Prevara od 70 miliona dolara - ko je kriv?

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Za razliku od prethodnih, ova epizoda Office Talks podcasta ne bavi se uspešnim preduzetničkim pričama iz IT industrije već nam otkriva mračnu stranu Interneta. Poslednjih godina Srbija se nažalost pozicionirala kao plodno tle za prevarante i cyber kriminalce, a među najpoznatijim pričama svakako se ističe izraelska grupa koja je vodila lažne call centre i ekipa “hakera iz Niša” koji se terete da su građane SAD oštetili za više od 70 miliona dolara.

Kako nam je Aleksandar otkrio, nadovezujući se na svoj istraživački tekst objavljen u oktobru 2020. godine, naša zemlja je savršena za pokretanje takvih operacija jer nije članica EU i poseduje veliki broj mladih osoba koje veoma dobro poznaju engleski jezik. Prevaranti odavde uglavnom targetuju građane zapadne Evrope, čineći ih gotovo imunim pred srpskim pravosuđem.

Govoreći o tome kako je dolazilo do prevara, Đorđević se fokusirao i na to kako izgleda profil ljudi u Srbiji koji su prihvatali posao u pomenutim call centrima pre svega zbog izuzetno visokih plata koje su se kretale čak i do 20.000 evra mesečno. Naš sagovornik nam je detaljnije približio i kako su se odvijale prevare sa kriptovalutama, te kako je grupa prevaranata iz Niša dospela na radar FBI-ja.

Možda im nije pomoglo ni to što im je promoter za njihov “sajt za kupovinu kriptovaluta” bio Stiven Sigal. Da, Stiven Sigal.

Jedan od članova te ekipe zvanično je pristao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama što ga čini prvim državljaninom Srbije koji je izručen ovoj državi od potpisivanja sporazuma o izručenju 2019. godine. Sud u Dalasu potražuje od Ministarstva pravde da budu izručeni svi članovi među kojim se ne nalaze samo državljani Srbije.

Na kraju, zapitali smo se da li se mešanjem Federalnog biroa iz SAD-a stavlja pritisak na Srbiju i da li je moguće doneti neki novi set zakona i pravila kako bi se pomenute prevare i slični ilegalni poslovi u budućnosti izbegli i kako bi se cyber kriminal, ako ništa drugo, bolje kontrolisao i manje širio.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.