Prevara od 70 miliona dolara - ko je kriv?

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Za razliku od prethodnih, ova epizoda Office Talks podcasta ne bavi se uspešnim preduzetničkim pričama iz IT industrije već nam otkriva mračnu stranu Interneta. Poslednjih godina Srbija se nažalost pozicionirala kao plodno tle za prevarante i cyber kriminalce, a među najpoznatijim pričama svakako se ističe izraelska grupa koja je vodila lažne call centre i ekipa “hakera iz Niša” koji se terete da su građane SAD oštetili za više od 70 miliona dolara.

Kako nam je Aleksandar otkrio, nadovezujući se na svoj istraživački tekst objavljen u oktobru 2020. godine, naša zemlja je savršena za pokretanje takvih operacija jer nije članica EU i poseduje veliki broj mladih osoba koje veoma dobro poznaju engleski jezik. Prevaranti odavde uglavnom targetuju građane zapadne Evrope, čineći ih gotovo imunim pred srpskim pravosuđem.

Govoreći o tome kako je dolazilo do prevara, Đorđević se fokusirao i na to kako izgleda profil ljudi u Srbiji koji su prihvatali posao u pomenutim call centrima pre svega zbog izuzetno visokih plata koje su se kretale čak i do 20.000 evra mesečno. Naš sagovornik nam je detaljnije približio i kako su se odvijale prevare sa kriptovalutama, te kako je grupa prevaranata iz Niša dospela na radar FBI-ja.

Možda im nije pomoglo ni to što im je promoter za njihov “sajt za kupovinu kriptovaluta” bio Stiven Sigal. Da, Stiven Sigal.

Jedan od članova te ekipe zvanično je pristao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama što ga čini prvim državljaninom Srbije koji je izručen ovoj državi od potpisivanja sporazuma o izručenju 2019. godine. Sud u Dalasu potražuje od Ministarstva pravde da budu izručeni svi članovi među kojim se ne nalaze samo državljani Srbije.

Na kraju, zapitali smo se da li se mešanjem Federalnog biroa iz SAD-a stavlja pritisak na Srbiju i da li je moguće doneti neki novi set zakona i pravila kako bi se pomenute prevare i slični ilegalni poslovi u budućnosti izbegli i kako bi se cyber kriminal, ako ništa drugo, bolje kontrolisao i manje širio.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.