Prevara od 70 miliona dolara - ko je kriv?

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Za razliku od prethodnih, ova epizoda Office Talks podcasta ne bavi se uspešnim preduzetničkim pričama iz IT industrije već nam otkriva mračnu stranu Interneta. Poslednjih godina Srbija se nažalost pozicionirala kao plodno tle za prevarante i cyber kriminalce, a među najpoznatijim pričama svakako se ističe izraelska grupa koja je vodila lažne call centre i ekipa “hakera iz Niša” koji se terete da su građane SAD oštetili za više od 70 miliona dolara.

Kako nam je Aleksandar otkrio, nadovezujući se na svoj istraživački tekst objavljen u oktobru 2020. godine, naša zemlja je savršena za pokretanje takvih operacija jer nije članica EU i poseduje veliki broj mladih osoba koje veoma dobro poznaju engleski jezik. Prevaranti odavde uglavnom targetuju građane zapadne Evrope, čineći ih gotovo imunim pred srpskim pravosuđem.

Govoreći o tome kako je dolazilo do prevara, Đorđević se fokusirao i na to kako izgleda profil ljudi u Srbiji koji su prihvatali posao u pomenutim call centrima pre svega zbog izuzetno visokih plata koje su se kretale čak i do 20.000 evra mesečno. Naš sagovornik nam je detaljnije približio i kako su se odvijale prevare sa kriptovalutama, te kako je grupa prevaranata iz Niša dospela na radar FBI-ja.

Možda im nije pomoglo ni to što im je promoter za njihov “sajt za kupovinu kriptovaluta” bio Stiven Sigal. Da, Stiven Sigal.

Jedan od članova te ekipe zvanično je pristao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama što ga čini prvim državljaninom Srbije koji je izručen ovoj državi od potpisivanja sporazuma o izručenju 2019. godine. Sud u Dalasu potražuje od Ministarstva pravde da budu izručeni svi članovi među kojim se ne nalaze samo državljani Srbije.

Na kraju, zapitali smo se da li se mešanjem Federalnog biroa iz SAD-a stavlja pritisak na Srbiju i da li je moguće doneti neki novi set zakona i pravila kako bi se pomenute prevare i slični ilegalni poslovi u budućnosti izbegli i kako bi se cyber kriminal, ako ništa drugo, bolje kontrolisao i manje širio.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.