća lista zemalja koje su zainteresovane za ovu aplikaciju

Mobilna aplikacija Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu za sada je dostupna za Android uređaje ali, kako dodaje Jelena, u toku je priprema za lansiranje aplikacije za iOS uređaje kao i svakodnevni rad na unapređenju sadržaja i funkcionalnosti aplikacije – u čemu im posebno znače utisci korisnika.

Sa druge strane, naše sagovornice otkrivaju da dalji razvoj ide u pravcu regionalnog, čak i međunarodnog širenja. “Za sada je aplikacija dostupna i na engleskom jeziku, a privodi se kraju uvođenje višejezičnosti, uz opciju mašinskog prevođenja celokupnog sadržaja na jezike drugih zemalja”, otkriva Jelena i dodaje da su interesovanje za aplikaciju do sada iskazale države iz okruženja: Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, ali i zemlje kao što su Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Kirgistan. “Postoji interesovanje i arapskih i zemalja Bliskog istoka, a kako se aplikacija razvija pod kapom UNICEF-a ona će svakako imati globalne razmere”, navodi Jelena.

Za kraj, naše sagovornice pozvale su sve novopečene roditelje da instaliraju Halo Beba aplikaciju i da, ukoliko imaju dodatne nedoumice, kontaktiraju telefonsko savetovalište na broj 011-7158-444.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Propustili ste

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.

Tehnologija

Crypto Lifers prvi je projekat umetnika Vladimira Popova koji nam otkriva kako je ušao u NFT svet

Da NFT i digitalna umetnost bazirana na blockchain tehnologiji nije prisutna samo u bogatim društvima i državama pokazuje nam i jedan od domaćin autora NFT kolekcije, Vladimir Popov. Njegov umetnički rad je već objavljen na internetu, a o tome ćemo govoriti u nastavku teksta.

Karijere

ProductDock organizuje ‘Rookie Boot Camp’ – tromesečnu praksu za studente i diplomce koji poznaju Javu

Program prakse biće organizovan u novosadskoj kancelariji ove kompanije od 1. marta, a otvorene su četiri pozicije za praksu. Na kraju programa, svi učesnici u skladu sa postignutim rezultatima imaće priliku za stalno zaposlenje u ProductDock-u.