Prevara od 70 miliona dolara - ko je kriv?

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Za razliku od prethodnih, ova epizoda Office Talks podcasta ne bavi se uspešnim preduzetničkim pričama iz IT industrije već nam otkriva mračnu stranu Interneta. Poslednjih godina Srbija se nažalost pozicionirala kao plodno tle za prevarante i cyber kriminalce, a među najpoznatijim pričama svakako se ističe izraelska grupa koja je vodila lažne call centre i ekipa “hakera iz Niša” koji se terete da su građane SAD oštetili za više od 70 miliona dolara.

Kako nam je Aleksandar otkrio, nadovezujući se na svoj istraživački tekst objavljen u oktobru 2020. godine, naša zemlja je savršena za pokretanje takvih operacija jer nije članica EU i poseduje veliki broj mladih osoba koje veoma dobro poznaju engleski jezik. Prevaranti odavde uglavnom targetuju građane zapadne Evrope, čineći ih gotovo imunim pred srpskim pravosuđem.

Govoreći o tome kako je dolazilo do prevara, Đorđević se fokusirao i na to kako izgleda profil ljudi u Srbiji koji su prihvatali posao u pomenutim call centrima pre svega zbog izuzetno visokih plata koje su se kretale čak i do 20.000 evra mesečno. Naš sagovornik nam je detaljnije približio i kako su se odvijale prevare sa kriptovalutama, te kako je grupa prevaranata iz Niša dospela na radar FBI-ja.

Možda im nije pomoglo ni to što im je promoter za njihov “sajt za kupovinu kriptovaluta” bio Stiven Sigal. Da, Stiven Sigal.

Jedan od članova te ekipe zvanično je pristao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama što ga čini prvim državljaninom Srbije koji je izručen ovoj državi od potpisivanja sporazuma o izručenju 2019. godine. Sud u Dalasu potražuje od Ministarstva pravde da budu izručeni svi članovi među kojim se ne nalaze samo državljani Srbije.

Na kraju, zapitali smo se da li se mešanjem Federalnog biroa iz SAD-a stavlja pritisak na Srbiju i da li je moguće doneti neki novi set zakona i pravila kako bi se pomenute prevare i slični ilegalni poslovi u budućnosti izbegli i kako bi se cyber kriminal, ako ništa drugo, bolje kontrolisao i manje širio.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.